Piernik bezglutenowy

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik bezglutenowy na białym tle.
Piernik bezglutenowy
Piernik bezglutenowy to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Piernik świetnie sprawdzi się dla osób chorujących na celiakię. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne ciasto.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
364 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka kokosowa (40 g)
  • Mąka ryżowa (100 g)
  • Mąka migdałowa (60 g)
  • Mąka ziemniaczana (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Miód (120 g)
  • Proszek do pieczenia bez glutenu (20 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Rodzynki (100 g)
  • Skórka z pomarańczy (50 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na piernik bezglutenowy krok po kroku

W garnku umieść masło, cukier, miód i mleko.

Podgrzej do połączenia składników i wystudź.

W misce umieść wszystkie rodzaje mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.

Do mąki dodaj skórkę z pomarańczy oraz rodzynki.

Wlej masę mleczną i wbij jajka.

Zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Wyjmij z blaszki ciasto i wystudź.

Podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku.

Jak oceniasz przepis na piernik bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat piernika bezglutenowego

Piernik bezglutenowy to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne ciasto bez glutenu sprawdzi się idealnie dla osób chorujących na celiakię. Piernik bez dodatku mąki pszennej jest bardzo aromatyczny i ma zwartą konsystencję. Przepis na piernik bezglutenowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, mąka ryżowa, mąka migdałowa, mąka ziemniaczana, jajka, masło, cukier, kakao, miód, proszek do pieczenia bez glutenu, mleko, rodzynki, skórka z pomarańczy, przyprawa do piernika.

Jak zrobić piernik bezglutenowy? W garnku umieść masło, cukier, miód i mleko. Podgrzej do połączenia składników i wystudź. W misce umieść wszystkie rodzaje mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Do mąki dodaj skórkę z pomarańczy oraz rodzynki. Wlej masę mleczną i wbij jajka. Zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Wyjmij z blaszki ciasto i wystudź. Podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Migdały, z których produkowana jest mąka migdałowa, nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane. To nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm.

Podsumowując: bożonarodzeniowy piernik bez glutenu sprawdzi się idealnie także na inne okazje. Piernik jest bardzo aromatyczny i wilgotny. Pyszny świąteczny piernik bez glutenu można podawać z dodatkiem domowej konfitury z wiśni lub truskawek. Piernik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w pierniku bezglutenowym

Lista alergenów dla piernika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze piernika bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Piernik bezglutenowy to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich w dużych ilościach spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
291.61
364.52
Białko (g)
5.77
7.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
38.35
47.94
Węglowodany przyswajalne (g)
34.41
43.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.94
4.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
14.77
18.46
Tłuszcze nasycone (g)
8.48
10.60
Tłuszcze nienasycone (g)
6.29
7.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.02
5.02
Brak danych dla: mąka kokosowa, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.27
2.84
Brak danych dla: mąka kokosowa, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.51
93.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
107.01
133.76
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.32
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.94
7.43
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.63
Brak danych dla: mąka kokosowa, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.54
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
104.48
130.60
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.16
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
0.75
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.02
15.02
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.77
24.71
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
36.22
45.28
Potas (mg)
461.31
576.64
Wapń (mg)
134.12
167.65
Fosfor (mg)
200.93
251.17
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.24
36.55
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.34
1.67
Cynk (mg)
0.62
0.77
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: mąka kokosowa, mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika bezglutenowego 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika bezglutenowego

Koszt składników
89.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kokosowa
40 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 40 g
Mąka ryżowa
100 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Mąka migdałowa
60 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.72
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Miód
120 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
bez glutenu
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Skórka z pomarańczy
50 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.70
Za 50 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
89.00