Odchudzanie

Najlepsze przepisy na fit potrawy
Przepisy na odchudzanie

Brytyjscy naukowcy uważają, że ludzie tracą na odchudzanie aż kilkadziesiąt lat życia. Mimo usilnych prób często nie udaje się im schudnąć – a jeśli już się uda, odchudzające się osoby i tak wciąż mają do siebie mnóstwo zastrzeżeń. Jeśli nie zmieni się starych nawyków, nawet najbardziej spektakularne efekty diety mogą okazać się krótkotrwałe. Właśnie dlatego pochopnie ustalona dieta często doprowadza do efektu jo-jo, a głodówka do wyniszczenia organizmu. Odchudzanie powinno zacząć się zatem od zmiany nawyków żywieniowych – bez tej wiedzy próba utraty zbędnych kilogramów może skończyć się niepowodzeniem.

Odchudzanie – porady dietetyków, diety, skuteczność, ciekawostki

Odchudzanie to cel wielu z nas. Często okazuje się jednak, że zupełnie nie wiemy, jak zdrowo podejść do tematu odchudzania. Tabletki zazwyczaj okazują się nieskuteczne, dieta zbyt rygorystyczna, a jadłospis niepoprawnie ułożony. Właśnie dlatego dieta odchudzająca finalnie idzie na bok, okazując się mało efektywna. A gdyby tak zredukować ilość spożywanych kalorii i zmienić jedzenie na zdrowe? Czy wszystkie fit przepisy i dania są w stanie zapewnić nam smukłą sylwetkę? Jak wyglądać powinna odchudzająca, niskokaloryczna dieta? Sprawdź ważne informacje na ten temat!

Odchudzanie a skuteczna dieta – jak ułożyć jadłospis? Zdrowe obiady dietetyczne

Przygotowanie do odchudzania – zbilansowana dieta odchudzająca

Przygotowanie się do przejścia na dietę nie może być szybkie. Bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem zmiany żywienia oczyścić swój organizm z toksyn – pić jak najwięcej wody, jeść zdrowe zupy, shake’i oraz świeżo wyciskane soki. Dzięki oczyszczeniu organizmu żołądek się skurczy, organizm wydali toksyny i zostanie lepiej nawodniony – jak wiadomo, woda jest kluczowa w procesie odchudzania. Jest to jednak dopiero początek długiej drogi. Takiej, która prawdopodobnie towarzyszyć będzie nam już do końca życia. Aby zacząć się odchudzać, trzeba zmienić swoje nie tylko nawyki żywieniowe, ale też myślenie. To połowa sukcesu.

Zdrowa dieta to nie chemiczne tabletki, głodzenie się czy odmawianie sobie wszystkiego. Przechodząc na dietę, nie od razu zauważyć będzie można też efekty – one przychodzą, jednak bardzo powoli. Dieta odchudzająca to proces, który często trwa nawet kilka lat. Nie można przejmować się tym, że z początku nie będzie widać spektakularnych efektów – spokojnie, one przyjdą. Najpierw zmieniać będzie się skład wewnątrz ciała, czyli tłuszcz zastąpiony zostanie wodą. Dopiero gdy organizm „wskoczy na właściwe tory”, masa zacznie spadać. Bardzo ważna jest zatem cierpliwość. Przecież nie chodzi o to, aby szybko zrzucić kilka czy kilkanaście kilogramów, a później przybrać na wadze jeszcze raz tyle, prawda? Odchudzanie jest wieloetapowym i rozłożonym w czasie procesem. Nawyków żywieniowych nie da się zmienić od razu.

W procesie zdrowego odchudzania ważna jest zbilansowana dieta. Właśnie od niej zależy, jakie efekty możemy finalnie osiągnąć. W zdrowej diecie powinno być miejsce na różne przepisy i potrawy – niekoniecznie te fit, ale po prostu dobre jakościowo. Powinno więc pojawić się białko, złożone węglowodany, zdrowe tłuszcze, warzywa i owoce. Dietetycy zalecają, aby w menu odchudzającej się osoby znalazły się wszystkie cenne wartości odżywcze, aczkolwiek w różnych proporcjach – wiele zależy od organizmu odchudzającego się człowieka. Warto jednak zadbać o to, aby obiady dietetyczne, zupy, śniadania i kolacje składały się z dobrych jakościowo produktów, które będą jak najmniej przetworzone. To klucz do zmiany nawyków żywieniowych!

Jedzenie na diecie – czy dieta niskokaloryczna to wszystko?

Bardzo ważne jest, aby będąc na diecie, nie chodzić głodny. W niskokalorycznym menu nie chodzi o to, żeby głodować! Nie wolno pozbywać się zatem wszystkich produktów węglowodanowych i przerzucić się np. w 100% na białko. Organizm potrzebuje zarówno jednych, jak i drugich składników odżywczych. Mało tego, do czerpania energii musi mieć dostarczony również tłuszcz – jego brak może skutkować nieprzyswajaniem się witamin, zmęczeniem, apatią i… głodem. Większość osób, które odchudzają się poprzez katorżnicze diety, prędzej czy później się podaje. Właśnie dlatego lepiej jeść różnorodnie, ale mniej kalorycznie.

Odchudzanie to przede wszystkim ograniczenie kalorii, a więc obniżenie wartości kalorycznej posiłków. Aby jednak móc zrobić to „z głową” i zdrowo, najlepiej poprosić o pomoc dietetyka. Wiadomo, nikt z nas nie jest taki sam. Każdy posiada swoje własne tempo spalania kalorii, więc każdy powinien mieć ułożony swój własny program żywienia, aby móc zdrowo się odżywiać i chudnąć. Należy pamiętać, że długotrwały niedobór albo nadmiar kalorii może doprowadzić do ogromnych spustoszeń w organizmie.

Wśród ludzi panuje również powszechne przekonanie, że dieta odchudzająca nie może być smaczna. To nieprawda! Jedzenie niesmacznych rzeczy nie jest związane ze zdrową dietą. Menu nie musi wcale opierać się na miałkim i niezbyt wyrazistym jedzeniu, a na dobrej jakości produktach. Wcale nie muszą być one niesmaczne! Do przyrządzania potraw można używać zarówno ziół, jak i bakalii czy nietypowych połączeń. Zbyt rygorystyczna dieta może doprowadzić do szybkiego zrezygnowania z niej – a przecież nie o to chodzi w odchudzaniu, żeby po kilku dniach z niego rezygnować, prawda?

Odchudzanie – najważniejsze zasady, pyszne potrawy i ciekawostki

O czym należy pamiętać podczas odchudzania? Najważniejsze zasady diety

Będąc na diecie, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przestrzeganie ich pozwoli zbliżyć się do celu, jakim jest zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Większość poniższych zasad związanych jest z żywieniem, jakością produktów oraz prawidłowymi nawykami, które należy w sobie wyrobić.

  1. Jedz mniej, ale częściej. Dietetycy rekomendują rozłożenie dziennej dawki kalorii na kilka mniejszych posiłków. Najlepiej wobec tego spożywać np. 4-5 posiłków w ciągu dnia, co ok. 3-4 godziny. W ten sposób uniknąć można nagłego spadku glukozy we krwi i ciągłego podjadania.
  2. Nie spożywaj zbyt tłustych mięs, ponieważ mogą one zaszkodzić zdrowiu i uniemożliwić skuteczne odchudzanie (jak np. wieprzowina). Zdecydowanie lepiej będzie postawić na chude mięsa oraz ryby, które mają niższą zawartość tłuszczu i więcej witamin.
  3. Postaraj się zastąpić słodycze owocami – najlepiej tymi, które mają niski indeks glikemiczny. Wybieraj wśród owoców również te, które nie zawierają zbyt wielu cukrów prostych (np. jabłka, truskawki czy wiśnie).
  4. Niezdrowe przekąski są na diecie zakazane. Stanowią wyłącznie puste kalorie, a także zawierają mnóstwo cukrów i tłuszczów. Lepiej zamienić je na zdrowe przekąski z dobrych jakościowo i niskokalorycznych produktów.
  5. Podobnie, jak ze sklepowych słodyczy, warto zrezygnować również z napojów gazowanych. Zdecydowanie korzystniej będzie pić wodę mineralną, niesłodzoną kawę oraz ziołową herbatę.
  6. Zamień białe pieczywo na wielozbożowe lub razowe. Raz, że białe bułki czy chleb dostarczają więcej kalorii, a dwa, że mają także o wiele mniej błonnika niż ciemne. Wbrew pozorom, białe pieczywo nie jest też takie tanie, jak kiedyś – w piekarni kupuje się je w podobnej cenie, co razowe czy wieloziarniste produkty.

Warto wiedzieć!

Odchudzanie to nie tylko wybór dobrych jakościowo produktów, regularne jedzenie mniejszych porcji, niska kaloryczność posiłków i omijanie niezdrowych przekąsek. Bardzo ważne jest, aby zastąpić smażenie inną obróbką termiczną – taką, która nie zwiększy kaloryczności potrawy i nie „wyssie” z niej cennych składników i witamin. Dietetycy polecają osobom odchudzającym się grillowanie potraw, pieczenie ich w piekarniku (np. w naczyniu żaroodpornym), duszenie (również w parowarze) i gotowanie na parze. Warto pamiętać również o trzech zasadach, które przy odchudzaniu są naprawdę istotne.

  1. Poza dobraniem odpowiedniego rodzaju żywności i pilnowaniu ilości oraz kaloryczności jedzenia należy zwiększyć aktywność fizyczną. Dzięki połączeniu zbilansowanej diety ze sportem osiągnąć można najlepsze rezultaty.
  2. Bardzo ważne jest regularne nawadnianie się. Dzięki piciu wody można szybko pozbyć się toksyn z organizmu, zmniejszyć apetyt oraz skutecznie pobudzić metabolizm. Picie wody pozwala również zwiększyć elastyczność skóry i poprawić jej kondycję.
  3. Zbilansowana dieta to klucz do sukcesu! Jeśli zapewnisz organizmowi niezbędne składniki odżywcze, z pewnością odwdzięczy się on doskonałą kondycją zdrowotną. Nie mając pewności, jakie dania spożywać możesz na diecie, skontaktuj się z wykwalifikowanym dietetykiem.

Odchudzanie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto