Przepis na sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm

Czekolada oraz serek mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej, śmietanka zaś mocno schłodzona.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Podziel czekoladę na mniejsze kawałki by było szybciej. Ostudź.

Serek mascarpone zmiksuj z ostudzoną, ale płynną czekoladą.

Teraz ubij śmietankę na sztywno.

Rozpuść 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej w zimnej wodzie (1 cm wody ponad poziom kawy) i dokładnie wymieszaj.

Dodaj rozpuszczoną kawę do masy serowej i dokładnie zmiksuj.

Na końcu do masy serowej z kawą dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj łyżką.

Masę wylej na biszkopty.

Posyp ciasto wiórkami czekoladowymi dla ozdoby i ewentualnie ziarnami kawy.

Wstaw ciasto do lodówki by się schłodziło.

Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Koszt przygotowania dania
32.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
493 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
44

Sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Serniku na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą

Ten przepis na sernik na zimno z mascarpone zachwyci każdego smakosza kawy! Do tego ciasta nie trzeba dodawać żelatyny. Dodatek białej czekolady sprawia, że ciasto nabiera idealną konsystencję po schłodzeniu. Masa serowa jest na biszkoptach. Dzięki wykorzystaniu biszkoptów placek jest ekspresowy w wykonaniu. Taki przepis wykonany w formie tortu będzie świetnym prezentem dla jubilata, który uwielbia kawę. 2 w 1 – kawa i ciasto. Taki tort będzie wprost idealny dla kawosza.

Wartości odżywcze Sernika na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
379.58 kcal
493.46 kcal
Białko
3.56 g
4.63 g

Węglowodany w serniku na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
19.25 g
25.03 g
Węglowodany przyswajalne
19.18 g
24.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.07 g
0.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
31.78 g
41.32 g
Tłuszcze nasycone
29.37 g
38.19 g
Tłuszcze nienasycone
2.41 g
3.13 g

Składniki mineralne w przepisie na sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
65.84 mg
85.59 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Sernika na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Serniku na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą

Lista alergenów dla Sernika na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania Sernika na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada biała
300 g
3 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
450 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
6.75
Za 450 g
Mascarpone
450 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
11.70
Za 450 g
Biszkopty
70 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
30 ml
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 ml
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z mascarpone kawowy z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób