Przepis na naleśniki z mąki kokosowej krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Mąka kokosowa 200 g
- Mleczko kokosowe 50 ml
- Olej rzepakowy 25 ml
Wszystkie składniki i pół szklanki wody gazowanej umieść w misce iz zmiksuj na jednolitą konsystencję.
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzany olej wlej porcje ciasta i dokładnie rozprowadź je po całej patelni.
Naleśniki smaż z obu stron do momentu zarumienienia ciasta.
Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki 2
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słono
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki z mąki kokosowej - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach z mąki kokosowej
Naleśniki z mąki kokosowej to doskonały pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Fit naleśniki bez mleka nadawać będą się w wersji na słodko lub w wersji na słono w zależności jakie dodamy do nich dodatki. Naleśniki z mąki kokosowej to doskonały pomysł na szybkie śniadanie, obiad lub kolacje. Nadawać one będą się idealnie na śniadanie z dżemem, na obiad zapiekane z mięsem i warzywami lub na kolacje podawane z twarogiem i owocami. Naleśniki możemy podawać na wiele fajnych sposób. Naleśniki idealnie nadawać będą się do zabrania w wygodnego lunchbox’a do pracy lub w podróż. Naleśniki z mąki kokosowej i wody nie są trudne w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby wykonać nasz przepis. Do zrobienia naleśników potrzebować będziesz tylko czterech składników. Produkty spożywcze potrzebne do wykonania naleśników to: jajka, mąka kokosowa, mleko kokosowe i olej.
Jak zrobić naleśniki z mąki kokosowej? Wszystkie składniki (jajka, mąkę, mleczko kokosowe i pół szklanki wody gazowanej) zmiksuj na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej lub użyj patelni specjalnej do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wlej porcje ciasta i dokładnie rozprowadź po całej jej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron do momentu zarumienienia się ciasta. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mąka kokosowa, stanowiąca jeden ze składników naleśników, to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej między innymi witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Składniki te przyczyniają się do poprawy odporności oraz poprawiają wygląd naszej skóry. Dzięki obecności przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki, spowalniany jest proces starzenia się skóry.
Podsumowując kokosowe naleśniki są idealną propozycją na smaczny posiłek. Naleśniki idealnie nadają się na śniadanie, obiad lub kolacje. Możemy podawać je na wiele sposób z różnymi dodatkami na słodko lub wytrawnie. Naleśniki z mąki kokosowej są dietetyczne i bezglutenowe, dlatego mogą je jeść osoby przebywające na diecie z ograniczeniem lub całkowitą eliminacją glutenu.
Wartości odżywcze naleśników z mąki kokosowej
Energia i białka
(50g)
Węglowodany w naleśnikach z mąki kokosowej
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki z mąki kokosowej
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach z mąki kokosowej
Lista alergenów dla naleśników z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko