Zobacz pytania podobne do ile gotować fasolę?
-
Jak gotować fasolkę szparagową?
-
Ile gotować fasolkę szparagową?
-
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
-
Jak gotować fasolę?
-
Ile czasu moczyć fasolę?
To może wydać Ci się interesujące
-
Gotowanie - opis metody, potrawy, przepisy, porady praktyczne
-
Fasolka po bretońsku
-
Zupa fasolowa
-
Brownie z fasoli
-
Kotlety z fasoli
-
Sałatki z fasolką
-
Dania z fasolki szparagowej
-
Dania z fasoli
-
Fasolka szparagowa - wartości odżywcze
-
Fasola - wartości odżywcze
-
Fasola biała jaś - wartości odżywcze
-
Fasola po bretońsku
-
Brownie z fasoli
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Sałatka z czerwonej fasoli
-
Pasztet z fasoli
-
Fasolka po bretońsku z puszki
-
Pasta z czerwonej fasoli
-
Fasolka po bretońsku wege
-
Pasta z fasoli
-
Fasola szparagowa z bułką tartą
-
Fasolka szparagowa w słoiku
-
Pasta z białej fasoli
-
Fit brownie z fasoli
-
Fasolka w sosie pomidorowym
-
Kotlety z czerwonej fasoli
-
Kapusta z fasolą
-
Brownie z fasoli i banana
-
Pasta z czarnej fasoli
-
Pasztet z fasoli z puszki
-
Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
-
Fasolka szparagowa na parze
-
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek
-
Kotlety z białej fasoli
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Pasta z fasoli białej
-
Wegańska fasolka po bretońsku
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Pasztet z białej fasoli
-
Kotlety z fasoli czerwonej
Te artykuły mogą Cię zainteresować
-
Najpopularniejsze przepisyBarszcz ukraiński z fasolą - 3 klasyczne przepisy na zupę
Polecam dwa przepisy na barszcz ukraiński z fasolą: czerwoną i białą w puszce oraz z ziemniakami, a także przepis tradycyjny z kapustą kiszoną i żeberkami.
-
Najpopularniejsze przepisySałatka z fasolką szparagową - 4 propozycje na wyjątkową sałatkę
Przepisy na sałatkę z fasolką szparagową – najlepsze i proste. Jest coś na zimę oraz do obiadu, na grilla lub imprezę. Sprawdź przepisy i zrób pyszny dodatek w postaci sałatki.
-
Najpopularniejsze przepisyPasztet z fasoli - 4 zaskakujące przepisy na pyszny pasztet
Cztery najlepsze przepisy na wegetariański fit pasztet z fasoli konserwowej białej – spróbuj ich wszystkich. Proste, szybkie i smaczne przepisy w wegetariańskiej wersji.
-
Najpopularniejsze przepisyZapiekanka z fasolką szparagową. 3 przepisy na błyskawiczne danie
Znudziły Ci się klasyczne przepisy na wszelkiego rodzaju zapiekanki? Z pomocą przychodzi zapiekanka z fasolką szparagową oraz trzy różne propozycje przygotowania jej.
-
Najpopularniejsze przepisyMakaron z fasolką szparagową. 3 proste przepisy na danie fit
Makaron z fasolka szparagową to smaczne i sycące fit danie. Jak przygotować makaron? Przedstawiamy 3 proste przepisy na makaron z fasolką w kilku wersjach.
-
Najpopularniejsze przepisyZupa z fasolki szparagowej - 3 przepisy na zdrowy i smaczny obiad
Trzy najlepsze przepisy na zupę z fasolki szparagowej – koniecznie sprawdź. Tradycyjna zupa, zupa krem czy zupa z serkiem topionym? Poznaj ciekawe propozycje i wybierz sam.
-
Najpopularniejsze przepisyCiasto z fasoli – 3 błyskawiczne przepisy na zdrowy deser
Ciasto fasolowe na 3 różne sposoby: z kremem i wiśniami, w formie muffinek ze śliwką suszoną oraz z owocami i polewą z białej czekolady. Zdrowe, bezglutenowe fit desery.
-
Najpopularniejsze przepisySmalec z fasoli – 2 zaskakujące przepisy na smaczny dodatek do pieczywa
Wegański smalec z białej fasoli? To możliwe! Poznaj dwa pyszne przepisy na wege smalczyk z białej fasoli: z suszonymi pomidorami oraz z dodatkiem cebuli i z jabłkiem.
-
Najpopularniejsze przepisyFasolka szparagowa na 3 sposoby. Oto najsmaczniejsze przepisy
Trzy sprawdzone przepisy na fasolkę szparagową: sałatka, przekąska z bułką tartą lub marynowana. Zobacz, w jaki sposób zrobić wiosenne potrawy z fasolką szparagową w roli głównej.
-
PopularneFasolka po bretońsku - 5 przepisów na wyjątkowe danie
5 najlepszych przepisów kulinarnych na fasolkę po bretońsku – pysznej potrawy z kuchni polskiej. Sprawdź przepisy na fasolkę po bretońsku także w wersji wegetariańskiej i z szybkowara.
Ile gotować fasolę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Fasola to warzywo, które doskonale sprawdza się jako baza wielu dań. Wiele osób zastanawia się jednak ile gotować fasolę, by była miękka. Czas gotowania fasoli zależy od kilku czynników. Jednym z ważniejszych jest rodzaj fasoli, innym preferowana miękkość, czy użyte naczynia. Warto uważać jednak, by jej nie rozgotować, staje się ona wtedy niezbyt smaczna, a do tego traci mnóstwo swoich cennych właściwości, co działa na jej niekorzyść. A więc jak powinno wyglądać gotowanie fasoli? Oto prosty przepis na fasolę:
1. Fasola typu jaś - przed ugotowaniem powinna zostać odpowiednio namoczona, około 8 godzin. Następnie należy zalać ją świeżą zimną wodą i dodać odrobinę soli. Gotuj 10 minut bez przykrycia i kolejną godzinę z pokrywką. Kontroluj miękkość. To jak długo gotować białą fasolę jaś zależy również od tego, czy mamy do czynienia z młodymi warzywami, czy raczej starszymi okazami. Młode warzywa potrzebują nieco mniej czasu, są bardziej delikatne. Dlatego warto w trakcie gotowania sprawdzać ich miękkość.
2. Fasolka szparagowa - nie potrzebuje moczenia. Żółtą fasolkę gotuj 10 minut od zagotowania, a zieloną 20 minut.
Teraz, gdy już wiesz jak wygląda proces gotowania fasoli na pewno zastanawiasz się jak się robi smaczne dania na jej bazie. Koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na stronie, by znaleźć super pomysł na smaczne dania z fasolą w roli głównej. Znajdziesz tam nie tylko instrukcję jak zrobić to warzywo, ale także z czym je podać i jak przyprawić.
Fasola to niezwykle zdrowe warzywo i powinno gościć w naszej diecie dość często. Wiele osób jednak unika jej ze względu na dość długi i trudny proces przygotowania. Warto więc dobrze się z nim zapoznać, by móc bez problemu wykorzystać to naprawdę smaczne warzywo w swoim menu częściej. Biała fasola potrzebuje odpowiedniego przygotowania przed obróbką. Nie musisz jej obierać, czy kroić, ważne jest jednak namaczanie. To ono sprawia, że fasola szybciej się ugotuje, a ponadto, pozbawi jej części, które są ciężkostrawne. Proces moczenia jest najbardziej długotrwały, jednak nie należy z niego rezygnować. Fasola powinna się moczyć około 8 godzin. Maksymalny czas to 12 godzin, po tym czasie warzywo zaczyna fermentować, co nie jest zdrowe, ani pożądane. Jeśli nie masz czasu na tak długie namaczanie fasoli, możesz zalać ją wrzątkiem i odczekać 1,5 godziny. To wspaniała opcja dla zapracowanych. Pamiętaj, by po moczeniu koniecznie wylać wodę, nie możesz jej użyć do gotowania warzyw. Jeśli to zrobisz fasola stanie się gorzka i niedobra. Gotowanie fasoli jest dość długotrwałe i w większości przypadków należy pilnować garnka, gdyż zbiera się w nim piana. By tego uniknąć należy wlać odrobinę oleju do wody podczas gotowania.
Dużo łatwiej gotuje się fasolkę szparagową. Ta nie potrzebuje namaczania, jednak również należy ją odpowiednio przygotować, przed gotowaniem. Wystarczy jednak obrać jej końcówki. Najszybciej ugotujesz żółtą fasolkę, która jest młoda i lekka. Nieco dłużej schodzi z gotowaniem tej zielonej, jednak wciąż, nie gotuje się jej aż tak długo, jak białą fasolę.