Dania z fasoli
-
Fasolka po bretońsku z kiełbasą
Prosty przepis na smaczną fasolkę po bretońsku z kiełbasą to fajna propozycja na obiad. Fasolka po bretońsku z kiełbasą to …
20 min łatwy 6 1054 kcal -
Zupa fasolowa na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach jest przepyszna i bardzo pożywna. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest bardzo sycąca …
30 + 70 min łatwy 8 582 kcal -
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego …
30 + 60 min łatwy 10 161 kcal
Dania z fasoli - przepisy
-
Fasola po meksykańsku
Pyszna fasola po meksykańsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 30 min łatwy 4 855 kcal
-
Kurczak po meksykańsku z ryżem
Kurczak po meksykańsku z ryżem to pomysł na szybki obiad w ciągu dnia. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie zajmie Ci …
15 + 20 min łatwy 2 552 kcal -
Placek po meksykańsku
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 40 min łatwy 10 273 kcal -
Zupa z mięsem mielonym
Zupa z mięsem mielonym inaczej nazywana zupą meksykańską, ze względu na duże podobieństwo do potrawy niezwykle charakterystycznej właśnie dla tej …
15 + 52 min łatwy 8 274 kcal -
Tortilla po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 10 min łatwy 2 743 kcal -
Szakszuka z fasolą
Szakszuka z fasolą i pomidorami to świetny pomysł na pyszny, zdrowy, pełnowartościowy i bardzo sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 2 368 kcal
-
Zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem i ziemniakami
Hit – pyszna ziemniaczana zapiekanka z fasolką szparagową, boczkiem oraz z ziemniakami. Znakomita w smaku, ma śmietankowy sos i super …
30 + 40 min łatwy 4 589 kcal -
Turecka sałatka z białej fasoli
Piyaz, bo tak nazywa się ta sałatka to jest pyszna sałatka turecka z białej fasoli. Składa się z kilku prostych …
20 min łatwy 6 260 kcal
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
Zupa z młodej fasolki szparagowej z serkiem topionym jest po prostu genialna. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i pyszne, wiosenno-letnie …
40 min łatwy 10 101 kcal -
Sałatka z czerwoną fasolą i kukurydzą
Fantastyczna sałatka! Połączenie czerwonej fasolki z puszki wraz z między innymi ananasem i kukurydzą jest genialne. Do tego przyprawa curry …
10 min łatwy 6 237 kcal
-
Surówka z fasolki szparagowej i jabłka
Przepis na tę surówkę jest wyśmienitą inspiracją jako dodatek do obiadu bądź do grilla. Jest to przepis oparty o fasolkę …
10 min łatwy 6 83 kcal
-
Chilli con carne
Chilli con carne to meksykańskie danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw. Świetnie sprawdzi się zjadane …
20 + 50 min łatwy 8 229 kcal -
Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
5 min łatwy 8 68 kcal
-
Leczo z fasolą
Leczo z fasolą to pomysł na pyszny, zdrowy, wegetariański posiłek dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnego leczo przygotowywane …
30 min łatwy 2 461 kcal
-
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Bardzo prosty i smaczny przepis na fasolkę z bułką tartą. Trzy proste składniki i masz przepyszne, wiosenne danie. Ten przepis …
25 min łatwy 4 491 kcal
-
Szakszuka po meksykańsku
Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, …
30 min łatwy 2 528 kcal
-
Zupa z żółtej fasolki szparagowej
Fantastyczna zupa idealna na wiosnę i lato, gdy sezon na fasolkę szparagową i młode ziemniaczki jest w pełni. Pyszna, aromatyczna …
40 min łatwy 6 184 kcal
-
Chilli sin carne
Chilli sin carne to doskonały pomysł na wegetariańskie danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na chilli sin carne bez …
30 + 45 min łatwy 4 375 kcal
-
Naleśniki po meksykańsku
Naleśniki to proste danie mączne, które powstaje po zmieszaniu kilku składników. Przepis jest bardzo prosty. Potrzebujemy mąki, jajek, mleka, wody, …
40 min średni 4 634 kcal -
Burrito
Burrito to świetna opcja na szybki i pożywny posiłek, szczególnie dla miłośników kuchni meksykańskiej. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się …
15 + 12 min łatwy 2 890 kcal -
Quesadilla z mięsem mielonym
Jadłaś kiedykolwiek quesadillę? Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Są to dwa placki tortilli, pomiędzy którymi znajduje się nadzienie. Przepis …
25 min średni 2 1026 kcal -
Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli możesz śmiało przygotować na obiad. Te kotlety wychodzą bardzo smaczne, więc możesz być pewien, że posmakują nie …
50 min łatwy 4 478 kcal
-
Brownie z fasoli
Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i …
15 + 60 min łatwy 10 338 kcal
-
Kotlety z czerwonej fasoli
Kotlety z czerwonej fasoli są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Tylko trzy składniki wystarczą, żeby przyrządzić te pyszne kotleciki …
5 + 20 min łatwy 10 177 kcal
-
Ragout wołowe
Tradycyjne, pyszne ragout to określenie na danie, które przygotowuje się z mięsa, warzyw lub ryb. Ragout wołowe to idealne danie …
20 + 60 min łatwy 6 449 kcal -
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 30 min łatwy 4 543 kcal -
Barszcz ukraiński z białą fasolą
Przepis na barszcz ukraiński z fasolą białą z puszki – szybki, zdrowy obiad. Podany z ugotowanym mięsem z kurczaka oraz …
20 + 60 min łatwy 12 165 kcal -
Zapiekanka z fasolką szparagową, makaronem i mięsem mielonym
Pyszna zapiekanka makaronowa z fasolki szparagowej oraz mięsa mielonego to genialny pomysł na obiad. Wszystko to z sosem pomidorowym, pokryte …
30 + 30 min łatwy 6 593 kcal
-
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini …
20 + 40 min łatwy 6 360 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Kiszona fasolka szparagowa
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory, do których możemy powracać w dowolnej chwili. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na …
30 + 5 min łatwy 4 46 kcal
-
Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno …
5 + 75 min łatwy 8 318 kcal -
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad …
30 min łatwy 2 672 kcal -
Sałatka z czerwonej fasoli
Sałatka z czerwonej fasoli jest wspaniałym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników zdrowych i roślinnych składników. Całość zajmuje tylko kilka minut, jest …
10 + 15 min łatwy 3 722 kcal
-
Zupa grochowa na żeberkach
Bardzo dobra i aromatyczna zupa grochowa na żeberkach wędzonych i na boczku. Szybsza alternatywa na zupę fasolową, ponieważ z użyciem …
20 + 80 min łatwy 8 320 kcal -
Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli to idealny dodatek do chleba, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Smakuje wspaniale, ze …
30 + 40 min średni 10 237 kcal
-
Dorayaki
Dorayaki to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Japoński deser podaje się przełożony kremem i złożony z dwóch …
20 + 15 min łatwy 10 378 kcal
-
Fasolka po bretońsku z puszki
Fasolka po bretońsku z puszki to doskonała propozycja na posiłek smaczny, niezwykle odżywczy, a przy okazji bardzo szybki, ze względu …
30 + 10 min łatwy 6 150 kcal -
Fasolka po bretońsku wege
Dietetyczna fasolka po bretońsku wege to doskonała propozycja na smaczny obiad bez mięsa. Jest to modyfikacja tradycyjnej fasolki po bretońsku. …
30 + 40 min łatwy 4 282 kcal
-
Tostada
Tostada to tortilla kukurydziana smażona na głębokim oleju. Stanowi ona doskonały pomysł na dobre meksykańskie danie, które można podać jako …
20 + 30 min łatwy 5 698 kcal -
Sałatka z nachosami
Sałatka z nachosami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas spotkań w gronie znajomych. Dobra sałatka świetnie sprawdzi się jako …
20 + 20 min łatwy 10 437 kcal -
Fit brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny …
10 + 45 min łatwy 6 202 kcal
-
Fasolka w sosie pomidorowym
Fasolka w sosie pomidorowym to pyszne danie bez dodatku mięsa. Fasola zawiera dużo białka, dlatego nie musisz się martwić o …
15 + 70 min łatwy 5 762 kcal
-
Cassoulet
Pyszna zapiekanka cassoulet z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
30 + 90 min łatwy 8 375 kcal -
Karmuszka
Karmuszka to pyszna, sycąca zupa wywodząca się z Warmii i Mazur. Składa się z mięsa ugotowanego z fasolą i kapustą. …
20 + 90 min łatwy 8 533 kcal -
Huevos rancheros
Huevos rancheros to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Sadzone jajka podane z dodatkiem salsy pomidorowej i …
10 + 10 min łatwy 2 939 kcal -
Brownie z fasoli i banana
Pyszny deser z czerwonej fasoli, czyli puszyste brownie z fasoli i banana. To prosty przepis na ciasto pieczone w piekarniku …
15 + 45 min łatwy 8 294 kcal
-
Ribollita
Ribollita to toskańska zupa z fasoli, którą można podać z jarmużem lub listkami bazylii. Zupa wywodzi się z biednej kuchni …
60 min łatwy 4 262 kcal
-
Pasztet z fasoli z puszki
Pasztet z fasoli z puszki to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Fasola z puszki jest od razu gotowa do …
15 + 40 min łatwy 10 326 kcal
-
Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
Z pewnością kojarzysz „angielskie śniadanie”. Pyszna i prosta wegetariańska fasola w sosie pomidorowym jest jednym ze składowych tego brytyjskiego dania. …
15 + 95 min łatwy 6 309 kcal
-
Kotlety z białej fasoli
Nie masz pomysłu na wegetariański obiad bez mięsa? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na kotlety z białej fasoli. Będzie …
20 + 10 min łatwy 4 186 kcal
-
Zupa fasolowa z makaronem
Zupa fasolowa z makaronem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa z dodatkiem boczku i …
15 + 40 min łatwy 10 296 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z fasoli
-
Popularne przepisyBarszcz ukraiński z fasolą - 3 klasyczne przepisy na zupę
-
Popularne przepisyPasztet z fasoli - 4 zaskakujące przepisy na pyszny pasztet
-
Popularne przepisyZapiekanka z fasolką szparagową. 3 przepisy na błyskawiczne danie
-
Popularne przepisyMakaron z fasolką szparagową. 3 proste przepisy na danie fit
-
Popularne przepisyCiasto z fasoli – 3 błyskawiczne przepisy na zdrowy deser
-
Popularne przepisySmalec z fasoli – 2 zaskakujące przepisy na smaczny dodatek do pieczywa
-
PopularneFasolka po bretońsku - 5 przepisów na wyjątkowe danie
Dania z fasoli - co to jest?
Fasola to jedno z najpopularniejszych, zaraz obok soczewicy, ciecierzycy i grochu, warzyw zaliczanych do nasion roślin strączkowych. Pod względem zdrowotnym wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością białka, a kulinarnie ceniona jest za wiele możliwości jej wszechstronnego wykorzystania. Świetnie smakuje zarówno ta świeża, sezonowa, jak również mrożona, czy konserwowa w puszkach, dzięki czemu można z niej śmiało i bez obaw korzystać przez cały rok. Jeśli zastanawiasz się jakie wyróżnia się rodzaje fasoli, czy warto je jeść oraz jakie smaczne posiłki możesz przygotować z jej wykorzystaniem koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.
Dania z fasoli - pomysły i przepisy na dania z różnych rodzajów fasoli
Fasola to produkt, który zdecydowanie warto włączać do swojej diety. Oprócz nieocenionych walorów zdrowotnych, jest również przepyszna, bardzo sycąca i można wykorzystać ją na wiele sposobów dzięki czemu każdy znajdzie coś dla Ciebie. Świetnie sprawdzi się do dań wegańskich i wegetariańskich, ale nie tylko. Powstanie z niej smaczna zupa fasolowa oraz inne zupy warzywne typu krem, sosu do ziemniaków i makaronu, kotlety, burgery, farsze do nadziewania… Co ciekawe, możesz przygotować z niej również ciasta, ciasteczka, batony, czyli desery i dania na słodko.
Fasola – wartość odżywcza, rodzaje. Jak gotować fasolę?
Wartość odżywcza fasoli
100 g fasoli dostarcza około 200-300 kalorii. Jest doskonałym źródłem białka, jej obecność w diecie polecana jest w szczególności osobom na dietach wegańskich i wegetariańskich, które narażone są na niedobór tego składnika, ze względu na brak mięsa.
Nasiona roślin strączkowych, w tym fasolę, warto w ramach jednego posiłku łączyć z produktami zbożowymi. Aminokwasy w tych dwóch grupach produktów wzajemnie się uzupełniają, finalnie tworząc kompleks wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli tych niezbędnych, które trzeba dostarczyć z dietą.
Zdecydowaną zaletą fasoli, zarówno białej, czerwonej, szparagowej, jak i innych odmian jest również wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Może także zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych, między innymi chorób serca, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów.
Fasola gotowana dostarcza również witamin z grupy B, żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz cynku, czyli składników pokarmowych bardzo ważnych dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przy tym wszystkim ma niski indeks glikemiczny, jest więc w pełni bezpieczna dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Potrawy z fasoli to fantastyczny pomysł na posiłki dla każdego. Koniecznie musisz wypróbować co najmniej jeden przepis z naszej listy propozycji.
Rodzaje fasoli
Obecnie wyróżnia się nawet ponad 400 rodzajów i odmian fasoli. Oczywiście nie wszystkie są równie popularne, znane i wykorzystywane w kuchni. Różnią się też między sobą możliwościami zastosowania, smakiem i niektórymi aspektami wartości odżywczej.
Najpopularniejsze w naszym kraju są fasola biała (na przykład fasola Jaś), fasola czerwona oraz szparagowa. W ostatnich czasach popularność zyskują również azjatyckie odmiany, takie jak fasola mung oraz charakterystyczna dla kuchni Ameryki Południowej – fasola adzuki.
Fasole te można znaleźć w sklepach pod wieloma postaciami – jako suche, surowe nasiona, w postaci mrożonek oraz jako fasole konserwowe, w puszkach. Każda z tym postaci jest równie smaczna i możliwa do wykorzystania na wiele sposobów i do wielu różnych dań.
Substancje antyodżywcze w fasoli
W surowych nasionach fasoli występują tak zwane substancje antyodżywcze, które w dużych ilościach mogą hamować i negatywnie wpływać na wchłanianie witamin i składników mineralnych, a także powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Jednak absolutnie nie oznacza to, że fasola nie jest zdrowa i trzeba jej unikać. Wręcz przeciwnie! Wystarczy ją odpowiednio przygotować, aby pozbyć się substancji antyodżywczych i korzystać z samych walorów zdrowotnych.
Przykładem substancji antyodżywczych znajdujących się w fasoli są fityniany. Są to związki, które wiążą się z żelazem, wapniem i magnezem i tworzą nierozpuszczalne kompleksy, które nie mogą zostać wykorzystane przez organizm.
Jednak fasolka namoczona i gotowana w świeżej czystej wodzie jest praktycznie wolna od substancji antyodżywczych, ponieważ ulegają one rozpuszczeniu.
Przepisy na najsmaczniejsze dania z fasoli
Burgery z fasoli
Burgery z fasoli to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Szczególnie popularne są na dietach wegańskich i wegetariańskich jednak nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby włączyć je również do diet tradycyjnych, w ramach urozmaicenia. Smakują przepysznie i zadowolą swoim smakiem nawet miłośników mięsa.
Do domowych burgerów z fasoli możesz wykorzystać samodzielnie pieczone bułki (najlepiej pełnoziarniste lub razowe) z dodatkiem różnych nasion, na przykład słonecznika, siemienia, czy czarnuszki.
Z kotletem z fasoli fantastycznie komponują się warzywa tradycyjnie wykorzystywane do burgerów, takie jak sałata, pomidory, cebula czerwona, ogórek kiszony. Możesz dodać również grillowaną cukinię lub bakłażana, a sałatę zastąpić na przykład szpinakiem. Im więcej warzyw tym lepiej.
Koniecznie dodaj też swój ulubiony sos, na przykład jogurtowy, ziołowy, czosnkowy, ketchup lub musztardę. Pamiętaj, że sosy potrafią być bardzo kaloryczne, dlatego najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem jest ich samodzielne przygotowanie.
Leczo z fasolą
Kolejnym przykładem potrawy wykorzystującej fasolę jest… leczo z fasolą. To świetny pomysł na wegetariańską lub wegańską alternatywę dla tradycyjnego leczo, przygotowywanego najczęściej z kiełbasą. Dzięki obecności fasoli posiłek będzie bogaty w białko, błonnik pokarmowy oraz będzie charakteryzował się wysokim indeksem sytości.
Leczo z fasolą możesz przygotować z najczęściej wykorzystywanych do leczo warzyw, to znaczy cukinii, pomidorów oraz kolorowych papryk. Nie bój się jednak eksperymentów, śmiało możesz dodać plastry bakłażana, brokułu, kalafiora, a także pieczarki. Leczo możesz przygotować z dodatkiem zarówno białej, jak i czerwonej fasoli, sprawdzi się również fasolka szparagowa.
Leczo z fasolą świetnie smakuje podane zarówno z ziemniakami, jak również kaszą, ryżem, czy makaronem. Przygotowuje się je bardzo prosto i szybko, dobrze sprawdzi się też jako danie na wynos, na przykład do pracy, czy szkoły, dlatego warto za jednym razem przygotować jego większą ilość.
Brownie z fasoli
Brownie z czerwonej fasoli to prawdziwy hit wśród zdrowych, niskokalorycznych fit słodyczy. W smaku jest równie słodkie i czekoladowe co tradycyjne ciasto, a charakterystyczny, wytrawny smak fasoli prawie w ogóle nie jest wyczuwalny. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi.
Brownie z fasoli możesz przygotować w wersji bezglutenowej i wegańskiej, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatek fasoli sprawia, że ciasto jest bardziej sycące, mniej kaloryczne, ma większą zawartość białka w porównaniu do tradycyjnego brownie. Dlatego jest to ciasto, którego po prostu musisz spróbować.