Ciasteczka kokosowe
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ciasteczka kokosowe to niezwykle pyszna opcja na prosty deser. Całość można przygotować w kilka chwil z podstawowych składników. To słodkości, które uzależniają.
Składniki dla 10 porcji:
- Wiórki kokosowe - 120 g
- Olej kokosowy - 40 ml
- Białko jajka - 2 szt.
- Cukier - 30 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Olej kokosowy rozpuść w rondelku.
- Dodaj do niego wiórki i dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij w osobnej misce na gładką masę.
- Dodaj do nich powoli cukier i skrobię, cały czas mieszając.
- Wiórki wymieszaj z białkami za pomocą łyżki.
- Z masy formuj rękami małe kulki i odstawiaj je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz 15 minut w 175 st. C.
Komentarz dietetyka
To opcja, która nie jest zbyt odżywcza, jednak nie dostarcza zbyt dużo cukru, więc będzie dobrym zamiennikiem sklepowych kokosanek.