Brownie z fasoli i banana

Opublikowano: 03.12.2021 r., 16:02 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z fasoli i banana
Brownie z fasoli i banana
Pyszny deser z czerwonej fasoli, czyli puszyste brownie z fasoli i banana. To prosty przepis na ciasto z fasolą z puszki, pieczone w piekarniku.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
294 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Banan 2 sztuki (250 g)
  • Fasola konserwowa 2 puszki (bez zalewy) (480 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Cukier pół szklanki (110 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, metalowe sito

Przepis na brownie z fasoli i banana krok po kroku

Nastaw piekarnik do grzania na 200 st. C.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Fasolę wyłóż na sitko.

Opłucz pod wodą, by pozbyć się zalewy i zapachu.

Zblenduj fasolę i banany.

Jak masa będzie gładka, dodaj kakao oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.

Wymieszaj łyżką.

Do innej miski dodaj jajka i zacznij miksować.

Dodawaj stopniowo cukier i następnie olej, nie przestając miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.

Ubite jajka dodaj do fasoli i banana, wymieszaj delikatnie.

Do blaszki wylej masę i wyrównaj.

Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku jest na pewno suche, jeżeli nie, zostaw je w piekarniku jeszcze kilka dodatkowych minut.

Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli i banana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat brownie z fasoli i banana

Pyszny deser z czerwonej fasoli, czyli puszyste brownie z fasoli i banana. To prosty przepis na ciasto pieczone w piekarniku z fasolą z puszki. Ciasto to jest całkowicie bezglutenowe, ponieważ nie zawiera mąki. Przepis na brownie z fasoli i banana to lekko odchudzona wersja na tradycyjny, amerykański deser. Słodzona bananem i cukrem. Wykonanie jest szybkie i bardzo łatwe. Jak zrobisz brownie z fasoli i banana i nie powiesz, z czego jest zrobione, to inni mogą nawet się nie domyślić, że jest zrobione z czerwonej fasoli.

Brownie z fasoli i banana to prosty przepis. Składa się z łatwo dostępnych składników. Jak zrobić brownie z fasoli i banana? Potrzebujesz dobrego blendera, który dobrze poradzi sobie z blendowaniem. Przepis na brownie z fasoli i banana zacznij od nagrzania piekarnika i wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Będzie potrzebna fasola z puszki. Jest to bardzo szybkie i wygodne. Fasolę należy bardzo dokładnie wypłukać na sitku, by pozbyć się zalewy. Płukanie powinno trwać minimum 2 minuty, by fasola z puszki nie pachniała tak intensywnie. Gdy fasola będzie już dobrze umyta, włóż ją do miski razem z bananem i dokładnie zmiksuj. Najlepiej postarać się, by skórki fasoli były całkowicie rozgniecione, ponieważ mogą być później wyczuwalne w cieście. Dodaj następnie sodę oczyszczoną i kakao. Teraz wymieszaj już łyżką. Do drugiej miski wbij jajka i zacznij ubijać. Powoli wsypuj cukier i następnie olej ciągle miksując. Puszystą masę przelej do fasoli i banana i bardzo dokładnie, ale zarazem delikatnie wymieszaj łyżką. Zawartość miski wlej do blaszki i piecz w piekarniku. Najlepiej piec do suchego patyczka.

Brownie z fasoli i banana to zdecydowanie lepsza alternatywa dla wypieku z mąką. Dzięki temu ma niższy indeks glikemiczny i jest bezglutenowe. Jak zrobić brownie z fasoli i banana, by nie dodawać cukru? Na to także jest sposób. W przepisie na brownie z fasoli i banana jest użyty cukier. Wystarczy zastąpić go erytrytolem albo ksylitolem. Te zamienniki cukru świetnie sprawdzają się do wypieków. Ilość erytrytolu i ksylitolu najlepiej jest dostosować pod siebie. Zaleca się dodać trochę mniej niż cukru (o około 10%), ponieważ osoba, która nie je zamienników cukru na co dzień może odczuwać drapanie w gardle związane z reakcją na zbyt dużą ich ilość. Ponadto zamienniki cukru w deserach w nadmiernej ilości mogą powodować rozwolnienie, więc o tym trzeba wiedzieć.

Ciasto z czerwoną fasolą dobrze jest posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, gdy wyjmiesz je z piekarnika i ostudzisz. Tym prostym przepisem łatwo zrobić pyszne, zdrowsze ciasto.

Alergeny w brownie z fasoli i banana

Lista alergenów dla brownie z fasoli i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na brownie z fasoli i banana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze brownie z fasoli i banana

na 100g gotowej potrawy

Jest to mniej kaloryczny wariant na ciasto brownie. Nie zawiera mąki, więc osoby na diecie bezglutenowej skorzystają.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
196.12
294.17
Białko (g)
5.41
8.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
21.64
32.47
Węglowodany przyswajalne (g)
17.71
26.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.93
5.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.00
16.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
2.71
Tłuszcze nienasycone (g)
9.20
13.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.40
9.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.80
4.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.64
101.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.32
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
197.56
296.34
Potas (mg)
298.68
448.02
Wapń (mg)
30.48
45.72
Fosfor (mg)
116.10
174.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
43.45
65.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
2.44
Cynk (mg)
0.84
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli i banana 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z fasoli i banana

Koszt składników
31.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
250 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Fasola konserwowa
480 g
2 puszki (bez zalewy)
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 480 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cukier
110 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Koszt składników
31.90