Przepis na gofry z mąki kokosowej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska, gofrownica

Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.

Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane.

Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.

Często zadawane pytania

Gofry z mąki kokosowej podane z owocami i miodem.
Gofry z mąki kokosowej
Koszt przygotowania dania
58.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
781 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
47

Gofry z mąki kokosowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gofrach z mąki kokosowej

Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. Przepis na gofry z mąki kokosowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, jajka, masło orzechowe, serek mascarpone, ksylitol, proszek do pieczenia, maliny, borówki, jogurt naturalny, miód.

Jak zrobić gofry z mąki kokosowej? Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane. Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.

Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Masło orzechowe produkowane jest z orzechów arachidowych. Są one w rzeczywistości rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło orzechowe świetnie komponuje się jako dodatek do deserów, a także jako marynata do mięs. Orzeszki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także magnezu i fosforu. Błonnik pokarmowy pomaga w regulowaniu pracy naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszne gofry z owocami doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zdrowe gofry z mąki kokosowej nie zawierają glutenu. Gofry dobre są od razu po przygotowaniu, nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli chcesz, aby gofry były w wersji fit, zamiast mascarpone dodaj do nich jogurtu naturalnego.

Wartości odżywcze gofrów z mąki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
208.43 kcal
781.60 kcal
Białko
6.79 g
25.48 g

Węglowodany w gofrach z mąki kokosowej

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
32.97 g
123.64 g
Węglowodany przyswajalne
26.67 g
100.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.30 g
23.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
9.44 g
35.41 g
Tłuszcze nasycone
5.89 g
22.07 g
Tłuszcze nienasycone
3.56 g
13.34 g
Cholesterol
62.26 mg
233.49 mg

Witaminy w przepisie na gofry z mąki kokosowej

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina C
5.94 mg
22.27 mg
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry z mąki kokosowej

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
63.91 mg
239.65 mg
Wapń
47.97 mg
179.90 mg
Żelazo
1.67 mg
6.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów z mąki kokosowej 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach z mąki kokosowej

Lista alergenów dla gofrów z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Jogurt naturalny 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania gofrów z mąki kokosowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kokosowa
150 g
1 niepełna szklanka
4.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Borówka amerykańska
250 g
6.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 250 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210.0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
97.80
Jak oceniasz przepis na gofry z mąki kokosowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób