Kokosanki
- Wiórki kokosowe (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Białko jajka - 3 białka rozmiar L (3 szt.)
Przepis na kokosanki krok po kroku
Białka ubij na pianę, a potem stopniowo dodaj cały cukier.
Wiórki kokosowe wsyp do ubitych białek z cukrem i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż niewielkie porcje masy po całym papierze.
Kokosanki piecz przez ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół).
- Ciasto kokosowe
- Ciasteczka kokosowe
- Ciastka kokosowe
- Kokosanki z białek
- Kuleczki kokosowe
- Kulki rafaello
- Kokosanki czekoladowe
- Muffinki kokosowe
- Kokosanki fit
- Kokosanki w czekoladzie
- Rafaello bez pieczenia
- Keto kokosanki
- Kokosanki thermomix
- Deser rafaello
- Kokosanki z mąki kokosowej
- Kokosanki bezglutenowe
- Kokosanki bez cukru
- Kokosanki
Więcej informacji na temat kokosanek
Jak zrobić kokosanki? Tak naprawdę wystarczy dobrze ubić białka z cukrem (gdy cukier całkowicie się rozpuści, masa powinna być gładka i gęsta), a potem wymieszać z wiórkami kokosowymi. Nic więcej nie trzeba dodawać do tych ciasteczek. Warto pamiętać o tym, aby jajka (a w zasadzie białka jajek) miały temperaturę pokojową. Ważne jest także to, aby zbyt długo nie mieszać ubitych białek z wiórkami kokosowymi, aby masa nie straciła swojego napowietrzenia.
Jak upiec kokosanki? Masę na ciasteczka należy nałożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Może to zrobić za pomocą dwóch łyżek (na jednej umieszcza się masę, a drugą ściąga się ją na papier) lub rękawa kuchennego. Oba sposoby są dobre, więc zależy to już od własnych preferencji. Warto wiedzieć, że te ciasteczka nie muszą być gładkie. Wręcz zalecane jest to, aby miały nierówną powierzchnię.
Ciasteczka powinny się upiec w 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Trzeba jednak obserwować kokosanki w czasie pieczenia, ponieważ każdy piekarniki piecze nieco inaczej. Dość często zdarza się tak, że temperatura jest wyższa lub mniej, niż widać na wyświetlaczu. Kokosanki będą dobre, gdy będą ładnie zarumienione.
Ten przepis na kokosanki możesz zmodyfikować. Pyszne wyjdą także ciasteczka z dodatkiem masła. W tym celu masło najpierw należy rozpuścić (można z połową szklanki cukru), a potem wymieszać z wiórkami. Po ostudzeniu taką masę należy połączyć z ubitymi białkami z cukrem (z drugą połową szklanki). Do masy możesz dodać aromat (np. waniliowy). Taką masę należy nanieść na papier do pieczenia wybranym sposobem. Ciasteczka z wiórków kokosowych mogą być fit. W tym celu jednak nie można dodawać do ich białego cukru. Należy go zamienić na zdrowszy zamiennik.
Kokosanki to bardzo szybkie domowe ciasteczka. Ten łatwy przepis nadaje się także dla osoby początkującej, która chce wypróbować upijanie białek z cukrem, ponieważ to właśnie to gra tutaj kluczową rolę. Nawet sprawdzony przepis może się nie udać, a te kokosanki to będzie dobry początek, aby się podszkolić.
Alergeny w kokosankach
Lista alergenów dla kokosanek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze kokosanek
Energia i białka
(22g)
Węglowodany
(22g)
Tłuszcze
(22g)
Witaminy
(22g)
Składniki mineralne
(22g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.