Przepis na kuleczki kokosowe krok po kroku
- Masło 400 g 2 kostki
- Mleczko kokosowe 150 ml
- Cukier 240 g
- Wiórki kokosowe 300 g
- Herbatniki 240 g
- Migdały - płatki 200 g
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą puszystą pianę.
Dodaj wiórki kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki i mleko kokosowe wymieszaj dokładnie.
Formuj okrągłe kule.
Posiekaj płatki migdałów.
Obtocz kule w płatkach migdałowych.
Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

(liczba kalorii)
Kuleczki kokosowe - cechy przepisu
Więcej o kuleczkach kokosowych
Kuleczki kokosowe to doskonała propozycja na dobre domowe kuleczki z wiórkami kokosowymi. Pomysł na pyszne kuleczki możesz wykorzystać jako deser podczas imprez urodzinowych dla dzieci. Przepis na kuleczki kokosowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, wiórki kokosowe, herbatniki, cukier, mleko kokosowe, kakao, płatki migdałów.
Jak zrobić kuleczki kokosowe? W misce umieść ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą puszystą pianę. Dodaj wiórki kokosowe, kakao, pokruszone herbatniki i mleko kokosowe, wymieszaj dokładnie. Formuj okrągłe kule. Posiekaj płatki migdałów. Obtocz kule w płatkach migdałowych. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny. Kule po przygotowaniu należy przechowywać w lodowce i podawać bez pośrednio z lodówki. Zbyt długie ich przebywanie w temperaturze pokojowej sprawi, że kule się rozpuszczą.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Wiórki kokosowe produkowane są z miąższu kokosa. Kokos jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te nie zawierają cholesterolu.
Podsumowując pyszne kule kakaowe z kokosem to świetny pomysł na szybki deser. Możesz także przygotować czekoladowe kule z dodatkiem białej lub mlecznej czekolady, którą należy roztopić przed dodaniem do masy lub można ją wykorzystać do dekoracji gotowych kul.
Wartości odżywcze kuleczek kokosowych
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w kuleczkach kokosowych
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na kuleczki kokosowe
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na kuleczki kokosowe
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kuleczkach kokosowych
Lista alergenów dla kuleczek kokosowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki