Potrawy z wiórkami kokosowymi

potrawy z wiórkami kokosowymi

Wiórki kokosowe to popularna dekoracja ciast i deserów. Powstają z wysuszonego i startego miąższu kokosa, a poza walorami smakowymi i dekoracyjnymi zawierają również sporo właściwości zdrowotnych. Orzech kokosa pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia i układu nerwowego, wzmacnia odporność, a występujące w nim średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT znajdują coraz więcej zwolenników, jeśli chodzi o redukcję masy ciała. Ponieważ są dość kaloryczne, powinniśmy je spożywać z umiarem.

Najciekawsze przepisy w temacie potrawy z wiórkami kokosowymi

Przepisy w temacie potrawy z wiórkami kokosowymi

Potrawy z wiórkami kokosowymi. Oto smaczne propozycje

Wiórki kokosowe są popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Powstają z wysuszonego i utartego miąższu orzechu kokosa. Wiórki to z jednej strony atrakcyjna dekoracja przygotowywanych potraw, a z drugiej smaczne uzupełnienie popularnych deserów. Istotnym elementem są również ich właściwości zdrowotne, dzięki czemu uznaje się je za jeden z najzdrowszych dodatków do słodkich dań.

Kokos jest owocem palmy kokosowej, której miejscem pochodzenia jest Azja i Ameryka Południowa. Z kokosa możemy przygotować nie tylko wiórki, ale również mleko kokosowe, mąkę, jogurt i śmietankę. Świetnie smakuje oczywiście także na surowo. Bardzo cennym elementem kokosa jest również woda kokosowa, która występuje w jego wnętrzu. Jest niezwykle bogata w składniki mineralne, dlatego uznaje się ją za naturalny izotonik.

Potrawy z wiórkami kokosowymi – właściwości zdrowotne

Dekoracja deseru wiórkami kokosowymi może znacząco podnieść jego walory zdrowotne. Wiórki kokosowe są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminę E, C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także magnez, potas, wapń, cynk, żelazo, sód i fosfor. Mają pozytywny wpływ na układ immunologiczny, działają antybakteryjnie, mogą również przeciwdziałać rozwojowi osteoporozy. Poprawiają wygląd naszej skóry, wzmacniają włosy i paznokcie, dobrze wpływają na kondycję kości i zębów.

Mają dobroczynne działanie na pracę układu nerwowego, według ostatnich badań mogą mieć pozytywny wpływ na wspomaganie leczenia chorób neurodegeneracyjnych. Są dobrym źródłem błonnika, który usprawnia procesy trawienia, zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości na dłużej i poprawia pracę jelit. Potrawy z wiórkami są źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), które coraz częściej są uznawane za składniki przyspieszające przemianę materii oraz wspomagające procesy odchudzania. Nasycone kwasy tłuszczowe obecne w kokosie są metabolizowane odmiennie niż te pochodzące ze źródeł zwierzęcych, nie powodują więc podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, natomiast wysoka zawartość potasu wspiera dodatkowo pracę serca i pomaga w walce z podwyższonymi ciśnieniem krwi.

Należy pamiętać, że wiórki kokosowe, choć smaczne i zdrowe, są produktem wysokokalorycznym. 100g wiórków ma około 500 kalorii. Jednak ponieważ stosujemy je na ogół w niewielkich ilościach, głównie do tego żeby posypać ciasto lub deser, to w dobrze zbilansowanej diecie nie powinny nam zbytnio zaszkodzić. Jak każdy produkt, wiórki kokosowe nie są polecane dla każdego. Ostrożnie powinny do nich podchodzić osoby cierpiące na miażdżycę i choroby układu krążenia, schorzenia trzustki, a także odchudzający się. Ponieważ mogą wywołać reakcje alergiczne, należy je wprowadzać stopniowo do diety, dokładnie obserwując reakcje swojego organizmu.

Przepis na kokosa

Jak szybko otworzyć owoc kokosa?

Kokosy mają na swojej skorupie trzy małe wgłębienia. Zróbmy dziurkę w jednym z nich i wylejmy przez nią wodę z kokosa do naczynia (nie wylewajmy – to cenna w składniki odżywcze woda kokosowa). Następnie uderzmy tępą częścią noża w obwód kokosa, który przy odpowiednio mocnym uderzeniu powinien sam pęknąć. Wtedy pozostaje nam już tylko wybranie miąższu i przygotowanie z niego odpowiedniej potrawy, na przykład wiórków kokosowych.

Jak przygotować samodzielnie wiórki kokosowe? Prosty przepis na domowy smakołyk

Przepis na domowe wiórki nie jest trudny. Najważniejszy jest dobry wybór odpowiedniego kokosa, który powinien być maksymalnie świeży. Postawmy na ciężkie owoce, w których jest więcej miąższu, dobrze również jeśli słychać w środku odgłos przelewającej się wody, co świadczy o tym, że kokos jest świeży.

Dojrzałego kokosa obieramy ze skorupki, a jego miąższ ścieramy na tarce i suszymy, najlepiej na słońcu. Jeśli ścieramy go na bieżąco możemy również zastosować wiórki w formie świeżej, nadadzą wtedy potrawom jeszcze więcej smaku i aromatu.

Popularne potrawy z wiórkami kokosowymi

Co zrobić z wiórków kokosowych? Możemy posypać nimi deser lub ciasto lub użyć jako składnika potrawy. Są one również częstym składnikiem dań w kuchni azjatyckiej.

Najpopularniejsze potrawy z wiórkami kokosowymi to między innymi:

  • ciasteczka lub ciasto typu rafaello, przyrządzone na bazie herbatników i kremu budyniowego, posypane obficie wiórkami kokosowymi,
  • kokosanki, smaczne lekkie ciasteczka przygotowane najczęściej z mąki, masła, cukru i białek jaj,
  • egzotyczne koktajle, np. z dodatkiem bananów, mango,
  • krem kokosowy, lody,
  • budynie kokosowe z dodatkami np. z kakao i daktylami,
  • sernik typu Bounty, przyrządzony przykładowo na spodzie z herbatników, mąki i masła z masą z mascarpone, wiórków kokosowych i mleka kokosowego z puszki,
  • wiórki kokosowe stanowią świetny, smaczny dodatek do porannych owsianek, szczególnie tych przygotowywanych ze świeżymi owocami,

Dodatek wiórków stosuje się również często w innych potrawach, na przykład jako panierka do mięsa z kurczaka lub ryb, urozmaicenie sałatek albo dań obiadowych.

Dobrym pomysłem na wykorzystanie wiórków kokosowych jest również przygotowanie roślinnego mleka kokosowego. Wiórki kokosowe wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie dokładnie zmiksować i odcedzić.

Co zrobić z wiórkami po zrobieniu mleka kokosowego?

Wiórków pozostałych po przygotowaniu mleka kokosowego nie warto wyrzucać, mogą je wykorzystać jako smaczny dodatek do potraw. Można je dodać do owsianki lub jaglanki albo przygotować z ich dodatkiem pyszny koktajl. Wilgotne wiórki kokosowe możemy również dodawać do ciast, ciasteczek i deserów.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto