Dania z fasoli - polecane przepisy
-
Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno …
5 + 75 min łatwy 8 318 kcal -
Brownie z fasoli
Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i …
15 + 60 min łatwy 10 338 kcal -
Sałatka z czerwonej fasoli
Sałatka z czerwonej fasoli jest wspaniałym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników zdrowych i roślinnych składników. Całość zajmuje tylko kilka minut, jest …
10 + 15 min łatwy 3 722 kcal -
Fasolka po bretońsku wege
Dietetyczna fasolka po bretońsku wege to doskonała propozycja na smaczny obiad bez mięsa. Jest to modyfikacja tradycyjnej fasolki po bretońsku. …
30 + 40 min łatwy 4 282 kcal -
Fit brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny …
10 + 45 min łatwy 6 202 kcal
Dania z fasoli - pozostałe przepisy
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal -
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad …
30 min łatwy 2 672 kcal -
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli to idealny dodatek do chleba, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Smakuje wspaniale, ze …
30 + 40 min średni 10 237 kcal -
Fasolka po bretońsku z puszki
Fasolka po bretońsku z puszki to doskonała propozycja na posiłek smaczny, niezwykle odżywczy, a przy okazji bardzo szybki, ze względu …
30 + 10 min łatwy 6 -
Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym inaczej nazywana zupą meksykańską, ze względu na duże podobieństwo do potrawy niezwykle charakterystycznej właśnie dla tej …
15 + 52 min łatwy 8 274 kcal -
Pasta z czerwonej fasoli
Pasta z czerwonej fasoli jest świetnym pomysłem na pyszny dodatek do kanapek. Ma wspaniały smak, a także jest niezwykle sycąca. …
20 min łatwy 4
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
Pomysł na coś szybkiego i pysznego, dobrego do obiadu? Fasola szparagowa z bułką tartą to doskonały warzywny posiłek dla dzieci …
30 min łatwy 4 -
Pasta z białej fasoli
Przepis na pastę z białej fasoli potrzebuje dwóch podstawowych składników: fasoli konserwowej i główki czosnku. Na samym początku upiecz czosnek. …
10 + 25 min łatwy 20 -
Tostada
Tostada to tortilla kukurydziana smażona na głębokim oleju. Stanowi ona doskonały pomysł na dobre meksykańskie danie, które można podać jako …
20 + 30 min łatwy 5 -
Sałatka z nachosami
Sałatka z nachosami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas spotkań w gronie znajomych. Dobra sałatka świetnie sprawdzi się jako …
20 + 20 min łatwy 10
-
Fasolka w sosie pomidorowym
Fasolka w sosie pomidorowym to pyszne danie bez dodatku mięsa. Fasola zawiera dużo białka, dlatego nie musisz się martwić o …
15 + 70 min łatwy 5 -
Smalec wegański
Smalec wegański to doskonała propozycja na smarowidło na kanapki. Smalec z białej fasoli jest nisko kaloryczny i nie zawiera cholesterolu. …
20 + 5 min łatwy 8 123 kcal -
Tortilla po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 10 min łatwy 2 743 kcal -
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
5 + 20 min łatwy 10 177 kcal -
Cassoulet
Pyszna zapiekanka cassoulet z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 8 -
Brownie z fasoli i banana
Pyszny deser z czerwonej fasoli, czyli puszyste brownie z fasoli i banana. To prosty przepis na ciasto pieczone w piekarniku …
15 + 45 min łatwy 8 294 kcal
-
Pasta z czarnej fasoli
Coś na szybko na śniadanie do kanapek z fasoli czarnej? Pasta z czarnej fasoli jest zdrowa i prosta. Sprawdź jak …
5 min łatwy 4 -
Pasztet z fasoli z puszki
Pasztet z fasoli z puszki to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Fasola z puszki jest od razu gotowa do …
15 + 40 min łatwy 10 326 kcal -
Kotlety z białej fasoli
Nie masz pomysłu na wegetariański obiad bez mięsa? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na kotlety z białej fasoli. Będzie …
20 + 10 min łatwy 4 186 kcal -
Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska fasolka po bretońsku to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych przepisów. Całość można przygotować w kilka chwil …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal
-
Pasztet z białej fasoli
Pyszny wege pasztet z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
90 + 50 min łatwy 12 92 kcal -
Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli możesz śmiało przygotować na obiad. Te kotlety wychodzą bardzo smaczne, więc możesz być pewien, że posmakują nie …
50 min łatwy 4 478 kcal -
Kotlety z fasoli czerwonej
Kotlety z fasoli czerwonej są idealną alternatywą dla mięsnych opcji. Zawierają naprawdę sporo białka, a przy tym są smaczne i …
20 + 15 min łatwy 4 289 kcal -
Fasola po meksykańsku
Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 4 855 kcal -
Smalec z fasoli z jabłkiem
Pyszny smalec z fasoli z jabłkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie …
45 + 30 min łatwy 10 120 kcal -
Smalec z fasoli, jabłka i cebuli
Wegetariański przepis na smalec z fasoli, jabłka i cebuli to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek bez mięsa. Jest …
10 + 120 min łatwy 5
-
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 30 min łatwy 4 543 kcal -
Fasola na wigilię
Fasola na wigilię to jeden ze wspaniałych pomysłów, który świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Fasola tak przygotowana jest delikatna …
10 + 60 min łatwy 4 271 kcal -
Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach jest przepyszna i bardzo pożywna. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest bardzo sycąca …
30 + 70 min łatwy 8 582 kcal -
Fasolka po meksykańsku
Fasolka po meksykańsku to danie, które z pewnością przeniesie Cię do aromatycznego, pełnego przypraw Meksyku. Danie jest błyskawiczne, a z …
15 + 20 min łatwy 4 205 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z fasoli
-
Najpopularniejsze przepisyBarszcz ukraiński z fasolą - 3 klasyczne przepisy na zupę
-
Najpopularniejsze przepisyPasztet z fasoli - 4 zaskakujące przepisy na pyszny pasztet
-
Najpopularniejsze przepisyZapiekanka z fasolką szparagową. 3 przepisy na błyskawiczne danie
-
Najpopularniejsze przepisyMakaron z fasolką szparagową. 3 proste przepisy na danie fit
-
Najpopularniejsze przepisyCiasto z fasoli – 3 błyskawiczne przepisy na zdrowy deser
-
Najpopularniejsze przepisySmalec z fasoli – 2 zaskakujące przepisy na smaczny dodatek do pieczywa
-
PopularneFasolka po bretońsku - 5 przepisów na wyjątkowe danie
Dania z fasoli - pomysły i przepisy na dania z różnych rodzajów fasoli
Fasola to produkt, który zdecydowanie warto włączać do swojej diety. Oprócz nieocenionych walorów zdrowotnych, jest również przepyszna, bardzo sycąca i można wykorzystać ją na wiele sposobów dzięki czemu każdy znajdzie coś dla Ciebie. Świetnie sprawdzi się do dań wegańskich i wegetariańskich, ale nie tylko. Powstanie z niej smaczna zupa fasolowa oraz inne zupy warzywne typu krem, sosu do ziemniaków i makaronu, kotlety, burgery, farsze do nadziewania… Co ciekawe, możesz przygotować z niej również ciasta, ciasteczka, batony, czyli desery i dania na słodko.
Fasola – wartość odżywcza, rodzaje. Jak gotować fasolę?
Wartość odżywcza fasoli
100 g fasoli dostarcza około 200-300 kalorii. Jest doskonałym źródłem białka, jej obecność w diecie polecana jest w szczególności osobom na dietach wegańskich i wegetariańskich, które narażone są na niedobór tego składnika, ze względu na brak mięsa.
Nasiona roślin strączkowych, w tym fasolę, warto w ramach jednego posiłku łączyć z produktami zbożowymi. Aminokwasy w tych dwóch grupach produktów wzajemnie się uzupełniają, finalnie tworząc kompleks wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli tych niezbędnych, które trzeba dostarczyć z dietą.
Zdecydowaną zaletą fasoli, zarówno białej, czerwonej, szparagowej, jak i innych odmian jest również wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Może także zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych, między innymi chorób serca, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów.
Fasola gotowana dostarcza również witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz cynku, czyli składników pokarmowych bardzo ważnych dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przy tym wszystkim ma niski indeks glikemiczny, jest więc w pełni bezpieczna dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Potrawy z fasoli to fantastyczny pomysł na posiłki dla każdego. Koniecznie musisz wypróbować co najmniej jeden przepis z naszej listy propozycji.
Rodzaje fasoli
Obecnie wyróżnia się nawet ponad 400 rodzajów i odmian fasoli. Oczywiście nie wszystkie są równie popularne, znane i wykorzystywane w kuchni. Różnią się też między sobą możliwościami zastosowania, smakiem i niektórymi aspektami wartości odżywczej.
Najpopularniejsze w naszym kraju są fasola biała (na przykład fasola Jaś), fasola czerwona oraz szparagowa. W ostatnich czasach popularność zyskują również azjatyckie odmiany, takie jak fasola mung oraz charakterystyczna dla kuchni Ameryki Południowej – fasola adzuki.
Fasole te można znaleźć w sklepach pod wieloma postaciami – jako suche, surowe nasiona, w postaci mrożonek oraz jako fasole konserwowe, w puszkach. Każda z tym postaci jest równie smaczna i możliwa do wykorzystania na wiele sposobów i do wielu różnych dań.
Substancje antyodżywcze w fasoli
W surowych nasionach fasoli występują tak zwane substancje antyodżywcze, które w dużych ilościach mogą hamować i negatywnie wpływać na wchłanianie witamin i składników mineralnych, a także powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jednak absolutnie nie oznacza to, że fasola nie jest zdrowa i trzeba jej unikać. Wręcz przeciwnie! Wystarczy ją odpowiednio przygotować, aby pozbyć się substancji antyodżywczych i korzystać z samych walorów zdrowotnych.
Przykładem substancji antyodżywczych znajdujących się w fasoli są fityniany. Są to związki, które wiążą się z żelazem, wapniem i magnezem i tworzą nierozpuszczalne kompleksy, które nie mogą zostać wykorzystane przez organizm.
Jednak fasolka namoczona i gotowana w świeżej czystej wodzie jest praktycznie wolna od substancji antyodżywczych, ponieważ ulegają one rozpuszczeniu.
Przepisy na najsmaczniejsze dania z fasoli
Burgery z fasoli
Burgery z fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Szczególnie popularne są na dietach wegańskich i wegetariańskich jednak nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby włączyć je również do diet tradycyjnych, w ramach urozmaicenia. Smakują przepysznie i zadowolą swoim smakiem nawet miłośników mięsa.
Do domowych burgerów z fasoli możesz wykorzystać samodzielnie pieczone bułki (najlepiej pełnoziarniste lub razowe) z dodatkiem różnych nasion, na przykład słonecznika, siemienia, czy czarnuszki.
Z kotletem z fasoli fantastycznie komponują się warzywa tradycyjnie wykorzystywane do burgerów, takie jak sałata, pomidory, cebula czerwona, ogórek kiszony. Możesz dodać również grillowaną cukinię lub bakłażana, a sałatę zastąpić na przykład szpinakiem. Im więcej warzyw tym lepiej.
Koniecznie dodaj też swój ulubiony sos, na przykład jogurtowy, ziołowy, czosnkowy, ketchup lub musztardę. Pamiętaj, że sosy potrafią być bardzo kaloryczne, dlatego najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem jest ich samodzielne przygotowanie.
Leczo z fasolą
Kolejnym przykładem potrawy wykorzystującej fasolę jest… leczo z fasolą. To świetny pomysł na wegetariańską lub wegańską alternatywę dla tradycyjnego leczo, przygotowywanego najczęściej z kiełbasą. Dzięki obecności fasoli posiłek będzie bogaty w białko, błonnik pokarmowy oraz będzie charakteryzował się wysokim indeksem sytości.
Leczo z fasolą możesz przygotować z najczęściej wykorzystywanych do leczo warzyw, to znaczy cukinii, pomidorów oraz kolorowych papryk. Nie bój się jednak eksperymentów, śmiało możesz dodać plastry bakłażana, brokułu, kalafiora, a także pieczarki. Leczo możesz przygotować z dodatkiem zarówno białej, jak i czerwonej fasoli, sprawdzi się również fasolka szparagowa.
Leczo z fasolą świetnie smakuje podane zarówno z ziemniakami, jak również kaszą, ryżem, czy makaronem. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko, dobrze sprawdzi się też jako danie na wynos, na przykład do pracy, czy szkoły, dlatego warto za jednym razem przygotować jego większą ilość.
Brownie z fasoli
Brownie z czerwonej fasoli to prawdziwy hit wśród zdrowych, niskokalorycznych fit słodyczy. W smaku jest równie słodkie i czekoladowe co tradycyjne ciasto, a charakterystyczny, wytrawny smak fasoli prawie w ogóle nie jest wyczuwalny. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi.
Brownie z fasoli możesz przygotować w wersji bezglutenowej i wegańskiej, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatek fasoli sprawia, że ciasto jest bardziej sycące, mniej kaloryczne, ma większą zawartość białka w porównaniu do tradycyjnego brownie. Dlatego jest to ciasto, którego po prostu musisz spróbować.