Kokosowe

Potrawy o smaku kokosowym
Dania kokosowe

Kokos jest owocem rosnącym na palmach kokosowych. W zdecydowanie największej ilości rośnie on w krajach azjatyckich. Woda kokosowa, która skrywa się w łupinach kokosa, uchodzi za jeden z najzdrowszych i najbardziej odżywczych napojów świata. Z miąższu kokosowego produkuje się z kolei olej kokosowy, który służy do smażenia różnorodnych potraw. Kokosa serwować można z daniami również w postaci mąki, płatków, śmietanki, mleka lub wiórków kokosowych, które świetnie sprawdzają się m.in. w deserach oraz domowych wypiekach.

Dania kokosowe – zbiór przepisów na dania na bazie kokosa

Kokos to świetny dodatek do egzotycznych potraw. Przepisy na dania kokosowe popularne są zwłaszcza w Azji, skąd pochodzą kokosy. Całe szczęście pyszne i lekkie potrawy z kokosa coraz chętniej serwujemy również w Polsce. Jakie są proste desery kokosowe, które można zrobić samodzielnie w domu? W jaki sposób otworzyć kokosa, aby dostać się do wody i miąższu? Poznaj najciekawsze właściwości kokosów i dowiedz się, jakie dania na bazie kokosów można przyrządzić we własnej kuchni!

Przepisy na proste i pyszne dania kokosowe – zobacz, jak je zrobić!

Właściwości odżywcze kokosa. Czy o nich wiedziałeś?

Kokos ma wiele cennych właściwości odżywczych, przez co od lat stanowi cenny dodatek do niemal każdej diety. Niezwykle doceniany jest zwłaszcza miąższ kokosowy, a więc jego miękka i aksamitna wyściółka w głębi orzecha, otaczająca orzeźwiającą wodę kokosową. W miąższu znajduje się sporo kwasu foliowego, magnezu, potasu i błonnika, który przyspiesza przemianę materii w organizmie i reguluje jego poprawne funkcjonowanie. Najwięcej w kokosie znaleźć można jednak nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyswajamy znacznie lepiej niż te pochodzenia zwierzęcego. Właśnie z tego względu olej kokosowy polecany jest do stosowania w kuchni zamiast innych mniej wartościowych olejów.

Warto wiedzieć, że kokos wykazuje świetne działanie odżywcze, a jego miąższ może pomóc w walce z otyłością, zwłaszcza brzuszną. Większość węglowodanów zawartych w jego miąższu to błonnik, który ma za zadanie zapewnić na długo uczucie sytości. Dzięki zjedzeniu niewielkiej ilości miąższu kokosowego można więc zaspokoić ssanie w żołądku i nie podjadać między posiłkami! Oczywiście pamiętając o tym, że miąższ sam w sobie jest kaloryczny, więc nie powinno się przesadzać z jego ilością. Poza tym jedzenie kokosów w rozmaitej formie przyczynić się może do obniżenia poziomu cholesterolu, a także ciśnienia tętniczego. Zmniejsza się wobec tego ryzyko rozwoju miażdżycy albo chorób serca. Spożywanie kokosów fantastycznie wpływa też na zapobieganie tworzenia się próchnicy w zębach.

Dania kokosowe – nie tylko smaczne, ale i wspierające zdrowie

Według licznych badań kokos może stanowić naturalny probiotyk. Właśnie w jego miąższu znajdują się bowiem cenne substancje, dzięki którym poradzić można sobie z np. odrą i grypą, a także opryszczką. Wiele osób uważa go wobec tego za naturalny i niezwykle skuteczny antybiotyk. W dalszym ciągu trwają również badania nad tym, jakoby kokos pomagać miał w rozwijaniu się Alzheimera oraz Parkinsona. Co do tej tezy potrzeba jednak jeszcze wiele długich i skomplikowanych badań.

Wiadomo na pewno, że sok z kokosa ma równie pozytywne działanie, co miąższ. Popijając wodę kokosową, można wobec tego np. zmniejszyć dolegliwości związane z problemami układu moczowego. Woda kokosowa pozwala też rozbijać kamienie nerkowe, a także świetnie sprawdza się na różnego rodzaju kłopoty jelitowe (np. biegunkę). Znajduje się w niej bowiem mnóstwo elektrolitów, dzięki którym można uzupełniać niedobór niektórych witamin i substancji odżywczych.

Smaczne i lekkie dania na bazie kokosa. Ciasta, placki i inne desery

Dania kokosowe, czyli w jaki sposób zastosować można kokosa w kuchni?

Po otwarciu kokosa można zjeść z niego miąższ nawet samą łyżeczką. Większość miłośników kokosów wypija z niego wodę, a później zeskrobuje miąższ z brzegów orzecha. Jeszcze inni ze świeżo starym miąższem przyrządzają różne ciekawe dania, ale i masy bądź kremy do ciast, uprzednio dodając do miąższu wodę lub gorące mleko. W kuchni często wykorzystuje się też likier lub aromat kokosowy, które nadają niepowtarzalnego zapachu i smaku potrawom. Ludzie używają też wiórków kokosowych, którymi ozdabiają swoje domowe wypieki. Posypać wiórkami można również lody, ale i kolorowe sałatki owocowe.

Co jeszcze przyrządzić można z kokosa? Otóż można dodać wiórki do porannej owsianki albo dorzucić je do owocowego shake’a. Kokosy w postaci mąki lub płatków połączyć można również z ziemniakami albo ryżem. Warto dodać, że mąkę kokosową produkuje się z odtłuszczonego oraz wysuszonego miąższu kokosa. Właśnie taka mąka ma naprawdę ogromną ilość błonnika, którego jest znacznie więcej niż w innych mąkach dostępnych w marketach spożywczych. Mąka kokosowa jest hipoalergiczna i bezglutenowa, dlatego też placki lub naleśniki mogą z niej robić zwłaszcza osoby, które zmagają się z alergiami pokarmowymi. Oto kilka ciekawych propozycji dań, które można przyrządzić na bazie kokosa:

  • Zupa rybna z mlekiem kokosowym
  • Babka kokosowa
  • Kurczak curry z mlekiem kokosowym
  • Likier kokosowy
  • Sernik z mlekiem kokosowym
  • Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

W jaki sposób otworzyć kokosa?

Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Wystarczy zlokalizować charakterystyczne trzy wgłębienia w kokosie. W jednym z nich należy zrobić niewielką dziurkę – w tym, które nie stawiają oporu. Możesz skorzystać z korkociągu, aby taką dziurkę wydrążyć. Nie jest to jednak koniec! Obrócić teraz trzeba kokos do góry nogami, aby wylać wodę kokosową. Następnie należy uderzyć w kokos tępą stroną noża tak, aby pękł i otworzył się sam. Uważaj przy tym, aby nie zranić się ostrzem noża!

Miąższ kokosowy możesz wybrać poprzez podważenie go nożem, najlepiej takim jak do smarowania masła (z okrągłą końcówką). W ten sposób delikatnie podważaj go, aby miąższ dokładnie odszedł od skorupy kokosa. Później wystarczy już tylko obrać miąższ i zastosować go w kuchni w dowolny sposób. Smacznego!

Kokosowe - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto