Mąka z tapioki - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mące z tapioki oraz jakie alergie mogą powodować.
Mąka z tapioki - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
mąka z tapioki 80 70
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego mąki z tapioki

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mąka z tapioki indeks glikemiczny wynosi 80, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mąką z tapioki
Mąka orkiszowa, Mąka kokosowa, Mąka ryżowa, Mąka żytnia, Mąka pszenna, Mąka jaglana, Mąka ziemniaczana, Mąka gryczana, Mąka z samopszy, Mąka bezglutenowa, Mąka z płaskurki, Tapioka, Mąka kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mąki z tapioki

mąka z tapioki
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 80
(wysoki)

Przepisy z mąką z tapioki

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto