Przepis na kokosanki z białek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser

Masło podgrzewaj w garnuszku z dodatkiem ksylitolu, aż się rozpuszczą.

Do roztopionego masła dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Ubitą pianę dodaj do masy maślano kokosowej, delikatnie mieszając.

Porcje ciasta wykładaj łyżeczką na blachę.

Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Często zadawane pytania

kokosanki ułożone w połówce skorupy kokosa udekorowane kwiatem
Kokosanki z białek
Koszt przygotowania dania
186.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
56 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Kokosanki z białek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kokosankach z białek

Kokosanki z białek to jedne z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych deserów kokosowych. Mają bardzo prosty skład, a ich przygotowanie jest wręcz błyskawiczne i z pewnością każdy sobie z nimi poradzi bez większych problemów. Te pyszne ciastka z kokosem to przepyszne deser, przekąska na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi oraz fajny pomysł na słodką, domową przekąskę do popołudniowej kawy lub herbaty. Przedstawiamy przepis na kokosanki z białek z dużą ilością wiórków kokosowych, które są delikatne, chrupiące i mają fantastycznie kokosowy smak. Aby przygotować kokosanki, potrzebujesz białek, wiórków kokosowych, cukru, odrobiny mąki ziemniaczanej i soku z cytryny. Jak widzisz kokosanki przygotowuje się z samych białek, dzięki czemu są bardzo delikatne. Żółtka, które Ci pozostaną możesz wykorzystać na przykład do przygotowania jajecznicy na śniadanie. Standardowa porcja kokosanek przygotowywana jest najczęściej z 5 białek, potrzebujesz więc pięciu jaj o średniej wielkości. Zachęcamy Cię do zrezygnowania z dodatku cukru i zamiany go na naturalny słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol. W porównaniu do cukru, mają one mniejszą kaloryczność (dlatego możesz zjeść więcej bez wyrzutów sumienia :) ) oraz niższych indeks glikemiczny, przez co będą zdecydowanie lepszą i bezpieczniejszą opcją dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Jak już pewnie zauważyłaś/zauważyłeś kokosanki powstają bez wykorzystania mąki pszennej, są więc bezpiecznym słodyczem dla osób na diecie bezglutenowej. Jak zrobić kokosanki z białek? Zacznij od rozpuszczenia masła i stopniowo dodawaj cukier, a najlepiej słodzik. W kolejnym kroku dodaj wiórki kokosowe, a następnie ubij białka na sztywną, jednolitą pianę, pod koniec ubijania dodając sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bardzo delikatnie wymieszaj pianę z białek z masą białkowo kokosową. To wszystko! Teraz wystarczy, że małą łyżeczką będziesz wykładać porcje ciasta na blachę i piec je około 15 minut. Jak widzisz, przepis nie mógł być prostszy, a smak kokosanek z białek z pewnością Cię zadowoli.

Wartości odżywcze kokosanek z białek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
86.64 kcal
56.32 kcal
Białko
10.44 g
6.78 g

Węglowodany w kokosankach z białek

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
3.24 g
2.10 g
Węglowodany przyswajalne
2.61 g
1.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
0.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
3.60 g
2.34 g
Tłuszcze nasycone
3.15 g
2.04 g
Tłuszcze nienasycone
0.45 g
0.29 g

Witaminy w przepisie na kokosanki z białek

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A
8.32 µg (mcg)
5.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C
0.12 mg
0.08 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol
8.16 µg (mcg)
5.31 µg (mcg)
Tiamina
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.41 mg
0.27 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.13 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
4.17 µg (mcg)
2.71 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
1.92 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kokosanki z białek

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
156.26 mg
101.57 mg
Potas
174.46 mg
113.40 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
7.91 mg
5.14 mg
Fosfor
22.37 mg
14.54 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
13.80 mg
8.97 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
0.13 mg
Cynk
0.11 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.03 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kokosanek z białek 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kokosankach z białek

Lista alergenów dla kokosanek z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • aromat migdałowy

Cena przygotowania kokosanek z białek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
250 g
ok. 2,5 szklanki
4.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Masło
80 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Białko jajka
175 szt.
5 białek
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 30
175.00
Za 175 szt.
Mąka ziemniaczana
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
221.00
Jak oceniasz przepis na kokosanki z białek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób