Przepis na sernik na zimno z galaretką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, żelatyna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, rózga, tortownica 26 cm, czajnik, miska

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia.

Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój je na połowy.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zapnij jej obręcz. Na spodzie tortownicy ułóż biszkopty.

Mleko zagotuj, odstaw z ognia, wsyp żelatynę (2 łyżki) i dokładnie wymieszaj.

Do miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder, całe opakowanie cukru wanilinowego i dokładnie wymieszaj łyżką.

Do ciepłej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodaj 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj rózgą. Czynność powtórz 2-3 razy.

Masę z żelatyną przełożyć do masy serowej i wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy serowej dodaj 3/4 truskawek, delikatnie wymieszaj łyżką i wyłóż masę na wierzch biszkoptów.

Masę serową wyrównaj i odstaw do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wyjmij sernik z lodówki, ułóż na jego wierzchu resztę pokrojonych truskawek i powoli wylej galaretkę na wierzch masy serowej (najlepiej przy użyciu łyżki).

Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki i masy serowej.

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami znajduje się na paterze. W oddali widać doniczkę z zieloną rośliną.
Sernik na zimno z galaretką
Koszt przygotowania dania
35.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
346 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Sernik na zimno z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką to dobry pomysł na pyszną przekąskę, deser czy ciasto na różne okoliczności rodzinne (np. święta, imprezę urodzinową), możesz go również podać jako tort owocowy, ponieważ jest to ciasto uniwersalne. W dalszej części dowiesz się jak zrobić sernik na zimno z galaretką z owocami. Serowiec na zimno to bardzo puszyste ciasto przygotowywane bez pieczenia, dlatego nie wymaga czasu na pieczenie i doglądanie czy sernik jest już upieczony. Przepis na zimny sernik z galaretką jest bardzo prosty dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Składniki niezbędne do przygotowania tego deseru są następujące: twaróg sernikowy w wiaderku, biszkopty, truskawki, galaretka truskawkowa, mleko spożywcze, śmietanka 30% tłuszczu, cukier puder, cukier wanilinowy oraz żelatyna.

Twaróg jest smacznym i zdrowym produktem mlecznym, który używany jest do wielu dań. Możesz używać go do kanapek, naleśników i deserów. Jest głównym składnikiem serników. Twaróg jest produktem niskokalorycznym oraz wysokobiałkowym. Im więcej tłuszczu w tym serze się znajduje tym bardziej kremowy kolor on posiada. Do przygotowania sernika najlepiej użyć serka śmietankowego, który cechuje się najwyższą kalorycznością wśród twarogów. Osoby, które mają problem z tolerancją laktozy powinny uważać z jego spożywaniem, ponieważ głównym cukrem mlecznym jest właśnie laktoza. W twarogu znajdziemy następujące składniki odżywcze: cynk, potas, witaminę A, D, B12, ryboflawinę. Odpowiednia ilość cynku w naszej diecie korzystanie wpływa na kondycję skóry, wzmacnia wzrok oraz pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Podsumowując sernik na zimno to doskonały wybór na pyszny deser. Jest bardzo puszysty i delikatny, dlatego zadowoli kubki smakowe wielu osób. Doskonale smakuje z dodatkiem owoców i galaretki, ponieważ przełamują one delikatny smak twarogu oraz biszkoptów. Brak konieczności pieczenia tego ciasta sprawia, że nie musisz pilnować go w trakcie pieczenia - przyczynia się to do znacznie krótszego czasu przygotowywania potrawy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to pyszne ciasto.

Wartości odżywcze sernika na zimno z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
138.68 kcal
346.71 kcal
Białko
6.09 g
15.22 g

Węglowodany w serniku na zimno z galaretką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
19.30 g
48.24 g
Węglowodany przyswajalne
18.73 g
46.82 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
1.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.25 g
10.64 g
Tłuszcze nasycone
3.67 g
9.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.58 g
1.45 g
Tłuszcze jednonasycone
0.45 g
1.12 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.33 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
14.70 mg
36.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik na zimno z galaretką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
20.96 µg (mcg)
52.39 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
15.34 mg
38.35 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
20.21 µg (mcg)
50.52 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.28 mg
0.69 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
14.54 µg (mcg)
36.36 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
7.68 µg (mcg)
19.21 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik na zimno z galaretką

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
181.00 mg
452.50 mg
Potas
99.91 mg
249.78 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
51.60 mg
128.99 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
89.82 mg
224.54 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
8.24 mg
20.60 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.32 mg
0.80 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.27 mg
0.67 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z galaretką 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku na zimno z galaretką

Lista alergenów dla sernika na zimno z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania sernika na zimno z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Biszkopty
150 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Galaretka
75 g
Użyj truskawkowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
49.30
Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób