Ciastka kokosowe

Opublikowano: 04.07.2022 r., 13:39 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne domowe ciastka kokosowe
Ciastka kokosowe
Poznaj przepis na najlepsze, domowe ciastka kokosowe.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
182 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka kokosowa - 1/2 szklanki (60 g)
  • Jajko - 4 sztuki (2 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Wiórki kokosowe - 10 łyżek (100 g)
  • Masło (70 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na ciastka kokosowe krok po kroku

Do miski dwa rodzaje mąki, dodaj ksylitol, masło i jajka. Dokładnie wymieszaj, ucierając masło.

Dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.

Ciasto wyrabiaj ręcznie do połączenia wszystkich składników.

Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, z każdego uformuj małą kulkę. Każdą z nich lekko spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ciastka kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat ciastek kokosowych

Ciastka kokosowe to świetny pomysł na pyszne słodkości w nieco zdrowszej wersji, które bardzo dobrze sprawdzą się jako dodatek do kawy czy deser dla dzieci. Bez problemu przygotujesz je, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Przepis na ciastka kokosowe domowe jest bardzo prosty i szybki, nie wymagają ani zaawansowanego sprzętu, ani wyszukanych składników. Do ich przygotowania potrzebujesz jajek, masła mąki pszennej tortowej, mąki kokosowej, wiórków kokosowych oraz ksylitolu. Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciastka mają mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny, dlatego będą zdecydowanie zdrowsze. Możesz też pominąć dodatek mąki pszennej i przygotować ciasta wyłącznie z mąki kokosowej. Będą wtedy całkowicie bezglutenowe, niskowęglowodanowe, ale równie pyszne. Jak zrobić ciastka kokosowe? To banalnie proste. Wszystkie składniki należy razem wymieszać i ręcznie zagnieść ciasto do ich dokładnego połączenia, następnie uformować niewielkie kulki, a nich ciasteczka i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut. To wszystko. Ciasta możesz dodatkowo obsypać wiórkami kokosowymi przed lub po pieczeniu, jeśli chcesz uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty, kokosowy smak. Ciastka kokosowe najlepiej smakują od razu po upieczeniu, jednak będą dobre również przed dwa/trzy kolejne dni, dlatego śmiało możesz za jednym razem przygotować większą porcję. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis dowiedzieć się jak krok po kroku zrobić najlepsze ciastka kokosowe, idealne na każdą okazję. Możesz podać je imprezę, uroczystość rodzinną, coś słodkiego do popołudniowej kawy, czy zabrać w podróż. Są bardzo uniwersalne i z pewnością posmakują wszystkim miłośnikom kokosowego smaku.

Alergeny w ciastkach kokosowych

Lista alergenów dla ciastek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze ciastek kokosowych

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem ciastka mają mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
405.28
182.38
Białko (g)
7.64
3.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
41.45
18.65
Węglowodany przyswajalne (g)
33.99
15.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.46
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
28.05
12.62
Tłuszcze nasycone (g)
22.38
10.07
Tłuszcze nienasycone (g)
5.67
2.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.64
2.09
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
0.46
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
111.94
50.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
130.96
58.93
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.30
0.14
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
129.14
58.11
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.12
9.95
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
44.38
19.97
Potas (mg)
378.96
170.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.60
13.77
Żelazo (mg)
2.73
1.23
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek kokosowych 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek kokosowych

Koszt składników
43.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kokosowa
60 g
1/2 szklanki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Jajko
2 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Wiórki kokosowe
100 g
10 łyżek
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
60 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 60 g
Koszt składników
43.30