Słodycze bez cukru

słodycze bez cukru

Osoby z cukrzycą, osoby odchudzające się lub pragnące wyeliminować cukier z diety, szukają możliwości przygotowania domowych słodyczy, ciast i ciasteczek bez cukru. Według badań biały cukier w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia. Niestety trudno jest całkowicie zrezygnować ze słodkości. Prostym sposobem wyeliminowania cukru jest stosowanie zamienników jak ksylitol, stewia czy erytrol. Ciasta, ciasteczka czy batoniki przygotowujemy również całkowicie bez dodatku cukru lub słodzików, jednak musimy wówczas dodać inne, zdrowe składniki, tak aby słodycze fit były smaczne. Sposobem na słodkie i smaczne ciasta i ciasteczka bez cukru jest dodatek słodkich owoców, konfitur bez cukru, gorzkiej czekolady czy wiórków kokosowych.

Słodycze bez cukru - polecane przepisy

Słodycze bez cukru - pozostałe przepisy

Słodycze bez cukru - przepisy na słodkości bez dodatku cukru

Nikogo nie trzeba przekonywać, że nadmiar cukru powoduje otyłość i choroby cywilizacyjne. Jak w takim razie przygotować smaczne i jednocześnie zdrowe słodycze fit bez cukru dla dorosłych i dla dzieci. Nie jest to zadanie łatwe, gdyż wypieki i ciasteczka bez dodatku cukru po prostu nie smakują. Doradzamy jak można użyć zamienników, aby wyeliminować cukier. Przedstawiamy również proste i łatwe sposoby, jak upiec ciasto i zrobić zdrowe przekąski bez cukru.

Czy cukierki, ciastka, czekoladki są zdrowe

Czy słodkości pełne cukru są zdrowe

Do prawidłowego funkcjonowania organizm człowieka potrzebuje określonego poziomu glukozy we krwi. Glukoza dostarcza, potrzebnej do życia energii. Jednak w naturalnych warunkach organizm czerpie ją z węglowodanów, owoców i warzyw. Ilość ta jest całkowicie wystarczająca.

Jednak w dzisiejszych czasach cukier stał się problemem. Głównie dlatego, że mamy łatwy dostęp do słodzonych pokarmów. Cukier i wyrabiane na bazie cukru cukierki, ciastka, czekoladki są tanie i łatwo dostępne. Słodkości są nie tylko smaczne, lecz stały się także “comfort food”, czyli jedzeniem, które nie służy zaspokajaniu potrzeb energetycznych organizmu, lecz zaspokajaniu potrzeb psychicznych. Słodycze jemy dla przyjemności, dla zniwelowania stresu, dla zapomnienia, zaś dla niektórych stają się one uzależnieniem.

Cukier jest produktem wysoko przetworzonym, który upowszechnił się dopiero w XIX wieku. Wcześniej słodkości dostarczały tylko owoce i miód, zaś glukozę organizm czerpał głównie z węglowodanów. Spożywając cukier dostarczamy do organizmu jedynie związek chemiczny, bez wartości zawartych w owocach, warzywach czy ziarnach. Największym problemem jest nadmierne spożycie cukru, który znajduje się praktycznie we wszystkich wyrobach gotowych.

Kto powinien zdecydować się na słodycze bez cukru

W zasadzie inaczej należy traktować słodycze bez cukrowe dla cukrzyków i dla osób odchudzających się. Do dziś nie poznano całkowicie mechanizmu przybierania na wadze. Dostępne są różne diety i sposoby zrzucenia wagi dla osób otyłych i z nadwagą, które są często nieskuteczne. Nie wiemy czy dobra jest dieta bezmięsna, wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa itp. Pewne jest jednak to, że osoby takie powinny zrezygnować z cukru.

Cukrzyca stanowi zaburzenia rozprowadzania cukru w organizmie. Dieta wysokowęglowodanowa i wysokocukrowa może powodować nadmiar cukru we krwi, czego organizm nie może sam zniwelować. Dlatego też dla cukrzyków zaleca się produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie które nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Cukrzycy muszą zrezygnować nie tylko z cukru, lecz także mąki, masła i śmietany, czyli produktów potrzebnych do wypieku ciast i ciastek.

Jak sprawić, aby cukierki, ciastka, czekoladki były bardziej zdrowe - zamienniki cukru

Do tanich i łatwo dostępnych słodyczy przyzwyczajamy się od dziecka. Dlatego też bardzo trudno jest się od nich odzwyczaić. Jednak ograniczenie spożycia cukru jest dziś koniecznością, dla zachowania zdrowia. Jest to szczególnie ważne dla cukrzyków, którzy muszą zrezygnować ze słodkości, jak również dla osób z nadwagą oraz dla wszystkich, którzy chcą dbać o zdrowie.

Jak ograniczyć ilość cukru w diecie? Czy możliwe są zdrowe słodycze bez cukrowe? Jednym ze sposobów ograniczenia cukru są słodziki, które mogą zastąpić cukier. Niegdyś jedynym i bardzo kosztownym środkiem słodzącym był miód. Dziś również nie dodaje się go do słodkości ze względu na wysoką cenę. Ponadto miód traci wartości odżywcze pod wpływem temparatury, dlatego też nie nadaje się do wypieków.

Naturalne substancje zastępujące cukier uchodzące za zdrowe, jak erytrol, stewia czy ksylitol, są nadal bardzo kosztowne. Są one jednak nie tak drogie, aby osoba, która robi ciasta, wypieki i desery sporadycznie, nie mogła sobie na nie pozwolić. Niektóre przepisy na ciasta i słodycze bez cukru korzystają także z syropu klonowego do słodzenia. Jednak syrop klonowy nie jest zalecany dla cukrzyków.

Dobrym pomysłem na ciasto dla cukrzyków są:

  • ciasto marchewkowe,
  • ciasto jogurtowe,
  • ciasto drożdżowe,
  • sernik wiedeński na bazie chudego sera.

Są to wypieki o niskim indeksie glikemicznym, które zamiast cukru zawierają erytrol lub ksylitol w niewielkiej ilości.

Czy można upiec ciasto bez cukrowe

Można upiec ciasto bez cukrowe, jednak będzie ono niesmaczne. Prostym rozwiązaniem tego problemu są wszelkiego rodzaju szarlotki, tarty czy ciasto francuskie. Ciasto francuskie nie zawiera cukru, gdyż może być stosowane zarówno do wyrobów słodkich i wytrawnych. Prostym sposobem na domowe i zdrowe ciasto fit bez cukru jest placek w stylu szarlotki, czyli cienki spód i duża ilość słodkiego nadzienia na bazie owoców. Jeśli zastosujemy słodki farsz z jabłek lub z fig, będzie on wystarczająco słodki.

Ciasto kruche możemy piec całkowicie bez cukru, który nie jest składnikiem niezbędnym. Jednak kruche ciasto bez cukrowe będzie bardziej delikatne i nadaje się tylko na spody do ciast i na kruche ciasteczka. Dobrym sposobem na słodycze bez cukru są owoce świeże oraz suszone, szczególnie jabłko, banany czy daktyle. Sprawdzi się również gorzka czekolada oraz orzechy.

Jak znaleźć przepis na domowe słodycze bez cukru

Przepis na zdrowe, domowe ciasta fit bez cukru

Najprostszym pomysłem na ciasto bez cukru jest szarlotka sypana, którą z powodzeniem zrobimy bez dodatku cukru. Nadzienie z jabłek i cynamonu jest wystarczająco słodkie. Podobnie bez cukru możemy zrobić ciasto typu apple pie, na spodzie z ciasta francuskiego. Nadzienie robimy ze słodkich owoców, na przykład jabłek, fig, bananów lub z powideł śliwkowych.

Niektóre pomysły na ciasta wegańskie fit świetnie nadają się także dla cukrzyków i osób odchudzających się. Spód do ciasta lub tortu zrobimy z powodzeniem z ciasta kruchego bez cukru. Natomiast ciasto wegańskie robimy ze zmiksowanych orzechów i daktyli, które następnie mieszamy z masłem orzechowym oraz olejem kokosowym. Podstawą pysznych, wegańskich kremów i mas do tortów są orzechy nerkowca, które miksujemy ze słodkimi owocami. Z masy orzechowej robimy serniki wege, natomiast można je również wykorzystać do zrobienia masy tortowej fit bez cukru.

Przepis na domowe ciasteczka i słodkie przekąski dla dorosłych i dla dzieci

Przekąski, ciasteczka, słodycze pełnią ważną rolę na imprezie oraz gdy przyjmujemy gości. Jeśli wśród naszych gości lub domowników są cukrzycy, warto poznać sposoby na pyszne, słodkie ciasteczka i batoniki bez cukru. Ciasteczka i słodkie przekąski są szczególnie ważne dla dzieci, które są przyzwyczajone do słodkości.

Kruche ciasteczka upieczemy także bez cukru i słodzików, jednak nie będą one smaczne. Jak poprawić ich smak? Prostym sposobem jest dodatek rodzynek i pokruszonej, gorzkiej czekolady. Słodkie są również daktyle oraz syropy daktylowe. Z daktyli zrobimy również zdrowe brownie bez cukru. Do kruchych ciasteczek bez cukru dobrym pomysłem na poprawienie smaku będzie także polewa z gorzkiej czekolady.

Pomysły na ciasteczka bez cukru:

  • kruche ciasteczka na bazie kaszy z bananami i rodzynkami,
  • kulki z fasoli z daktylami obtoczone w wiórkach kokosowych,
  • czekoladowe kulki z fasoli obsypane wiórkami kokosowymi,
  • blok czekoladowy z daktylami i rodzynkami,
  • ciepłe lody z daktylami i owocami.

Wszystkie rodzaje ciasteczek i słodyczy zrobimy ze słodzikami takimi jak ksylitol czy erytrol. Mają one niski indeks glikemiczny. Dobrym źródłem słodkości jest także stewia w postaci suszu lub proszku. Zdrowszą alternatywą jest syrop klonowy. Ma on jednak wysoki indeks glikemiczny i nie nadaje się dla cukrzyków.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto