Kokosanki

kokosanki

Kokosanki to jeden z najbardziej popularnych deserów w Polsce. Nasi rodacy uwielbiają słodkie ciastka kokosowe za to, że przepis na nie jest bardzo prosty, a deser robi się naprawdę szybko. Kokosanki piecze się z wiórków kokosowych, białek i cukru, a czasami również z masłem. Ciasteczka na bazie kokosowej, zrobione według tradycyjnego przepisu, powinny być miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają z kolei świeżość nawet do tygodnia.

Kokosanki - polecane przepisy

Kokosanki - pozostałe przepisy

Kokosanki – proste i szybkie przepisy na chrupiące kokosanki

Kokosanki to słynne ciastka kokosowe, które uwielbiane są przez naszych rodaków. Domowe ciasteczka są pyszne, kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Jak zrobić kokosanki z białek według domowej receptury? Ile piec kokosanki w wersji fit? Jak dokładnie wygląda pieczenie kokosanek, krok po kroku? Sprawdź najważniejsze informacje i poznaj najlepsze przepisy na kokosanki.

Przepis na pyszne domowe kokosanki – dowiedz się, jak zrobić ciasteczka!

Pieczenie kokosanek, krok po kroku. Sprawdź, ile piec ciastka kokosowe

Kokosanki są przepysznym deserem w formie kokosowych ciastek. Niektórzy mówią, że to jedne  najbardziej kultowych ciasteczek w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ kilkadziesiąt lat temu niemal codziennie jadało się je do popołudniowej kawy. Ciężko znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała kokosanek. Do przygotowania deseru potrzeba niewielu składników, więc kokosanki są jednym z najbardziej popularnych wypieków w naszym kraju. Ciasteczka kokosowe są doskonałym pomysłem na deser dla całej rodziny. Możesz zrobić je zarówno na popołudniową przekąskę, jak i poczęstunek dla gości. Kokosanki zabrać możesz również do pracy lub na wycieczkę. Aby przyrządzić deser, należy zaopatrzyć się w trzy podstawowe składniki: wiórki kokosowe, białka jajka i cukier.

Najpierw ubij białka na pianę, następnie dodaj do nich cukier – najlepiej zrób to stopniowo. Wsyp wiórki kokosowe do ubitych z cukrem białek i bardzo delikatnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, po czym zacznij nakładać niewielkie porcje masy na jego całość. Piecz ciasteczka w temperaturze ok. 170 st. C przez ok. 20 minut. Najlepiej ustaw grzanie piekarnika na góra-dół. Aby zrobić kokosanki, wystarczy tak naprawdę przestrzegać kilku podstawowych kroków w przepisie. Najważniejsze, aby dokładnie ubić białka z cukrem. Jeśli bowiem uda się całkowicie go rozpuścić, wówczas masa zrobi się gęsta i gładka. Równie ważnym krokiem jest, aby długo nie mieszać ubitych białek z wiórkami kokosowymi, ponieważ wówczas masa na kokosanki może stracić napowietrzenie.

Jeśli chodzi o wykładanie masy na ciastka, powinno się to robić albo za pomocą rękawa kuchennego, albo dwóch łyżek. Dwa sposoby na nakładanie masy są dobre, więc jego wybór zależy wyłącznie od nas samych. Warto pamiętać również o tym, że kokosanki wcale nie muszą być w 100% gładkie. Co do pieczenia ciastek, zawsze należy obserwować ciastka w piekarniku – każdy sprzęt działa bowiem nieco inaczej. Czasem może zdarzyć się tak, że temperatura konieczne do pieczenia będzie mniejsza lub większa, w zależności od piekarnika. Ciasteczka będą dobre wówczas, gdy zrobią się zarumienione. Co ciekawe, do przepisu dodać można również jeszcze jeden składnik, mianowicie masło. Trzeba będzie jednak rozpuścić je np. z cukrem, a dopiero później wymieszać z wiórkami kokosowymi. Przepis na kokosanki jest bardzo prosty i szybki, więc świetnie poradzi z nim sobie nawet osoba, która nie ma zbyt dużego doświadczenia w cukiernictwie.

Jak zrobić dobre fit kokosanki? Dowiedz się, w jaki sposób przygotować ciasteczka

Kokosanki to pyszne ciasteczka, które są chrupiące i niezwykle delikatne. To wspaniały deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Aby zrobić kokosanki z białek, należy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników: wiórki kokosowe, białko jajka, masło, mąka ziemniaczana, ksylitol, aromat migdałowy i sok z cytryny. Najpierw podgrzewaj masło w garnuszku z ksylitolem, aż się rozpuści. Dodaj wiórki kokosowe do roztopionego masła, po czym wymieszaj całość. Ubij białka mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dodaj pianę do masy kokosowo-maślanej, wciąż mieszając. Partiami wykładaj porcje ciasta na blaszkę do pieczenia. Piecz w temperaturze ok. 180 st. C przez ok. 15 minut.

Kokosanki są pysznym deserem dla całej rodziny. To doskonałe ciasteczka dla niespodziewanych gości, które są błyskawiczne w przygotowaniu. Ich skład jest krótki, zatem ciasteczka nie są bardzo niezdrowe. W dodatku dzięki krótkiemu składowi większość osób będzie w stanie szybko przygotować ciasteczka bez najmniejszego doświadczenia w cukiernictwie. Kokosanki robi się z samych białek, zatem ciasteczka są niezwykle delikatne w smaku i konsystencji. Żółtka zawsze wykorzystać można później do zrobienia omleta albo jajecznicy na śniadanie. Zdrowo się odżywiasz? Właśnie dlatego warto używać ksylitolu, a nie białego cukru. Przepis jest bardzo prosty, więc na pewno doskonale z nim sobie poradzisz – nawet gdy nie masz zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu.

Czekoladowe kokosanki – smaczne ciasteczka na każdą okazję

Ciasteczka kokosanki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Jeśli masz ochotę poczęstować swoją rodzinę czymś pysznym, postaw na właśnie te ciastka. Nie dość, że mają ciekawą konsystencję, to w dodatku naprawdę genialnie smakują. To przekąska doskonała zarówno dla najmłodszych, jak i tych starszych. W celu przygotowania czekoladowych kokosanek należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 500, jajka, olej rzepakowy, wiórki czekoladowe, proszek do pieczenia, cukier biały, śmietanka kremowa 36%, cukier z wanilią i gorzka czekolada.

Najpierw wbij jajka do miski, następnie dodaj cukier biały i olej. Dodaj również cukier waniliowy. Ubij wszystko mikserem na średnich obrotach. Przesiej mąkę do masy. Dosyp również proszek do pieczenia, dolej wodę i wciąż ubijaj. Przelej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz całość w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Piecz kokosanki przez ok. 30 minut. Rozpuść czekoladę w rondelku i dodaj śmietankę. Podgrzewaj całość przez chwilę, aby składniki wymieszały się ze sobą. Pokrój ciasto na niewielkie kosteczki, następnie mocz każdy kawałek w rozpuszczonej czekoladzie. Posyp deser wiórkami kokosowymi.

Kokosanki czekoladowe mogą być naprawdę dobrym pomysłem na smaczny deser dla całej rodziny. Nie dość, że są proste do przygotowania, to w dodatku przepis wykorzystać można na większość okazji. Jeśli jesteś miłośnikiem koksowych słodkości, kokosanki z pewnością przypadną ci do gustu. Ciasteczka robi się bardzo szybko, więc mogą stać się one również dobrym deserem dla niespodziewanych gości. Dzięki temu, że w przepisie jest gorzka czekolada, kokosanki nie będą zbyt mdłe lub zbyt słodkie.

Sprawdzone przepisy na domowe kokosanki – poznaj je wszystkie!

Kokosanki z miodem – prosty przepis na domowe ciasteczka

Kokosanki miodowe to pyszne ciastka, które serwować można na wiele różnych okazji. Deser jest tak smaczny, że z pewnością polubią go nie tylko najmłodsi, ale i dorośli. Poza tym receptura na kokosanki jest prosta, więc z ciastkami na pewno każdy świetnie sobie poradzi. Należy pamiętać jednak o tym, że ciastka powinno się robić przynajmniej dzień przed poczęstowaniem nimi znajomych lub rodzinę, ponieważ najlepsze są właśnie na drugi dzień po upieczeniu. Oto najważniejsze składniki, jakie należy przyszykować, aby zrobić kokosanki z miodem: proszek do pieczenia, cukier biały, cukier waniliowy, mleko, miód, jajka, masło, kakao, czekolada deserowa i wiórki kokosowe.

Najpierw przygotuj ciasto na kokosanki. Jajka ubij z cukrem tak, aby utworzyć ze składników możliwie puszystą masę. Dodaj do niej masło (drobno posiekane), miód i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Dolej również mleko. Połącz wszystkie składniki i wylej je na dużą blaszkę. Piecz do momentu, aż włożony w masę patyczek będzie suchy. Najlepiej będzie piec kokosanki w 180 st. C przez 20 minut. Następnie trzeba wystudzić ciasto i pokroić je na niewielką kostkę. Podgrzej składniki polewy, jednak nie doprowadzaj jej do zagotowania. Mieszaj wszystko, aż składniki się ze sobą połączą. Zamocz kostki czekolady deserowej w polewie i obtocz je we wiórkach kokosowych. Jeśli nie masz pomysłu na smaczny deser dla najbliższych, koniecznie przygotuj kokosanki z miodem.

Domowe kokosanki biszkoptowe – najciekawszy pomysł na pyszne ciasteczka

Jeśli przepadasz za czekoladą, biszkoptami i wiórkami kokosowymi, postaraj się upiec smaczne kokosanki. Możesz zrobić je zupełnie bez okazji, ale też przyrządzić kostki kokosowe dla niespodziewanych gości lub na dowolną imprezę rodzinną. Żeby prawidłowo glazurować kostkę, należy pamiętać jednak o kilku ważnych kwestiach, dzięki czemu oblewanie ciastek czekoladą będzie sprawniejsze i nieco bardziej płynne. Dla przykładu nad blachami z papierem do pieczenia powinno się ustawić ruszty, gdzie skapywać będzie nadmiar polewy – wówczas będzie można wyrzucić papier po skończeniu kokosanek biszkoptowych. Sam przepis na domowe kokosanki wystarcza na ok. 20 domowych ciasteczek.

Do przygotowania deseru potrzebujesz następujących składników: mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, miękkie masło, cukier puder, jajka, cukier waniliowy, mleko 3,2%, kakao oraz wiórki kokosowe. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 180 st. C i wyłożyć go papierem do pieczenia. Mąkę trzeba przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, po czym dobrze zamieszać. Masło ubij z cukrem na puszystą i lekką masę. Pojedynczo dodawaj do niej jaja, wciąż ubijając. Dodaj cukier waniliowy i jeszcze raz wymieszaj wszystko. Dodaj mąkę i ponownie zamieszaj całość. Dolej mleko. Następnie dorzuć mąkę, która jeszcze została i połącz ze sobą produkty, aż się połączą. Ciasto rozłóż w foremce, po czym piecz przez ok. 30 minut na złoto. Wbijając w nie wykałaczkę, powinna być czysta – będzie to świadectwem upieczenia się ciasta. Zaczekaj, aż ciasto wystygnie, następnie wyjmij je z foremki. Odetnij brzegi ciasta i pokrój je na kwadraty.

Wstaw pokrojone ciasto do lodówki albo do zamrażarki, ponieważ stanie się bardziej zwarte, gdy się porządnie ochłodzi. W dodatku polewa na cieście będzie szybciej krzepnąć. Co do polewy, składniki na polewę powinno się dodać do rondelka i podgrzewać do momentu, aż się połączą i zagotują. W misce umieść wiórki kokosowe, po czym ustaw dwa druciane ruszty na tacach, które zostaną uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Następnie zanurzaj biszkopt w czekoladowej polewie dwoma widelcami, dokładnie go przykrywając. Nadmiar powinien skapywać prosto do garnka. Przenieś na jeden z drucianych stojaków. Powtórz procedurę, żeby móc kilkukrotnie pokryć polewą każdą kostkę. Na koniec każdą kostkę obtocz we wiórkach kokosowych. Przepis może nie należy do najprostszych, jednak to bardzo smaczna propozycja dla całej rodziny i niespodziewanych znajomych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto