Potrawy z polewą

potrawy z polewą

Polewy do ciast i deserów to jeden z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych dodatków. Polewę możemy wykonać samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów dostępnych w sklepach. Własnoręcznie przygotowana polewa owocowa lub czekoladowa będzie jednak dużo zdrowsza, nie tracąc przy tym na smaku i szybkości przygotowania. Jakie polewy pasują do różnych typów deserów i ciast i jak szybko przyrządzić je w domu? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.

Potrawy z polewą - polecane przepisy

Potrawy z polewą - pozostałe przepisy

Desery i dania z polewą. Przepisy na polewy w rozmaitych wariantach

Dania z polewą są szczególnie popularne wśród osób lubiących smaczne ciasta i desery. Szybkie i łatwe do przygotowania przepisy, w których wykorzystywana jest zwłaszcza polewa gotowa, mogą znacząco wzbogacić imprezowy stół. Jednak nie warto poprzestawać jedynie na przyrządzaniu gotowych produktów typu polewa w proszku, ponieważ polewa domowej roboty jest bardzo łatwa do zrobienia. Niezależnie czy będzie to polewa owocowa czy na przykład czekoladowa, desery z ich dodatkiem będą nie tylko smaczne, ale i znacznie zdrowsze.

Jakie dania z polewą warto przyrządzić

Przepisy z polewą mogą być wykorzystywane do przyrządzenia różnorodnych potraw. Najpopularniejsze są oczywiście smaczne ciasta i desery, polewa może być jednak wykorzystywana także w przypadku innych, mniej oczywistych potraw.

Wśród dań, które są chętnie spożywane w obecności polewy są między innymi: lody, naleśniki, placuszki owocowe, pancakes, gofry, płatki śniadaniowe, omlety, jogurty naturalne z bakaliami.

Ciekawym, niebanalnym wykorzystaniem polewy, jest dodanie jej do dań obiadowych, na przykład mięsa z indyka lub żeberek wieprzowych. Popularnym daniem, lubianym zwłaszcza przez dzieci, jest makaron przyrządzany z białym serem i polewą owocową, najczęściej truskawkową lub malinową oraz kluski na parze albo kluski leniwe z owocowym dodatkiem.

Łatwe ciasteczka z polewą przygotujemy na bazie mąki, jajek, cukru, masła i kakao. Po wykrojeniu ciasteczek, upieczeniu i przestudzeniu możemy je zanurzyć w ciepłej polewie i zostawić do ostudzenia albo po prostu polać przygotowanym dodatkiem.

Polewa czekoladowa będzie świetna do dekorowania ciast typu brownie, murzynków, pierników, sernika czy odświętnego tortu. Jest również bardzo często wybierana jako dodatek do lodów, najlepiej w obecności bakalii. Polewę czekoladową możemy również z powodzeniem wykorzystać jako główny element posiłku, przygotowując aromatyczne i pyszne fondue. W tym celu czekoladę (najlepiej o wysokiej zawartości kakao) rozpuszczamy w słodkiej śmietance i mieszamy do uzyskania gęstej, gładkiej masy. W tak przyrządzonej polewie możemy maczać sezonowe owoce, ciastka, biszkopty, herbatniki lub pianki.

Podobnie jak w przypadku polewy czekoladowej, polewę owocową możemy wykorzystać do dekoracji ciast, na przykład sernika czy bezy, tortów i deserów. Świeże, zmiksowane truskawki to świetny dodatek do lodów, gofrów i naleśników, a aromatyczna, słodko-kwaśna polewa z wiśni znakomicie przełamie smak słodkich ciast i deserów.

Przepisy na szybkie polewy domowej roboty

Polewa typu glazura

Szczególnym przypadkiem polewy jest lustrzana glazura do ciast i deserów. Przygotowuje się ją różnymi metodami, jednak najczęściej z dodatkiem mleka skondensowanego. Możemy do niego dodać czekoladę, kakao, cukier oraz żelatynę rozpuszczoną w letniej wodzie. Prostą glazurę przyrządzimy również z kakao, cukru, śmietany kremówki i żelatyny. Należy pamiętać, że lustrzaną glazurę wylewamy na mocno schłodzony lub zmrożony deser lub tort, a udekorowane ciasto przechowujemy w lodówce, podając nie wcześniej niż po 24 godzinach.

Pyszna polewa owocowa

Najprostszym sposobem na przygotowanie polewy owocowej jest po prostu dokładne zblendowanie owoców. Gdy owoce są zbyt kwaśne możemy dodać do nich cukier puder lub ksylitol. Jeśli zależy nam na bardziej zastygłej polewie, do owoców możemy dodać rozpuszczoną żelatynę, a przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Polewa czekoladowa domowej roboty

Podstawowe składniki polewy czekoladowej to kakao, masło lub margaryna, mleko albo słodka śmietanka oraz cukier. Zamiast kakao możemy również wykorzystać dobrej jakości gorzką czekoladę, najlepiej z jak najwyższą procentową zawartością kakao. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do rozpuszczonego masła z cukrem dodajemy kakao i mleko, a następnie kilka minut podgrzewamy. Aby ułatwić sobie dekorację ciast i deserów, tak przygotowaną polewę warto trochę ostudzić przed przyozdabianiem. Polewa przygotowana samodzielnie będzie znacznie smaczniejsza i bardziej aromatyczna niż jej gotowa wersja.

Polewę czekoladową warto również sporządzić wykorzystując jedynie czekoladę. Jak szybko i skutecznie rozpuścić czekoladę? Możemy użyć do tego kąpieli wodnej – czekoladę łamiemy na niewielkie kawałki, wkładamy do małego rondelka i umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, dopóki czekolada się nie rozpuści. Ważne, żeby rondelek z czekoladą nie dotykał powierzchni gorącej wody, a rozpuszczenie czekolady przebiegało jedynie z użyciem gorącej pary wodnej. Szybkim i prostym sposobem jest również rozpuszczenie czekolady w kuchence mikrofalowej.

Bardzo popularnym rodzajem polewy jest również polewa karmelowa, którą przyrządza się na bazie  śmietanki kremówki, masła i skarmelizowanego cukru.

Domowa frużelina

Ciekawą odmianą polewy owocowej jest również frużelina, czyli owoce zatopione w gęstym żelu. To świetny dodatek do ciast, deserów, gofrów, placków i naleśników. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że wygląd frużeliny przypomina kisiel, a obecność żelatyny nadaje jej błyszczącą barwę oraz konsystencję zbliżoną do tężejącej galaretki. Owoce, które najlepiej sprawdzą się w postaci frużeliny to między innymi wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jagody, porzeczki czy borówki amerykańskie. Należy pamiętać, że owoce zawierające mniejszą ilość pektyn będą potrzebowały większej ilości żelatyny, niż te bogate w ten składnik (przykładowo czerwone i czarne porzeczki).

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto