Sernik na delicjach

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na delicjach ukazany z góry
Sernik na delicjach
Przepis na sernik na delicjach wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto na zimno, jeśli chcesz zaserwować łatwe i szybkie rozwiązanie na ciasto bez pieczenia.
Przygotowanie 180 min
205 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Delicje wedlowskie 1 opakowanie (147 g)
  • Serek homogenizowany (800 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Galaretka 1,5 opakowania, brzoskwiniowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
blender, tortownica 23 cm, miska

Przepis na sernik na delicjach krok po kroku

W tortownicy ułóż delicje.

Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.

Serki zblenduj na gładką masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Wystudzoną galaretkę wlej do masy serowej. Całość dokładnie wymieszaj.

Kilka łyżek masy serowej wylej na delicję. Wstaw do lodówki na około 20 minut.

Wylej pozostałą masę do formy i schowaj ciasto w lodówce na całą noc.

Przed podaniem ozdób ciasto owocami.

Jak oceniasz przepis na sernik na delicjach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika na delicjach

Przepis na sernik na delicjach wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto na zimno, jeśli chcesz podać łatwe rozwiązanie na deser bez pieczenia.

Na początku w tortownicy ułóż delicje. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia. Serki zblenduj na gładką masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wystudzoną galaretkę wlej do masy serowej. Całość dokładnie wymieszaj. Kilka łyżek masy serowej wylej na delicję. Wstaw do lodówki na około 20 minut. Dzięki temu ciastka nie wypłyną. Wylej pozostałą masę do formy. Ciasto umieść w lodówce na kilka godzin, by dobrze stężało. Przed podaniem ozdób ciasto owocami.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Ci zrozumieć jak zrobić sernik na delicjach. Koniecznie wykonaj ten prosty przepis na smaczne ciasto bez pieczenia. To naprawdę świetny pomysł na szybki, słodki deser do kawy.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa pyszne ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Serek homogenizowany to produkt powstający z masy twarogowej poddanej procesowi homogenizacji. W 100 g naturalnego serka homogenizowanego mamy tylko 111 kcal i aż 8 g białka. To powoduje, że można zaliczyć go do produktów wysokobiałkowych. Wraz z produktami mlecznymi dostarczamy znaczne ilości wapnia, a także cynku czy magnezu. Warto zwrócić również uwagę na witaminę D, która ma pozytywne oddziaływanie na cały nasz organizm.

Alergeny w serniku na delicjach

Lista alergenów dla sernika na delicjach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany

Wartości odżywcze sernika na delicjach

na 100g gotowej potrawy

W 100 g naturalnego serka homogenizowanego mamy tylko 111 kcal i aż 8 g białka. To powoduje, że można zaliczyć go do produktów wysokobiałkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
186.87
205.55
Białko (g)
7.26
7.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
26.14
28.76
Węglowodany przyswajalne (g)
17.24
18.96
Brak danych dla: delicje wedlowskie.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
5.88
6.47
Tłuszcze nasycone (g)
3.90
4.29
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
2.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
34.64
38.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na delicjach 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na delicjach

Koszt składników
28.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Delicje wedlowskie
147 g
1 opakowanie
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 147 g
Serek homogenizowany
800 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
14.93
Za 800 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Galaretka
100 g
1,5 opakowania, brzoskwiniowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 100 g
Koszt składników
28.10