Mąka bezglutenowa - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mące bezglutenowej oraz jakie alergie mogą powodować.
Mąka bezglutenowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa4024
mąka bezglutenowa6036
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego mąki bezglutenowej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa indeks glikemiczny wynosi 40, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak mąka bezglutenowa indeks glikemiczny wynosi 60, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z mąką bezglutenową
Mąka orkiszowa, Mąka kokosowa, Mąka ryżowa, Mąka żytnia, Mąka pszenna, Mąka jaglana, Mąka ziemniaczana, Mąka gryczana, Mąka z samopszy, Mąka z tapioki, Mąka z płaskurki, Mąka kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla mąki bezglutenowej

Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowaMąka bezglutenowa
Kategoria produktuProdukty zbożoweProdukty zbożowe
Alergie*b/db/d
Dieta wegańskaTakTak
Dieta wegetariańskaTakTak
Indeks glikemiczny40
(niski)
60
(średni)

Przepisy z mąką bezglutenową

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto