Przepis na kokosanki z białek krok po kroku
- Wiórki kokosowe 250 g ok. 2,5 szklanki
- Ksylitol (cukier brzozowy) 100 g 10 łyżek
- Masło 80 g
- Białko jajka 175 szt. 5 białek
- Mąka ziemniaczana 10 g 1 łyżka
- Sok z cytryny 10 ml 1 łyżka
Masło podgrzewaj w garnuszku z dodatkiem ksylitolu, aż się rozpuszczą.
Do roztopionego masła dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Ubitą pianę dodaj do masy maślano kokosowej, delikatnie mieszając.
Porcje ciasta wykładaj łyżeczką na blachę.
Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kokosanki z białek - cechy przepisu
Więcej o kokosankach z białek
Kokosanki z białek to jedne z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów kokosowych. Mają bardzo prosty skład, a ich przygotowanie jest wręcz błyskawiczne i z pewnością każdy sobie z nimi poradzi bez większych problemów. Te pyszne ciastka z kokosem to przepyszne deser, przekąska na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi oraz fajny pomysł na słodką, domową przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. Przedstawiamy przepis na kokosanki z białek z dużą ilością wiórków kokosowych, które są delikatne, chrupiące i mają fantastycznie kokosowy smak. Aby przygotować kokosanki, potrzebujesz białek, wiórków kokosowych, cukru, odrobiny mąki ziemniaczanej i soku z cytryny. Jak widzisz kokosanki przygotowuje się z samych białek, dzięki czemu są bardzo delikatne. Żółtka, które Ci pozostaną możesz wykorzystać na przykład do przygotowania jajecznicy na śniadanie. Standardowa porcja kokosanek przygotowywana jest najczęściej z 5 białek, potrzebujesz więc pięciu jaj o średniej wielkości. Zachęcamy Cię do zrezygnowania z dodatku cukru i zamiany go na naturalny słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol. W porównaniu do cukru, mają one mniejszą kaloryczność (dlatego możesz zjeść więcej bez wyrzutów sumienia :) ) oraz niższych indeks glikemiczny, przez co będą zdecydowanie lepszą i bezpieczniejszą opcją dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Jak już pewnie zauważyłaś/zauważyłeś kokosanki powstają bez wykorzystania mąki pszennej, są więc bezpiecznym słodyczem dla osób na diecie bezglutenowej. Jak zrobić kokosanki z białek? Zacznij od rozpuszczenia masła i stopniowo dodawaj cukier, a najlepiej słodzik. W kolejnym kroku dodaj wiórki kokosowe, a następnie ubij białka na sztywną, jednolitą pianę, pod koniec ubijania dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie wymieszaj pianę z białek z masą białkowo kokosową. To wszystko! Teraz wystarczy, że małą łyżeczką będziesz wykładać porcje ciasta na blachę i piec je około 15 minut. Jak widzisz, przepis nie mógł być prostszy, a smak kokosanek z białek z pewnością Cię zadowoli.
Wartości odżywcze kokosanek z białek
Energia i białka
(65g)
Węglowodany w kokosankach z białek
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy w przepisie na kokosanki z białek
(65g)
Składniki mineralne w przepisie na kokosanki z białek
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kokosankach z białek
Lista alergenów dla kokosanek z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- aromat migdałowy