Szybkie ciasto czekoladowe

szybkie ciasto czekoladowe

Czekoladę wyprodukowano dopiero w XIX wieku i bardzo szybko stała się ona popularnym dodatkiem do ciast. Kakao lub czekoladę rozpuszczoną w mleku i maśle dodajemy do ciasta, dzięki czemu powstają takie wypieki, jak tradycyjne ciasto czekoladowe lub ciasto Murzynek. Ciasto czekoladowe jest wyjątkowo łatwe do zrobienia, proste i zawsze się udaje. Najważniejszym etapem jest tylko rozpuszczenie czekolady w mleku i maśle. Czekoladę dodajemy również do łatwych muffinek, które świetnie smakują z kawałkami czekolady. Do pysznych i łatwych do zrobienia ciast należą amerykańskie brownie.

Szybkie ciasto czekoladowe - polecane przepisy

Szybkie ciasto czekoladowe - pozostałe przepisy

Szybkie ciasto czekoladowe - przepisy na łatwe i proste ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe jest nie tylko smaczne, lecz także wspaniale wilgotne. Stanowi idealny przysmak, który możemy postawić na stole na każdej imprezie. Ogromną zaletą ciasta czekoladowego jest również fakt, że jest to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast do zrobienia. Ciasto czekoladowe uda się nawet osobom zaczynającym przygodę z pieczeniem ciast. Ujawniamy tajemnicę jak zrobić szybkie i łatwe ciasto czekoladowe, które się zawsze udaje. Przedstawiamy najłatwiejsze i najszybsze przepisy na pyszne ciasta z czekoladą i z kakao.

Proste ciasta z kakao i z czekoladą

Jak powstały przepisy na ciasto z czekoladą i z kakao

Kakao i czekolada pojawiła się w wypiekach około XIX wieku, gdyż wcześniej nie wiedziano do czego służą nasiona kakaowca. Kakao uprawiane było w Ameryce Południowej od zarania dziejów, zaś pierwsze znaleziska dotyczące kakao pojawiły się w Ekwadorze. Inkowie i Aztekowie sporządzali z kakao napój osłodzony miodem.

Długo trwało zanim w Europie odkryto, że kakao jest pysznym napojem. Dopiero dopiero w XIX wieku stworzono czekoladę w tabliczkach. Ze sfermentowanych nasion kakaowca wytłacza się tłuszcz, czyli masło kakaowe. Natomiast sproszkowane łupiny tworzą kakao. Połączenie tych dwóch składników oraz substancji słodzących tworzy czekoladę. Na rynku dostępne są różne czekolady o różnej ilości masy kakaowej. Natomiast biała czekolada zawiera wyłącznie masło kakaowe, bez proszku kakaowego.

Szybko odkryto, że czekolada pozwala na różne smaczne dodatki do deserów i wypieków. Kawałki czekolady zatopione w cieście, na przykład w muffinkach, tworzą pyszny, chrupiący efekt smakowy. Czekolada roztopiona z masłem służy za pyszną polewę czekoladową do pokrywania wierzchu ciast, ciastek i deserów. Polewa czekoladowa również zapobiega szybkiemu wysychaniu placka, dzięki czemu uzyskujemy pyszne wilgotne ciasta.

Kakao lub czekolada, dodane do ciasta, zabarwiają je na czekoladowy kolor. Pozwala to na tworzenie ciast marmurkowych w różnych, dwukolorowych deseniach. Przykładem może być ciasto Zebra lub babka marmurkowa. Do klasycznych ciast czekoladowych należy amerykańskie brownie, tradycyjne ciasto czekoladowe, czy też ciasto murzynek.

Czy przepis na szybkie ciasto czekoladowe jest łatwy

Pozornie wydaje się, że wilgotne ciasto czekoladowe jest trudne. Nic bardziej mylnego. Wbrew pozorom ciasta z czekoladę to ciasta najprostsze i najszybsze do zrobienia, gdyż w większości przepisów wystarczy tylko zmieszać składniki w określonej kolejności.

Łatwe i szybkie ciasta z czekoladą lub z kakao:

  • ciasto czekoladowe,
  • Murzynek,
  • ciasto marmurkowe,
  • sernik na zimno z czekoladą,
  • muffinki z czekoladą,
  • brownie.

Równie łatwe jest zrobienie polewy czekoladowej. Najprostsze ciasta i serniki z czekoladą powstają dzięki zastosowaniu polewy czekoladowej, które nie tylko idealnie pasuje do smaku ciasta, lecz także zapobiega jego wysychaniu i utrzymuje wilgoć. Polewę czekoladową robimy przez rozpuszczenie czekolady w roztopionym maśle. Masę należy dokładnie rozmieszać, a ostudzoną polać ciasto.

Najprostsze przepisy na łatwe i szybkie ciasto czekoladowe

Jak zrobić proste i szybkie ciasto czekoladowe

Wbrew pozorom przepis na ciasto czekoladowe wcale nie jest trudny. Proste ciasto możemy zrobić poprzez zwykłe zmieszanie składników. Ważna jest jednak kolejność czynności. Pyszne ciasto wymaga dokładnego mieszania, lecz można to zrobić mikserem.

Sypkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. Ważnym etapem jest rozpuszczenie masła w gorącym mleku i dodanie połamanej czekolady. Całość należy podgrzać mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Osobno ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy do nich ostudzoną rozpuszczoną czekoladę, sypkie składniki, mieszamy całość i pieczemy. Pozornie wydaje się, że przepis ten wymaga sporo czynności. Jednak przy odrobinie wprawy, to proste i łatwe ciasto można zrobić w ciągu 30 minut.

Najprostsze i najszybsze ciasto czekoladowe powstanie przy użyciu gorącej wody. Takie ciasto możemy zrobić nawet tuż przed przyjęciem, kiedy spodziewamy się gości. Suche składniki wystarczy wymieszać, następnie dodać mokre składniki. Tajemnica szybkiego i wilgotnego ciasta czekoladowego tkwi w gorącej wodzie. Wymieszane składniki zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Ciasto powinno być lejące się. Przelewamy je do formy i pieczemy. Po ostygnięciu smarujemy grubą warstwą polewy czekoladowej.

Równie łatwe i proste jest wykonanie Murzynka. Jest to ciasto, które zawsze się udaje i każdemu smakuje. Ciasto Murzynek robimy podobnie jak ciasto czekoladowe. Należy zagotować mleko z kakao, cukrem i masłem. Po ostygnięciu dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, która nadaje ciastu puszystości. Co ciekawe, Murzynka można zrobić również bez czekolady, którą zastępujemy dżemem. Dżem sprawia, że ciasto ma piękny, brązowy kolor, jest lekko kwaskowe i przyjemnie wilgotne.

Proste ciasta z dodatkiem kakao lub czekolady

Równie szybkie i łatwe do zrobienia są ciasta marmurkowe. Prosty przepis wymaga tylko zmiksowania miękkiego masła z jajkami, dodania suchych składników i wymieszania. Jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej puszyste, możemy osobno ubić białka i dodać na koniec. Ciasto dzielimy na części i do ⅓ lub połowy ciasta dodajemy kakao, aby uzyskać ciemny kolor. Wystarczy wlać białe i kakaowe ciasto warstwami do foremki i upiec. Bardziej pracochłonne jest zrobienie wzorów z ciasta marmurkowego. Klasycznym ciastem marmurkowym jest Zebra, która wymaga, aby podzielić ciasto na pół i wlewać kolejno po łyżce ciemnego i jasnego ciasta na środek okrągłej tortownicy. Im mniejsze warstwy ciasta wlejemy, tym warstwy będą cieńsze i uzyskamy ciekawszy deseń. Wszystko zależy od inwencji i czasu, który mamy na wlewanie porcji ciasta.

Innym sposobem wykonania ciasta marmurkowego jest użycie oleju zamiast masła. Sposób ten jest jednakowo szybki i prosty. Ubijamy jajka z cukrem. Najszybciej zrobimy to przy użyciu miksera. Następnie dodajemy sypkie składniki. Na koniec dolewamy olej. W tym momencie przychodzi czas na podzielenie ciasta na jasne i ciemne i wykonanie mniej lub bardziej wymyślnych wzorów.

Bardzo szybkie i proste do wykonania jest ciasto piaskowe z kawałkami czekolady. Robimy je podobnie jak ciasto czekoladowe. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy jajka, a następnie suche składniki. Na koniec dodajemy do masy pokruszone kawałki czekolady.

Zamiast piec dużego ciasta, tę samą masę możemy wykorzystać do upieczenia babeczek, które dodatkowo udekorujemy kruszonką. Wspaniale smakują muffinki z kawałkami czekolady, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Sposób robienia ciasta na muffinki jest bardzo łatwy. Wystarczy wsypać suche i mokre składniki do osobnych miseczek i dokładnie wymieszać. Następnie obie części łączymy i miksujemy razem. Do ciasta dodajemy czekoladę pokruszoną na kawałki. Jeśli chcemy, aby muffinki były jeszcze bardziej czekoladowe i brązowe, do ciasta dodajemy kakao, które zabarwi je na brązowy kolor.

Szybkie tradycyjne brownie

Brownie to klasyczne ciasto amerykańskie, które z reguły tnie się na małe ciasteczka. Jest to niskie, mocno zbite i gęste ciasta zrobione z czekolady z niewielką ilością mąki. Jak głosi legenda powstało ono z nieudanego ciasta, które nie wyrosło. Okazało się jednak, że ten nieudany zakalec świetnie smakuje i stał się hitem sławnym na cały świat.

Brownie jest nie tylko pyszne, lecz także łatwe do zrobienia. Robi się je błyskawicznie, dzięki temu pozwala ono szybko przygotować poczęstunek dla gości. Wystarczy 20 minut, aby przygotować ciasto na brownie i 25 minut pieczenia. Do rozpuszczonego i ostudzonego tłuszczu dodajemy cukier i jajka i miksujemy na jednolity krem. Następnie dodajemy mąkę, według przepisu i kakao. Do masy dodajemy połamane kawałki czekolady i orzechy. Brownie pieczemy od 20 do 30 minut. Im dłużej pieczemy, tym ciasteczka będą bardziej zwarte i wypieczone.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto