Kuleczki kokosowe

Opublikowano: 05.01.2022 r., 10:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Niebieska miseczka z kokosowymi kulkami
Kuleczki kokosowe
Kuleczki kokosowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Kuleczki są świetną alternatywą dla gotowych sklepowych słodyczy. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
417 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Mleczko kokosowe (150 ml)
  • Cukier (240 g)
  • Wiórki kokosowe (300 g)
  • Herbatniki (240 g)
  • Migdały - płatki (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska

Przepis na kuleczki kokosowe krok po kroku

W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą puszystą pianę.

Dodaj wiórki kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki i mleko kokosowe wymieszaj dokładnie.

Formuj okrągłe kule.

Posiekaj płatki migdałów.

Obtocz kule w płatkach migdałowych.

Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na kuleczki kokosowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kuleczek kokosowych

Kuleczki kokosowe to doskonała propozycja na dobre domowe kuleczki z wiórkami kokosowymi. Pomysł na pyszne kuleczki możesz wykorzystać jako deser podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Przepis na kuleczki kokosowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, wiórki kokosowe, herbatniki, cukier, mleko kokosowe, kakao, płatki migdałów.

Jak zrobić kuleczki kokosowe? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą puszystą pianę. Dodaj wiórki kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki i mleko kokosowe, wymieszaj dokładnie. Formuj okrągłe kule. Posiekaj płatki migdałów. Obtocz kule w płatkach migdałowych. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Kule po przygotowaniu należy przechowywać w lodowce i podawać bez pośrednio z lodówki. Zbyt długie ich przebywanie w temperaturze pokojowej sprawi, że kule się rozpuszczą.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Wiórki kokosowe produkowane są z miąższu kokosa. Kokos jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie zawierają cholesterolu.

Podsumowując pyszne kule kakaowe z kokosem to świetny pomysł na szybki deser. Możesz także przygotować czekoladowe kule z dodatkiem białej lub mlecznej czekolady, którą należy roztopić przed dodaniem do masy lub można ją wykorzystać do dekoracji gotowych kul.

Alergeny w kuleczkach kokosowych

Lista alergenów dla kuleczek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze kuleczek kokosowych

na 100g gotowej potrawy

Kuleczki kokosowe to kaloryczny deser zawierający dużą ilość tłuszczów nasyconych oraz sporo cukru. Deseru nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Tego typu desery powinny pojawiać się w naszej diecie maksymalnie dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
521.94
417.55
Białko (g)
6.32
5.05
Fenyloalanina (mg)
0.29
0.23
Brak danych dla: kakao 16% (proszek).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
35.64
28.51
Węglowodany przyswajalne (g)
29.46
23.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.18
4.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
42.25
33.80
Tłuszcze nasycone (g)
27.47
21.98
Tłuszcze nienasycone (g)
14.78
11.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.98
9.59
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.79
2.24
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.78
44.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
175.75
140.60
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.10
Witamina C (mg)
0.34
0.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
3.91
3.13
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
172.36
137.89
Tiamina (mg)
0.13
0.10
Ryboflawina (mg)
0.26
0.21
Niacyna (mg)
1.35
1.08
Foliany (µg (mcg))
28.42
22.73
Beta karoten (µg (mcg))
41.55
33.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
228.54
182.83
Potas (mg)
287.50
230.00
Wapń (mg)
85.95
68.76
Fosfor (mg)
237.15
189.72
Magnez (mg)
72.69
58.15
Żelazo (mg)
1.99
1.59
Cynk (mg)
1.14
0.91
Miedź (mg)
0.43
0.35
Mangan (mg)
0.85
0.68
Brak danych dla: cukier, kakao 16% (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kuleczek kokosowych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kuleczek kokosowych

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Mleczko kokosowe
150 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 150 ml
Cukier
240 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Wiórki kokosowe
300 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Herbatniki
240 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.60
Za 240 g
Migdały - płatki
200 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
18.75
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
57.50