Przepis na muffinki kokosowe krok po kroku
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Ksylitol (cukier brzozowy) 10 g 1 łyżka
- Wiórki kokosowe 140 g 2 szklanki
- Mąka pszenna typ 500 60 g ok. 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 10 g 2 łyżeczki
- Jajko 2 szt.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Suche składniki - wiórki, ksylitol, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Dodaj mleko.
Jajka roztrzep widelcem i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj.
Powstałą masę kolejno przekładaj do papilotek.
Piecz ok. 25-30 minut.

(liczba kalorii)
Muffinki kokosowe - cechy przepisu
Więcej o muffinkach kokosowych
Muffinki kokosowe to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla wszystkich miłośników babeczek i słodkich smaków. Smakują wyśmienicie i znikają z talerzy zaledwie w kilka chwil. Ich dodatkową zaletą jest to, że przepis na muffinki kokosowe i jego przygotowanie są niezwykle proste i szybkie- z pewnością każdy sobie z nim poradzi. To nie wszystko. Babeczki z białek z kokosem pięknie prezentują się na stole, sprawdzą się więc także na imprezy i spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Proste babeczki kokosowe przygotowane są z zaledwie kilku składników, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie. Są to jajka, mleko i mąka, oczywiście także wiórki kokosowe. Babeczki z wiórkami kokosowymi możesz dodatkowo urozmaicić innymi dodatkami. Na przykład możesz przygotować babeczki kokosowe z czekoladą białą, mleczną lub gorzką, malinami, migdałami. Muffinki kokosowe są bardzo delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Przygotowane z wiórkami kokosowymi i z czekoladą są prawdziwym rajem dla podniebienia. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, jako zdrową i słodką przekąskę. Zdecydowanie można powiedzieć, że dla osób odchudzających się są one lepszą alternatywą niż ciatsa - nie trzeba przygotowywać całej blachy, która kusi przez kilka kolejnych dni, a zamiast tego wystarczy przygotować jedną czy dwie sztuki babeczek na konkretny dzień. Co więcej, zamiast cukru lub miodu jako słodziki, możesz dodać do nich ksylitolu, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny, przez co całe muffinki będą bardziej zdrowe i dietetyczne. Koniecznie poznaj nasz przepis na muffinki z kokosem. Jeśli raz ich spróbujesz z pewnością się nie zawiedziesz i zagoszczą one w Twojej kuchni już na stałe. Mają wyjątkowy smak, któremu nie łatwo się oprzeć i często zadowalają nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Możesz przygotować je jako poobiedni deser, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub przekąskę dla gości.
Wartości odżywcze muffinek kokosowych
Energia i białka
(70g)
Węglowodany w muffinkach kokosowych
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na muffinki kokosowe
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na muffinki kokosowe
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w muffinkach kokosowych
Lista alergenów dla muffinek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko