Gofry z mąki kokosowej

Opublikowano: 05.01.2022 r., 11:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gofry z mąki kokosowej podane z owocami i miodem.
Gofry z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to doskonała propozycja na pyszne śniadaniowe gofry. Przygotowane, z mąki kokosowej, gofry nie zawierając glutenu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 15 min
781 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka kokosowa 1 niepełna szklanka (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Mascarpone (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Maliny (250 g)
  • Borówka amerykańska (250 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, miska, gofrownica

Przepis na gofry z mąki kokosowej krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.

Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane.

Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.

Jak oceniasz przepis na gofry z mąki kokosowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat gofrów z mąki kokosowej

Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. Przepis na gofry z mąki kokosowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, jajka, masło orzechowe, serek mascarpone, ksylitol, proszek do pieczenia, maliny, borówki, jogurt naturalny, miód.

Jak zrobić gofry z mąki kokosowej? Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane. Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Masło orzechowe produkowane jest z orzechów arachidowych. Są one w rzeczywistości rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło orzechowe świetnie komponuje się jako dodatek do deserów, a także jako marynata do mięs. Orzeszki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także magnezu i fosforu. Błonnik pokarmowy pomaga w regulowaniu pracy naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszne gofry z owocami doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zdrowe gofry z mąki kokosowej nie zawierają glutenu. Gofry dobre są od razu po przygotowaniu, nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli chcesz, aby gofry były w wersji fit, zamiast mascarpone dodaj do nich jogurtu naturalnego.

Alergeny w gofrach z mąki kokosowej

Lista alergenów dla gofrów z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze gofrów z mąki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Gofry z mąki kokosowej to zdrowy posiłek niezawierający glutenu. Gofry zawierają dużą ilość kalorii ze względu na zawartość mascarpone. Są też dobrym źródłem białka roślinnego oraz zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
208.43
781.60
Białko (g)
6.79
25.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
32.97
123.64
Węglowodany przyswajalne (g)
26.67
100.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.30
23.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
9.44
35.41
Tłuszcze nasycone (g)
5.89
22.07
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
13.34
Cholesterol (mg)
62.26
233.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina C (mg)
5.94
22.27
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
63.91
239.65
Wapń (mg)
47.97
179.90
Żelazo (mg)
1.67
6.26
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z mąki kokosowej 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów z mąki kokosowej

Koszt składników
97.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kokosowa
150 g
1 niepełna szklanka
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
97.80