Ciasto z owocami
-
Ciasto drożdżowe z owocami
Ciasto drożdżowe z owocami to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki. Całość jest naprawdę smaczna, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 479 kcal -
Pleśniak z truskawkami
Pyszny pleśniak z truskawkami to doskonała propozycja na domowe szybkie ciasto z sezonowymi owocami. Przepis na pleśniak z truskawkami jest …
20 + 60 min łatwy 12 509 kcal -
Placek ucierany ze śliwkami
Jesień rozhulała się na dobre dlatego musisz poznać przepis na placek ucierany ze śliwkami. W tym okresie to najlepszy deser …
20 + 45 min łatwy 9 572 kcal
Ciasto z owocami - przepisy
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami jest bardzo proste do przygotowania. To szybkie ciasto możesz zrobić bez miksera. Wystarczy, że najpierw w …
15 + 50 min łatwy 25 138 kcal -
Tarta z truskawkami i mascarpone
Pyszna tarta z truskawkami i mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
25 + 30 min łatwy 12 367 kcal -
Ciasto z borówkami i galaretką
Ciemny biszkopt, masa z mascarpone i bitej śmietany z czekoladą, borówki i galaretka – pyszne połączenie w jednym cieście. Poznaj …
25 + 25 min łatwy 12 630 kcal -
Sernik mango
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
240 min łatwy 18 220 kcal -
Ciasto z rabarbarem i pianką
Ciasto z rabarbarem i pianką jest świetną opcją na pyszny deser, który świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju okazje. Ciasto …
20 + 25 min łatwy 10 -
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym …
25 + 40 min średni 14 457 kcal
-
Jabłecznik na biszkopcie
Pyszny jabłecznik na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 12 221 kcal -
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem
Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem wspaniale sprawdzi się jako pyszny deser na co dzień, ale także na wszelkiego rodzaju …
20 + 30 min łatwy 10 667 kcal -
Tarta z czereśniami
To jest najlepsza tarta z czereśniami, którą możesz zrobić na deser. Pyszne ciasto z waniliową kruszonką to doskonały pomysł na …
30 + 50 min łatwy 10 292 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, jogurtową masą oraz galaretką to super pomysł na ciasto śliwowe. Jest ono połączone z masą jogurtową …
20 + 45 min łatwy 25 154 kcal -
Ciasto ze śliwkami
Pyszne, delikatne, puszyste ciasto z soczystymi, słodkawo-kwaśnymi śliwkami. Idealne dla osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem, czy pieczeniem, ponieważ jest super …
40 + 50 min średni 10 320 kcal
-
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal -
Ciasto z borówką
Ciasto z borówką to bardzo dobry deser dla dzieci, który mogą zabrać ze sobą do szkoły, na drugie śniadanie. Do …
45 + 50 min średni 12 295 kcal -
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami to pyszny i przyjemnie chrupiący deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Dzięki dużej ilości kwaskowych …
30 + 50 min łatwy 10 413 kcal -
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, …
20 + 50 min łatwy 10 475 kcal -
Ciasto salceson z jabłkami
Pyszne ciasto salceson z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 12 221 kcal -
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale komponuje się podany z kawą i …
20 min łatwy 10 456 kcal
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem to wspaniały pomysł jak wykorzystać owoce. Jeśli lubisz ciasta z kremem budyniowym koniecznie przygotuj …
20 + 60 min łatwy 20 473 kcal -
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
75 + 40 min łatwy 12 336 kcal -
Ciasto jajko sadzone
Ciasto jajko sadzone to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Do przygotowania ciasta wykorzystamy herbatniki, jednak możesz zrobić je na …
60 min łatwy 10 533 kcal -
Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
210 + 25 min średni 15 340 kcal -
Ciasto drożdżowe z jagodami
Ciasto drożdżowe z jagodami to wspaniały pomysł na słodkie śniadanie oraz deser podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Pomysł na …
25 + 50 min łatwy 10 612 kcal
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
Sernikobrownie z brzoskwiniami jest pysznym, a przy tym bardzo oryginalnym pomysłem na wspaniały deser. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie, dzięki czemu …
20 + 50 min średni 12 573 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
Cudowny, łatwy przepis babci. Kruche ciasto, rabarbarowy środek oraz dodatek masy budyniowej. Ciasto te kojarzy się z wspaniałym smakiem lata. …
60 + 60 min łatwy 30 298 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Sernikobrownie z malinami
Ciasto czekoladowe z serem i malinami to doskonała propozycja na pyszny i delikatny sernik na spodzie przypominającym ciasto brownie. Jest …
30 + 40 min łatwy 10 507 kcal -
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami to super opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Delikatny …
20 + 45 min łatwy 10 270 kcal -
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. …
50 + 30 min średni 12 426 kcal
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
Ciasto jogurtowe z jagodami jest wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser, który można stworzyć w kilka chwil. Idealnie smakuje latem, …
10 + 45 min łatwy 10 490 kcal -
Tarta z jagodami
Tarta to rodzaj dania, które możesz przygotować w wersji wytrawnej i na słodko. Wytrawna to świetny pomysł na obiad czy …
90 + 45 min łatwy 15 316 kcal -
Ciasto biszkoptowe z jabłkami
Masz ochotę na szybkie ciasto do kawy bez zbędnego wysiłku? Polecam ciasto biszkoptowe z jabłkami. Nie dość, że robi się …
20 + 60 min łatwy 16 426 kcal -
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako deser na zimno. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego słodkiego …
15 + 180 min łatwy 15 403 kcal -
Ciasto runo leśne
Ciasto runo leśne to idealny sposób na przemycenie do diety bogatego w składniki odżywcze szpinaku. Idealnie sprawdzi się jako przepyszny …
25 + 45 min średni 10 526 kcal -
Ciasto czarny las
Przepis na ciasto czarny las to bardzo dobry wybór na przyjęcia urodzinowe bądź inne imprezy okolicznościowe, ponieważ można uznać je …
30 + 40 min średni 10 643 kcal -
Tarta z malinami i mascarpone
Masz ochotę na słodki deser? Szybka tarta z malinami i mascarpone to idealne połączenie kruchego, delikatnego spodu ze słodkimi owocami …
40 + 40 min łatwy 12 333 kcal -
Tarta malinowa
Tarta malinowa to świetna opcja na naprawdę proste owocowe ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i …
45 + 25 min łatwy 10 491 kcal -
Sernik pomarańczowy
Ten sernik pomarańczowy to sprawdzony przepis na wilgotny, intensywnie pomarańczowy placek. Lubisz pomarańcze? Zobacz, jak zrobić sernik pomarańczowy. To ciasto …
30 + 75 min łatwy 12 410 kcal -
Ciasto marchewkowe z ananasem
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
30 + 60 min łatwy 12 369 kcal -
Tartaletki z kremem
Tartaletki z kremem to świetny pomysł na pyszne ciasto kruche z owocami. Kruchy spód można dowolnie nadziewać różnymi kremami. Ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 1021 kcal -
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną
Tort bezowy z mascarpone i bitą śmietaną to rewelacyjny pomysł na pyszny deser lub ciasto okolicznościowe. Jest nie tylko smaczny, …
40 + 120 min średni 0 -
Ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki
Pyszne ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, …
90 + 60 min łatwy 10 277 kcal -
Ciasto drożdżowe z malinami
Pyszne ciasto drożdżowe z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
120 + 40 min łatwy 10 432 kcal -
Ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone
Pyszne ciasto z musem truskawkowym i serkiem mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, …
90 + 60 min łatwy 15 452 kcal -
Czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami
Dietetyczne i bardzo pyszne, czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami jest idealne, gdy chcesz schudnąć. Jest zdrowe, smaczne i nie …
15 + 35 min łatwy 10 342 kcal -
Drożdżowe ciasto z kruszonką, rabarbarem, budyniem oraz polewą cytrynową
Łatwe w wykonaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem, budyniem oraz kruszonką. Dodatek polewy cytrynowej idealnie komponuje się z całością. W wersji …
30 + 60 min łatwy 20 216 kcal -
Ciasto kruche z rabarbarem oraz pianką budyniową
Proste ciasto, kruchy spód, rabarbarowy środek, pianka budyniowa oraz kruszonka. Spróbuj niezwykłego przepisu na tego pysznego placka. Pianka budyniowa jest …
30 + 45 min łatwy 20 310 kcal -
Ciasto z czekoladą, budyniem i rabarbarem z kruszonką orzechową
Ciasto z rabarbarem oraz masą budyniową w nieco odmienionej wersji. Dodatek posiekanej czekolady sprawia, że placek nabiera innego, przepysznego smaku. …
60 + 50 min łatwy 22 249 kcal -
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem z pianką z bezy i rosą
Zapewne znasz już bezę, na której pojawia się rosa. Do tej pory najbardziej znana była w połączeniu z sernikiem. Nic …
30 + 55 min łatwy 14 222 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami na dużą blachę
Klasyczny przepis na ciasto na jogurcie ze śliwkowym wnętrzem na dużą blachę. Bardzo łatwy i niezwykle szybki. Przepis sprawdzi się …
15 + 50 min łatwy 26 347 kcal -
Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Uwielbiasz ciasto, ale pragniesz dbać o swoje zdrowie dokonując lepszych wyborów przy gotowaniu i pieczeniu? Oto propozycja na dietetyczne ciasto …
30 + 50 min łatwy 16 254 kcal -
Wiśnie w syropie
Wiśnie w syropie to pyszny dodatek do ciast, tortów i deserów. Ten słodki, owocowy wsad na pewno Ci zasmakuje. Wiśnie …
2880 + 40 min łatwy 10 870 kcal -
Placek bananowiec
Placek bananowiec to naprawdę fantastyczna opcja na pyszny i zdrowy deser. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 10 268 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie ciasto z owocami
Ciasto z owocami - co to jest?
Owoce, zarówno świeże jak i w postaci przetworów, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i ciastek. W kuchni polskiej owoce występują szczególnie w tradycyjnym jabłeczniku, jagodziankach, placku ze śliwkami, czy też w drożdżówkach z nadzieniem owocowym. Najczęściej do ciasta dodajemy jabłka, truskawki, śliwki, maliny, czy wiśnie. Owoce można użyć do prawie każdego rodzaju ciasta, jak ciasto biszkoptowe, ucierane, kruche czy drożdżowe. Szybkie ciasta z owocami tworzymy z użyciem ciasta francuskiego, czy też gotowych spodów do tarty. Owoce zatapiamy w cieście biszkoptowym, układamy na cieście kruchym, zalewamy galaretką, która dekoruje wierzch ciast i tortów. Świeże owoce lub konfitury owocowe stosujemy także jako warstwa do ciast z kremem.
Ciasto z owocami - przepisy na ciasta z rozmaitymi owocami
Kto nie lubi klasycznej szarlotki, jagodzianek czy pączków z dżemem owocowym. Soczyste i słodkie owoce wzbogacają smak każdego ciasta, które dzięki nim staje się lekkie i pyszne. Owoce dekorują ciasto na wierzchu lub stanowią warstwę ciasta z kremem. Dodajemy je do ciasta z galaretką i do sernika. Owocowa warstwa tortu lub przekladańca sprawia, że krem staje się lekki i mniej tłusty. Jak wzbogacić ciasto owocami? Do jakich ciast najlepiej nadają się owoce? Odpowiadamy na te pytania i doradzamy jak najłatwiej zrobić szybkie i pyszne ciasta z owocami.
Jak wykorzystać owoce do ciasta
Jakie owoce używamy do ciasta
Do ciasta nadają się prawie wszystkie owoce. W naszej szerokości geograficznej wykorzystujemy sezonowe owoce, szczególnie truskawki, jabłka i śliwki. Ciasto możemy upiec nie tylko ze świeżymi owocami, lecz także z dżemem, powidłami, czy musem owocowym. Najczęściej używamy do ciasta owoce łatwe w obróbce, które nie wymagają długotrwałego czyszczenia oraz owoce, które są soczyste i pyszne w smaku, ale nie zbyt wodniste. Do ciasta świetnie sprawdzają się jagody, wiśnie, maliny i morele, jak również rabarbar, gruszki, brzoskwinie i porzeczki. Do zatapiania w galaretce sprawdzają się również krążki ananasa.
Prawie każdy placek można udekorować owocami. Owoce układamy na wierzchu ciasta, często zalewając galaretką. Mogą one również stanowić pyszną warstwę w przekładańcach, czy też stanowić dodatek do kremu czy sera. Owoce idealnie sprawdzają się jako nadzienie do muffinek, babeczek, słodkich bułeczek, drożdżówek, pączków czy tart.
Z owocami możemy zrobić ciasto biszkoptowe, ucierane, kruche, czy też drożdżowe. Owoce świeże lub mus owocowy świetnie sprawdza się jako nadzienie do ciasta francuskiego. Mając mus owocowy i ciasto francuskie możemy tworzyć szybkie placki, rolady i bułeczki. Wystarczy wyciąć ciasto francuskie w pożądanym kształcie, dodać nadzienie, zawinąć i upiec. Owoce sprawdzają się również jako dodatek do tart i tartaletek na słodko, gdzie zwykle pełnią rolę górnej warstwy, zatopione w galaretce.
Ciasto owocowe w kuchni polskiej
Owoce pełnią ważną rolę w wypiekach kuchni polskiej. Klasyczne ciasta z owocami w kuchni polskiej to przede wszystkim szarlotka z jabłkami, pączki z nadzieniem owocowym, tradycyjne jagodzianki, jak również kruchy placek ze śliwkami.
Pyszna szarlotka pachnąca jabłkami, cynamonem i przyprawami korzennymi, zawsze kojarzy się z relaksem w gronie rodziny. Należy ona do ciast szybkich i łatwych do zrobienia. Wystarczy pokrojone jabłka lub mus jabłkowy i spód na kruchym cieście.
Najlepsza szarlotka powstaje na łatwym do zrobienia kruchym cieście. Część ciasta zostawiamy, aby zrobić z niego pyszną kruszonkę. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Pomysłów i przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Jeśli chcemy zrobić szybkie ciasto z jabłkami, możemy wykorzystać szybki przepis na szarlotkę sypaną, lub zrobić jabłecznik na cieście francuskim lub na gotowym spodzie do tarty.
Klasyczną słodka przekąską sezonową w kuchni polskiej są pyszne jagodzianki. Słodkie bułeczki pieczemy na bazie ciasta drożdżowego. Najwspanialsze jagodzianki robi się ze świeżymi jagodami, które występują tylko w sezonie letnim. W innych okresach możemy zrobić drożdżówki z jabłkami.
Ciasto z owocami w kuchniach świata
Klasycznym, znanym na całym świecie ciastem owocowym jest apple pie, znane w kuchni anglosaskiej. Apple pie pochodzi z Wysp Brytyjskich i wymyślony został wtedy, gdy cukier nie był jeszcze w powszechnym użyciu. Szarlotka angielska weszła również do kultury amerykańskiej, gdzie stała się ciastem flagowym. Jest to niska szarlotka, czy raczej deser jabłkowy, wypiekana na spodzie z kruchego ciasta w niskiej foremce. Dodaje się do niej jabłka świeże lub mus jabłkowy. Charakterystyczną cechą anglosaskiego jabłecznika jest kratka na wierzchu wykonana z pasków kruchego ciasta. Apple pie podaje się z bitą śmietaną, lodami lub custard, czyli tradycyjną, angielską polewą co ciast.
Podobnym ciastem jabłkowym jest apfelstrudel, który króluje w Niemczech. Różnica polega na sposobie zawijania jabłek. Spód z ciasta kruchego należy cienko rozwałkować. Na środku układamy jabłka z cynamonem i rodzynkami. Następnie brzegi ciasta zawijamy wokół nadzienia, zlepiamy i pieczemy.
Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto z owocami
Jak zrobić dobry placek biszkoptowy z owocami
Lekkie i pyszne ciasto biszkoptowe jest wprost idealne do wzbogacenia owocami. Owoce układamy na wierzchu ciasta, zatapiamy w galaretce, stosujemy jako warstwę na tortach i ciastach przekładanych.
Najprostszym sposobem wykorzystania owoców do ciasta biszkoptowego, jest zatopienie ich w cieście i ułożenie na wierzchu ciasta. Warto pamiętać, że robiąc ciasto biszkoptowe z dodatkami warto dodać proszek do pieczenia. Zrobione ciasto dzielimy na pół i połowę wylewamy na blachę. Układamy owoce, a następnie wylewamy drugą połowę ciasta. Na wierzchu ponownie układamy owoce, które w czasie pieczenie zatopią się w cieście tworząc pyszny, wilgotny placek.
Świetnym sposobem na urozmaicenie ciasta biszkoptowego świeżymi owocami jest dodatek galaretki. Na upieczone i wystudzone ciasto układamy świeże owoce i wylewamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki. Do owoców świetnie pasuje krem budyniowy. Ciekawym pomysłem na pyszne i wilgotne ciasto jest przekładaniec na spodzie z ciasta biszkoptowego. Na spodzie układamy owoce. Kolejną warstwę stanowi krem budyniowy. Na wierzchu układamy kolejną warstwę owoców i zalewamy tężejącą galaretką. Tak zrobione ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.
Szybkie i lekkie ciasta biszkoptowe świetnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przekładniach i tortach w których świeże owoce i powidła owocowe grają ważną rolę. Upieczone ciasto biszkoptowe kroimy w poprzek na kilka placków, które będą stanowiły warstwy ciasta. Pomiędzy warstwy kremu wkładamy różne owoce. Tak zrobiony przekładaniec daje piękne efekty wizualne po przekrojeniu.
Owoce możemy wykorzystać również tworząc roladę z ciasta biszkoptowego. W tym przypadku przyda się mus, na przykład z jabłek lub truskawek. Do rolady sprawdzi się również bita śmietana lub krem serowy z zatopionymi w nim kawałkami owoców. Po upieczeniu zwijamy placek biszkoptowy w roladę przy pomocy wilgotnej ściereczki. Cała tajemnica tkwi w studzeniu rolady około godziny, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt kruche i może się połamać w czasie zwijania. Ciasto rozwijamy, smarujemy musem owocowym lub kremem i ponownie zawijamy w roladę. Całość schładzamy w lodówce.
Pyszne ciasto ucierane ciasto owocowe
Ciasto ucierane, czyli półkruche lub biszkoptowo-tłuszczowe, również idealnie sprawdzi się jako ciasto z owocami. Jest to ciasto prawdopodobnie najłatwiejsze do zrobienia, które zawsze się udaje. Dobry placek ucierany robi się w odwrotnej kolejności niż ciasto biszkoptowe, czyli najpierw ucieramy tłuszcz z mąką i żółtkami, a na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek. Część ciasta zostawiamy na kruszonkę.
Ciasto wykładamy na blachę i pokrywamy je warstwą owoców. Możemy użyć owoce świeże, mrożone, czy też powidła z kawałkami owoców. Najczęściej wybieramy takie owoce, jak truskawki, jagody, wiśnie, śliwki, czy też świeże morele. Owoce pokrywamy kruszonką i pieczemy.
Przepis na kruchy placek ze świeżymi owocami
Klasycznym ciastem kuchni polskiej jest placek ze śliwkami. Dobry, kruchy placek robimy zagniatając mąkę z jajkami i tłuszczem. Wbrew pozorom jest to jedno z łatwiejszych ciast do zrobienia. Ciastem wylepiamy blachę, zaś na wierzchu układamy owoce. Najbardziej klasyczne jest ciasto ze śliwkami, lub tradycyjna szarlotka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wyłożyć ciasto innymi owocami, jak truskawki, maliny, jagody, jeżyny, wiśnie, borówki czy morele.
Spód z ciasta kruchego można wykorzystać do ciast z kremem i galaretką z udziałem różnych owoców. Klasyczne ciasto kruche z owocami nosi nazwę pleśniak. Kruchym ciastem wylepiamy formę. Na wierzchu układamy świeże owoce lub dżem owocowy. Kolejną warstwę stanowi pianka z białek. Zwieńczeniem ciasta jest kruszonką. Ciasto tego typu możemy wykonać również w innych wariantach. Zamiast pianki możemy zrobić krem budyniowy. Jeśli krem budyniowy ułożymy na upieczonym spodzie z ciasta kruchego, możemy zrobić ostatnią warstwę z galaretki z owocami. Galaretka wymaga odstawienia ciasta do lodówki.
Przepis na owocowe ciasta bez pieczenia
Jednymi z najłatwiejszych ciast, do których chętnie dodajemy owoce, są ciasta na zimno, bez pieczenia. Najłatwiejszy sposób na zrobienie pysznych ciast i ciasteczek są gotowe spody do tarty lub tartaletek. Wystarczy wyłożyć gotowy spód kremem, bitą śmietaną, budyniem czy serkiem, a na wierzchu przykryć owocami.
Owoce często stosujemy w sernikach na zimno. Owoce możemy zmiksować z serem do sernika, który przyjmuje wówczas kolory owoców. Masa serowa w sernikach na zimno utwardzana jest przy pomocy galaretki. Jeśli nie chcemy używać gotowych galaretek, możemy utwardzić ser domowym sposobem, przy pomocy soku owocowego i żelatyny.
Klasycznym sposobem dekorowania serników na zimno są owoce zatopione w galaretce. Truskawki świetnie smakują również zatopione w masie serowej. Ciekawym pomysłem jest również galaretka owocowa jako pierwsza warstwa, na którą dopiero nakłada się warstwę serową. Do serników na zimno najlepiej nadają się miękkie owoce, jak: truskawki, brzoskwinie, jagody, borówki amerykańskie, maliny i jeżyny. Ciekawy efekt kolorystyczny uzyskamy, jeśli w masie serowej zatopimy różne, małe owoce.