Ciasto z owocami

ciasto z owocami

Owoce, zarówno świeże jak i w postaci przetworów, idealnie nadają się jako dodatek do ciast i ciastek. W kuchni polskiej owoce występują szczególnie w tradycyjnym jabłeczniku, jagodziankach, placku ze śliwkami, czy też w drożdżówkach z nadzieniem owocowym. Najczęściej do ciasta dodajemy jabłka, truskawki, śliwki, maliny, czy wiśnie. Owoce można użyć do prawie każdego rodzaju ciasta, jak ciasto biszkoptowe, ucierane, kruche czy drożdżowe. Szybkie ciasta z owocami tworzymy z użyciem ciasta francuskiego, czy też gotowych spodów do tarty. Owoce zatapiamy w cieście biszkoptowym, układamy na cieście kruchym, zalewamy galaretką, która dekoruje wierzch ciast i tortów. Świeże owoce lub konfitury owocowe stosujemy także jako warstwa do ciast z kremem.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasto z owocami

Przepisy w temacie ciasto z owocami

Najciekawsze artykuły w temacie ciasto z owocami

Ciasto z owocami - przepisy na ciasta z rozmaitymi owocami

Kto nie lubi klasycznej szarlotki, jagodzianek czy pączków z dżemem owocowym. Soczyste i słodkie owoce wzbogacają smak każdego ciasta, które dzięki nim staje się lekkie i pyszne. Owoce dekorują ciasto na wierzchu lub stanowią warstwę ciasta z kremem. Dodajemy je do ciasta z galaretką i do sernika. Owocowa warstwa tortu lub przekladańca sprawia, że krem staje się lekki i mniej tłusty. Jak wzbogacić ciasto owocami? Do jakich ciast najlepiej nadają się owoce? Odpowiadamy na te pytania i doradzamy jak najłatwiej zrobić szybkie i pyszne ciasta z owocami.

Jak wykorzystać owoce do ciasta

Jakie owoce używamy do ciasta

Do ciasta nadają się prawie wszystkie owoce. W naszej szerokości geograficznej wykorzystujemy sezonowe owoce, szczególnie truskawki, jabłka i śliwki. Ciasto możemy upiec nie tylko ze świeżymi owocami, lecz także z dżemem, powidłami, czy musem owocowym. Najczęściej używamy do ciasta owoce łatwe w obróbce, które nie wymagają długotrwałego czyszczenia oraz owoce, które są soczyste i pyszne w smaku, ale nie zbyt wodniste. Do ciasta świetnie sprawdzają się jagody, wiśnie, maliny i morele, jak również rabarbar, gruszki, brzoskwinie i porzeczki. Do zatapiania w galaretce sprawdzają się również krążki ananasa.

Prawie każdy placek można udekorować owocami. Owoce układamy na wierzchu ciasta, często zalewając galaretką. Mogą one również stanowić pyszną warstwę w przekładańcach, czy też stanowić dodatek do kremu czy sera. Owoce idealnie sprawdzają się jako nadzienie do muffinek, babeczek, słodkich bułeczek, drożdżówek, pączków czy tart.

Z owocami możemy zrobić ciasto biszkoptowe, ucierane, kruche, czy też drożdżowe. Owoce świeże lub mus owocowy świetnie sprawdza się jako nadzienie do ciasta francuskiego. Mając mus owocowy i ciasto francuskie możemy tworzyć szybkie placki, rolady i bułeczki. Wystarczy wyciąć ciasto francuskie w pożądanym kształcie, dodać nadzienie, zawinąć i upiec. Owoce sprawdzają się również jako dodatek do tart i tartaletek na słodko, gdzie zwykle pełnią rolę górnej warstwy, zatopione w galaretce.

Ciasto owocowe w kuchni polskiej

Owoce pełnią ważną rolę w wypiekach kuchni polskiej. Klasyczne ciasta z owocami w kuchni polskiej to przede wszystkim szarlotka z jabłkami, pączki z nadzieniem owocowym, tradycyjne jagodzianki, jak również kruchy placek ze śliwkami.

Pyszna szarlotka pachnąca jabłkami, cynamonem i przyprawami korzennymi, zawsze kojarzy się z relaksem w gronie rodziny. Należy ona do ciast szybkich i łatwych do zrobienia. Wystarczy pokrojone jabłka lub mus jabłkowy i spód na kruchym cieście.

Najlepsza szarlotka powstaje na łatwym do zrobienia kruchym cieście. Część ciasta zostawiamy, aby zrobić z niego pyszną kruszonkę. Ciasto podajemy oprószone cukrem pudrem. Pomysłów i przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Jeśli chcemy zrobić szybkie ciasto z jabłkami, możemy wykorzystać szybki przepis na szarlotkę sypaną, lub zrobić jabłecznik na cieście francuskim lub na gotowym spodzie do tarty.

Klasyczną słodka przekąską sezonową w kuchni polskiej są pyszne jagodzianki. Słodkie bułeczki pieczemy na bazie ciasta drożdżowego. Najwspanialsze jagodzianki robi się ze świeżymi jagodami, które występują tylko w sezonie letnim. W innych okresach możemy zrobić drożdżówki z jabłkami.

Ciasto z owocami w kuchniach świata

Klasycznym, znanym na całym świecie ciastem owocowym jest apple pie, znane w kuchni anglosaskiej. Apple pie pochodzi z Wysp Brytyjskich i wymyślony został wtedy, gdy cukier nie był jeszcze w powszechnym użyciu. Szarlotka angielska weszła również do kultury amerykańskiej, gdzie stała się ciastem flagowym. Jest to niska szarlotka, czy raczej deser jabłkowy, wypiekana na spodzie z kruchego ciasta w niskiej foremce. Dodaje się do niej jabłka świeże lub mus jabłkowy. Charakterystyczną cechą anglosaskiego jabłecznika jest kratka na wierzchu wykonana z pasków kruchego ciasta. Apple pie podaje się z bitą śmietaną, lodami lub custard, czyli tradycyjną, angielską polewą co ciast.

Podobnym ciastem jabłkowym jest apfelstrudel, który króluje w Niemczech. Różnica polega na sposobie zawijania jabłek. Spód z ciasta kruchego należy cienko rozwałkować. Na środku układamy jabłka z cynamonem i rodzynkami. Następnie brzegi ciasta zawijamy wokół nadzienia, zlepiamy i pieczemy.

Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto z owocami

Jak zrobić dobry placek biszkoptowy z owocami

Lekkie i pyszne ciasto biszkoptowe jest wprost idealne do wzbogacenia owocami. Owoce układamy na wierzchu ciasta, zatapiamy w galaretce, stosujemy jako warstwę na tortach i ciastach przekładanych.

Najprostszym sposobem wykorzystania owoców do ciasta biszkoptowego, jest zatopienie ich w cieście i ułożenie na wierzchu ciasta. Warto pamiętać, że robiąc ciasto biszkoptowe z dodatkami warto dodać proszek do pieczenia. Zrobione ciasto dzielimy na pół i połowę wylewamy na blachę. Układamy owoce, a następnie wylewamy drugą połowę ciasta. Na wierzchu ponownie układamy owoce, które w czasie pieczenie zatopią się w cieście tworząc pyszny, wilgotny placek.

Świetnym sposobem na urozmaicenie ciasta biszkoptowego świeżymi owocami jest dodatek galaretki. Na upieczone i wystudzone ciasto układamy świeże owoce i wylewamy tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki. Do owoców świetnie pasuje krem budyniowy. Ciekawym pomysłem na pyszne i wilgotne ciasto jest przekładaniec na spodzie z ciasta biszkoptowego. Na spodzie układamy owoce. Kolejną warstwę stanowi krem budyniowy. Na wierzchu układamy kolejną warstwę owoców i zalewamy tężejącą galaretką. Tak zrobione ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.

Szybkie i lekkie ciasta biszkoptowe świetnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju przekładniach i tortach w których świeże owoce i powidła owocowe grają ważną rolę. Upieczone ciasto biszkoptowe kroimy w poprzek na kilka placków, które będą stanowiły warstwy ciasta. Pomiędzy warstwy kremu wkładamy różne owoce. Tak zrobiony przekładaniec daje piękne efekty wizualne po przekrojeniu.

Owoce możemy wykorzystać również tworząc roladę z ciasta biszkoptowego. W tym przypadku przyda się mus, na przykład z jabłek lub truskawek. Do rolady sprawdzi się również bita śmietana lub krem serowy z zatopionymi w nim kawałkami owoców. Po upieczeniu zwijamy placek biszkoptowy w roladę przy pomocy wilgotnej ściereczki. Cała tajemnica tkwi w studzeniu rolady około godziny, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt kruche i może się połamać w czasie zwijania. Ciasto rozwijamy, smarujemy musem owocowym lub kremem i ponownie zawijamy w roladę. Całość schładzamy w lodówce.

Pyszne ciasto ucierane ciasto owocowe

Ciasto ucierane, czyli półkruche lub biszkoptowo-tłuszczowe, również idealnie sprawdzi się jako ciasto z owocami. Jest to ciasto prawdopodobnie najłatwiejsze do zrobienia, które zawsze się udaje. Dobry placek ucierany robi się w odwrotnej kolejności niż ciasto biszkoptowe, czyli najpierw ucieramy tłuszcz z mąką i żółtkami, a na koniec ostrożnie dodajemy ubitą pianę z białek. Część ciasta zostawiamy na kruszonkę.

Ciasto wykładamy na blachę i pokrywamy je warstwą owoców. Możemy użyć owoce świeże, mrożone, czy też powidła z kawałkami owoców. Najczęściej wybieramy takie owoce, jak truskawki, jagody, wiśnie, śliwki, czy też świeże morele. Owoce pokrywamy kruszonką i pieczemy.

Przepis na kruchy placek ze świeżymi owocami

Klasycznym ciastem kuchni polskiej jest placek ze śliwkami. Dobry, kruchy placek robimy zagniatając mąkę z jajkami i tłuszczem. Wbrew pozorom jest to jedno z łatwiejszych ciast do zrobienia. Ciastem wylepiamy blachę, zaś na wierzchu układamy owoce. Najbardziej klasyczne jest ciasto ze śliwkami, lub tradycyjna szarlotka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wyłożyć ciasto innymi owocami, jak truskawki, maliny, jagody, jeżyny, wiśnie, borówki czy morele.

Spód z ciasta kruchego można wykorzystać do ciast z kremem i galaretką z udziałem różnych owoców. Klasyczne ciasto kruche z owocami nosi nazwę pleśniak. Kruchym ciastem wylepiamy formę. Na wierzchu układamy świeże owoce lub dżem owocowy. Kolejną warstwę stanowi pianka z białek. Zwieńczeniem ciasta jest kruszonką. Ciasto tego typu możemy wykonać również w innych wariantach. Zamiast pianki możemy zrobić krem budyniowy. Jeśli krem budyniowy ułożymy na upieczonym spodzie z ciasta kruchego, możemy zrobić ostatnią warstwę z galaretki z owocami. Galaretka wymaga odstawienia ciasta do lodówki.

Przepis na owocowe ciasta bez pieczenia

Jednymi z najłatwiejszych ciast, do których chętnie dodajemy owoce, są ciasta na zimno, bez pieczenia. Najłatwiejszy sposób na zrobienie pysznych ciast i ciasteczek są gotowe spody do tarty lub tartaletek. Wystarczy wyłożyć gotowy spód kremem, bitą śmietaną, budyniem czy serkiem, a na wierzchu przykryć owocami.

Owoce często stosujemy w sernikach na zimno. Owoce możemy zmiksować z serem do sernika, który przyjmuje wówczas kolory owoców. Masa serowa w sernikach na zimno utwardzana jest przy pomocy galaretki. Jeśli nie chcemy używać gotowych galaretek, możemy utwardzić ser domowym sposobem, przy pomocy soku owocowego i żelatyny.

Klasycznym sposobem dekorowania serników na zimno są owoce zatopione w galaretce. Truskawki świetnie smakują również zatopione w masie serowej. Ciekawym pomysłem jest również galaretka owocowa jako pierwsza warstwa, na którą dopiero nakłada się warstwę serową. Do serników na zimno najlepiej nadają się miękkie owoce, jak: truskawki, brzoskwinie, jagody, borówki amerykańskie, maliny i jeżyny. Ciekawy efekt kolorystyczny uzyskamy, jeśli w masie serowej zatopimy różne, małe owoce.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto