Przepis na sernik creme brulee krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, palnik do creme brûlée

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz tortownicy tak, aby papier pozostał również na zewnątrz.

Ciasteczka i orzechy zblenduj na drobny proszek. Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszaj do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy i mocno je ugnieć. Wstaw do lodówki i w tym czasie przygotuj masę serową.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Na jego dni ustaw keksówkę z wrzącą wodą (najlepiej zagotowaną w czajniku). Wody powinno być około 2/3 blaszki, powstanie w ten sposób para wodna, która nawilży ciasto.

Do miski włóż twaróg sernikowy i mascarpone. Miksuj je na niskich obrotach miksera, aby dobrze się połączyły.

Następnie do masy serowej dodaj mąkę i 150 gram cukru. Składniki zmiksuj.

Do masy serowej dodawaj po jednym całym jajku, miksuj na małych obrotach po około pół minuty po dodaniu każdego jajka. Na koniec dodaj jedno żółtko i dokładnie połącz składniki przy pomocy miksera.

Czekoladę i śmietankę 30% podgrzej w garnku na małym ogniu, czekolada powinna się dobrze rozpuścić. Składniki mieszaj od czasu do czasu, aby nie przypaliły się.

Do masy czekoladowej zdjętej z ognia dodawaj po łyżce masy serowej i dokładnie ją wymieszaj. Czynność powtórz około 8-10 razy.

Do miski z pozostałą masą serową dodaj masę czekoladową i całość dobrze zmiksuj ja małych obrotach miksera.

Gładką masę serową wylej na spód z ciasteczek do tortownicy. Powierzchnię ciasta wyrównaj łyżką lub specjalną szpatułką.

Ciasto podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę na 120 stopni C i ciasto piecz jeszcze 45 minut.

W czasie pieczenia się ciasta przygotuj krem brulee: W garnku podgrzej śmietankę 36% z 50 gramami cukru. Gdy śmietanka zagotuje się, zdejmij garnek z ognia. Pozostałe żółtka miksuj na minimalnych obrotach miksera przez około pół minuty. Śmietankę wlewaj do masy cienkim strumieniem cały czas ją mieszając.

Sernik wyciągnij z piekarnika i odczekaj około 10 minut, aby jego powierzchnia się wyrównała (nie wyłączaj w tym czasie piekarnika).

Na wierzch ciasta delikatnie za pomocą łyżki nakładaj płynny krem z żółtek.

Ciasto wstaw powrotem do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz je jeszcze przez 60 minut.

Sernik po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Następnie wyciągnij go z piekarnika, obkrój nożem przy obręczy, zdejmij obręcz a ciasto pozostaw na kilka godzin w lodówce.

Wystudzony sernik posyp po wierzchu cukrem i opal go specjalnym palnikiem, aby się zkarmelizował.

Wierzch gotowego ciasta udekoruj świeżymi malinami.

Sernik creme brulee podany w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość stoi na drewnianym blacie.
sernik creme brûlée
Koszt przygotowania dania
77.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
893 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
56

Sernik creme brulee - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku creme brulee

Sernik creme brulee to doskonała propozycja na smaczne i zaskakujące ciasto na imprezy okolicznościowe (np. w gronie rodziny czy znajomych). Jest to ciasto bardzo eleganckie, dlatego świetnie sprawdzi się na urodzinach lub komunii. Francuski sernik z kremem brulee na pewno zaskoczy nie jedną osobę. Przepis na ciasto krem brulee jest uznawany za umiarkowanie trudny w przygotowaniu, dlatego niezbędne jest tobie pewne doświadczenie kulinarne, aby przygotować to przepyszne ciasto. Do jego wykonania potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: herbatników kakaowych, orzechów laskowych, masła, twarogu sernikowego, serka mascarpone, mąki ziemniaczanej, cukru, jajek, białej czekolady, śmietanki 30% oraz 36%, świeżych malin.

Świeże maliny są bardzo chętnie wykorzystywanym produktem w kuchni polskiej. Ich sezonowość przypada na okres letni, dlatego warto wtedy po nie sięgać. Maliny zawierają w swoim składnie witaminę C, która poprawia odporność naszego organizmu - jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Owoce te mają również niski indeks glikemiczny - dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób chorych na cukrzycę lub insulinooporność. Nie zapominaj jednak, że sernik creme brulee nie składa się tylko i wyłącznie z malin, stanowią one jedynie dodatek. Sam sernik jest dość kaloryczny, dlatego szczególną uwagę na jego podaż w diecie powinny zwrócić osoby odchudzające się. Jednak raz na jakiś czas warto włączyć do diety coś, co bardzo lubimy (np. nasz pyszny sernik creme brulee).

Podsumowując ciasto brulee z malinami to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy i herbaty. Jest to ciasto bardzo eleganckie, dlatego świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek na wielu imprezach okolicznościowych. Niezbędne do jego wykonania jest doświadczenie kulinarne, dlatego nie każdy poradzi sobie z jego wykonaniem. Jest to danie, które można wykorzystać w diecie wegetariańskiej. Osoby na diecie redukcyjnej powinny jednak uważać z jego ilością w swoim jadłospisie, ponieważ jest to danie dość kaloryczne.

Wartości odżywcze sernika creme brulee

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
297.78 kcal
893.35 kcal
Białko
6.22 g
18.65 g

Węglowodany w serniku creme brulee

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
19.82 g
59.45 g
Węglowodany przyswajalne
18.59 g
55.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
3.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
21.79 g
65.36 g
Tłuszcze nasycone
14.96 g
44.88 g
Tłuszcze nienasycone
4.96 g
14.87 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
105.13 mg
315.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik creme brulee

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C
2.71 mg
8.13 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe, śmietanka kremowa 30%, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik creme brulee

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
165.81 mg
497.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
79.48 mg
238.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
2.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika creme brulee 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku creme brulee

Lista alergenów dla sernika creme brulee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania sernika creme brulee

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Masło
50 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Koszt składników
110.50
Jak oceniasz przepis na sernik creme brulee
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób