Kokosanki bezglutenowe

Opublikowano: 12.03.2023 r., 11:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosanki bezglutenowe podane na drewnianej desce do krojenia.
Kokosanki bezglutenowe
Kokosanki bezglutenowe to doskonała propozycja na pyszną przekąskę lub posiłek zabierany do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasteczka.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
117 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wiórki kokosowe 1 szklanka (100 g)
  • Mąka kokosowa (40 g)
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Olej kokosowy rozpuszczony (30 ml)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (30 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, bezglutenowy proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kokosanki bezglutenowe krok po kroku

Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Do białek jaj dodaj wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy, napój kokosowy, ksylitol oraz proszę do pieczenia.

Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.

Na blaszkę do pieczenia nakładaj małe porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka.

Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.

Upieczone kokosanki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kokosanki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat kokosanek bezglutenowych

Kokosanki bezglutenowe to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciastka świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub w podróż. Przepis na kokosanki bezglutenowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasteczek bez glutenu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: wiórki kokosowe, mąka kokosowa, białka jaja kurzego, olej kokosowy, napój kokosowy, ksylitol, bezglutenowy proszek do pieczenia oraz sól.

A jak zrobić kokosanki bezglutenowe? Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do białek jaj dodaj wiórki kokosowe, mąkę kokosową, olej kokosowy, napój kokosowy, ksylitol oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na blaszkę do pieczenia nakładaj małe porcje ciasta i formuj z nich okrągłe ciasteczka. Kokosanki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone kokosanki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne, domowe ciasteczka na bazie wiórków kokosowych. Kokosanki świetnie sprawdzą się na diecie bez glutenu. Najlepsze ciasteczka są dobre do spożycia po przestudzeniu. Warto podać je jako słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Kokosanki świetnie sprawdzą się również jako szybka przekąska do pracy. Kokosanki bezglutenowe są wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie.

Alergeny w kokosankach bezglutenowych

Lista alergenów dla kokosanek bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze kokosanek bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Kokosanki bezglutenowe to doskonała propozycja na smaczny deser na diecie bezglutenowej i nie tylko. Kokosanki są bardzo kaloryczne, dlatego warto spożywać je z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
336.81
117.88
Białko (g)
8.32
2.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
19.53
6.84
Węglowodany przyswajalne (g)
11.36
3.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.18
2.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
27.67
9.68
Tłuszcze nasycone (g)
26.05
9.12
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
0.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
5.21
1.82
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.05
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.47
0.16
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.03
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.05
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.21
1.82
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.07
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.07
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.96
1.73
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
80.17
28.06
Potas (mg)
503.22
176.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.67
24.03
Fosfor (mg)
119.30
41.76
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.28
10.25
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
0.62
Cynk (mg)
0.57
0.20
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.08
Brak danych dla: mąka kokosowa, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kokosanek bezglutenowych 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kokosanek bezglutenowych

Koszt składników
54.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
100 g
1 szklanka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Mąka kokosowa
40 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 40 g
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej kokosowy
30 ml
rozpuszczony
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.54
Za 30 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
30 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.27
Za 30 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Proszek do pieczenia
3 g
bezglutenowy
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Koszt składników
54.60