Polewy

polewy

Polewa do ciast jest ich częstym elementem, który pasuje do większości domowych wypieków. Polewa nierzadko stanowi też podstawową dekorację wielu ciast, które bez niej nie smakują tak dobrze. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że polewa może również przedłużyć świeżość wypieków, takich jak np. makowiec. Polewa umożliwia też zatuszowanie pewnych niedoskonałości powstałych na upieczonym cieście, np. pęknięć lub nierównych warstw wypieku. Warto poznać zatem kilka przepisów na polewy, dzięki którym lepiej poradzisz sobie z pieczeniem ciast.

Najciekawsze przepisy w temacie polewy

Przepisy w temacie polewy

Polewy – zbiór przepisów na różnego rodzaju polewy do ciast i deserów

Wiele osób uważa, że polewy do ciasta są ich najsmaczniejszym uzupełnieniem. Właśnie polewy świetnie podkreślają bowiem smak wypieków, jednocześnie pięknie je dekorując. Gotowa polewa to zawsze proste i szybkie rozwiązanie, jednak najlepszym pomysłem będzie przygotowanie jej własnoręcznie. Jak zrobić polewę z czekoladą, z kakao i z masłem? Czy polewa uzupełni każde, nawet owocowe ciasto? Sprawdź, który przepis na polewę powinien częściej pojawiać się w wypiekach, które przyrządzasz w domu.

Polewy do ciasta – jak zrobić polewy czekoladowe z kakao i z masłem?

Czy zrobienie polewy jest trudnym zadaniem?

Nie, robienie domowej polewy to naprawdę banalne zadanie, więc doskonale powinien poradzić sobie z nią nawet największy amator w kuchni. Jeśli chcesz zrobić ciemną polewę, wystarczy sięgnąć po gorzką czekoladę, ewentualnie gorzkie kakao – właśnie te składniki stanowią bowiem podstawę każdej dobrej polewy. Najważniejsze jednak, żeby produkty te były jak najlepszej jakości.

Aby polewa była pyszna i zdrowa, kakao w czekoladzie powinno być jednak przynajmniej 60%. Dlaczego? Otóż lepiej rozpuści się ono w wodzie i nie będzie się warzyć. Co w przypadku chęci zrobienia jasnej polewy? Wówczas należy kupić czekoladę białą, jednak musi być to naprawdę dobra czekolada. Te droższe często mają w składzie lepszy tłuszcz, dzięki któremu czekolada lepiej będzie się rozpuszczać.

O czym pamiętać, przyrządzając polewy do ciasta?

  1. Kąpiel wodna polewy to nic innego jak topienie masy lub raczej podgrzewanie jej nad naczyniem z gorącą wodą. Podczas kąpieli wodnej polewy należy pamiętać, że dno naczynia nie może stykać się z wodą na wierzchu, bo polewa może się nie udać.
  2. Aby uratować zwarzoną polewę, należy dodać dwie łyżki wody bądź mleka do masy. Gdy się ją wymiesza i jednocześnie podgrzeje, rozdzielone składniki znów się połączą, a masa zrobi się jednolita i gładka.
  3. Jeśli zdecydujesz się na kupno czekolady złej jakości, w przypadku zwarzenia polewy będziesz mieć problem z uratowaniem takiej masy. Lepiej więc nie ryzykować i kupować dobrej jakości czekoladę ze sprawdzonych źródeł.
  4. Idealna polewa do ciasta powinna być miękka, lśniąca i pokrywająca ciasto – bez grudek lub zapadnięć.
  5. Do przygotowania ciemnej polewy potrzebować będziesz jedynie czterech składników: masła (ewentualnie margaryny), kakao, cukru pudru i mleka. Przepis jest bardzo prosty – cukier przesiewasz do gładkości, masło topisz w rondelku i dodajesz do niego kakao, cukier oraz mleko. Wystarczy całość dobrze wymieszać i uważać, aby nie zwarzyć polewy.

Proste sposoby na domową polewę do ciasta – czy znasz te przepisy?

Czekoladowe polewy czy lukier? Co lepsze?

Gotowa polewa nigdy nie będzie tak dobra, jak ta przyrządzona własnoręcznie. Najsmaczniejsza jest oczywiście polewa czekoladowa, która świetnie podkreśli każde ciasto – nawet te najbardziej owocowe. Najpyszniejsza polewa domowa to ta zrobiona z masła i czekolady, najlepiej rozpuszczona w kąpieli wodnej. Świetną dla niej alternatywą będzie jednak polewa ze śmietaną kremówką, którą można zastąpić tradycyjne masło. Wówczas trzeba będzie najpierw podgrzać śmietanę, a dopiero później dodać do niej identyczną ilość czekolady i w ten sposób połączyć składniki. Co najciekawsze, takie połączenie pozwoli otrzymać polewę, która nie będzie twarda, a naprawdę miękka i niemal nie będzie pękać. Polewę zrobić można też z kakao.

Polewę z czekoladą zastąpić można lukrem. On też bowiem wspaniale może podkreślić smak ciasta, w dodatku można zrobić go znacznie szybciej od polewy. Do przyrządzenia lukru potrzeba bowiem jedynie wody i cukru pudru, które wystarczy ze sobą zmieszać. Zamiast wody można wykorzystać także sok z cytryny bądź mleko. Jeśli chcesz uzyskać bardziej gęsty i „pokazowy” lukier, należy ubić białko z cukrem pudrem, a później dodać do takiej mikstury wybrany kolor barwnika. W ten sposób przepięknie udekorować można w zasadzie każde ciasto.

Sprawdzone przepisy na nietypowe polewy

Jeżeli szukasz sposobu na kreatywne ozdobienie ciasta, warto będzie pokusić się o skorzystanie z poniższych pomysłów na polewy. Dodadzą one niebanalnego smaku każdemu wypiekowi, w dodatku podkreślą też jego wygląd – niezależnie od tego, z jakiej okazji pieczesz ciasto.

  • Przepis na polewę czekoladową z kakao – wystarczy rzucić masło do rondelka i rozpuścić je. Do niego dorzucić trzeba kakao oraz cukier puder, a następnie dolać mleko i zamieszać całość. Kiedy tylko polewa zgęstnieje, a jej konsystencja zrobi się jednolita, należy ściągnąć ją z kuchenki, żeby się nie zwarzyła.
  • Polewa do ciasta marchewkowego – zanim przełożysz masło do miski, powinno ono osiągnąć temperaturę pokojową. Dopiero wtedy można zmieszać je z cukrem pudrem i utrzeć składniki na puszystą masę. Połącz ją z kremowym serkiem śmietankowym, po czym ucieraj przez ok. 3 minuty. I już, polewa do ciasta marchewkowego gotowa!
  • Przepis na polewę z serka mascarpone – aby zrobić taką polewę, należy zmieszać serek mascarpone z cukrem. Kiedy już tego dokonasz, wystarczy rozprowadzić polewę po wierzchu dowolnego ciasta.
  • Polewa kakaowa z żelatyną – rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Osobno rozpuść też margarynę wraz z kakao i cukrem. Dodaj do nich żelatynę i podgrzej wszystkie składniki, najlepiej na małym ogniu. Zamieszaj i zaczekaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Dodawaj kolejno (po jednej łyżce) śmietanę do polewy, wciąż mieszając. Na końcu wystarczy równomiernie rozłożyć polewę na cieście i włożyć deser do lodówki. Proste, prawda?
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto