Odchudzanie
-
Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem
Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami …
30 min łatwy 6 315 kcal -
Mleczna kanapka (ciastko)
Mini mleczna kanapka to ciastko na jedną lub dwie porcje. Fit deser nie zawiera cukru dodanego, ma niewiele kilokalorii, a …
15 + 25 min łatwy 2 323 kcal -
Dietetyczne pulpety na parze
Zdrowe, fit, pyszne pulpety na parze z warzywami z mięsa mielonego to dobre, dietetyczne danie. Jest lekkie, niskokaloryczne i idealne …
20 + 25 min łatwy 6 214 kcal
Odchudzanie - przepisy
-
Smoothie z selera naciowego
Smoothie z selera naciowego to przepis na smaczną i bardzo zdrową przekąskę, która jest niezwykle sycąca i dostarcza wielu witamin. …
15 min łatwy 2 96 kcal -
Omlet z rukolą
Dietetyczny omlet z rukolą, serem mozzarella, wędliną i warzywami jest dobrym pomysłem na kolację lub na śniadanie, które jest fit. …
15 min łatwy 1 565 kcal -
Owsianka z mikrofali bez cukru
Mega szybkie i łatwe śniadanie – pieczona owsianka z mikrofali bez cukru jest najlepszym wyjściem, gdy masz niewiele czasu na …
5 + 4 min łatwy 1 554 kcal -
Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym
Pyszna sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym dobra na każdą okazję. Dobry pomysł na przepis o niższej zawartości węglowodanów. Szybka, …
30 min łatwy 3 325 kcal -
Gofry białkowe fit bez cukru
Jesteś na diecie, ale masz ochotę na gofry? Te pełnoziarniste gofry białkowe fit bez cukru są pyszne, pełnowartościowe, zdrowe i …
5 + 20 min łatwy 2 517 kcal -
Racuchy z cukinii
Fit racuchy z cukinii, marchewki i twarogu to pyszne placuszki dobre na dietę, a także dla dzieci. Są smaczne, szybkie …
25 min łatwy 2 348 kcal
-
Smoothie Bowl
Smoothie Bowl to świetnie rozwiązanie na smaczne, dietetyczne śniadanie. Taki posiłek jest niezwykle smaczny i odżywczy dając energię na początek …
5 min łatwy 1 330 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal -
Owsianka na zimno
Szybka i łatwa w przygotowaniu oraz pyszna w smaku owsianka na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe i dobrze zbilansowane …
10 min łatwy 1 347 kcal -
Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to idealny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy dań grillowych. Przepis na sałatkę z mozzarellą …
20 min łatwy 1 321 kcal -
Ciasteczka owsiane fit
Ciasteczka owsiane fit to pyszne, słodkie ciasteczka z płatków owsianych z orzechami, bez dodatku cukru. Słodzone są jedynie owocami. Dodatkowo …
15 + 15 min łatwy 10 149 kcal
-
Indyk na parze
Indyk na parze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania, ale wciąż chcą odżywiać się zdrowo i odżywczo. …
20 + 30 min łatwy 2 114 kcal -
Placuszki z gruszką
Racuchy z gruszką to zdrowy, prosty przepis na smaczne śniadanie dla dzieci. Są szybkie do zrobienia i bardzo dobre nawet …
20 min łatwy 1 452 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe fit ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest …
20 + 60 min łatwy 10 223 kcal -
Sałatka z pomidorków koktajlowych
Pomidory są bardzo popularnym w Polsce warzywem. Możemy podzielić je między innymi ze względu na ich wielkość i kształt. Pomidorki …
10 min łatwy 1 215 kcal -
Pudding chia
Pudding chia to pyszny i lekki deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych słodkości. Ma niewiele kalorii, …
15 + 10 min łatwy 2 174 kcal
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
Sałatka z kurczakiem i awokado to pyszny i zdrowy posiłek. Soczysty kurczak, makaron, awokado i świeże warzywa w sosie musztardowym …
30 min łatwy 3 511 kcal -
Muffinki fasolowe ze śliwkami suszonymi
Zdrowe muffinki fasolowe bez cukru i mąki? Są pyszne, w środku mają śliwkę suszoną i są posypane orzechami włoskimi. Dobre …
10 + 25 min łatwy 9 215 kcal -
Krewetki w sosie pomidorowym
Krewetki w sosie pomidorowym to świetny bazowy przepis, który możesz wykorzystać na wiele sposobów, a także podać z różnymi dodatkami. …
15 + 25 min łatwy 4 301 kcal -
Smoothie z pietruszki
Smoothie z pietruszki to niezwykle zdrowa opcja na pyszną przekąskę w płynie. Idealna opcja na uzupełnienie w szybki sposób witaminy …
5 min łatwy 2 239 kcal -
Ciecierzyca po indyjsku
Dobre, indyjskie curry z ciecierzycy w pomidorach jest bardzo aromatycznym, wegańskim daniem. Ciecierzyca po indyjsku jest zdrowa, pożywna i bardzo …
25 + 135 min łatwy 4 190 kcal
-
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Jesteś na diecie, a masz ochotę na placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Nic nie stoi na przeszkodzie – ten przepis …
40 min łatwy 3 351 kcal -
Krupnik wegetariański
Krupnik wegetariański jest wspaniałą opcją na pyszną potrawę dla całej rodziny. Jest to zupa bardzo delikatna i lekkostrawna. Sprawdzi się …
15 + 50 min łatwy 8 348 kcal -
Filet z indyka w sosie koperkowym
Filet z indyka w sosie koperkowym jest jednym z tych przepisów, które kojarzą się z nudnym lekkostrawnym daniem. Ta receptura …
20 + 30 min łatwy 4 458 kcal -
Czekoladowo-orzechowy pudding z kaszy jaglanej z owocami
Masz ochotę na pyszny i zdrowy deser, który jest dobry na drugie śniadanie albo na podwieczorek? Spróbuj ten najlepszy pudding …
15 + 20 min łatwy 3 362 kcal
-
Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego …
35 + 80 min średni 8 222 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Dietetyczna zupa meksykańska z kurczakiem, ryżem i kokosową nutą
Pomysł na świetną zupę meksykańską z kurczakiem. Mleczko kokosowe wspaniale łagodzi pikantną zupę. Ryż brązowy to idealny składnik, który powinien …
20 + 30 min łatwy 4 291 kcal -
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
Sernik banoffee w wersji bez dodatku cukru to przepis na pyszne ciasto inspirowane słynnym banoffee pie. Tutaj banoffee pie połączone …
30 + 60 min średni 20 329 kcal -
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz …
20 + 60 min łatwy 12 165 kcal -
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal -
Marynowane prawdziwki
Pyszne, jędrne i smaczne marynowane prawdziwki w słoikach na zimę to najlepszy sposób na przepyszne grzyby w zalewie octowej. Fantastyczny …
30 + 20 min średni 20 20 kcal -
Kanie marynowane
Grzyby leśne z zalewą octową do słoików na zimę to najlepszy sposób na smaczną przekąskę. Kanie marynowane w zalewie octowej …
20 + 30 min łatwy 8 58 kcal -
Prawdziwki w occie
Dobre prawdziwki w occie na zimę do słoików sprawdzą się jako wyśmienita przystawka. Uwielbiasz prawdziwki w occie? Oto pyszny przepis …
20 + 20 min łatwy 30 28 kcal -
Powidła truskawkowe bez cukru
Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz …
30 + 80 min łatwy 30 -
Fasolka szparagowa w słoikach
Genialny sposób na marynowaną fasolkę szparagową. Pyszny dodatek do każdego wytrawnego posiłku. Fasolkę możesz zjeść nawet w zimie, gdy sezon …
30 + 105 min średni 7 94 kcal -
Pulpety w sosie koperkowym
Gotowane, wieprzowe pulpety w sosie koperkowym są pysznym, delikatnym i pełnym smaku daniem mięsnym. Do pulpetów możesz podać gotowane ziemniaki, …
10 + 20 min łatwy 8 454 kcal -
Schabowe w sosie
Schabowe w sosie to najszybszy i najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos paprykowy idealnie współgra …
5 + 30 min łatwy 8 277 kcal -
Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika to sposób na pyszną rybę, chrupiącą z wierzchu, a delikatną w środku. Całość jest niezwykle aromatyczna, ze …
15 + 30 min łatwy 2 551 kcal -
Passata pomidorowa
Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej …
60 min łatwy 40 -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Kotleciki z kaszy gryczanej
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
40 + 30 min łatwy 12 157 kcal -
Kotlety z soczewicy
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
40 + 20 min łatwy 4 374 kcal -
Dorsz pieczony
Dorsz jest rybą morską, występująca w Morzu Bałtyckim ale również w morzach arktycznych. Jest rybą o białym mięsie, średnio tłustą …
10 + 20 min łatwy 2 218 kcal -
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami z jajek jest jedną z popularniejszych propozycji na śniadanie, kolację czy nawet na obiad. Propozycja ta cieszy …
10 + 5 min łatwy 2 313 kcal -
Bataty z piekarnika
Bataty z piekarnika w postaci frytek są pyszne. Przepis na bataty z piekarnika jest prosty, a smak słodkich ziemniaków z …
15 + 45 min łatwy 3 345 kcal -
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym jest świetnym pomysłem na orientalny posiłek. Przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, lecz także tym, którzy …
20 min łatwy 5 462 kcal -
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
Makaron ze szpinakiem fit z połączeniu z tuńczykiem oraz z fetą to najprostszy z możliwych sposobów na zdrowy, smaczny, a …
20 min łatwy 2 769 kcal
Na odchudzanie - co to jest?
Brytyjscy naukowcy uważają, że ludzie tracą na odchudzanie aż kilkadziesiąt lat życia. Mimo usilnych prób często nie udaje się im schudnąć – a jeśli już się uda, odchudzające się osoby i tak wciąż mają do siebie mnóstwo zastrzeżeń. Jeśli nie zmieni się starych nawyków, nawet najbardziej spektakularne efekty diety mogą okazać się krótkotrwałe. Właśnie dlatego pochopnie ustalona dieta często doprowadza do efektu jo-jo, a głodówka do wyniszczenia organizmu. Odchudzanie powinno zacząć się zatem od zmiany nawyków żywieniowych – bez tej wiedzy próba utraty zbędnych kilogramów może skończyć się niepowodzeniem.
Odchudzanie – porady dietetyków, diety, skuteczność, ciekawostki
Odchudzanie to cel wielu z nas. Często okazuje się jednak, że zupełnie nie wiemy, jak zdrowo podejść do tematu odchudzania. Tabletki zazwyczaj okazują się nieskuteczne, dieta zbyt rygorystyczna, a jadłospis niepoprawnie ułożony. Właśnie dlatego dieta odchudzająca finalnie idzie na bok, okazując się mało efektywna. A gdyby tak zredukować ilość spożywanych kalorii i zmienić jedzenie na zdrowe? Czy wszystkie fit przepisy i dania są w stanie zapewnić nam smukłą sylwetkę? Jak wyglądać powinna odchudzająca, niskokaloryczna dieta? Sprawdź ważne informacje na ten temat!
Odchudzanie a skuteczna dieta – jak ułożyć jadłospis? Zdrowe obiady dietetyczne
Przygotowanie do odchudzania – zbilansowana dieta odchudzająca
Przygotowanie się do przejścia na dietę nie może być szybkie. Bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem zmiany żywienia oczyścić swój organizm z toksyn – pić jak najwięcej wody, jeść zdrowe zupy, shake’i oraz świeżo wyciskane soki. Dzięki oczyszczeniu organizmu żołądek się skurczy, organizm wydali toksyny i zostanie lepiej nawodniony – jak wiadomo, woda jest kluczowa w procesie odchudzania. Jest to jednak dopiero początek długiej drogi. Takiej, która prawdopodobnie towarzyszyć będzie nam już do końca życia. Aby zacząć się odchudzać, trzeba zmienić swoje nie tylko nawyki żywieniowe, ale też myślenie. To połowa sukcesu.
Zdrowa dieta to nie chemiczne tabletki, głodzenie się czy odmawianie sobie wszystkiego. Przechodząc na dietę, nie od razu zauważyć będzie można też efekty – one przychodzą, jednak bardzo powoli. Dieta odchudzająca to proces, który często trwa nawet kilka lat. Nie można przejmować się tym, że z początku nie będzie widać spektakularnych efektów – spokojnie, one przyjdą. Najpierw zmieniać będzie się skład wewnątrz ciała, czyli tłuszcz zastąpiony zostanie wodą. Dopiero gdy organizm „wskoczy na właściwe tory”, masa zacznie spadać. Bardzo ważna jest zatem cierpliwość. Przecież nie chodzi o to, aby szybko zrzucić kilka czy kilkanaście kilogramów, a później przybrać na wadze jeszcze raz tyle, prawda? Odchudzanie jest wieloetapowym i rozłożonym w czasie procesem. Nawyków żywieniowych nie da się zmienić od razu.
W procesie zdrowego odchudzania ważna jest zbilansowana dieta. Właśnie od niej zależy, jakie efekty możemy finalnie osiągnąć. W zdrowej diecie powinno być miejsce na różne przepisy i potrawy – niekoniecznie te fit, ale po prostu dobre jakościowo. Powinno więc pojawić się białko, złożone węglowodany, zdrowe tłuszcze, warzywa i owoce. Dietetycy zalecają, aby w menu odchudzającej się osoby znalazły się wszystkie cenne wartości odżywcze, aczkolwiek w różnych proporcjach – wiele zależy od organizmu odchudzającego się człowieka. Warto jednak zadbać o to, aby obiady dietetyczne, zupy, śniadania i kolacje składały się z dobrych jakościowo produktów, które będą jak najmniej przetworzone. To klucz do zmiany nawyków żywieniowych!
Jedzenie na diecie – czy dieta niskokaloryczna to wszystko?
Bardzo ważne jest, aby będąc na diecie, nie chodzić głodny. W niskokalorycznym menu nie chodzi o to, żeby głodować! Nie wolno pozbywać się zatem wszystkich produktów węglowodanowych i przerzucić się np. w 100% na białko. Organizm potrzebuje zarówno jednych, jak i drugich składników odżywczych. Mało tego, do czerpania energii musi mieć dostarczony również tłuszcz – jego brak może skutkować nieprzyswajaniem się witamin, zmęczeniem, apatią i… głodem. Większość osób, które odchudzają się poprzez katorżnicze diety, prędzej czy później się podaje. Właśnie dlatego lepiej jeść różnorodnie, ale mniej kalorycznie.
Odchudzanie to przede wszystkim ograniczenie kalorii, a więc obniżenie wartości kalorycznej posiłków. Aby jednak móc zrobić to „z głową” i zdrowo, najlepiej poprosić o pomoc dietetyka. Wiadomo, nikt z nas nie jest taki sam. Każdy posiada swoje własne tempo spalania kalorii, więc każdy powinien mieć ułożony swój własny program żywienia, aby móc zdrowo się odżywiać i chudnąć. Należy pamiętać, że długotrwały niedobór albo nadmiar kalorii może doprowadzić do ogromnych spustoszeń w organizmie.
Wśród ludzi panuje również powszechne przekonanie, że dieta odchudzająca nie może być smaczna. To nieprawda! Jedzenie niesmacznych rzeczy nie jest związane ze zdrową dietą. Menu nie musi wcale opierać się na miałkim i niezbyt wyrazistym jedzeniu, a na dobrej jakości produktach. Wcale nie muszą być one niesmaczne! Do przyrządzania potraw można używać zarówno ziół, jak i bakalii czy nietypowych połączeń. Zbyt rygorystyczna dieta może doprowadzić do szybkiego zrezygnowania z niej – a przecież nie o to chodzi w odchudzaniu, żeby po kilku dniach z niego rezygnować, prawda?
Odchudzanie – najważniejsze zasady, pyszne potrawy i ciekawostki
O czym należy pamiętać podczas odchudzania? Najważniejsze zasady diety
Będąc na diecie, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich pozwoli zbliżyć się do celu, jakim jest zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Większość poniższych zasad związanych jest z żywieniem, jakością produktów oraz prawidłowymi nawykami, które należy w sobie wyrobić.
- Jedz mniej, ale częściej. Dietetycy rekomendują rozłożenie dziennej dawki kalorii na kilka mniejszych posiłków. Najlepiej wobec tego spożywać np. 4-5 posiłków w ciągu dnia, co ok. 3-4 godziny. W ten sposób uniknąć można nagłego spadku glukozy we krwi i ciągłego podjadania.
- Nie spożywaj zbyt tłustych mięs, ponieważ mogą one zaszkodzić zdrowiu i uniemożliwić skuteczne odchudzanie (jak np. wieprzowina). Zdecydowanie lepiej będzie postawić na chude mięsa oraz ryby, które mają niższą zawartość tłuszczu i więcej witamin.
- Postaraj się zastąpić słodycze owocami – najlepiej tymi, które mają niski indeks glikemiczny. Wybieraj wśród owoców również te, które nie zawierają zbyt wielu cukrów prostych (np. jabłka, truskawki czy wiśnie).
- Niezdrowe przekąski są na diecie zakazane. Stanowią wyłącznie puste kalorie, a także zawierają mnóstwo cukrów i tłuszczów. Lepiej zamienić je na zdrowe przekąski z dobrych jakościowo i niskokalorycznych produktów.
- Podobnie, jak ze sklepowych słodyczy, warto zrezygnować również z napojów gazowanych. Zdecydowanie korzystniej będzie pić wodę mineralną, niesłodzoną kawę oraz ziołową herbatę.
- Zamień białe pieczywo na wielozbożowe lub razowe. Raz, że białe bułki czy chleb dostarczają więcej kalorii, a dwa, że mają także o wiele mniej błonnika niż ciemne. Wbrew pozorom, białe pieczywo nie jest też takie tanie, jak kiedyś – w piekarni kupuje się je w podobnej cenie, co razowe czy wieloziarniste produkty.
Warto wiedzieć!
Odchudzanie to nie tylko wybór dobrych jakościowo produktów, regularne jedzenie mniejszych porcji, niska kaloryczność posiłków i omijanie niezdrowych przekąsek. Bardzo ważne jest, aby zastąpić smażenie inną obróbką termiczną – taką, która nie zwiększy kaloryczności potrawy i nie „wyssie” z niej cennych składników i witamin. Dietetycy polecają osobom odchudzającym się grillowanie potraw, pieczenie ich w piekarniku (np. w naczyniu żaroodpornym), duszenie (również w parowarze) i gotowanie na parze. Warto pamiętać również o trzech zasadach, które przy odchudzaniu są naprawdę istotne.
- Poza dobraniem odpowiedniego rodzaju żywności i pilnowaniu ilości oraz kaloryczności jedzenia należy zwiększyć aktywność fizyczną. Dzięki połączeniu zbilansowanej diety ze sportem osiągnąć można najlepsze rezultaty.
- Bardzo ważne jest regularne nawadnianie się. Dzięki piciu wody można szybko pozbyć się toksyn z organizmu, zmniejszyć apetyt oraz skutecznie pobudzić metabolizm. Picie wody pozwala również zwiększyć elastyczność skóry i poprawić jej kondycję.
- Zbilansowana dieta to klucz do sukcesu! Jeśli zapewnisz organizmowi niezbędne składniki odżywcze, z pewnością odwdzięczy się on doskonałą kondycją zdrowotną. Nie mając pewności, jakie dania spożywać możesz na diecie, skontaktuj się z wykwalifikowanym dietetykiem.