Ciasto dla cukrzyka

ciasto dla cukrzyka

Ciasto dla cukrzyka to doskonała propozycja na deser, dla osób które zmagają się z cukrzycą zarówno typu pierwszego, typu drugiego jak i cukrzycą ciążową. Mimo choroby nie ma konieczności rezygnowania ze wszystkich słodkości – wystarczy użyć do ich przygotowania odpowiednich produktów spożywczych. Ciasta dla cukrzyków będą stanowiły doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Będą również doskonałą propozycją podczas świąt oraz ważnych uroczystości.

Ciasto dla cukrzyka - polecane przepisy

Ciasto dla cukrzyka - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie ciasto dla cukrzyka

Ciasto dla cukrzyka - przepisy na ciasta dla osób cierpiących na cukrzycę

Ciasto dla cukrzyka to deser, który mogą spożywać osoby nie tylko ograniczające spożywanie węglowodanów prostych. Do przygotowania ciast dla cukrzyka możemy wykorzystać owoce, warzywa, zboża oraz nasiona roślin strączkowych, doskonale sprawdzą się również mąki zbożowe, masło czy mleko. Ciasta dla cukrzyka zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Łatwe wypieki dla diabetyka doskonale sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. W diecie cukrzycowej warto zwrócić uwagę nie tylko na indeks glikemiczny ale również ładunek glikemiczny, który odzwierciedla porcję węglowodanów w kawałku spożywanego ciasta. W artykule tym dowiesz się jak upiec ciasta dla cukrzyków.

Dieta cukrzycowa – opis diety

Cukrzyca – definicja choroby

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się hiperglikemią (czyli podwyższonym poziomem glukozy we krwi po spożyciu posiłków w dużą zawartością węglowodanów prostych) wynikającą z zaburzonej produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki trzustki.

Długotrwała hiperglikemia może wiązać się z szeregiem zaburzeń czynności i niewydolności różnych narządów naszego organizmu. W przebiegu cukrzycy najczęściej uszkodzeniom ulegają oczy, nerki, nerwy, serce i naczynia krwionośne. Cukrzycę możemy podzielić na różne typy ze względu na ich przyczyny oraz przebieg. Najczęstszymi typami cukrzycy jakie możemy wyróżnić jest cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2 oraz cukrzyca ciążowa.

Definicja diety cukrzycowej

W diecie cukrzycowej najczęściej włącza się leki, które obniżają poziom cukru we krwi. Jednak znacząca będzie również dieta, która stanowi podstawę leczenia cukrzycy. W diecie cukrzycowej zalecane jest, aby 45% energii w dziennym jadłospisie stanowiły węglowodany. W diecie cukrzycowej wybiera się produkty, które posiadają niski indeks glikemiczny.

W prawidłowej diecie cukrzyka powinny znaleźć się także tłuszcze oraz białko, które spożywane razem z produktami węglowodanowymi pozytywnie wypływają na spowolnienie wchłaniania węglowodanów. W cukrzycy za najlepszą dietę uznaje się obecnie dietę niskowęglowodanową o zwiększonej zawartości tłuszczów.

Produkty zalecane w diecie cukrzycowej

W diecie cukrzycowej bazuje się na produktach o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi poniżej 55, w ograniczonej ilości można również korzystać z produktów o średnim indeksie glikemicznym, który wynosi od 55 do 70. Poniżej znajduje się lista produktów, jakie bez problemu możemy włączyć w diecie cukrzyka. Do produktów, które posiadają niski indeks glikemiczny i średni indeks glikemiczny zaliczymy:

  • większość warzyw, szczególnie w formie surowej lub ugotowane al dente
    • surowa marchew i buraki;
    • kapusta biała, czerwona, kiszona, włoska;
    • sałata lodowa i rzymska, roszponka, rukola;
    • cukinia, bakłażan;
    • kalafior, brokuł;
    • soja, ciecierzyca;
    • szpinak;
    • czosnek i cebula;
    • papryka, pomidory, rzodkiewka;
    • groszek zielony;
    • grzyby i pieczarki
    • do produktów o średnim IG zaliczymy bób świeży, fasolę z puszki oraz bataty;
  • owoce niskoglikemiczne
    • porzeczka czerwona i czarna;
    • awokado;
    • jeżyny, maliny, poziomki, truskawki;
    • wiśnie, czereśnie;
    • grejpfruty, mandarynki, pomelo, cytryny, limonki;
    • jagody czarne i borówki;
    • brzoskwinie;
    • agrest;
    • twarde gruszki i jabłka
    • do owoców ze średni IG zaliczymy figi i morele suszone, pomarańczę, świeżego ananasa, suszone śliwki, liczi oraz owoc kaki;
  • orzechy, nasiona i pestki
    • migdały;
    • orzechy włoskie, laskowe, ziemne, nerkowca, pinii;
    • pistacje;
    • pestki dyni, słonecznika;
    • mak, sezam;
    • kokos;
  • produkty zbożowe
    • zarodki i otręby;
    • kasze: gryczana, owsiana, jęczmienna;
    • soja i mąka sojowa;
    • ciecierzyca;
    • soczewica;
    • komosa ryżowa;
    • ryz brązowy;
    • płatki owsiane, gryczane, żytnie, jęczmienne, wielozbożowe;
    • mąka razowa, gryczana, orkiszowa razowa oraz owsiana;
  • słodycze
    • czekolada gorzka, minimum 70%
    • kakao gorzkie
    • wypieki z mąki kokosowej i owsianej.

Większości ze wskazanych produktów możemy wykorzystać do przygotowania pysznych ciast i posiłków w diecie cukrzycowej. W kuchni możemy przygotować ciasto na bazie warzyw, owoców, orzechów i nasion, produktów zbożowych oraz słodyczy (czyli czekolady lub kakao). Warto jednak zwrócić uwagę na ładunek glikemiczny spożywanych posiłków, ponieważ on bardziej niż indeks glikemiczny określa ilość węglowodanów w porcji produktu.

Wypieki dla cukrzyków – krótki opis

Ciasta dla cukrzyków to doskonała propozycja nie tylko dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Stanowią one doskonały dodatek do kawy i herbaty na różnych imprezach okolicznościowych. Ciasta dla diabetyków są również świetnym pomysłem na włączenie do swojej diety ciekawych przepisów. Te łatwe i zdrowe ciasta doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska zabierana do pracy.

Do przygotowania ciasta przeważnie wykorzystuje się jajka, mleko oraz mąkę. W diecie niskowęglowodanowej musimy zwrócić szczególną uwagę na wybór mąki. Poleca się mąkę pełnoziarnistą  (np. żytnią pełnoziarnistą, z ciecierzycy, gryczaną czy owsianą) lub kokosową do przyrządzenia wypieków dla diabetyków. Wypieki w diecie cukrzycowej powinny zostać przygotowane bez dodatku cukru, może on zostać zastąpiony zamiennikami, które w obecnych czasach są produkowane. Do zamienników cukru możemy zaliczyć erytrytol, ksylitol oraz stewię.

Przykładowe przepisy na ciasto dla cukrzyka i krótki opis

Ciasto marchewkowe z dodatkami

Proste ciasto marchewkowe jest popularne w krajach anglosaskich. Marchew, którą używamy do wypieków, staje się miękka podczas pieczenia i nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Tradycyjnie do wykonania ciasta marchewkowego używa się tłuszczu, jajek, marchwi, mąki pszennej, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cukru oraz przypraw. W diecie cukrzyka ciasto marchewkowe należy wykonać bez cukru, możemy go zastąpić np. ksylitolem. W diecie niskowęglowodanowej warto zastąpić również mąkę pszenną np. mąką żytnią pełnoziarnistą. Dodatkowo ciasto możemy wzbogacić w orzechy, które sprawią, że stanie się ono smaczniejsze. Placki marchewkowe doskonale smakują z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciasto marchewkowe stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, których podaż na odpowiednim poziome pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodatkowo przepisy na ciasto marchewkowe są stosunkowo łatwe, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego.

Sernik

W diecie niskowęglowodanowej doskonale sprawdzą się serniki bez spodów. Do wykonania takiego sernika potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser twarogowy półtłusty, jajka, ksylitol lub erytrytol, masło, ekstrakt waniliowy oraz owoce z niskim lub średnim indeksem glikemicznym (np. maliny lub truskawki). Przepis na sernik dla cukrzyka jest stosunkowo prosty, dlatego nie jest wymagane duże doświadczenie kulinarne. Sernik będzie stanowił doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Owoce użyte do przygotowania deseru świetnie przełamią jego smak.

Brownie z fasoli

Proste brownie jest tradycyjnym daniem kuchni amerykańskiej. Jest to pyszne, wilgotne ciasto o smaku czekoladowym. Jak sama nazwa wskazuje do jego przygotowania wykorzystuje się fasolę, która stanowi bazę wypieku. Pozostałymi produktami spożywczymi niezbędnymi do przygotowania ciasta dla cukrzyków są jajka, olej rzepakowy, kakao, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Wbrew pozorom to właśnie dodatek fasoli odpowiada za wilgotność i konsystencję brownie. To zdrowe ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Placki brownie z fasoli są bardzo proste do wykonania.

Ciasto jogurtowe z dodatkami

Podstawą do wykonania ciasta jogurtowego stanowi jogurt grecki, który jest dość tłusty - pozwala to na zachowanie sytości oraz powolny wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu ciasta. Dodatkowo do jego przygotowania potrzebny będzie ksylitol, olej rzepakowy, mąka pełnoziarnista, proszek do pieczenia, jajka oraz owoce o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Jest to ciasto szybkie do przygotowania, a przepis jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ciasto jogurtowe z owocami doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ciasto możemy zaserwować również podczas uroczystości rodzinnych lub świąt.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto