Bez cukru - polecane przepisy
-
Ośmiornica
Ośmiornica, choć w polskiej kuchni jest niezwykle rzadko spotykana i przyrządzana, staje się coraz bardziej popularna wśród wszystkich miłośników owoców …
10 + 90 min łatwy 2 -
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z …
25 + 10 min łatwy 7 370 kcal -
Ciasto francuskie
Ciasto francuskie charakteryzuje się cienkimi warstwami (listkami), które wyraźnie od siebie odstają. Jest to zasługa zarówno składników, jak i odpowiednio …
110 + 10 min średni 1 3010 kcal -
Chinkali
Chinkali to przepis na naprawdę pyszne pierożki, które skradną serca wszystkich, którzy je spróbują. To idealny pomysł na szybki i …
20 + 15 min łatwy 4 745 kcal -
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Jej smak dopełnia dodatek cebulki. Doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz …
15 + 20 min łatwy 2 446 kcal
Bez cukru - pozostałe przepisy
-
Szarlotka z bezą
Pyszna szarlotka z bezą na kruchym cieście to ciasto, które po prostu trzeba znać. Jest bardzo delikatna, maślana i kremowa …
40 + 40 min średni 10 440 kcal -
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i …
35 min łatwy 1 517 kcal -
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa, bardzo łatwa, szybka, lekka i orzeźwiająca to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Można przygotować ją na wiele sposobów …
25 + 40 min średni 6 529 kcal -
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry to pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Przepis na kurczaka w sosie …
35 min łatwy 3 399 kcal -
Krem z kalafiora
Zupa krem z kalafiora to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 …
40 min łatwy 6 158 kcal -
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal
-
Kurczak ze szpinakiem
Kurczak ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Najczęściej przygotowywany jest z makaronem …
40 min łatwy 1 385 kcal -
Tortilla domowa
Łatwa tortilla domowa to doskonała propozycja na bazę pod wiele posiłków. Z tortilli możesz przygotować wrapy z kurczakiem, z mozzarellą, …
25 min łatwy 8 315 kcal -
Owsianka na wodzie
Owsianka na śniadanie na ogół kojarzy nam się z owsianką przygotowywaną na mleku krowim, jogurcie lub ewentualnie napoju roślinnym. Tymczasem, …
10 min łatwy 1 -
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 805 kcal
-
Galaretka bez cukru
Galaretka bez cukru to jeden z tych deserów, który sprawdza się na każdą okazję. Jest łatwy w przygotowaniu i naprawdę …
5 + 5 min łatwy 6 125 kcal -
Słodycze bez cukru
Słodycze bez cukru to produkty, na których zależy nie tylko osobom na diecie, ale również rodzicom małych dzieci. Dlatego warto …
20 + 12 min łatwy 6 602 kcal -
Linguine
Linguine, zwany również bavatte, trenette, lub spłaszczone spaghetti, to jeden z wielu rodzajów włoskich, pszennych makaronów. Pochodzi z regionu Liguria, …
25 min łatwy 1 -
Tort rafaello
Tort rafaello to idealna propozycja ciasta dla miłośników wszystkim dobrze znanych kokosowo migdałowych kuleczek. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego …
60 + 30 min średni 10 688 kcal -
Naleśniki z mąki kokosowej
Naleśniki z mąki kokosowej to doskonały pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Fit naleśniki bez mleka nadawać będą się w …
25 + 10 min łatwy 7 161 kcal -
Pierś z kurczaka ze szpinakiem
Pierś z kurczaka ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. To pyszna i …
30 min łatwy 1 246 kcal
-
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz …
30 + 20 min średni 2 1371 kcal -
Filet z indyka pieczony w rękawie
Soczysty filet z indyka pieczony w rękawie to, bardzo prosty, smaczny i zdrowy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. …
20 + 50 min łatwy 5 298 kcal -
Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni włoskiej. Choć najczęściej serwowna jest jako przystawka, to …
20 min łatwy 3 253 kcal -
Fit sernik na zimno
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego …
30 min łatwy 12 128 kcal
-
Ciasto na pierogi z masłem
Ciasto na pierogi z masłem to najlepsze ciasto na pierogi z dodatkiem masła. Ciasto jest bardzo proste a zarazem wszystkie …
20 min łatwy 20 -
Ciasteczka owsiane bez cukru
Pyszne ciasteczka owsiane bez cukru to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi …
45 + 15 min łatwy 8 85 kcal -
Budyń bez cukru
Waniliowy budyń bez cukru z dodatkiem banana to pyszny deser dla wszystkich członków rodziny, małych i dużych. Jest niesamowicie smaczny …
10 + 20 min łatwy 2 239 kcal -
Kotlety z marchewki
Kotlety z marchewki to pomysł na pyszne, zdrowe, wegetariańskie danie, które przygotujesz w prosty i szybki sposób. Idealnie sprawdzą się …
30 min łatwy 1 -
Cukinia kiszona
Z kiszonkami najczęściej kojarzą nam się kapusta i ogórki. Tymczasem do kiszenia świetnie nada się również cukinia. To bardzo oryginalny …
40 min łatwy 10 33 kcal -
Chapati
Chapati to doskonały pomysł na pyszne pszenne placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebek indyjski serwowany jest jako dodatek do …
30 min łatwy 5
-
Zielone szparagi z patelni
Zielone szparagi z patelni to pomysł na pyszny, lekki, letni posiłek, który fantastycznie sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać …
15 min łatwy 1 99 kcal -
Ziemniaki z ogniska
Prawdziwym smakiem wakacji i lata są zdecydowanie ziemniaki z ogniska. To smaczny i zdrowy sposób na przygotowanie tego popularnego warzywa. …
10 + 60 min łatwy 2 -
Pasta z oliwek
Pasta z oliwek jest prosta do zrobienia. Można ją przygotować w bardzo krótkim czasie, a idealnie sprawdzi się jako smarowidło …
10 min łatwy 30 -
Fit brownie z fasoli
Prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z fasoli w wersji wegańskiej: bez jajek i nabiału. Ma najniższy indeks glikemiczny …
10 + 45 min łatwy 6 202 kcal
Potrawy bez cukru. Zbiór przepisów na dania i desery bez dodatku cukru
Dieta bogata w cukier zyskuje w ostatnich latach coraz więcej negatywnych opinii. Nic w tym dziwnego, jeśli weźmiemy pod uwagę, że nadmiar cukrów prostych w menu jest przyczyną wielu chorób, między innymi schorzeń układu krążenia, problemów z wątrobą, nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2 czy nowotworów. Według założeń WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zawartość cukrów prostych w diecie nie powinna przekraczać 10% naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Niestety, badania wskazują, że nasza codzienny jadłospis zawiera go zdecydowanie zbyt dużo.
Dlaczego warto przejść na dietę bez cukru?
Nadmierna ilość cukrów prostych w jadłospisie może przynieść wiele negatywnych skutków:
- zwiększenie ryzyka wystąpienia nadwagi i otyłości,
- wyższe prawdopodobieństwo zachorowania na insulinooporność i cukrzycę typu 2, chorób układu krwionośnego, systemu nerwowego, chorób nowotworowych,
- pogorszenie trawienia i perystaltyki jelit,
- przewlekłe zmęczenie, osłabienie, gorszy nastrój, kłopoty z pamięcią i koncentracją, problemy ze snem,
- osłabiony system immunologiczny, częste zapadanie na infekcje,
- poszarzała zmęczona skóra, szybsze oznaki starzenia, gorsza kondycja włosów i paznokci.
Jak zmniejszyć ilość cukru w diecie?
Aby ograniczyć ilość cukrów prostych w jadłospisie warto zastosować kilka wskazówek.
- Zadbajmy o pełnowartościowe i różnorodne posiłki. Jeśli wraz z dietą dostarczymy wszystkich niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia składników odżywczych, jest o wiele mniejsze ryzyko, że będziemy mieć ochotę na słodkie przekąski. Dotyczy to zwłaszcza odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych, których niedobór może wywoływać apetyt na cukry proste.
- Jadłospis wzbogaćmy o świeże warzywa i owoce. Duża ilość błonnika zapewni nam uczucie sytości na dłużej i ograniczy chęć sięgania po niezdrowe przekąski.
- Dokonujmy odpowiednich wyborów, na przykład zamiast gotowego jogurtu owocowego zjedzmy jogurt naturalny z owocami i ewentualnie odrobiną naturalnego słodzika. Do koktajlu zamiast cukru wrzućmy banana, daktyle lub naturalnie słodkie mango.
- Przyprawiajmy obficie potrawy. Aromatyczne, korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kurkuma, kardamon, goździki czy imbir skutecznie podkręcają apetyczność dań i nadają im słodkawy smak.
- Czytajmy uważnie etykiety, cukier może znajdować się w składzie naprawdę teoretycznie niewinnych produktów. Znajdziemy go na przykład w keczupie, sosach sałatkowych, wędlinach, płatkach śniadaniowych, napojach i sokach, fast foodach, żywności nadmiernie przetworzonej, jogurtach i serkach owocowych, daniach gotowych, pieczywie, a nawet w słonych przekąskach.
- Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, w pierwszej kolejności sięgnijmy po świeże lub suszone owoce i orzechy. Może się okazać, że taka przekąska ograniczy nasz apetyt na słodycze.
- Cukier najlepiej jest ograniczać stopniowo. Nie warto przechodzić od razu na tzw. detoks cukrowy, bo jest wtedy duże prawdopodobieństwo, że szybko wrócimy do poprzednich nawyków żywieniowych.
Czym zastąpić cukier?
Najzdrowszym rozwiązaniem jest stopniowe odzwyczajenie się od smaku słodkiego, nie każdemu jednak pasować będzie taka metoda. Jeśli chcemy zostawić odrobinę słodyczy w menu, warto zamienić cukier na zdrowy, naturalny słodzik. Jaki słodzik będzie najlepszy?
Ksylitol
Ksylitol to cukier uzyskiwany z brzozy, który ma o wiele mniej kalorii niż ten tradycyjny (100g cukru białego to 405 kalorii, a taka sama ilość ksylitolu 240 kalorii). Jeszcze większa różnicę stanowi wartość indeksu glikemicznego, który jest w przypadku ksylitolu 10 razy niższy niż białego cukru. Ksylitol możemy stosować jako dodatek do wielu dań, np. koktajli, sałatek czy deserów, a także do pieczenia. Należy go jednak wprowadzać stopniowo, gdyż stosowany w nadmiarze może wywoływać biegunki.
Erytrytol
To substancja słodząca występująca naturalnie w niektórych roślinach i pyłkach kwiatowych, ale do celów spożywczych jest pozyskiwany w procesie fermentacji drożdżowej glukozy. Erytrytol (erytrol – obie nazwy są poprawne) zawiera jedynie 20 kalorii w 100g, więc jedna łyżeczka to około 1 kcal. Nadanie się do pieczenia i słodzenia gorących napojów.
Stewia
Jest naturalnym słodzikiem uzyskiwanym z liści stewii. Uznawana jest za jedną z najsłodszych roślin na świecie, jest o wiele słodsza od tradycyjnego cukru. Może być dodawana zarówno do ciepłych i jak i zimnych potraw, jednak z powodu swojego charakterystycznego smaku nie każdemu smakują dania z jej dodatkiem.
Niskokaloryczne słodycze bez cukru
Produkty bezcukrowe lub o obniżonej zawartości tego składnika określane są często jako produkty fit. Nie zawsze jednak żywność oznaczana jako fit jest faktycznie zdrowsza niż ta tradycyjna. Warto dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych, ponieważ producenci często „wzbogacają” bezcukrowe jedzenie niepotrzebnymi dodatkami lub ukrywają cukier pod innymi nazwami. Inne określenia cukru to między innymi: glukoza, fruktoza, sacharoza, karmel, słód jęczmienny, syrop glukozowy czy pięknie brzmiący organiczny cukier kokosowy.
Gotując i piekąc w domu możemy bez problemu przygotować słodycze i desery bez cukru lub ze znacznie obniżoną jego zawartością. Taka niskocukrowa dieta przyniesie wiele korzyści, zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.
Przyrządzając koktajle i smoothie, można dodać banana, ananasa lub daktyle i aromatyczne przyprawy, które nadadzą im słodki smak, bez konieczności dodawania białego cukru. Podobnie możemy przygotować ciastka, dodatkowo wzbogacając je o suszone owoce i orzechy. Nie musi to być koniecznie jedzenie niskokaloryczne, najważniejsze jest to, żeby energia pochodziła ze zdrowych produktów. Godne polecenia są popularne ciastka z płatków owsianych, które dzięki bogactwu składników są pyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe.
Dżemy, konfitury czy powidła możemy spokojnie przyrządzić bez dodatku cukru, przykładowo wymieniając go na ksylitol, stewię lub całkowicie z niego rezygnując. Dobrym przykładem takich dań są powidła śliwkowe, przygotowane z dojrzałych węgierek i smażone jedynie z dodatkiem wody.