Przepis na ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady krok po kroku

Składniki
  • fasola konserwowa 240 g
  • Jajko 3 szt.
  • erytrytol 185 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Mąka kokosowa 20 g
  • Kakao 16% (proszek) 30 g
  • Proszek do pieczenia 8 g
  • Gruszka 150 g
  • Jabłko 150 g
  • Czekolada biała 50 g
  • Śmietanka kremowa 30% 25 g
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka keksowa 9x22 cm

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Wyłóż fasolę na sitko i dokładnie opłucz.

Fasolę, kakao, jajka, mąkę, 80 g erytrytolu, olej, aromat waniliowy, proszek do pieczenia zblenduj na gładką masę.

Jabłka i gruszki obierz i pokrój w większą kostkę. Wymieszaj je z resztą erytrytolu i łyżeczką cynamonu. Dodaj sok z wyciśniętej połówki cytryny oraz skórkę z cytryny.

Dodaj owoce do masy i wymieszaj całość.

Wyłóż masę do foremki i wstaw do piekarnika. Piecz około godzinę.

Czekoladę połam i dodaj do garnka. Wlej śmietankę i podgrzej tylko do połączenia składników. Ostudzoną polewą polej zimne ciasto i poczekaj aż polewa zgęstnieje.

Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady
Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady
Koszt przygotowania dania
18.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
140 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
36

Ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

Ciasto czekoladowe z gruszką i jabłkiem, polane polewą z białej czekolady i to wszystko z aromatem rozgrzewającego cynamonu. Pyszne, zdrowe ciasto nie tylko na jesień. Ten przepis na ciasto z fasoli nie ma banana w składnikach. Jeśli więc nie lubisz banana lub nie chcesz go dodawać to ten przepis jest dobry dla Ciebie. Przepis jest odpowiedni dla dzieci – smaczny i prosty. Również sprawdzi się dla osób, które nie tolerują glutenu – jest bezglutenowy. Jeśli ograniczasz spożycie białego cukru – w tym przepisie go nie znajdziesz.

By ciasto nie miało w stu procentach dodanego cukru przyjrzyj się czekoladzie. Czekolady zazwyczaj w składzie mają cukier biały. Można kupić obecnie różne rodzaje białej czekolady bez cukru – warto szukać w internecie. Polewę rób dopiero gdy ciasto będzie zimne. Polewając polewą ciepłe ciasto rozpłynie się po całości i nie będzie ładnie wyglądać. Gdy ozdabiasz ciasto warto zrobić ładne znaczki.

Istotną rzeczą jest dokładnie płukanie fasoli. Fasola z puszki ma intensywny smak i zapach, więc należy ją ich dokładnie pozbawić poprzez około trzy minuty płukania. Wystarczy na sitku umieścić fasolę. Następnie należy płukać ją tak długo, aż zapach nie będzie wyczuwalny. Gdy nie masz fasoli konserwowej możesz zrobić ciasto z suchych nasion. Należy więc postępować tak jak za każdym razem przy użyciu surowej fasoli. Najpierw fasolę namocz przez 10 godzin. Następnie po upływie tego czasu odlej wodę, zalej fasolę wodą świeżą i ugotuj. Może to trwać nawet godzinę i dłużej. Na początku nie przykrywaj podczas gotowania. Po 20 minutach można nałożyć przykrywkę. Jest to dłuższa wersja wykonania ciasta.

By sprawdzić czy ciasto jest gotowe należy użyć patyczka do szaszłyka. Zawsze sprawdzaj stopień upieczenia ciasta na środku blachy. Jeżeli patyczek po wyjęciu ma na sobie ślad surowego ciasta należy go dłużej piec. Oznaką upieczonego ciasta jest to, gdy wyjmując patyczek jest on wilgotny, ale nie ma na nim ciasta. Ciasto warto studzić w piekarniku, jednak nie jest to konieczne.

Wartości odżywcze ciasta z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (105g)
Energia (kalorie)
134.08 kcal
140.78 kcal
Białko
4.53 g
4.76 g
Brak danych dla: erytrytol, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

Na 100g
Na porcję (105g)
Węglowodany
30.90 g
32.44 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.33 g
28.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (105g)
Tłuszcz
7.47 g
7.84 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.14 g
3.30 g
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

Na 100g
Na porcję (105g)
Sód
126.87 mg
133.21 mg
Brak danych dla: erytrytol, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
299.99 mg
314.99 mg
Brak danych dla: erytrytol, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
66.17 mg
69.48 mg
Brak danych dla: erytrytol, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.30 mg
1.37 mg
Brak danych dla: erytrytol, olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

Lista alergenów dla ciasta z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon, aromat waniliowy.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada biała
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania ciasta z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Erytrytol
185 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.66
Za 185 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka kokosowa
20 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Proszek do pieczenia
8 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Gruszka
150 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Czekolada biała
50 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
25 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
53.80
Łączny koszt
18.34
Jak oceniasz przepis na ciasto z fasoli z gruszką, jabłkiem i orzechami z polewą z białej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób