Przepis na sernik na delicjach krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
blender, tortownica 23 cm, miska

W tortownicy ułóż delicje.

Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.

Serki zblenduj na gładką masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

Wystudzoną galaretkę wlej do masy serowej. Całość dokładnie wymieszaj.

Kilka łyżek masy serowej wylej na delicję. Wstaw do lodówki na około 20 minut.

Wylej pozostałą masę do formy i schowaj ciasto w lodówce na całą noc.

Przed podaniem ozdób ciasto owocami.

Sernik na delicjach ukazany z góry
Sernik na delicjach
Koszt przygotowania dania
7.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
118 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Sernik na delicjach - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku na delicjach

Przepis na sernik na delicjach wykonasz w około godzinę. Warto wykonać to dobre ciasto na zimno, jeśli chcesz podać łatwe rozwiązanie na deser bez pieczenia.

Na początku w tortownicy ułóż delicje. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku. Odstaw do ostygnięcia. Serki zblenduj na gładką masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wystudzoną galaretkę wlej do masy serowej. Całość dokładnie wymieszaj. Kilka łyżek masy serowej wylej na delicję. Wstaw do lodówki na około 20 minut. Dzięki temu ciastka nie wypłyną. Wylej pozostałą masę do formy. Ciasto umieść w lodówce na kilka godzin, by dobrze stężało. Przed podaniem ozdób ciasto owocami.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogły Ci zrozumieć jak zrobić sernik na delicjach. Koniecznie wykonaj ten prosty przepis na smaczne ciasto bez pieczenia. To naprawdę świetny pomysł na szybki, słodki deser do kawy.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa pyszne ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Serek homogenizowany to produkt powstający z masy twarogowej poddanej procesowi homogenizacji. W 100 g naturalnego serka homogenizowanego mamy tylko 111 kcal i aż 8 g białka. To powoduje, że można zaliczyć go do produktów wysokobiałkowych. Wraz z produktami mlecznymi dostarczamy znaczne ilości wapnia, a także cynku czy magnezu. Warto zwrócić również uwagę na witaminę D, która ma pozytywne oddziaływanie na cały nasz organizm.

Wartości odżywcze sernika na delicjach

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na delicjach 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na delicjach

Lista alergenów dla sernika na delicjach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Delicje wedlowskie

W przepisie na sernik na delicjach nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • serek homogenizowany
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sernika na delicjach

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Delicje wedlowskie
147 g
1 opakowanie
4.50
Za 147,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 147 g
Serek homogenizowany
800 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Galaretka
100 g
1,5 opakowania, brzoskwiniowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 100 g
Jak oceniasz przepis na sernik na delicjach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób