Kokosanki

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:11 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosanki znajdują się na czerwonym talerzu.
Kokosanki
Kokosanki to pomysł na szybkie, domowe ciasteczka, które są bardzo proste do przygotowania. Te ciasteczka nadają się na podróż. Sprawdź, jak wygląda przepis na kokosanki!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
98 kcal
Kcal w porcji
22 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Wiórki kokosowe (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Białko jajka - 3 białka rozmiar L (3 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Przepis na kokosanki krok po kroku

Białka ubij na pianę, a potem stopniowo dodaj cały cukier.

Wiórki kokosowe wsyp do ubitych białek z cukrem i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż niewielkie porcje masy po całym papierze.

Kokosanki piecz przez ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół).

Jak oceniasz przepis na kokosanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat kokosanek

Jak zrobić kokosanki? Tak naprawdę wystarczy dobrze ubić białka z cukrem (gdy cukier całkowicie się rozpuści, masa powinna być gładka i gęsta), a potem wymieszać z wiórkami kokosowymi. Nic więcej nie trzeba dodawać do tych ciasteczek. Warto pamiętać o tym, aby jajka (a w zasadzie białka jajek) miały temperaturę pokojową. Ważne jest także to, aby zbyt długo nie mieszać ubitych białek z wiórkami kokosowymi, aby masa nie straciła swojego napowietrzenia.

Jak upiec kokosanki? Masę na ciasteczka należy nałożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Może to zrobić za pomocą dwóch łyżek (na jednej umieszcza się masę, a drugą ściąga się ją na papier) lub rękawa kuchennego. Oba sposoby są dobre, więc zależy to już od własnych preferencji. Warto wiedzieć, że te ciasteczka nie muszą być gładkie. Wręcz zalecane jest to, aby miały nierówną powierzchnię.

Ciasteczka powinny się upiec w 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Trzeba jednak obserwować kokosanki w czasie pieczenia, ponieważ każdy piekarniki piecze nieco inaczej. Dość często zdarza się tak, że temperatura jest wyższa lub mniej, niż widać na wyświetlaczu. Kokosanki będą dobre, gdy będą ładnie zarumienione.

Ten przepis na kokosanki możesz zmodyfikować. Pyszne wyjdą także ciasteczka z dodatkiem masła. W tym celu masło najpierw należy rozpuścić (można z połową szklanki cukru), a potem wymieszać z wiórkami. Po ostudzeniu taką masę należy połączyć z ubitymi białkami z cukrem (z drugą połową szklanki). Do masy możesz dodać aromat (np. waniliowy). Taką masę należy nanieść na papier do pieczenia wybranym sposobem. Ciasteczka z wiórków kokosowych mogą być fit. W tym celu jednak nie można dodawać do ich białego cukru. Należy go zamienić na zdrowszy zamiennik.

Kokosanki to bardzo szybkie domowe ciasteczka. Ten łatwy przepis nadaje się także dla osoby początkującej, która chce wypróbować upijanie białek z cukrem, ponieważ to właśnie to gra tutaj kluczową rolę. Nawet sprawdzony przepis może się nie udać, a te kokosanki to będzie dobry początek, aby się podszkolić.

Alergeny w kokosankach

Lista alergenów dla kokosanek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze kokosanek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(22g)
Energia (kcal)
445.87
98.09
Białko (g)
5.16
1.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(22g)
Węglowodany (g)
46.66
10.27
Węglowodany przyswajalne (g)
39.32
8.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.34
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(22g)
Tłuszcz (g)
29.20
6.42
Tłuszcze nasycone (g)
27.65
6.08
Tłuszcze nienasycone (g)
1.55
0.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(22g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.14
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.00
Witamina C (mg)
0.68
0.15
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.20
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.14
0.03
Niacyna (mg)
0.29
0.06
Foliany (µg (mcg))
4.81
1.06
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(22g)
Sód (mg)
48.43
10.66
Potas (mg)
276.15
60.75
Wapń (mg)
13.40
2.95
Fosfor (mg)
95.63
21.04
Magnez (mg)
42.62
9.38
Żelazo (mg)
1.53
0.34
Cynk (mg)
0.91
0.20
Miedź (mg)
0.37
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kokosanek 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kokosanek

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
250 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Białko jajka
3 szt.
3 białka rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
16.50