Przepis na muffinki kokosowe krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, miska

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Suche składniki - wiórki, ksylitol, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Dodaj mleko.

Jajka roztrzep widelcem i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj.

Powstałą masę kolejno przekładaj do papilotek.

Piecz ok. 25-30 minut.

muffinki z kokosem
muffinki kokosowe
Koszt przygotowania dania
6.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
176 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Muffinki kokosowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach kokosowych

Muffinki kokosowe to świetny pomysł na pyszne i zdrowe słodkości, które sprawdzą się w roli deseru i podwieczorku dla wszystkich miłośników babeczek i słodkich smaków. Smakują wyśmienicie i znikają z talerzy zaledwie w kilka chwil. Ich dodatkową zaletą jest to, że przepis na muffinki kokosowe i jego przygotowanie są niezwykle proste i szybkie- z pewnością każdy sobie z nim poradzi. To nie wszystko. Babeczki z białek z kokosem pięknie prezentują się na stole, sprawdzą się więc także na imprezy i spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Proste babeczki kokosowe przygotowane są z zaledwie kilku składników, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie. Są to jajka, mleko i mąka, oczywiście także wiórki kokosowe. Babeczki z wiórkami kokosowymi możesz dodatkowo urozmaicić innymi dodatkami. Na przykład możesz przygotować babeczki kokosowe z czekoladą białą, mleczną lub gorzką, malinami, migdałami. Muffinki kokosowe są bardzo delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Przygotowane z wiórkami kokosowymi i z czekoladą są prawdziwym rajem dla podniebienia. Można je ze sobą zabrać do pracy czy szkoły, jako zdrową i słodką przekąskę. Zdecydowanie można powiedzieć, że dla osób odchudzających się są one lepszą alternatywą niż ciatsa - nie trzeba przygotowywać całej blachy, która kusi przez kilka kolejnych dni, a zamiast tego wystarczy przygotować jedną czy dwie sztuki babeczek na konkretny dzień. Co więcej, zamiast cukru lub miodu jako słodziki, możesz dodać do nich ksylitolu, który ma znacznie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny, przez co całe muffinki będą bardziej zdrowe i dietetyczne. Koniecznie poznaj nasz przepis na muffinki z kokosem. Jeśli raz ich spróbujesz z pewnością się nie zawiedziesz i zagoszczą one w Twojej kuchni już na stałe. Mają wyjątkowy smak, któremu nie łatwo się oprzeć i często zadowalają nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Możesz przygotować je jako poobiedni deser, coś słodkiego do popołudniowej kawy lub przekąskę dla gości.

Wartości odżywcze muffinek kokosowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
251.52 kcal
176.06 kcal
Białko
6.97 g
4.88 g

Węglowodany w muffinkach kokosowych

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
18.01 g
12.61 g
Węglowodany przyswajalne
14.04 g
9.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.97 g
2.78 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
18.37 g
12.86 g
Tłuszcze nasycone
16.28 g
11.40 g
Tłuszcze nienasycone
2.09 g
1.46 g
Tłuszcze jednonasycone
1.53 g
1.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
0.39 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
74.00 mg
51.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki kokosowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
66.12 µg (mcg)
46.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
0.56 mg
0.39 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
66.12 µg (mcg)
46.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
0.62 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
28.90 µg (mcg)
20.23 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
1.29 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki kokosowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
54.53 mg
38.17 mg
Potas
413.05 mg
289.14 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
147.86 mg
103.50 mg
Fosfor
262.93 mg
184.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
33.39 mg
23.37 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.85 mg
1.29 mg
Cynk
1.04 mg
0.73 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek kokosowych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach kokosowych

Lista alergenów dla muffinek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek kokosowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
10 g
1 łyżka
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Wiórki kokosowe
140 g
2 szklanki
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 140 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
ok. 1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
38.10
Jak oceniasz przepis na muffinki kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób