Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami

Opublikowano: 07.07.2021 r., 12:58 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
Ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest na wyciągnięcie ręki.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 60 min
223 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola czerwona 1 puszka (240 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Banan 1 sztuka (120 g)
  • Daktyle suszone (60 g)
  • Soda oczyszczona pół łyżeczki (2 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżka (10 g)
  • Serek ricotta (200 g)
  • Twaróg sernikowy 2 łyżki (60 g)
  • Miód 2 łyżki (50 g)
  • Wiśnie (250 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Erytrytol (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny, cynamon, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, szklanka, blaszka keksowa 9x22 cm

Przepis na ciasto z fasoli z kremem i wiśniami krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia z każdej strony.

Fasolę dokładnie opłucz na sicie.

Daktyle namocz w wodzie.

Zblenduj na gładką masę banana, fasolę, jajka, daktyle, olej, kakao, pół łyżeczki cynamonu i sodę.

Wlej masę do blaski. Piecz godzinę.

Po upieczeniu ostudź ciasto.

Masę serową zrób jak ciasto będzie zimne. Ricottę wymieszaj z miodem i serem na sernik. Dodaj startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i aromat waniliowy. Wyłóż masę na zimne ciasto.

Wiśnie dodaj do garnka razem z erytrytolem. Zacznij gotować. Wiśnie puszczą sok.

Wymieszaj 40 ml zimnej wody ze skrobią w osobnej szklance.

Dodaj wymieszaną skrobię do wiśni i podgotuj chwilę do zgęstnienia. Ostudź.

Ostudzone wiśnie wyłóż na masę serową.

Ciasto ozdób listkami świeżej mięty.

Jak oceniasz przepis na ciasto z fasoli z kremem i wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z fasoli z kremem i wiśniami

Przepyszne, zdrowe, bezglutenowe fit ciasto z fasoli z pysznym serkiem oraz wiśniami zatopionymi w kisielu. Smaczny i zdrowy deser jest na wyciągnięcie ręki. To przepis odpowiedni dla dzieci, dla osób starszych i dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowie. W tym przepisie nie znajdziesz białego cukru. Nie zawiera także mąki. Z przepisu mogą śmiało korzystać osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Tak samo osoby ograniczające spożycie białego cukru mogą przygotować ten pyszny deser.

Do przepisu należy wykorzystać daktyle suszone. By udało się dobrze zblendować masę muszą być one namoczone. Dopiero daktyle, które zmiękną są dobre do blendowania. Twarde daktyle będą pozostawiały grudki i będą ciężkie do rozdrobnienia. Wystarczy suszone owoce zalać gorącą wodą. Włóż daktyle do szklanki i wlej tyle wody, by je przykryć w całości. Zostaw je tak na około 5 minutach, odlej wodę i będą już gotowe.

Ważne jest, by długo i dokładnie płukać fasolę. Należy ją płukać około 2 minuty. Najlepiej zrobić to na sitku. Dokładne płukanie zapobiega pozostawieniu zbyt fasolowego smaku i zapachu w cieście. Jeśli fasola jest dobrze opłukana jej zapach i smak nie są wyczuwalne.

Krem należy zrobić dopiero gdy ciasto już jest upieczone i zimne. Krem można nałożyć na zimne ciasto. Do kremu można użyć także jako zamiennik mascarpone – jest to bardziej kaloryczny serek, ale równie dobrze sprawdzi się w formie kremu. Również twaróg sernikowy można zastąpić serkiem homogenizowanym.

Jeśli czujesz, że wiśnie są w smaku zbyt kwaśne dodaj więcej słodzidła. Uważaj jednak z ilością erytrytolu. Możesz dodać dodatkowo miodu, najlepiej gdy wiśnie są już zimne. To samo tyczy się ciasta. Jeśli spróbujesz (surowego) ciasta i uznasz, że jest zbyt mało słodkie dodaj miód, erytrytol lub inny ulubiony słodzik. Wiśnie powinny mieć konsystencję taką, która przypomina kisiel. Powinno się dobrze kroić ciasto. Jeżeli jest potrzeba dodaj więcej skrobi. Uważaj jednak, ponieważ zbyt duży dodatek skrobi sprawi, że kisiel z owocami nie wyjdzie. Gdyby wiśnie były zbyt gęste można tez doda wodę. Trzeba to robić z ostrożnością.

Alergeny w cieście z fasoli z kremem i wiśniami

Lista alergenów dla ciasta z fasoli z kremem i wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • twaróg sernikowy

Wartości odżywcze ciasta z fasoli z kremem i wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Przepis nie zawiera glutenu i białego cukru. Jest zdrowym, dietetycznym ciastem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
185.94
223.13
Białko (g)
8.19
9.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
31.26
37.52
Węglowodany przyswajalne (g)
26.83
32.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.43
5.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
5.77
6.92
Tłuszcze nasycone (g)
2.12
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.65
4.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
3.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
1.31
Cholesterol (mg)
43.41
52.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
50.49
60.58
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.95
4.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.27
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.21
43.45
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
90.15
108.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
170.55
204.66
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
61.26
73.51
Potas (mg)
457.24
548.69
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.31
81.98
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
150.08
180.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.24
53.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.82
2.19
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.91
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.26
Brak danych dla: daktyle suszone, olej rzepakowy, erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z fasoli z kremem i wiśniami 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z fasoli z kremem i wiśniami

Koszt składników
99.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
240 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 240 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Daktyle suszone
60 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 60 g
Soda oczyszczona
2 g
pół łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 2 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Serek ricotta
200 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 200 g
Twaróg sernikowy
60 g
2 łyżki
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 60 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Wiśnie
250 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Erytrytol
50 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Koszt składników
99.80