Przepis na kuleczki kokosowe krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą puszystą pianę.

Dodaj wiórki kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki i mleko kokosowe wymieszaj dokładnie.

Formuj okrągłe kule.

Posiekaj płatki migdałów.

Obtocz kule w płatkach migdałowych.

Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Kuleczki kokosowe podane w niebieskiej miseczce.
Kuleczki kokosowe
Koszt przygotowania dania
43.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
417 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Kuleczki kokosowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kuleczkach kokosowych

Kuleczki kokosowe to doskonała propozycja na dobre domowe kuleczki z wiórkami kokosowymi. Pomysł na pyszne kuleczki możesz wykorzystać jako deser podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Przepis na kuleczki kokosowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, wiórki kokosowe, herbatniki, cukier, mleko kokosowe, kakao, płatki migdałów.

Jak zrobić kuleczki kokosowe? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą puszystą pianę. Dodaj wiórki kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki i mleko kokosowe, wymieszaj dokładnie. Formuj okrągłe kule. Posiekaj płatki migdałów. Obtocz kule w płatkach migdałowych. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Kule po przygotowaniu należy przechowywać w lodowce i podawać bez pośrednio z lodówki. Zbyt długie ich przebywanie w temperaturze pokojowej sprawi, że kule się rozpuszczą.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Wiórki kokosowe produkowane są z miąższu kokosa. Kokos jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie zawierają cholesterolu.

Podsumowując pyszne kule kakaowe z kokosem to świetny pomysł na szybki deser. Możesz także przygotować czekoladowe kule z dodatkiem białej lub mlecznej czekolady, którą należy roztopić przed dodaniem do masy lub można ją wykorzystać do dekoracji gotowych kul.

Wartości odżywcze kuleczek kokosowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
521.94 kcal
417.55 kcal
Białko
6.32 g
5.05 g
Fenyloalanina
0.29 mg
0.23 mg
Brak danych dla: kakao 16% (proszek).
czytaj dalej

Węglowodany w kuleczkach kokosowych

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
35.64 g
28.51 g
Węglowodany przyswajalne
29.46 g
23.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.18 g
4.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
42.25 g
33.80 g
Tłuszcze nasycone
27.47 g
21.98 g
Tłuszcze nienasycone
14.78 g
11.82 g
Tłuszcze jednonasycone
11.98 g
9.59 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.79 g
2.24 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
55.78 mg
44.62 mg

Witaminy w przepisie na kuleczki kokosowe

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
175.75 µg (mcg)
140.60 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina C
0.34 mg
0.27 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
3.91 mg
3.13 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
172.36 µg (mcg)
137.89 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.21 mg
Niacyna
1.35 mg
1.08 mg
Foliany
28.42 µg (mcg)
22.73 µg (mcg)
Beta karoten
41.55 µg (mcg)
33.24 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kuleczki kokosowe

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
228.54 mg
182.83 mg
Potas
287.50 mg
230.00 mg
Wapń
85.95 mg
68.76 mg
Fosfor
237.15 mg
189.72 mg
Magnez
72.69 mg
58.15 mg
Żelazo
1.99 mg
1.59 mg
Cynk
1.14 mg
0.91 mg
Miedź
0.43 mg
0.35 mg
Mangan
0.85 mg
0.68 mg
Brak danych dla: cukier, kakao 16% (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kuleczek kokosowych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kuleczkach kokosowych

Lista alergenów dla kuleczek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Cena przygotowania kuleczek kokosowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Mleczko kokosowe
150 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 150 ml
Cukier
240 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Wiórki kokosowe
300 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Herbatniki
240 g
1.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
3.60
Za 240 g
Migdały - płatki
200 g
7.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 3
18.75
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na kuleczki kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88.0% osób