Ciasta z czerwonej fasoli

ciasta z czerwonej fasoli

Przez długi czas czerwona fasola była w Polsce praktycznie nieznana i trudnodostępna. Na szczęście uległo to zmianie i dziś możemy znaleźć ją w każdym sklepie, a w Internecie znaleźć setki pomysłów na to jak wykorzystać ją w kuchni i co smacznego można z niej przygotować. W ostatnich latach szczególnie popularne stały się ciasta z czerwonej fasoli, które mają stanowić zdrowszą, mniej kaloryczną, fit wersję dla tradycyjnych ciast. Jeśli zastanawiasz się czy z czerwonej fasoli można przygotować smaczne desery i ciasta oraz czy rzeczywiście będą one zdrowsze koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca, a z pewnością rozwieje on wszystkie Twoje wątpliwości.

Ciasta z czerwonej fasoli - polecane przepisy

Ciasta z czerwonej fasoli - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie ciasta z czerwonej fasoli

Ciasta z czerwonej fasoli - przepisy na doskonałe ciasta na bazie fasoli

Czerwona fasola ceniona jest głównie ze względu na wartości odżywcze i możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Oczywiście doceniany jest również jej kolor, dzięki któremu ożywia i poprawia wygląd wszystkich potraw, do których zostanie dodana. Choć kojarzona jest głównie z daniami obiadowymi i wytrawnymi świetnie sprawdza się również do dań na słodko, deserów, ciast i ciasteczek. Jej wykorzystanie umożliwia przygotowanie zdrowszych, mniej kalorycznych, często także bezglutenowych i wegańskich, ulubionych słodyczy.

Czerwona fasola – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie

Historia czerwonej fasoli

Historia upraw fasoli sięga tak naprawdę już zarania dziejów, według niektórych szacunków uprawiana jest od ponad 7 tysięcy lat. Najprawdopodobniej to jeden z najstarszych gatunków roślin uprawianych na tak szeroką skalę. Za „ojczyznę” fasoli uznaje się Amerykę Środkową, a przez kilka stuleci w jej uprawie i przygotowywaniu fasolowych potraw specjalizowali się Meksykanie.

Do Europy fasola dotarła dopiero po wielkich odkryciach geograficznych, między innymi tych dokonanych przez Krzysztofa Kolumba. Pierwsze uprawy fasoli w Europie rozpoczęły się najprawdopodobniej pod koniec pierwszej połowy XVI wieku.

Choć w Polsce pierwotnie fasola uprawiana i traktowana była głównie jako roślina ozdobna, informacje na temat jej walorów zdrowotnych i możliwości zastosowania kulinarnego szybko się rozeszły. Obecnie jest to jedno z najczęściej spożywanych i najbardziej cenionych warzyw i produktów roślinnych w ogóle.

Wartości odżywcze czerwonej fasoli

Czerwona fasola jest bardzo wartościowych źródłem witamin z grupy B. W szczególności obfituję w tiaminę, czyli witaminę B1. Witaminy B są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wspomagają pamięć i koncentrację.

Czerwona fasola dostarcza również składników mineralnych takich jak żelazo, wapń oraz fosfor. Żelazo to bardzo ważny składnik, którego odpowiednia ilość w diecie zapobiega anemii, niedokrwistości oraz problemom takim jak wypadanie włosów, przewlekłe zmęczenia. Z kolei wapń i fosfor biorą udział w prawidłowej budowie i funkcjonowaniu układu szkieletowego.

Mówiąc o walorach zdrowotnych czerwonej fasoli nie można nie wspomnieć o błonniku pokarmowym. To jeden z najważniejszych składników pokarmowych, który kojarzony jest przede wszystkim z korzystnym wpływem na pracę jelit, jednak jego działanie jest znacznie szersze. Dieta bogata w błonnik może zapobiegać rozwojowi wielu chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, a nawet niektóre nowotwory.

Kolejną niewątpliwą zaletą czerwonej fasoli jest wysoka zawartość białka. To informacja przydatna w szczególności osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich, które ze względu na ograniczenie lub całkowitą eliminację mięsa i produktów odzwierzęcych, są narażone na ryzyko niedoboru tego składnika.

Przy tym wszystkim fasola czerwona jest niskokaloryczna oraz charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Zdecydowanie wszystkie poruszone aspekty przemawiają na jej korzyść. Dlatego, przygotowywanie ulubionych ciast i deserów na bazie czerwonej fasoli to połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Jak przyrządzać czerwoną fasolę?

U niektórych osób, duże ilości czerwonej fasoli mogą powodować pewien dyskomfort i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, głównie żołądka i jelit. Jest to wynikiem obecności ciężkostrawnych węglowodanów w jej nasionach, jednak w bardzo łatwy sposób można zmniejszyć ich negatywne działanie.

Jeśli korzystasz z suchych nasion czerwonej fasoli, przed ugotowaniem dokładnie je namocz i pamiętaj, aby gotować je w czystej, świeżej wodzie. Jeśli wykorzystujesz czerwoną fasolę z puszki dokładnie opłucz ją pod bieżącą wodą z nadmiaru zalewy.

Przepisy na ciasta na bazie czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli

Klasycznym przykładem ciasta z czerwonej fasoli, którego po prostu musisz spróbować jest brownie. To pyszne czekoladowe ciasto jest ulubieńcem większości miłośników czekolady i słodkich smaków. Przygotowanie go na bazie czerwonej fasoli sprawia, że jego wartość odżywcza i walory zdrowotne znacząco wzrastają, a Ty możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego ciasta, jednocześnie dbając o zdrowie.

Przygotowanie brownie z czerwonej fasoli jest równie proste i szybkie co przygotowanie jego wersji tradycyjnej. Zajmie Ci nie więcej niż 20-30 minut, a potrzebne będą Ci same łatwo dostępne składniki.

Bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem przygotowania ciasta bardzo dokładnie opłukać ciecierzycę z zalewy, najlepiej na sitku, pod bieżącą wodą. W przeciwnym razie będzie zbyt wilgotna i lepka, a ciasto – ciężkie. Po dokładnym opłukaniu zdecydowanie łatwiej też będzie ją zmielić czy zblendować.

Brownie z czerwonej fasoli świetnie smakuje z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub śmietankowymi, a także – w wersji niskokalorycznej, fit – z musem z ulubionych owoców jagodowych, na przykład wiśni lub malin. Jeśli lubisz naprawdę czekoladowe smaki możesz je podawać również z sosem z gorzkiej, naturalnej czekolady.

Placek brownie z czerwonej fasoli to ciasto w pełni wegetariańskie. Możesz pominąć dodatek jajek i zastąpić je rozgniecionym widelcem, dojrzałym bananem lub mielonym siemieniem lnianym i stworzyć całkowicie wegańskie ciasto. Mąkę pszenną możesz zastąpić migdałową, kokosową lub owsianą i przygotować ciasto w wersji bezglutenowej.

Ciasto bananowo -czekoladowe z czerwonej fasoli

Kolejny polecany przez nas przepis na smaczne, wegetariańskie ciasto fasolowe to placek bananowo-czekoladowy na bazie czerwonej fasoli. W smaku podobny jest do ciasta brownie, jednak wyraźnie daje się w nim wyczuć bananowy posmak oraz chrupiące kawałki orzechów.

Ciasto bananowo-czekoladowe na bazie z czerwonej fasoli przygotujesz w nie więcej niż 20 minut, jest ono bardzo proste i szybkie. Jest bardzo smaczne w połączeniu z masłem orzechowym, dżemem śliwkowym lub wiśniowym, a także lodami waniliowymi, śmietankowymi lub owocowymi.

Podobnie jak brownie fasolowe, ciasto bananowo-czekoladowe również możesz przygotować w wielu wersjach. Wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe… wszystkie będą smakować wyśmienicie i sprawdzą się na wiele okazji.

Ciasta fasolowe – dla kogo?

Ciasta fasolowe to świetna propozycja dla wszystkich, którym zależy na dbaniu o swoje zdrowie, stosowanie zdrowej diety, a jednocześnie czerpaniu przyjemności z jedzenia i braku konieczności rezygnowania ze swoich ulubionych ciast i deserów.

Ciasta przygotowane na bazie z fasoli świetnie sprawdzą się jako zdrowa, niskokaloryczna, fit alternatywa dla osób u których występuje problem z nadmierną masą ciała, ponieważ na ogół dostarczają mniej kalorii i cukru.

Słodki placek z fasoli fantastycznie sprawdzi się również u osób z cukrzycą, czy insulinoopornością ponieważ w porównaniu do tradycyjnego ciasta ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Aby dodatkowo go obniżyć zadbaj o to, aby co ciasta dodawać ksylitol lub erytrytol zamiast cukru.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto