Polewy
-
Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa to wspaniały dodatek do ciast i deserów, który nadaje im wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu. Ten przepis na …
15 + 10 min łatwy 1 1245 kcal
-
Polewa lustrzana
Polewa lustrzana to masa, która stosowana jest do pokrycia wyrobów cukierniczych. Polewa świetnie sprawdzi się jako dekoracja do tortu. Torty …
20 min łatwy 1 1646 kcal -
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany
Polewa to zastygająca masa, która służy przede wszystkim pokrywaniu i ulepszaniu wszelkich wyrobów cukierniczych tj. ciasta, babeczki, lody, ciasteczka. Taka …
5 + 5 min łatwy 1 1306 kcal
Polewy - przepisy
-
Polewa czekoladowa z kakao
Polewa czekoladowa z kakao to dodatek idealny do ciast i deserów. W tym wydaniu jest niezwykle prosta i można ją …
10 + 10 min łatwy 2 435 kcal
-
Polewa kakaowa
Polewa kakaowa to doskonały pomysł na polewę do ciasta. Dobra polewa powinna być łatwa i szybka do przygotowania. Przepis na …
5 + 5 min łatwy 1 2007 kcal
-
Polewa z białej czekolady
Polewa z białej czekolady to wspaniały dodatek do deserów i wypieków. Odmieni nawet najnudniejsze ciasto. Ma pyszny, słodki smak i …
10 + 10 min łatwy 1 1411 kcal
-
Polewa z gorzkiej czekolady
Polewa z gorzkiej czekolady to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten dodatek świetnie odmieni każdy wypiek …
5 + 15 min łatwy 1 1450 kcal
-
Polewa z czekolady i śmietany
Pyszna polewa z czekolady i śmietany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
30 + 15 min łatwy 1 1654 kcal
-
Polewa na sernik
Polewa na sernik to świetny pomysł na udekorowanie domowego ciasta. Szybka i łatwa do zrobienia polewa czekoladowa może być podana …
5 + 5 min łatwy 1 2265 kcal
-
Polewa z czekolady mlecznej
Pyszna polewa z czekolady mlecznej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
30 + 15 min łatwy 1 1654 kcal
-
Polewa na pierniczki
Pyszna polewa pierniki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do …
15 + 5 min łatwy 1 836 kcal
-
Polewa z mleka w proszku
Pyszna polewa z mleka w proszku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
30 + 15 min łatwy 1
-
Polewa z czekolady i mleka
Polewa z czekolady i mleka to doskonały dodatek do ciast i deserów. To najprostszy sposób na domową polewę, do której …
10 + 7 min łatwy 1 1607 kcal
-
Polewa czekoladowa do ciasta
Polewa czekoladowa do ciasta to bardzo dobry pomysł na pyszną polewę do ciasta. Można ją przygotować z czekolady mlecznej lub …
3 + 10 min łatwy 1 2343 kcal
-
Polewa do ciasta marchewkowego
Polewa do ciasta marchewkowego ma za zadanie zrównoważyć słodycz ciasta oraz połączyć w harmonijną całość smak ciasta. Możesz wykonać wiele …
15 min łatwy 1 1116 kcal
-
Polewa karmelowa
Jesteś w trakcie przygotowywania naleśników lub gofrów i brakuje Ci pomysłu na dodatki? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis …
10 + 15 min łatwy 4 193 kcal
-
Polewa lukrowa
Polewa lukrowa wszystkim znana bardziej jako lukier. Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić polewę lukrową w bardzo prosty sposób, całość nie …
10 min łatwy 10 96 kcal
-
Polewa cytrynowa
Jesteś w trakcie przygotowywania pierników lub pieczenia ciasta, ale nie masz pomysłu na ich ozdobienie? Koniecznie poznaj mój przepis na …
10 + 10 min łatwy 8 144 kcal
-
Polewa z nutelli
Jesteś w trakcie przygotowywania pierników lub pieczenia ciasta, ale nie masz pomysłu na ich ozdobienie? Koniecznie poznaj mój przepis na …
10 min łatwy 3 169 kcal
-
Polewa z żelatyną
Polewa z żelatyną to świetny pomysł na wierzch do ciasta. Szybka i łatwa do zrobienia polewa czekoladowa może być podana …
10 + 10 min łatwy 1 1954 kcal
-
Polewa toffi
Polewa toffi to prosty przepis na pyszny sos karmelowy do ciasta. Pyszna domowa polewa świetnie sprawdzi się na babkę lub …
5 + 10 min łatwy 1
-
Polewa z gorzkiej czekolady i mleka
Dobra polewa z gorzkiej czekolady i mleka to prosty przepis na szybką polewę do ciasta. Polewy bardzo popularne w ostatnim …
10 + 7 min łatwy 1 2280 kcal
-
Polewa do murzynka
Czekoladowa polewa do murzynka to zaledwie trzy składniki i kilka minut pracy. Do ciasta czekoladowego jest najlepsza, bo jest szybka …
10 min łatwy 1 787 kcal
-
Polewa czekoladowa z mleka w proszku
Polewa czekoladowa z mleka w proszku to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników czekoladowych słodkości. Ten prosty dodatek odmieni każdy wypiek. …
20 + 20 min łatwy 1 2092 kcal
-
Polewa do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Pewnie zastanawiasz się jaka polewa będzie dobrym wyborem do polania ciasta marchewkowego? Biała polewa z mascarpone będzie idealnym rozwiązaniem. Przepis …
10 min łatwy 10 119 kcal
-
Sernik gotowany
Pyszny sernik gotowany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
15 + 30 min łatwy 15 336 kcal
-
Tort drip cake
Tort drip cake to ciekawa propozycja na piękny tort dla dzieci. Lejąca czekolada daje bardzo elegancki efekt, który nie wymaga …
40 + 50 min łatwy 15 677 kcal -
Sernik z masą kajmakową
Sernik z masą kajmakową to nic innego jak pyszne, serowe ciasto oblane słodkim sosem z kajmaku. Jest tak pyszny, że …
30 + 70 min łatwy 12 378 kcal
-
Ganache z mlecznej czekolady
Ganache z mlecznej czekolady to świetny pomysł na masę do tynkowania tortu urodzinowego. Wykonanie ganache jest szybkie i łatwe, wystarczy …
5 + 10 min łatwy 1 2723 kcal
-
Ganache z masłem
Ganache z masłem to bardzo dobrym pomysł na pyszną polewę dekoracyjną do tortu. Ganache to rodzaj gęstej polewy, którą w …
5 + 10 min łatwy 1 3750 kcal
-
Ganache z białej czekolady
Ganache z białej czekolady to świetny pomysł na masę do tynkowania tortu urodzinowego. Prosty przepis na ganache z białej czekolady …
20 min łatwy 1
-
Lukier do pączków
Kto z nas nie kocha wypieków z dodatkiem słodkiego lukru? Zastanawiałeś się kiedyś, jak on powstaje? Okazuje się, że jest …
10 min łatwy 5 180 kcal
-
Krokant
Krokant to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu posypka orzechowa, która sprawdzi się do dekoracji ciast i deserów. Możesz wykonać …
20 + 6 min łatwy 4 608 kcal
-
Ganache do tynkowania
Ganache do tynkowania to doskonała propozycja na tynk czekoladowy do tortów. Ganache przygotowane jest z gorzkiej czekolady z masłem. Przepis …
20 min łatwy 1 2963 kcal
-
Polewa czekoladowa ze śmietaną
Jesteś w trakcie przygotowywania pierników lub pieczenia ciasta, ale nie masz pomysłu na ich ozdobienie? Koniecznie poznaj mój przepis na …
20 + 10 min łatwy 2 871 kcal
-
Polewa z czekolady gorzkiej
Polewa z czekolady gorzkiej to wspaniały dodatek, który pasuje do każdego deseru. Ma niezwykle mocny, czekoladowy smak, który przełamie nawet …
10 + 15 min łatwy 1 1182 kcal
Polewy do dań i deserów - co to jest?
Polewa do ciast jest ich częstym elementem, który pasuje do większości domowych wypieków. Polewa nierzadko stanowi też podstawową dekorację wielu ciast, które bez niej nie smakują tak dobrze. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że polewa może również przedłużyć świeżość wypieków, takich jak np. makowiec. Polewa umożliwia też zatuszowanie pewnych niedoskonałości powstałych na upieczonym cieście, np. pęknięć lub nierównych warstw wypieku. Warto poznać zatem kilka przepisów na polewy, dzięki którym lepiej poradzisz sobie z pieczeniem ciast.
Polewy – zbiór przepisów na różnego rodzaju polewy do ciast i deserów
Wiele osób uważa, że polewy do ciasta są ich najsmaczniejszym uzupełnieniem. Właśnie polewy świetnie podkreślają bowiem smak wypieków, jednocześnie pięknie je dekorując. Gotowa polewa to zawsze proste i szybkie rozwiązanie, jednak najlepszym pomysłem będzie przygotowanie jej własnoręcznie. Jak zrobić polewę z czekoladą, z kakao i z masłem? Czy polewa uzupełni każde, nawet owocowe ciasto? Sprawdź, który przepis na polewę powinien częściej pojawiać się w wypiekach, które przyrządzasz w domu.
Polewy do ciasta – jak zrobić polewy czekoladowe z kakao i z masłem?
Czy zrobienie polewy jest trudnym zadaniem?
Nie, robienie domowej polewy to naprawdę banalne zadanie, więc doskonale powinien poradzić sobie z nią nawet największy amator w kuchni. Jeśli chcesz zrobić ciemną polewę, wystarczy sięgnąć po gorzką czekoladę, ewentualnie gorzkie kakao – właśnie te składniki stanowią bowiem podstawę każdej dobrej polewy. Najważniejsze jednak, żeby produkty te były jak najlepszej jakości.
Aby polewa była pyszna i zdrowa, kakao w czekoladzie powinno być jednak przynajmniej 60%. Dlaczego? Otóż lepiej rozpuści się ono w wodzie i nie będzie się warzyć. Co w przypadku chęci zrobienia jasnej polewy? Wówczas należy kupić czekoladę białą, jednak musi być to naprawdę dobra czekolada. Te droższe często mają w składzie lepszy tłuszcz, dzięki któremu czekolada lepiej będzie się rozpuszczać.
O czym pamiętać, przyrządzając polewy do ciasta?
- Kąpiel wodna polewy to nic innego jak topienie masy lub raczej podgrzewanie jej nad naczyniem z gorącą wodą. Podczas kąpieli wodnej polewy należy pamiętać, że dno naczynia nie może stykać się z wodą na wierzchu, bo polewa może się nie udać.
- Aby uratować zwarzoną polewę, należy dodać dwie łyżki wody bądź mleka do masy. Gdy się ją wymiesza i jednocześnie podgrzeje, rozdzielone składniki znów się połączą, a masa zrobi się jednolita i gładka.
- Jeśli zdecydujesz się na kupno czekolady złej jakości, w przypadku zwarzenia polewy będziesz mieć problem z uratowaniem takiej masy. Lepiej więc nie ryzykować i kupować dobrej jakości czekoladę ze sprawdzonych źródeł.
- Idealna polewa do ciasta powinna być miękka, lśniąca i pokrywająca ciasto – bez grudek lub zapadnięć.
- Do przygotowania ciemnej polewy potrzebować będziesz jedynie czterech składników: masła (ewentualnie margaryny), kakao, cukru pudru i mleka. Przepis jest bardzo prosty – cukier przesiewasz do gładkości, masło topisz w rondelku i dodajesz do niego kakao, cukier oraz mleko. Wystarczy całość dobrze wymieszać i uważać, aby nie zwarzyć polewy.
Proste sposoby na domową polewę do ciasta – czy znasz te przepisy?
Czekoladowe polewy czy lukier? Co lepsze?
Gotowa polewa nigdy nie będzie tak dobra, jak ta przyrządzona własnoręcznie. Najsmaczniejsza jest oczywiście polewa czekoladowa, która świetnie podkreśli każde ciasto – nawet te najbardziej owocowe. Najpyszniejsza polewa domowa to ta zrobiona z masła i czekolady, najlepiej rozpuszczona w kąpieli wodnej. Świetną dla niej alternatywą będzie jednak polewa ze śmietaną kremówką, którą można zastąpić tradycyjne masło. Wówczas trzeba będzie najpierw podgrzać śmietanę, a dopiero później dodać do niej identyczną ilość czekolady i w ten sposób połączyć składniki. Co najciekawsze, takie połączenie pozwoli otrzymać polewę, która nie będzie twarda, a naprawdę miękka i niemal nie będzie pękać. Polewę zrobić można też z kakao.
Polewę z czekoladą zastąpić można lukrem. On też bowiem wspaniale może podkreślić smak ciasta, w dodatku można zrobić go znacznie szybciej od polewy. Do przyrządzenia lukru potrzeba bowiem jedynie wody i cukru pudru, które wystarczy ze sobą zmieszać. Zamiast wody można wykorzystać także sok z cytryny bądź mleko. Jeśli chcesz uzyskać bardziej gęsty i „pokazowy” lukier, należy ubić białko z cukrem pudrem, a później dodać do takiej mikstury wybrany kolor barwnika. W ten sposób przepięknie udekorować można w zasadzie każde ciasto.
Sprawdzone przepisy na nietypowe polewy
Jeżeli szukasz sposobu na kreatywne ozdobienie ciasta, warto będzie pokusić się o skorzystanie z poniższych pomysłów na polewy. Dodadzą one niebanalnego smaku każdemu wypiekowi, w dodatku podkreślą też jego wygląd – niezależnie od tego, z jakiej okazji pieczesz ciasto.
- Przepis na polewę czekoladową z kakao –
wystarczy rzucić masło do rondelka i rozpuścić je. Do niego dorzucić trzeba
kakao oraz cukier puder, a następnie dolać mleko i zamieszać całość. Kiedy
tylko polewa zgęstnieje, a jej konsystencja zrobi się jednolita, należy
ściągnąć ją z kuchenki, żeby się nie zwarzyła.
-
Polewa do ciasta marchewkowego – zanim
przełożysz masło do miski, powinno ono osiągnąć temperaturę pokojową. Dopiero
wtedy można zmieszać je z cukrem pudrem i utrzeć składniki na puszystą masę.
Połącz ją z kremowym serkiem śmietankowym, po czym ucieraj przez ok. 3 minuty.
I już, polewa do ciasta marchewkowego gotowa!
-
Przepis na polewę z serka mascarpone – aby
zrobić taką polewę, należy zmieszać serek mascarpone z cukrem. Kiedy już tego
dokonasz, wystarczy rozprowadzić polewę po wierzchu dowolnego ciasta.
- Polewa kakaowa z żelatyną – rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Osobno rozpuść też margarynę wraz z kakao i cukrem. Dodaj do nich żelatynę i podgrzej wszystkie składniki, najlepiej na małym ogniu. Zamieszaj i zaczekaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Dodawaj kolejno (po jednej łyżce) śmietanę do polewy, wciąż mieszając. Na końcu wystarczy równomiernie rozłożyć polewę na cieście i włożyć deser do lodówki. Proste, prawda?