Kokosanki z białek

Opublikowano: 01.07.2021 r., 12:59 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kokosanki w skorupie kokosa
Kokosanki z białek
Przepyszne, delikatne, chrupiące i niezwykle kokosowe kokosanki z białek to idealny deser, podwieczorek, czy słodka przekąska dla całej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
56 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wiórki kokosowe - ok. 2,5 szklanki (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Masło (80 g)
  • Białko jajka - 5 białek (175 szt.)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser

Przepis na kokosanki z białek krok po kroku

Masło podgrzewaj w garnuszku z dodatkiem ksylitolu, aż się rozpuszczą.

Do roztopionego masła dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Ubitą pianę dodaj do masy maślano kokosowej, delikatnie mieszając.

Porcje ciasta wykładaj łyżeczką na blachę.

Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na kokosanki z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kokosanek z białek

Kokosanki z białek to jedne z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów kokosowych. Mają bardzo prosty skład, a ich przygotowanie jest wręcz błyskawiczne i z pewnością każdy sobie z nimi poradzi bez większych problemów. Te pyszne ciastka z kokosem to przepyszne deser, przekąska na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi oraz fajny pomysł na słodką, domową przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. Przedstawiamy przepis na kokosanki z białek z dużą ilością wiórków kokosowych, które są delikatne, chrupiące i mają fantastycznie kokosowy smak. Aby przygotować kokosanki, potrzebujesz białek, wiórków kokosowych, cukru, odrobiny mąki ziemniaczanej i soku z cytryny. Jak widzisz kokosanki przygotowuje się z samych białek, dzięki czemu są bardzo delikatne. Żółtka, które Ci pozostaną możesz wykorzystać na przykład do przygotowania jajecznicy na śniadanie. Standardowa porcja kokosanek przygotowywana jest najczęściej z 5 białek, potrzebujesz więc pięciu jaj o średniej wielkości. Zachęcamy Cię do zrezygnowania z dodatku cukru i zamiany go na naturalny słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol. W porównaniu do cukru, mają one mniejszą kaloryczność (dlatego możesz zjeść więcej bez wyrzutów sumienia :) ) oraz niższych indeks glikemiczny, przez co będą zdecydowanie lepszą i bezpieczniejszą opcją dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Jak już pewnie zauważyłaś/zauważyłeś kokosanki powstają bez wykorzystania mąki pszennej, są więc bezpiecznym słodyczem dla osób na diecie bezglutenowej. Jak zrobić kokosanki z białek? Zacznij od rozpuszczenia masła i stopniowo dodawaj cukier, a najlepiej słodzik. W kolejnym kroku dodaj wiórki kokosowe, a następnie ubij białka na sztywną, jednolitą pianę, pod koniec ubijania dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie wymieszaj pianę z białek z masą białkowo kokosową. To wszystko! Teraz wystarczy, że małą łyżeczką będziesz wykładać porcje ciasta na blachę i piec je około 15 minut. Jak widzisz, przepis nie mógł być prostszy, a smak kokosanek z białek z pewnością Cię zadowoli.

Alergeny w kokosankach z białek

Lista alergenów dla kokosanek z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze kokosanek z białek

na 100g gotowej potrawy

Kokosanki z białek są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, a w przypadku zastąpienia cukru naturalnym słodzikiem mogą być też elementem diety osób odchudzających się, z cukrzycą czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
86.64
56.32
Białko (g)
10.44
6.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
3.24
2.10
Węglowodany przyswajalne (g)
2.61
1.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
3.60
2.34
Tłuszcze nasycone (g)
3.15
2.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.45
0.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
8.32
5.41
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.08
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.16
5.31
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.41
0.27
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.17
2.71
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.92
1.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
156.26
101.57
Potas (mg)
174.46
113.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.91
5.14
Fosfor (mg)
22.37
14.54
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.80
8.97
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
0.13
Cynk (mg)
0.11
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kokosanek z białek 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kokosanek z białek

Koszt składników
221.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
250 g
ok. 2,5 szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Białko jajka
175 szt.
5 białek
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 30
175.00
Za 175 szt.
Mąka ziemniaczana
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
221.00