Przepis na tartę oreo krok po kroku
- Ciasteczka oreo 300 g
- Masło 100 g
- Mascarpone 500 g
- Czekolada biała 100 g
- Maliny 500 g
Ciasteczka oreo pokrusz i rozdrobnij w malakserze razem z masłem.
Powstałą masę przełóż do formy do pieczenia i ugniataj formując spód do tarty.
Włóż do lodówki na ok. 30-40 minut.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z mascarpone.
Wyłóż czekoladową masę ma spód z oreo.
Na wierzchu gęsto ułóż maliny.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Tarta oreo - cechy przepisu
Więcej o tarcie oreo
Tarta oreo to przepyszne ciasto bez pieczenia, którym zachwycą się wszyscy miłośnicy popularnych ciasteczek oreo. Kruchy spód z ciastek oreo, kremowa masa z serkiem mascarpone i białej czekolady oraz świeże, soczyste owoce to fantastyczne połączenie smaków, którym trudno się oprzeć. Tarta czekoladowa z oreo na zimno to ekspresowe ciasto, które przygotujesz w mniej niż pół godziny. Dlatego świetnie sprawdzi się, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub planujesz spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi a jednocześnie nie chcesz spędzać kilku godzin w kuchni. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne, ale jednocześnie proste i szybkie w wykonaniu ciasta jesteś w odpowiednim miejscu,. Nasz przepis na tartę czekoladową oreo na zimno z malinami i borówkami, będzie dla Ciebie świetną wskazówką. Wystarczy, że raz przygotujesz i spróbujesz tartę z ciastek oreo, a napewno zagości ona w Twojej kuchni na stałe. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie ciastek oreo, masła, serka mascarpone, białej czekolady oraz świeżych owoców. W szczególności polecamy te jagodowe na przykład maliny, borówki, czy truskawki. Ich delikatny, lekko kwaskowaty smak doskonale przełamuje słodycz tarty, dzięki czemu nie będzie zbyt mdła i nadmiernie słodka. Do tarty może przydać się również nutella, jeśli zechcesz dodać ją do masy z białej czekolady i mascarpone. Przepyszną tartę przygotujesz w zaledwie czterech krokach, do których nie potrzebujesz ani specjalistycznego sprzętu kuchennego, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. To ciasto z którym bez problemu poradzą sobie nawet najbardziej początkujący kucharze i cukiernicy. Spód do tarty przygotujesz z ciastek ore i masła wymieszanych i rozdrobnionych w malakserze, a kremową masę z czekolady białej rozpuszczonej w wodnej kąpieli i wymieszanej z serkiem mascarpone. Na koniec wystarczy, że udekorujesz ciasto świeżymi owocami, dodatkowymi ciastkami oreo, listkami mięty lub innymi ulubionymi dodatkami. Poznaj najlepszy przepis na tartę oreo, która nie może się nie udać.
Wartości odżywcze tary oreo
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w tarcie oreo
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na tartę oreo
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę oreo
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie oreo
Lista alergenów dla tary oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Czekolada biała