Brownie z fasoli i banana
- Banan 2 sztuki (250 g)
- Fasola konserwowa 2 puszki (bez zalewy) (480 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cukier pół szklanki (110 g)
Przepis na brownie z fasoli i banana krok po kroku
Nastaw piekarnik do grzania na 200 st. C.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Fasolę wyłóż na sitko.
Opłucz pod wodą, by pozbyć się zalewy i zapachu.
Zblenduj fasolę i banany.
Jak masa będzie gładka, dodaj kakao oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.
Wymieszaj łyżką.
Do innej miski dodaj jajka i zacznij miksować.
Dodawaj stopniowo cukier i następnie olej, nie przestając miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
Ubite jajka dodaj do fasoli i banana, wymieszaj delikatnie.
Do blaszki wylej masę i wyrównaj.
Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto w środku jest na pewno suche, jeżeli nie, zostaw je w piekarniku jeszcze kilka dodatkowych minut.
-
Brownie z fasoli
-
Fit brownie z fasoli
-
Brownie z białej fasoli
-
Brownie z fasoli daktyli i banana
-
Brownie z fasoli bez cukru
-
Brownie z fasoli bez jajek
-
Fit brownie z fasoli z malinami
-
Brownie z fasoli Thermomix
-
Brownie z czarnej fasoli
-
Wegańskie brownie z fasoli
-
Brownie z czerwonej fasoli
-
Brownie z fasoli
Więcej informacji na temat brownie z fasoli i banana
Pyszny deser z czerwonej fasoli, czyli puszyste brownie z fasoli i banana. To prosty przepis na ciasto pieczone w piekarniku z fasolą z puszki. Ciasto to jest całkowicie bezglutenowe, ponieważ nie zawiera mąki. Przepis na brownie z fasoli i banana to lekko odchudzona wersja na tradycyjny, amerykański deser. Słodzona bananem i cukrem. Wykonanie jest szybkie i bardzo łatwe. Jak zrobisz brownie z fasoli i banana i nie powiesz, z czego jest zrobione, to inni mogą nawet się nie domyślić, że jest zrobione z czerwonej fasoli.
Brownie z fasoli i banana to prosty przepis. Składa się z łatwo dostępnych składników. Jak zrobić brownie z fasoli i banana? Potrzebujesz dobrego blendera, który dobrze poradzi sobie z blendowaniem. Przepis na brownie z fasoli i banana zacznij od nagrzania piekarnika i wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Będzie potrzebna fasola z puszki. Jest to bardzo szybkie i wygodne. Fasolę należy bardzo dokładnie wypłukać na sitku, by pozbyć się zalewy. Płukanie powinno trwać minimum 2 minuty, by fasola z puszki nie pachniała tak intensywnie. Gdy fasola będzie już dobrze umyta, włóż ją do miski razem z bananem i dokładnie zmiksuj. Najlepiej postarać się, by skórki fasoli były całkowicie rozgniecione, ponieważ mogą być później wyczuwalne w cieście. Dodaj następnie sodę oczyszczoną i kakao. Teraz wymieszaj już łyżką. Do drugiej miski wbij jajka i zacznij ubijać. Powoli wsypuj cukier i następnie olej ciągle miksując. Puszystą masę przelej do fasoli i banana i bardzo dokładnie, ale zarazem delikatnie wymieszaj łyżką. Zawartość miski wlej do blaszki i piecz w piekarniku. Najlepiej piec do suchego patyczka.
Brownie z fasoli i banana to zdecydowanie lepsza alternatywa dla wypieku z mąką. Dzięki temu ma niższy indeks glikemiczny i jest bezglutenowe. Jak zrobić brownie z fasoli i banana, by nie dodawać cukru? Na to także jest sposób. W przepisie na brownie z fasoli i banana jest użyty cukier. Wystarczy zastąpić go erytrytolem albo ksylitolem. Te zamienniki cukru świetnie sprawdzają się do wypieków. Ilość erytrytolu i ksylitolu najlepiej jest dostosować pod siebie. Zaleca się dodać trochę mniej niż cukru (o około 10%), ponieważ osoba, która nie je zamienników cukru na co dzień może odczuwać drapanie w gardle związane z reakcją na zbyt dużą ich ilość. Ponadto zamienniki cukru w deserach w nadmiernej ilości mogą powodować rozwolnienie, więc o tym trzeba wiedzieć.
Ciasto z czerwoną fasolą dobrze jest posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, gdy wyjmiesz je z piekarnika i ostudzisz. Tym prostym przepisem łatwo zrobić pyszne, zdrowsze ciasto.
Alergeny w brownie z fasoli i banana
Lista alergenów dla brownie z fasoli i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na brownie z fasoli i banana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze brownie z fasoli i banana
Jest to mniej kaloryczny wariant na ciasto brownie. Nie zawiera mąki, więc osoby na diecie bezglutenowej skorzystają.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.