Sernik na zimno z galaretką

Opublikowano: 17.04.2021 r., 16:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik na zimno z galaretką i truskawkami znajduje się na paterze. W oddali widać doniczkę z zieloną rośliną.
Sernik na zimno z galaretką
Koniecznie wypróbuj przepisu na nasz pyszny sernik na zimno z galaretką i owocami. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy lub słodkie danie świąteczne.
Przygotowanie 35 min
346 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Biszkopty (150 g)
  • Truskawki (600 g)
  • Galaretka Użyj truskawkowej (75 g)
  • Mleko 3,2% pół szklanki (125 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Cukier puder (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, żelatyna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, rózga, tortownica 26 cm, czajnik, miska

Przepis na sernik na zimno z galaretką krok po kroku

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia.

Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój je na połowy.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i zapnij jej obręcz. Na spodzie tortownicy ułóż biszkopty.

Mleko zagotuj, odstaw z ognia, wsyp żelatynę (2 łyżki) i dokładnie wymieszaj.

Do miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder, całe opakowanie cukru wanilinowego i dokładnie wymieszaj łyżką.

Do ciepłej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodaj 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj rózgą. Czynność powtórz 2-3 razy.

Masę z żelatyną przełożyć do masy serowej i wymieszaj rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do masy serowej dodaj 3/4 truskawek, delikatnie wymieszaj łyżką i wyłóż masę na wierzch biszkoptów.

Masę serową wyrównaj i odstaw do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie wyjmij sernik z lodówki, ułóż na jego wierzchu resztę pokrojonych truskawek i powoli wylej galaretkę na wierzch masy serowej (najlepiej przy użyciu łyżki).

Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki i masy serowej.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką to dobry pomysł na pyszną przekąskę, deser czy ciasto na różne okoliczności rodzinne (np. święta, imprezę urodzinową), możesz go również podać jako tort owocowy, ponieważ jest to ciasto uniwersalne. W dalszej części dowiesz się jak zrobić sernik na zimno z galaretką z owocami. Serowiec na zimno to bardzo puszyste ciasto przygotowywane bez pieczenia, dlatego nie wymaga czasu na pieczenie i doglądanie czy sernik jest już upieczony. Przepis na zimny sernik z galaretką jest bardzo prosty dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Składniki niezbędne do przygotowania tego deseru są następujące: twaróg sernikowy w wiaderku, biszkopty, truskawki, galaretka truskawkowa, mleko spożywcze, śmietanka 30% tłuszczu, cukier puder, cukier wanilinowy oraz żelatyna.

Twaróg jest smacznym i zdrowym produktem mlecznym, który używany jest do wielu dań. Możesz używać go do kanapek, naleśników i deserów. Jest głównym składnikiem serników. Twaróg jest produktem niskokalorycznym oraz wysokobiałkowym. Im więcej tłuszczu w tym serze się znajduje tym bardziej kremowy kolor on posiada. Do przygotowania sernika najlepiej użyć serka śmietankowego, który cechuje się najwyższą kalorycznością wśród twarogów. Osoby, które mają problem z tolerancją laktozy powinny uważać z jego spożywaniem, ponieważ głównym cukrem mlecznym jest właśnie laktoza. W twarogu znajdziemy następujące składniki odżywcze: cynk, potas, witaminę A, D, B12, ryboflawinę. Odpowiednia ilość cynku w naszej diecie korzystanie wpływa na kondycję skóry, wzmacnia wzrok oraz pozytywnie wpływa na układ krwionośny.

Podsumowując sernik na zimno to doskonały wybór na pyszny deser. Jest bardzo puszysty i delikatny, dlatego zadowoli kubki smakowe wielu osób. Doskonale smakuje z dodatkiem owoców i galaretki, ponieważ przełamują one delikatny smak twarogu oraz biszkoptów. Brak konieczności pieczenia tego ciasta sprawia, że nie musisz pilnować go w trakcie pieczenia - przyczynia się to do znacznie krótszego czasu przygotowywania potrawy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to pyszne ciasto.

Alergeny w serniku na zimno z galaretką

Lista alergenów dla sernika na zimno z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze sernika na zimno z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
138.68
346.71
Białko (g)
6.09
15.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.30
48.24
Węglowodany przyswajalne (g)
18.73
46.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.25
10.64
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
9.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.58
1.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.70
36.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
20.96
52.39
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.58
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.34
38.35
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.29
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.21
50.52
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
0.69
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.54
36.36
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.68
19.21
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
181.00
452.50
Potas (mg)
99.91
249.78
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
51.60
128.99
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
89.82
224.54
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.24
20.60
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.80
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: galaretka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z galaretką 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z galaretką

Koszt składników
49.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Biszkopty
150 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 150 g
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Galaretka
75 g
Użyj truskawkowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Mleko 3,2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Koszt składników
49.30