Mąka kokosowa - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mące kokosowej oraz jakie alergie mogą powodować.
Mąka kokosowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
mąka kokosowa359
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego mąki kokosowej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mąka kokosowa indeks glikemiczny wynosi 35, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mąką kokosową
Mąka orkiszowa, Mąka ryżowa, Mąka żytnia, Mąka pszenna, Mąka jaglana, Mąka ziemniaczana, Mąka gryczana, Mąka z samopszy, Mąka z tapioki, Mąka bezglutenowa, Mąka z płaskurki, Olej kokosowy, Mąka kukurydziana, Wiórki kokosowe, Kokos

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mąki kokosowej

Mąka kokosowa
Kategoria produktuPozostałe produkty
Alergie*b/d
Dieta wegańskaTak
Dieta wegetariańskaTak
Indeks glikemiczny35
(niski)

Przepisy z mąką kokosową

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto