Kluski leniwe fit

Opublikowano: 22.04.2022 r., 11:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski leniwe fit podane na drewnianym talerzyku.
Kluski leniwe fit
Kluski leniwe fit to wspaniała propozycja na dietetyczne danie dla całej rodziny. Kluski zawierają mniejszą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
366 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
  • Mąka kokosowa pół szklanki (100 g)
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kluski leniwe fit krok po kroku

W misce umieść twaróg, dodaj jajka i wymieszaj.

Dodaj ksylitol i mąkę kokosową, wyrób gładkie ciasto.

Formuj wałki z masy i pokrój na kawałki.

W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wkładaj kluski.

Gotuj do momentu, aż wypłyną.

Kluski podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz dżemu.

Jak oceniasz przepis na kluski leniwe fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klusek leniwych fit

Kluski leniwe fit to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla osób na diecie redukcyjnej. Kluski z dodatkiem twarogu zawierają dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Przepis na kluski leniwe fit jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: twaróg, mąka kokosowa, jajka, ksylitol, jogurt naturalny, dżem truskawkowy.

Jak zrobić fit kluski leniwe? W misce umieść twaróg, dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj ksylitol i mąkę kokosową, wyrób gładkie ciasto. Formuj wałki z masy i pokrój na kawałki. W garnku zagotuj wodę i na wrzątek wkładaj kluski. Gotuj do momentu, aż wypłyną. Kluski podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz dżemu.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Mąka kokosowa produkowana jest z miąższu kokosa. Posiada bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit. Mąka kokosowa jest także źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy te mają silne działanie bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne kluski sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie udanego dania. Smaczne kluski są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce na 2-3 dni. Najlepiej odgrzać je odsmażając na odrobinie masła.

Alergeny w kluskach leniwych fit

Lista alergenów dla klusek leniwych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek leniwych fit

na 100g gotowej potrawy

Kluski leniwe fit to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kluski zawierają mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne kluski. Nie zawierają dodatku glutenu, więc mogą je spożywać chorujący na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
146.68
366.71
Białko (g)
8.15
20.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
25.17
62.92
Węglowodany przyswajalne (g)
22.78
56.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
5.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.80
9.50
Tłuszcze nasycone (g)
2.97
7.43
Tłuszcze nienasycone (g)
0.83
2.06
Cholesterol (mg)
60.16
150.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
157.66
394.14
Potas (mg)
242.67
606.68
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.68
211.71
Żelazo (mg)
0.71
1.77
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek leniwych fit 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek leniwych fit

Koszt składników
46.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Mąka kokosowa
100 g
pół szklanki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 100 g
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
200 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
2.86
Za 200 g
Koszt składników
46.60