Dania na podróż

Ilustracja: Dania na podróż - propozycje, przepisy, sposoby przygotowania, ciekawostki

Prowiant na podróż stanowi zawsze trudne zagadnienie, gdyż musi on spełniać ważne kryteria. Przede wszystkim jedzenie na podróż musi być łatwe do przewiezienia i nie zajmujące dużo miejsca w bagażu. Główną zaletą dobrego jedzenia na wyjazd, jest jego lekkość, dlatego sprawdzają się kanapki i kruche ciasteczka. Prowiant na wyjazd musi być zdrowy, aby wycieczki nie przerwały problemy żołądkowe. Dlatego też wybieramy przepisy na dania z produktów nie psujących się. Idealnym rozwiązaniem są twarde, świeże warzywa i owoce, orzechy i bakalie, oraz suche wędliny i żółte oraz topione sery.

Dania na podróż - propozycje, przepisy, sposoby przygotowania, ciekawostki

Jedzenie w podróży zawsze jest problemem, szczególnie jeżeli mamy przed sobą długą drogę. Inaczej przygotowujemy przekąski na podróż jeśli jedziemy samochodem, a inaczej jeśli jedziemy pociągiem, autobusem lub lecimy samolotem. Ilość jedzenia, którą możemy zabrać, zależy od miejsca w bagażu i środka lokomocji oraz od długości trasy. Poznaj nasze porady jak przygotować zdrowe i pożywne dania na podróż, które łatwo zrobić i przewozić.

Jak przygotować prowiant na wyjazd

Jedzenie w podróży - jak rozwiązać problem jedzenia na trasie

Obecnie gastronomia przydrożna jest tak rozbudowana, że wszędzie mamy dostęp do restauracji, barów czy sklepów, gdzie bez trudu można zaopatrzyć się w żywność i napoje. Autobusy zatrzymują się na postój przy punktach gastronomicznych, w pociągach mamy wagony restauracyjne, zaś w samolotach dostajemy catering. Minęły czasy, gdy na wycieczkę zagraniczną zabierało się bagaż serków topionych i chleba chrupkiego.

Jednak każdy wyjazd stanowi niewiadomą, gdzie różne rzeczy mogą się zdarzyć. Restauracja na trasie jest zamknięta, lub towarzysze podróży się spieszą i nie mamy śmiałości prosić o postój. Tanie linie lotnicze nie zapewniają cateringu lub jest on płatny i drogi. Zaś jadąc samochodem możemy zabłądzić i utknąć bez jedzenia. Dlatego też warto wziąć ze sobą nawet minimalny prowiant, obliczony według naszych potrzeb żywieniowych.

Najłatwiejsze zadanie mają osoby podróżujące samochodem lub vanem, gdyż jedzenia nie trzeba dźwigać w bagażu. Łatwiej jest je przechować i mniejsze jest niebezpieczeństwo, że jedzenie się wyleje, czy zgniecie.

Najważniejsze zasady jak zrobić i w czym przechować prowiant na wycieczkę

Jedzenie w podróży kieruje się ważnymi zasadami. Przede wszystkim menu na podróż musi być zdrowe, aby wyjazd został zakłócony przez problemy żołądkowe i choroby. Dlatego też nie zabieramy na długą podróż jedzenia, które się łatwo psuje, szczególnie jeśli pogoda jest upalna.

Z menu na podróż wykluczamy więc produkty mleczne, jogurty, kefiry, czy też wędliny o krótkiej trwałości. Na długą podróż lepiej nie zabierać produktów gotowanych jak zupy, zapiekanki czy dania obiadowe w termosie. Wybieramy zaś produkty niepsujące się jak: sery żółte, suche wędliny, jaja na twardo, owoce, warzywa oraz pieczywo i ciasta, czy też nie psujące się słodycze. Do picia nie nadają się koktajle mleczne, zaś najlepiej sprawdza się woda, kawa czy herbata w termosie.

Korzystając z przydrożnej gastronomii warto upewnić się, czy jedzenie jest zdrowe. W podróży czasem lepiej ograniczyć się do dobrego prowiantu zabranego z domu, niż ryzykować sensacje żołądkowe. W podróży lepiej zrezygnować z pysznych dań w przydrożnej gastronomii, jeśli nie mamy pewności, że są świeże i zdrowe.

Ważnym zagadnieniem jest, w czym zabrać dania na podróż. Podstawowym pojemnikiem na dłuższą podróż, szczególnie samochodem, będzie dobry termos na napoje zimne lub gorące, jak również termos obiadowy. Na jedzenie warto zaopatrzyć się w torbę z wkładem chroniącym przed wysoką temperaturą, która pozwoli dłużej przechować jedzenie na wycieczkę.

Jeśli chcemy zabrać jedzenie typu sałatki, zupy, dania obiadowe, musimy zaopatrzyć się w szczelnie zamykane pojemniki, które nie otworzą się w czasie jazdy. Zaletą dobrych pojemników jest bezpieczeństwo, że jedzenie się nie wysypie lub nie rozleje. Sztywne pojemniki można postawić jeden na drugim i zajmują mało miejsca w bagażu. Należy przy tym rozważyć, co zrobić z pustymi pojemnikami, które trzeba będzie nosić. Można po umyciu zapakować w nie na przykład bieliznę czy jakieś zakupy.

Najciekawsze przepisy przekąski, które można wziąć ze sobą na wyjazd

Pomysły na dania na podróż - niezastąpione kanapki

Kanapki stanowią idealne przekąski na podróż, długą i krótką. Są zdrowe, lekkie, łatwo je zapakować i zabrać ze sobą nawet w torbie podręcznej. Kanapki można w każdej chwili zrobić w podróży. Wystarczy kupić w sklepie pieczywo i coś do kanapek.

Każdą kanapkę pakujemy w torebkę śniadaniową. Warto na ten cel przygotować plastikowy pojemnik z przykrywką, w którym zmieszczą się nasze kanapki, a który możemy po zużyciu wyrzucić.

Kanapki i przekąski muszą być pożywne, aby dawały energię w podróży. Lepiej skorzystać z dobrego, pełnoziarnistego pieczywa, zaś do środka kanapek włożyć dobrej jakości suchą wędlinę, żółty lub topiony ser oraz dużo warzyw, jak sałaty, ogórki czy papryka. Lepiej nastawić się na proste przepisy i pomysły. Smaczne są pasty do pieczywa, lecz produkty mielone i rozdrobnione szybciej się psują.

Jak zrobić sałatki na podróż - najlepsze przepisy i pomysły na warzywa i owoce na podróż

Jeszcze lepszym rozwiązaniem do kanapek jest przygotowanie osobno w torebkach i pojemnikach umyte i obrane warzywa, którymi będziemy zagryzać kanapki i dostarczać organizmowi zdrowe witaminu. Idealne są ogórki świeże lub kiszone, papryka, rzodkiewki, marchewka surowa, kalarepa i inne. Warzywa i owoce warto wybierać twarde, które się nie zgniotą w bagażu. Z owoców najlepsze są twarde jabłka oraz sycące banany. Jeśli możemy zabrać pojemniki, warto wybrać winogrona lub śliwki, które nie rozpadną i nie zgniotą się w drodze.

Wbrew pozorom sałatki to świetne dania na podróż, jeśli tylko mamy możliwość, aby wziąć je ze sobą w pojemnikach i zjeść łyżką w podróży. Najbardziej trwałe będą świeże warzywa skropione oliwą z oliwek. Najlepiej sprawdzają się przepisy na sałatki wiosenne z sałaty, ogórka i pomidora, z dodatkiem marchewki, rzodkiewki, kalarepki itp. Aby sałatka była bardziej sycąca dodajemy pestki ze słonecznika, z dyni lub orzechy. Jeśli nie podróżujemy w czasie upału, dobrym rozwiązaniem będzie sycąca sałatka z makaronem lub ryżem czy też z dodatkiem mięsa, która z powodzeniem zastąpi solidny obiad.

Słodycze w menu na podróż

Dietetycy przestrzegają przed spożywaniem słodyczy, jednak w czasie podróży można zrobić wyjątek. W podróży zawsze chce się zjeść coś słodkiego, szczególnie że słodycze pozwalają łatwiej znosić stres, który towarzyszy każdej podróży. Słodycze są małe, lekkie i jeśli nie ma innej możliwości zaspokojenia głodu, możemy zawsze wyciągnąć z kieszeni ciasteczko. Dlatego też w podróży słodycze zawsze warto mieć ze sobą.

Jakie więc słodycze najbardziej nadają się na podróż. Najbardziej sycąca jest czekolada, która dodaje energii, zaspokaja głód i zmniejsza zmęczenie. Warto mieć ze sobą tabliczkę twardej czekolady, najlepiej gorzkiej. Lepiej unikać batoników czy miękkich czekoladek, które mogą rozpuścić się podczas upału i pobrudzić ubranie. Lepszym rozwiązaniem są orzechy i bakalie, które są lekkie, pożywne i sycące.

Lepiej, aby słodycze na podróż były zdrowe. Dlatego unikajmy sklepowych słodyczy pełnych konserwantów. Idealne na podróż są kruche ciasteczka, które są lekkie, nie psujące się i można je zjeść nawet wtedy, gdy się połamią. Najlepiej zastosować przepisy na pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, które można szybko upiec przed podróżą. Idealnym rozwiązaniem na podróż będą również upieczone własnoręcznie muffinki z kakaem.

Pozostałe przepisy na dania na podróż

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto