Przepis na piernik bezglutenowy krok po kroku
- Mąka kokosowa 40 g
- Mąka ryżowa 100 g
- Mąka migdałowa 60 g
- Mąka ziemniaczana 60 g
- Jajko 3 szt.
- Masło 150 g
- Kakao 16% (proszek) 40 g 4 płaskie łyżki stołowe
- Miód 120 g
- Proszek do pieczenia 20 g bez glutenu
- Mleko 3,2% 300 ml
- Rodzynki 100 g
- Skórka z pomarańczy 50 g
- Cukier 100 g
W garnku umieść masło, cukier, miód i mleko.
Podgrzej do połączenia składników i wystudź.
W misce umieść wszystkie rodzaje mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
Do mąki dodaj skórkę z pomarańczy oraz rodzynki.
Wlej masę mleczną i wbij jajka.
Zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.
Wyjmij z blaszki ciasto i wystudź.
Podziel na porcje.
Podawaj na małym talerzyku.
-
Pierniki
-
Domek z piernika
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Piernik dojrzewający
-
Piernik z powidłami
-
Pierniki dojrzewające
-
Ciasto piernikowe
-
Pierniczki miękkie
-
Pierniki bezglutenowe
-
Piernik Thermomix
-
Pierniki na choinkę
-
Piernik pomidorowy
-
Tort piernikowy
-
Wareniki
-
Muffinki piernikowe
-
Piernik z pomidorów
-
Piernik z jabłkami
-
Piernik świąteczny

(liczba kalorii)
Piernik bezglutenowy - cechy przepisu
Więcej o pierniku bezglutenowym
Piernik bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto bez glutenu sprawdzi się idealnie dla osób chorujących na celiakię. Piernik bez dodatku mąki pszennej jest bardzo aromatyczny i ma zwartą konsystencję. Przepis na piernik bezglutenowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, mąka ryżowa, mąka migdałowa, mąka ziemniaczana, jajka, masło, cukier, kakao, miód, proszek do pieczenia bez glutenu, mleko, rodzynki, skórka z pomarańczy, przyprawa do piernika.
Jak zrobić piernik bezglutenowy? W garnku umieść masło, cukier, miód i mleko. Podgrzej do połączenia składników i wystudź. W misce umieść wszystkie rodzaje mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Do mąki dodaj skórkę z pomarańczy oraz rodzynki. Wlej masę mleczną i wbij jajka. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Wyjmij z blaszki ciasto i wystudź. Podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Migdały, z których produkowana jest mąka migdałowa, nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane. To nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm.
Podsumowując: bożonarodzeniowy piernik bez glutenu sprawdzi się idealnie także na inne okazje. Piernik jest bardzo aromatyczny i wilgotny. Pyszny świąteczny piernik bez glutenu można podawać z dodatkiem domowej konfitury z wiśni lub truskawek. Piernik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Wartości odżywcze piernika bezglutenowego
Energia i białka
(125g)
Węglowodany w pierniku bezglutenowym
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy w przepisie na piernik bezglutenowy
(125g)
Składniki mineralne w przepisie na piernik bezglutenowy
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierniku bezglutenowym
Lista alergenów dla piernika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia