Sernik z masą kajmakową

Opublikowano: 01.06.2022 r., 16:13 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik kajmakowy i filiżanka kawy
Sernik z masą kajmakową
Sernik z masą kajmakową to nic innego jak pyszne, serowe ciasto oblane słodkim sosem z kajmaku. Jest tak pyszny, że na długo zapadnie Wam w pamięć.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 70 min
378 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (140 g)
  • Masło (70 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Ser twarogowy tłusty (1000 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (36 g)
  • Cukier (90 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (80 g)
  • Kajmak (450 g)
  • Mleko 3,2% - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, kakao
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, tortownica 24 cm, malakser

Przepis na sernik z masą kajmakową krok po kroku

W malakserze umieść herbatniki i kakao. Całość dokładnie rozdrobnij.

W rondelku umieść masło i rozpuść. Dodaj herbatniki z kakao, dokładnie wymieszaj. Gotową masą równomiernie wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na 10 minut.

W dużej misce zmiksuj twaróg, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier i podobnie zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka i 300 g masy kajmakowej. Całość krótko zmiksuj do połączenia składników.

Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Piecz 70 minut w 160 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku i studź z otwartymi drzwiczkami.

Gdy ciasto wystygnie, wymieszaj 150 g masy kajmakowej z mlekiem. Masę wylej na ciasto.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z masą kajmakową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z masą kajmakową

Sernik z masą kajmakową to nic innego jak pyszne, serowe ciasto oblane słodkim sosem z kajmaku. Jest tak pyszny, że na długo zapadnie Wam w pamięć.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z masą kajmakową to już pokazuje mój sprawdzony przepis. W malakserze umieść herbatniki i kakao. Całość dokładnie rozdrobnij. W rondelku umieść masło i rozpuść. Dodaj herbatniki z kakao, dokładnie wymieszaj. Gotową masą równomiernie wyłóż dno tortownicy i schowaj do lodówki na 10 minut. W dużej misce zmiksuj twaróg, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier i podobnie zmiksuj. Dodaj śmietanę, jajka i 300 g masy kajmakowej. Całość krótko zmiksuj do połączenia składników. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. Piecz 70 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku i studź z otwartymi drzwiczkami. Gdy ciasto wystygnie, wymieszaj 150 g masy kajmakowej z mlekiem. Masę wylej na ciasto. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Sami widzicie, że przepis na sernik z masą kajmakową jest bardzo prosty w wykonaniu.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy placek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik dekadencki.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. Po tym czasie sernik na stałe zagościł na polskich stołach i żadne z przyjęć nie może się udać bez tego ciasta. Dlatego też sernik z masą kajmakową to bardzo dobry pomysł na imprezę.

Alergeny w serniku z masą kajmakową

Lista alergenów dla sernika z masą kajmakową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietanka kremowa 30%
    • kajmak
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z masą kajmakową

na 100g gotowej potrawy

Ser twarogowy to dobre źródło wapnia w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
222.61
378.44
Białko (g)
9.14
15.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
24.93
42.37
Węglowodany przyswajalne (g)
24.50
41.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
9.66
16.42
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
11.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
4.50
Cholesterol (mg)
52.40
89.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
304.95
518.41
Potas (mg)
187.38
318.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
123.77
210.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z masą kajmakową 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z masą kajmakową

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
140 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.10
Za 140 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Ser twarogowy tłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
36 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 36 g
Cukier
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
80 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 80 g
Kajmak
450 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.87
Za 450 g
Mleko 3,2%
20 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 ml
Koszt składników
52.00