Ciasto kokosowe
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Cukier (100 g)
- Budyń (proszek) (20 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
- Herbatniki (200 g)
Przepis na ciasto kokosowe krok po kroku
Żółtka i cukier miksuj przy użyciu miksera na puszystą masę.
Do żółtek z cukrem dodaj 150 ml mleka, 1 cukier waniliowy, skrobię ziemniaczaną i proszek budyniowy. Całość dokładnie miksuj na gładki krem bez grudek.
Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Dodaj masę z żółtkami i lekko zagotuj, cięgle mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka.
Masę budyniową zostaw do wystygnięcia mieszając co jakiś czas.
W trakcie studzenia masy jak będzie jeszcze ciepła dodaj do niej 150g wiórek kokosowych. Dokładnie wymieszaj.
Pozostałe wiórki kokosowe podpraż na suchej i rozgrzanej patelni ma lekko rumiany kolor.
Masło dobrze utrzyj w misce i porcjami dodawaj masę budyniową, cały czas miksując mikserem.
Na dno formy ułóż herbatniki, na nie wyłóż 1/3 otrzymanej masy budyniowej, następnie znów połóż herbatniki, 1/3 masy budyniowej, herbatniki i pozostałą masę budyniową.
Wierzch ciasta posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Kokosanki
- Ciasteczka kokosowe
- Ciastka kokosowe
- Kokosanki z białek
- Kuleczki kokosowe
- Kulki rafaello
- Kokosanki czekoladowe
- Muffinki kokosowe
- Kokosanki fit
- Kokosanki w czekoladzie
- Rafaello bez pieczenia
- Keto kokosanki
- Kokosanki thermomix
- Deser rafaello
- Kokosanki z mąki kokosowej
- Kokosanki bezglutenowe
- Kokosanki bez cukru
- Kokosanki
Więcej informacji na temat ciasta kokosowego
Ciasto kokosowe to doskonały wybór dla osób zabieganych na przygotowanie pysznego deseru. To łatwe ciasto nie wymaga pieczenia, dlatego zaoszczędzisz dużo czasu, ponieważ nie musisz go pilnować podczas pieczenia. Dodatkowo ciasto to zawsze wyjdzie bez zakalca, ponieważ nie musisz go piec. Przepis na ciasto kokosowe jest bardzo prosty i nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. W dalszej części dowiesz się jak zrobić ciasto kokosowe bez pieczenia. Produkty spożywcze, których potrzebujesz to wiórki kokosowe, masło, mleko spożywcze, cukier, budyń w proszku, cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią, żółtka jaja kurzego, skrobia ziemniaczana oraz herbatniki. Jeżeli wybierzesz samodzielnie kokos na ciasto, to pamiętaj, aby dobrze go wysuszyć i zetrzeć na drobne wiórki. Białka, które zostaną Tobie po przygotowaniu tego ciasta możesz wykorzystać do zrobienia pysznej bezy. Ciasto przygotowane z tych składników jest dość kaloryczne, dlatego warto spożywać je w umiarkowanych ilościach.
Wiórki kokosowe są bardzo smaczne. Ich zastosowanie w kuchni jest bardzo duże, mogą stanowić dodatek do owsianki, lodów, ciastek, ciasteczek, mogą być również wykorzystane jako panierka do mięsa. W produkcie tym znajdziemy przede wszystkim witaminę C, E i niektóre witaminy z grupy B. Składniki te przyczyniają się do zwiększenia naszej odporności, poprawiają wygląd skóry, pomagają w regulowaniu pracy układu nerwowego. Do składników mineralnych obecnych w wiórkach kokosowych możemy zaliczyć potas, magnez, wapń, cynk, fosfor i sód. Ponadto wiórki kokosowe zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie. Jest cenionym produktem w diecie ketogenicznej.
Podsumowując placek z kokosem lub z wiórkami kokosowymi to idealny pomysł na pyszne ciasto z kokosem dla osób zabieganych. Wystarczy przygotować masę budyniową z kokosem i przełożyć nim herbatniki - ciasto przygotujesz bez użycia piekarnika, dlatego świetnie sprawdzi się, gdy nie posiadasz tego sprzętu kuchennego. Będzie świetnym wyborem na diecie wegetariańskiej.
Alergeny w cieście kokosowym
Lista alergenów dla ciasta kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Herbatniki
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze ciasta kokosowego
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.