Dietetyczne ciasta

dietetyczne ciasta

Węglowodany, jak mąka i cukier, które stanowią podstawę wypieków, nie są wskazane dla odchudzających się. Można jednak do pewnego stopnia zmodyfikować przepisy na ciasta, desery i ciasteczka, tak aby uzyskać niskokaloryczne wypieki znacznie mniej powodujące nadwagę. Jednym ze sposobów jest zastąpienie bardzo tuczących składników przez składniki mniej kaloryczne. Piekąc ciasto lub przygotowując desery warto wybierać przepisy na lekkie ciasta z owocami, unikać ciężkich kremów i wypieków mocno słodzonych. Dobrym przykładem są ciasteczka owsiane czy bakaliowe, desery owocowe, czy też ciasta marchewkowe, dyniowe lub szarlotka sypana.

Najciekawsze przepisy w temacie dietetyczne ciasta

Przepisy w temacie dietetyczne ciasta

Dietetyczne ciasto - przepisy oraz sposoby przygotowania dietetycznych ciast

Nikogo nie trzeba przekonywać, że ciasta, ciastka i desery są tuczące i nie należy ich jeść w nadmiarze. Wypieki wszelkiego typu nie nadają się dla osób odchudzających się. Czy jednak osoby odchudzające się, ze skłonnościami do nadwagi, czy ogólnie dbające o zdrowie, muszą całkowicie odzwyczaić się od słodkości, ciast i deserów? Czy można upiec dietetyczny placek? Co zrobić, aby nasze wypieki były jak najbardziej zdrowe i niskokaloryczne? Podajemy kilka porad i przedstawiamy przepisy na ciasta i słodycze, które będą nadawały się dla osób odchudzających się.

Czy istnieją przepisy proste i łatwe na wypieki dla odchudzających się

Jakie powinno być dietetyczne ciasto dla odchudzających się

Wypieki robimy głównie na bazie cukru i mąki, czyli węglowodanów, które sprzyjają przybieraniu na wadze. Dlatego też wiele osób na diecie odchudzającej, ze skłonnościami do nadwagi i dbających o zdrowie, rezygnuje z ciast i słodyczy. Szukamy także sposobu, aby nie rezygnować całkowicie z deserów, lecz tworzyć przepisy na wypieki, które będą lekkie, nietuczące, a jednocześnie zdrowe. Czy można jednak stworzyć niskokaloryczne, zdrowe ciasta, ciasteczka i desery?

Podejście do dietetycznych wypieków może być bardzo różne. Jednym ze sposobów jest zastosowanie zamienników. Niestety bazowe składniki ciasta są bardzo tuczące i często uznawane za niezdrowe. Podstawą większości wypieków jest mąka, jajka, tłuszcz, cukier oraz dodatki spulchniające czyli drożdże lub proszek do pieczenia. Niestety w większości są to bardzo tuczące węglowodany, których nadmiar w diecie nie tylko powoduje nadwagę, lecz także może sprzyjać chorobom cywilizacyjnym. Wymyślono bardzo wiele sposobów zastąpienia bardzo tuczących składników poprzez produkty mniej kaloryczne. Niestety często jest to pułapka, gdyż może się okazać, że produkt zastępczy wcale nie jest bardziej zdrowy. Nie da się ukryć, że dość trudno jest upiec pyszne ciasto ze składników zastępczych. Na przykład, masło możemy zastąpić olejem roślinnym lub margaryną, jednak nie zawsze może to być zdrowy wybór. Ostatnio jednak zmienia się podejście dietetyków do tłuszczu i coraz częściej wraca się do masła jako składnika zdrowego.

Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym. Duże kontrowersje budzi zastępowanie białego cukru, wszelkiego rodzaju słodzikami, czy też cukrem trzcinowym. Nie musimy zastępować niczym jajek, gdyż ostatnio wracają one do łask.

Czy można czymś zastąpić białą mąkę pszenną? Nie ma możliwości upieczenia ciasta bez mąki. Dlatego też warto eksperymentować z innymi rodzajami mąki, jak mąka orkiszowa, czy stare typy mąki jak samopsza czy płaskurka. Do wypieków nadają się mąki bezglutenowe, jak mąka ryżowa, kukurydziana, owsiana, gryczana, migdałowa, jaglana, czy też mąka z ciecierzycy. Z mąki ryżowej można upiec dietetyczne ciasto biszkoptowe, gofry lub pączki hiszpańskie. Z mąki kukurydzianej upieczemy ciasteczka, naleśniki, placki, kruche ciasta i ciasteczka. Mąka owsiana sprawdzi się do ciasteczek owsianych czy ciast kruchych. Mąki te nie mają glutenu, który spaja ciasto, dlatego też nie każdy placek można z nich upiec. Dobrym rozwiązaniem jest łączenie różnych rodzajów mąki.

Bardzo trudne jest zastąpienie cukru, jednak piekąc ciasto dla odchudzających się można użyć mniej cukru, niż jest to podane w klasycznym przepisie. Kontrowersyjnym rozwiązaniem jest zastąpienie cukru słodzikami, które mogą być bardzo niezdrowe. Zdrowe zamienniki dla cukru, jak ksylitol czy miód, są dość kosztowne. Tańszym rozwiązaniem jest erytrol.

Sposoby na dietetyczny placek i niskokaloryczne desery dla odchudzajacych się:

  • wybierajmy przepisy na lekkie ciasta i desery z dużą ilością słodkich owoców,
  • ciężkie kremy na bazie masła warto zastąpić lekkimi na bazie jogurtu,
  • unikajmy ciasteczek smażonych na głębokim tłuszczu,
  • wybierajmy przepisy, w których można ograniczyć ilość cukru,
  • lukrową polewę czy posypywanie ciasta cukrem pudrem lub cukierkami lepiej zastąpić owocową galaretką.

Proste, łatwe i szybkie niskokaloryczne ciasta i desery

Pomysły na pyszne, niskokaloryczne i zdrowe desery fit

Znacznie łatwiej jest zrobić niskokaloryczne desery niż dietetyczne ciasto. Przede wszystkim mamy do dyspozycji owoce, które są słodkie same w sobie. Wspaniałym deserem jest słodka sałatka owocowa, czy też niskokaloryczny deser na bazie kisielu, budyniu czy galaretki.

Fajnym sposobem na pyszne i łatwe desery są nasiona chia. Pamiętajmy jednak, że chia nie należy jeść na sucho. Muszą być namoczone. Do deseru chia zalewamy mlekiem lub jogurtem i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Deser z chia możemy posłodzić miodem i połączyć z owocami świeżymi lub w postaci musu owocowego.

Ciekawym pomysłem na dietetyczny deser jest brownie z czerwonej fasoli. Czerwona fasola stanowi również tradycyjny składnik japońskich słodkich past do naleśników i ciasteczek. Czerwoną fasolę blendujemy z kakao, bananem, jajkiem, olejem kokosowym i mlekiem. Dodajemy również proszek do pieczenia oraz słodzimy miodem lub ksylitolem. Mieszankę układamy w formie i pieczemy jak brownie.

Jak upiec dietetyczny placek fit

Wbrew pozorom wcale nie łatwo upiec dietetyczny placek. W większości przepisy na dietetyczne ciasta powstają poprzez użycie produktów zastępczych. Dobrym rozwiązaniem są lekkie ciasta owocowe, które nie wymagają dużo cukru. Klasycznym przykładem jest szarlotka sypana. Użyte do niej jabłka są wystarczająco słodkie, dlatego też osoby odchudzające się mogą zrobić ją bez cukru.

Pyszne i szybkie ciasta dietetyczne robimy również na bazie dyni lub marchwi. Ciasta te zawierają mąkę, lecz pozwalają na ograniczenie cukru. Typowym przykładem dietetycznego ciasta jest ciasto marchewkowe. Aby ciasto było bardziej miękkie osobno ubijamy białko i żółtko. Dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Jako słodzik można zastosować miód i susz stewii. Na samym końcu dodajemy utartą i odciśniętą z nadmiaru wody marchew oraz posiekane orzechy. Bardzo podobnie robimy ciasto dyniowe. Możemy przy tym zastosować inne rodzaje mąki, na przykład mąkę owsianą.

Ciekawym pomysłem na proste i szybkie dietetyczne ciasto jest placek jogurtowy. Łączymy mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia i jogurt i mieszamy. Ciasto na wierzchu dekorujemy krążkami z ananasa.

Proste przepisy na lekkie, pyszne i zdrowe ciasteczka niskokaloryczne

Łatwe i szybkie, niskokaloryczne ciasteczka przydadzą się nie tylko na imprezę dla odchudzających się, lecz także na drugie śniadanie do lunch boxa, czy też na przekąskę. Wbrew pozorom nietrudno je zrobić. Pyszne ciasteczka kruche mogą powstać na bazie płatków owsianych, owoców i bakalii. Wybieramy owoce mniej soczyste, na przykład banana. Dobrym dodatkiem do dietetycznych i zdrowych ciasteczek jest słodka marchew. Świetnym, zdrowym dodatkiem są także posiekane orzechy lub pestki. Jako spoiwo stosujemy jajko. Ciasteczka tego rodzaju są łatwe i szybkie do zrobienia, gdyż wystarczy tylko zmiksować składniki, uformować ciasteczka i upiec.

Dobrym pomysłem na zdrowe, dietetyczne ciasteczka, są kulki z owoców, czekolady gorzkiej lub kakao, mąki migdałowej, płatków owsianych itp. Doskonałe kulki bez pieczenia robimy również na bazie ugotowanej fasoli, którą łączymy z gorzką czekoladą. Kulki bez pieczenia formujemy ze zmiksowanych produktów i odstawiamy do lodówki, aby stwardniały. Przykładem pysznych ciasteczek są kulki z daktyli połączonych z kakao, mąką migdałową i nasionami chia.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto