Kokosanki w czekoladzie

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosanki w czekoladzie ułożone na drewnianej desce do krojenia.
Kokosanki w czekoladzie
Kokosanki w czekoladzie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 20 min
136 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Białko jajka (2 szt.)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 niepełna szklanka (220 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, łyżka

Przepis na kokosanki w czekoladzie krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wlej mleko skondensowane, dodaj do niego cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj.

W suchej misce umieść białka jaj, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.

Do masy z wiórków kokosowych dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia umieść porcję kokosanek o kształcie orzecha włoskiego (zachowaj odstępy między kokosankami).

Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut. Upieczone kokosanki pozostaw do wystudzenia na kratce.

Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść ją w kąpieli wodnej.

Spody wystudzony kokosanek zanurz w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Wierzch kokosanek polej pozostałą czekoladą.

Kokosanki pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Jak oceniasz przepis na kokosanki w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat kokosanek w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie to doskonała propozycja na przekąskę. Pyszne ciasta z wiórkami kokosowymi stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na kokosanki w czekoladzie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciastek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wiórki kokosowe, białka jaj, mleko skondensowane, mąka ziemniaczana, cukier wanilinowy, czekolada gorzka oraz sól.

A jak zrobić kokosanki w czekoladzie? Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wlej mleko skondensowane, dodaj do niego cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną. Składniki dokładnie wymieszaj. W suchej misce umieść białka jaj, dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Do masy z wiórków kokosowych dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia umieść porcję kokosanek o kształcie orzecha włoskiego (zachowaj odstępy między kokosankami). Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone kokosanki pozostaw do wystudzenia na kratce. Czekoladę umieść w miseczce i rozpuść ją w kąpieli wodnej. Spody wystudzony kokosanek zanurz w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę do pieczenia. Wierzch kokosanek polej pozostałą czekoladą.

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).

Podsumowując: smaczne kokosanki w czekoladzie posypane wiórkami kokosowymi świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kokosankach w czekoladzie

Lista alergenów dla kokosanek w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)

Wartości odżywcze kokosanek w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Kokosanki w czekoladzie to doskonała propozycja na przekąskę. Wiórki kokosowe to bogactwo składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania deserów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
455.98
136.80
Białko (g)
7.43
2.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
39.59
11.88
Węglowodany przyswajalne (g)
32.69
9.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.90
2.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
31.41
9.42
Tłuszcze nasycone (g)
26.51
7.95
Tłuszcze nienasycone (g)
4.90
1.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.29
1.29
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
0.18
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.79
3.84
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
25.54
7.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.43
3.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
74.82
22.45
Potas (mg)
452.95
135.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
119.27
35.78
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
211.59
63.48
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
78.69
23.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.55
0.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.55
0.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.54
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kokosanek w czekoladzie 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kokosanek w czekoladzie

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
220 g
1 niepełna szklanka
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 220 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
33.10