Przepis na sernik z masą kajmakową krok po kroku
- Herbatniki 140 g
- Masło 70 g
- Kakao 16% (proszek) 10 g 1 łyżka
- Ser twarogowy tłusty 1000 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 36 g 3 łyżki
- Cukier 90 g
- Jajko 3 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 80 g
- Kajmak 450 g
- Mleko 3,2% 20 ml 2 łyżki
W malakserze umieść herbatniki i kakao. Całość dokładnie rozdrobnij.
W rondelku umieść masło i rozpuść. Dodaj herbatniki z kakao, dokładnie wymieszaj. Gotową masą równomiernie wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na 10 minut.
W dużej misce zmiksuj twaróg, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier i podobnie zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka i 300 g masy kajmakowej. Całość krótko zmiksuj do połączenia składników.
Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Piecz 70 minut w 160 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku i studź z otwartymi drzwiczkami.
Gdy ciasto wystygnie, wymieszaj 150 g masy kajmakowej z mlekiem. Masę wylej na ciasto.
Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno

(liczba kalorii)
Sernik z masą kajmakową - cechy przepisu
Więcej o serniku z masą kajmakową
Sernik z masą kajmakową to nic innego jak pyszne, serowe ciasto oblane słodkim sosem z kajmaku. Jest tak pyszny, że na długo zapadnie Wam w pamięć.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z masą kajmakową to już pokazuje mój sprawdzony przepis. W malakserze umieść herbatniki i kakao. Całość dokładnie rozdrobnij. W rondelku umieść masło i rozpuść. Dodaj herbatniki z kakao, dokładnie wymieszaj. Gotową masą równomiernie wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na 10 minut. W dużej misce zmiksuj twaróg, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier i podobnie zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka i 300 g masy kajmakowej. Całość krótko zmiksuj do połączenia składników. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Piecz 70 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku i studź z otwartymi drzwiczkami. Gdy ciasto wystygnie, wymieszaj 150 g masy kajmakowej z mlekiem. Masę wylej na ciasto. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Sami widzicie, że przepis na sernik z masą kajmakową jest bardzo prosty w wykonaniu.
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy placek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.
Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.
Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez tego ciasta. Dlatego też sernik z masą kajmakową to bardzo dobry pomysł na imprezę.
Wartości odżywcze sernika z masą kajmakową
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w serniku z masą kajmakową
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy w przepisie na sernik z masą kajmakową
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik z masą kajmakową
(170g)
-
herbatniki,
masło,
kakao,
twaróg,
mąka ziemniaczana,
cukier,
jajka,
śmietana,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku z masą kajmakową
Lista alergenów dla sernika z masą kajmakową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietanka kremowa 30%
- kajmak
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko