Przepis na sernik z masą kajmakową krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, kakao
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, tortownica 24 cm, malakser

W malakserze umieść herbatniki i kakao. Całość dokładnie rozdrobnij.

W rondelku umieść masło i rozpuść. Dodaj herbatniki z kakao, dokładnie wymieszaj. Gotową masą równomiernie wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na 10 minut.

W dużej misce zmiksuj twaróg, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier i podobnie zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka i 300 g masy kajmakowej. Całość krótko zmiksuj do połączenia składników.

Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Piecz 70 minut w 160 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku i studź z otwartymi drzwiczkami.

Gdy ciasto wystygnie, wymieszaj 150 g masy kajmakowej z mlekiem. Masę wylej na ciasto.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Sernik z masą kajmakową z ustawioną obok filiżanką kawy
Sernik z masą kajmakową
Koszt przygotowania dania
28.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
378 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Sernik z masą kajmakową - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z masą kajmakową

Sernik z masą kajmakową to nic innego jak pyszne, serowe ciasto oblane słodkim sosem z kajmaku. Jest tak pyszny, że na długo zapadnie Wam w pamięć.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z masą kajmakową to już pokazuje mój sprawdzony przepis. W malakserze umieść herbatniki i kakao. Całość dokładnie rozdrobnij. W rondelku umieść masło i rozpuść. Dodaj herbatniki z kakao, dokładnie wymieszaj. Gotową masą równomiernie wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na 10 minut. W dużej misce zmiksuj twaróg, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier i podobnie zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka i 300 g masy kajmakowej. Całość krótko zmiksuj do połączenia składników. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Piecz 70 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku i studź z otwartymi drzwiczkami. Gdy ciasto wystygnie, wymieszaj 150 g masy kajmakowej z mlekiem. Masę wylej na ciasto. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Sami widzicie, że przepis na sernik z masą kajmakową jest bardzo prosty w wykonaniu.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy placek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez tego ciasta. Dlatego też sernik z masą kajmakową to bardzo dobry pomysł na imprezę.

Wartości odżywcze sernika z masą kajmakową

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
222.61 kcal
378.44 kcal
Białko
9.14 g
15.54 g

Węglowodany w serniku z masą kajmakową

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
24.93 g
42.37 g
Węglowodany przyswajalne
24.50 g
41.65 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
0.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
9.66 g
16.42 g
Tłuszcze nasycone
6.13 g
10.42 g
Tłuszcze nienasycone
3.53 g
6.00 g
Cholesterol
52.40 mg
89.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z masą kajmakową

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z masą kajmakową

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
304.95 mg
518.41 mg
Potas
187.38 mg
318.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
123.77 mg
210.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z masą kajmakową 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z masą kajmakową

Lista alergenów dla sernika z masą kajmakową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • kajmak
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z masą kajmakową

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
140 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.10
Za 140 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Ser twarogowy tłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
36 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 36 g
Cukier
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
80 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 80 g
Kajmak
450 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.87
Za 450 g
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na sernik z masą kajmakową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób