Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kokosanki bez cukru krok po kroku

Białka z dodatkiem ksylitolu oraz szczypty soli ubij na sztywną pianę.

Wiórki kokosowe wymieszaj w drugiej misce z mąką ziemniaczaną.

Następnie wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj porcje masy i formuj z nich okrągłe ciasteczka.

Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 15 minut (do zarumienienia).

Upieczone kokosanki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Kokosanki bez cukru podane w drewnianej miseczce.
Kokosanki bez cukru - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - kokosanki bez cukru

W skrócie
Kalorii w porcji
101 kcal
Wielkość
jednej porcji
25 g
Indeks glikemiczny
44

Wartości odżywcze kokosanek bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Kokosanki bez cukru to doskonała propozycja na smaczny deser dla cukrzyków i nie tylko. Kokosanki są bardzo kaloryczne, dlatego warto uważać na ich ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
407.25
101.81
Białko (g)
7.17
1.79
Fenyloalanina (mg)
0.21
0.05
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
35.19
8.80
Węglowodany przyswajalne (g)
26.61
6.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.58
2.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
30.52
7.63
Tłuszcze nasycone (g)
28.87
7.22
Tłuszcze nienasycone (g)
1.65
0.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.29
0.32
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.09
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.26
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.28
0.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.84
0.21
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.08
2.27
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
69.60
17.40
Potas (mg)
450.13
112.53
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.92
5.98
Fosfor (mg)
126.49
31.62
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
55.17
13.79
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.80
0.45
Cynk (mg)
1.04
0.26
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.41
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kokosanek bez cukru 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kokosankach bez cukru

Lista alergenów dla kokosanek bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Więcej informacji na temat kokosanek bez cukru

Kokosanki bez cukru to doskonały pomysł na pyszne wypieki dla diabetyków. Smaczne ciastka doskonale sprawdzą się jako przekąska do kawy lub herbaty. Możesz bez obawy zabrać je również jako posiłek do pracy. Przepis na kokosanki bez cukru jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: białka jaja kurzego, ksylitol, wiórki kokosowe, mąka ziemniaczana oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić kokosanki bez cukru? Białka z dodatkiem ksylitolu oraz szczypty soli ubij na sztywną pianę. Wiórki kokosowe wymieszaj w drugiej misce z mąką ziemniaczaną. Następnie wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układaj porcje masy i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 15 minut (do zarumienienia). Upieczone kokosanki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne, domowe ciasteczka bez cukru na bazie wiórków kokosowych. Najlepsze ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Warto podać je jako słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Kokosanki świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska do pracy. Kokosanki świetnie sprawdzą się w diecie diabetyków. Kokosanki bez cukru są wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.

Szacunkowy koszt przygotowania kokosanek bez cukru

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Wiórki kokosowe
125 g
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Mąka ziemniaczana
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na kokosanki bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.5% osób