Przekąski na zimno

przekąski na zimno

Zimne przekąski podajemy zarówno na imprezie jako przystawki, zakąski czy też małe dania do przekąszenia przy bufecie, jak również robimy do domu, aby przegryźć coś pomiędzy posiłkami lub w czasie odpoczynku. Przekąski na zimno to przede wszystkim wytrawne, małe dania przygotowane z zimnych lub ostudzonych produktów. Do kanonu klasycznych, zimnych przekąsek imprezowych weszły małe kanapki, koreczki, jajka faszerowane, czy faszerowany makaron. Mamy również do wyboru pomysły na oryginalne, nowoczesne przekąski, jak spring rollsy, roladki z tortilli, czy też różnego rodzaju roladki z wędlin, sera czy łososia, jak również sałatki w szklance, dipy do maczania warzyw itp.

Przekąski na zimno - propozycje prostych i smacznych zimnych przekąsek

Jak zrobić przekąski na zimno, tak aby zachwycić gości na imprezie oraz zapewnić w lodówce zapas czegoś pysznego, niskokalorycznego i nietuczącego do przegryzienia przed telewizorem? Co wybrać, jeśli decydujemy się zrezygnować ze słodkich batoników, ciasteczek i fast food? Pomysłów na pyszne, zimne, wytrawne, przekąski na co dzień i przystawki na imprezę jest mnóstwo. Tworząc samodzielnie ciekawe zimne przekąski z warzyw, ryb, pieczarek, jajek czy wędlin, ograniczamy ilość cukru w diecie i zwiększamy ilość warzyw. Doradzamy jak i z czego zrobić pyszne zimne przekąski i przedstawiamy szereg sprawdzonych przepisów.

Jak znaleźć pomysł na oryginalne, zimne przekąski, które są pyszne oraz tanie i szybkie do zrobienia

Ciekawe, proste dania na imprezę i na co dzień

Przekąski na zimno świetnie sprawdzają się jako przystawki na imprezę. Podajemy je jako małe dania przed daniem głównym podczas tradycyjnych przyjęć przy stole. Idealnie sprawdzają się także jako dania bufetowe w czasie nowoczesnych imprez stojących. Do klasycznych przystawek na zimno należą proste i pyszne dania kuchni polskiej, jak:

  • koreczki, które roznosimy na tacy lub stawiamy na bufecie nabite na wykałaczki lub szpatułki,
  • jajka faszerowane na zimno,
  • śledzie w różnej postaci,
  • małe kanapki,
  • sałatki warzywne, mięsne i śledziowe,
  • sałatka jarzynowa z majonezem.

Impreza ma swoje prawa i chcemy podać coś nietypowego, aby zabłysnąć ciekawym pomysłem i sztuką kulinarną. Dlatego też warto pokusić się o ciekawe, oryginalne dania na zimno kuchni świata jak:

  • deska serów,
  • sushi,
  • roladki z tortilli,
  • spring rolls,
  • pasty do pieczywa podawane na krakersach,
  • sosy i dipy do maczania nachos lub surowych warzyw,
  • paszteciki na zimno,
  • zimne przekąski z ciasta francuskiego.

Jednak przekąski na zimno to nie tylko danie na imprezę, które musi być ciekawe i oryginalne, aby zachwycić gości. Przepisy na zimne przekąski przydadzą się także na co dzień. Dobry pomysł na ciekawe, kolorowe przekąski przyda się jeśli mamy dzieci, które grymaszą przy jedzeniu. Podanie przekąski na zimno, która będzie kolorowa, fajnie przybrana i oryginalna, zachęci dzieci do jedzenia. Zimne przekąski stanowią świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci.

Zdrowe, zimne przekąski warto mieć w lodówce, gdy zechcemy coś zjeść między posiłkami. Wtedy sprawdzają się przede wszystkim zdrowe, niskokaloryczne dania z przewagą warzyw. Zimne przekąski idealnie nadają się do zabrania ze sobą do pracy w lunch boxie, szczególnie jeśli w pracy nie mamy możliwości podgrzania drugiego śniadania.

Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski na zimno

Obecnie, gdy prawie każdy zmaga się z problemem nadwagi, warto znać przepisy na przekąski i przystawki, nie tylko pyszne, lecz także zdrowe, niskokaloryczne i nietuczące. Warto tworzyć przekąski na bazie warzyw lub z dodatkiem sera, chudych mięs lub wędlin i ryb.

Kiedy dopadnie nas głód lub odwiedzą niezapowiedziani znajomi, można podać batony czekoladowe, słodycze lub ciasteczka. Jednak nie jest to dobrym rozwiązaniem. Warto unikać dań typu fast food, słodyczy, dań smażonych na głębokim tłuszczu, czy dań mącznych. Zamiast tego lepiej nastawić się na świeże lub lekko podsmażone warzywa, chude mięso, owoce, ryby i owoce morza, warzywne pasty do pieczywa, sałatki itp.

Ciekawe przepisy na szybkie przekąski na zimno na imprezę

Pyszne i tanie przystawki na imprezę w stylu PRL

W czasach PRL na imprezie królowały szybkie i tanie, małe kanapeczki. Moda na bufety kanapkowe rozpoczęła się w latach 60-tych kiedy to młodzi ludzie zaczęli organizować imprezy taneczne w małych mieszkaniach. Nie było miejsca na stół, dlatego ustawiano poczęstunek pod ścianą na stoliku. Wtedy właśnie powstał pomysł na szybkie, zimne przystawki w postaci małych kanapeczek, które goście mogli zjeść ręką, bez konieczności zasiadania przy stole.

Małe kanapeczki są cały czas modne, gdyż jest to tanie i szybkie danie. Możemy zrobić kilka półmisków kanapeczek w różnych typach i stylach. Oczywiście na imprezie muszą znaleźć się kanapki w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Kanapki robimy małe, na jeden kęs. Idealne będą na bagietkach pokrojonych w plasterki, małych kromkach chleba, na pumperniklu lub na krakersach.

Idealnie sprawdzają się różnego rodzaju pasty do pieczywa, które można dowolnie przybrać warzywami liściastymi, pomidorami koktajlowymi lub oliwkami, a nawet orzechami. Proste kanapki można zrobić kładąc na kromce lub krakersie plasterek sera, ryby lub wędliny, na to łyżeczkę pasty kanapkowej i zielone przybranie. Robienie kanapek imprezowych to sztuka, ale także świetna zabawa, do której można włączyć dzieci. Na kanapeczkach układamy małe kawałki farszu, na to jakiś dodatek i zielone przybranie. Liczy się fajny zestaw kolorów i smaków. Stosujemy takie same zasady jak przy tworzeniu koreczków imprezowych: kontrastowe kolory i pasujące smaki.

Pomysł na kanapki imprezowe można wykorzystać również w inny, ciekawy sposób. Na imprezach dobrze sprawdzają się kanapki zamknięte, które mniej brudzą palce. Przypominają one warstwowe ciasteczka i od naszej inwencji zależy jak atrakcyjnie i kolorowo będą się prezentować na bufecie. Pomysł ten można rozwinąć w postaci tortu kanapkowego, czyli dużego układu warstwowego z pieczywa przedzielonego różnego rodzaju farszem. Tort kanapkowy możemy zrobić nie tylko z pieczywa, lecz także z naleśników lub omletów.

Ciekawe pomysły na zimne przekąski imprezowe

Ciekawym pomysłem są koreczki kanapkowe w postaci warstw pieczywa oraz wędliny, sera i warzyw. Małe koreczki nabijamy na wykałaczki, zaś większe na szpadki. Fajnym pomysłem jest również wykrawanie ciekawych kształtów przy pomocy foremek do ciasteczek.

Do klasyki PRL należały różnego rodzaju jajka faszerowane. Moda na nie trwa nadal, gdyż są to przystawki pyszne, tanie, łatwe do zrobienia i zdrowe. Jaja faszerowane na zimno składają się po prostu z połówki jajka na twardo, z którego wyjęto żółtko. W otwór po żółtku wkładamy różnego rodzaju nadzienie, składające się najczęściej z past do pieczywa, warzyw, majonezu itp. Na przyjęciach królują także nowoczesne pomysły jak nadziewany makaron cannelloni lub muszle. Do nadziewania makaronu świetnie pasuje klasyczna sałatka jarzynowa kuchni polskiej.

Klasycznym daniem na imprezie zawsze były sałatki. Jednak na stojącej imprezie dość trudno je zjeść i zawsze jest niebezpieczeństwo zabrudzenia sobie kreacji. Dlatego też doskonały pomysł stanowią małe porcje sałatki w kieliszkach lub szklankach. Atrakcyjne, ładne szkło i piękna, warstwowa sałatka wygląda bardzo ładnie na bufecie. Ponadto tak podaną sałatkę łatwiej jest zjeść stojąc.

Oryginalne, zimne przystawki na imprezę - rulony i roladki

Pomysłem nieco przypominającym kanapki imprezowe są różnego rodzaju roladki. Mają one tę zaletę, że można je pociąć w poprzek na grube plastry, dzięki czemu widoczne są kolorowe warstwy wnętrza i całość pięknie wygląda na bufecie. Roladki robimy z tortilli, chlebka lawasz lub naleśników.

Pamiętając o zdrowiu warto tworzyć roladki niskokaloryczne i nietuczące. Właśnie roladki pozwalają na wykorzystanie dużej ilości warzyw. Prostym sposobem jest posmarowanie tortilli lub naleśnika pastą warzywną, pieczarkową lub serową do pieczywa, na następnie ułożenie na niej różnych warzyw. Pasta sprawi, że warzywa będą się dobrze trzymać i nie wylecą z roladki. Aby roladki imprezowe lepiej się trzymały warto przebić je wykałaczką.

Ciekawe dania imprezowe można zaczerpnąć z włoskich antipasti. Przykładem może być prosciutto crudo di Parma e melone, czyli plaster szynki parmeńskiej zawinięty wokół kawałka melona. Jest to danie prosty i szybkie do zrobienia. Idealne nadaje się na imprezę, jednak jest dość drogie, ponadto nie zawsze można kupić melona. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić podobne dania. Fajnym pomysłem jest wykorzystanie plastra cienko pokrojonej szynki, salami, sera żółtego, bekonu lub łososia, który wypełniamy pastą warzywną do pieczywa, zawijamy w rulon i wzmacniamy wykałaczką. W podobny sposób możemy wykorzystać różne wędliny, na przykład podsmażony bekon itp. Do środka wkładamy różne warzywa, na przykład fasolkę szparagową, szparagi, ogórek świeży itp.

Idealną zimną przystawką na imprezę barową są tzw. spring rolls. Jest to danie zaczerpnięte z tradycji kuchni wschodniej i wywodzi się prawdopodobnie od wietnamskich sajgonek. Sajgonki smaży się w głębokim tłuszczu i podaje na ciepło, zaś spring rolls to niskokaloryczne i nietuczące danie na zimno. Aby zrobić spring rolls potrzebujemy papier ryżowy lub papier z tapioki, który należy krótko namoczyć w ciepłej wodzie, aby stał się plastyczny. Do środka nakładamy różny farsz z warzyw, owoców, mięsa, ryb, jajek itp. Do świeżych sajgonek podajemy sos do maczania lub do nadzienia dodajemy gęsty sos.

Fajny pomysł na proste przekąski na zimno na co dzień

Pomysł na pyszne, szybkie i tanie dania na zimno do przekąszenia w ciągu dnia

Większość wyżej wymienionych przystawek imprezowych nadaje się także na pyszne przekąski na co dzień lub do lunch boxu to pracy. Jednak ich wykonanie jest często pracochłonne, natomiast na domową chwilę relaksu lub do przegryzienia czegoś między posiłkami warto mieć w lodówce coś, co jest łatwe i szybkie do zrobienia.

Idealnym pomysłem na zimne przekąski domowe są zimne, gęste sosy jak hummus czy guacamole. Możemy je zjeść łyżeczką lub z pieczywem. Różnego rodzaju sosy czy pasty do pieczywa można wykorzystać jako dip do maczania warzyw. Dzięki temu uzyskujemy pyszne, a jednocześnie nietuczące i niskokaloryczne przekąski.

Dobrą, choć może bardziej kaloryczną przekąską na co dzień, są wytrawne muffinki i drożdżówki z ciasta francuskiego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno i można je zrobić na kilka dni i trzymać w lodówce. Stanowią one świetny sposób, aby wzbogacić swoją dietę o warzywa, gdyż farsz najlepiej zrobić z warzyw, pieczarek, także z dodatkiem mięsa lub ryb.

Przekąski na zimno - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto