Przepis na gofry z mąki kokosowej krok po kroku
- Mąka kokosowa 150 g 1 niepełna szklanka
- Jajko 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) 200 g
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Mascarpone 100 g
- Miód 100 g
- Maliny 250 g
- Borówka amerykańska 250 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) 100 g
- Jogurt naturalny 2% 100 g
Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.
Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane.
Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.
Często zadawane pytania
-
Beza pavlova
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Gofry z mąki kokosowej - cechy przepisu
Więcej o gofrach z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. Przepis na gofry z mąki kokosowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania gofrów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, jajka, masło orzechowe, serek mascarpone, ksylitol, proszek do pieczenia, maliny, borówki, jogurt naturalny, miód.
Jak zrobić gofry z mąki kokosowej? Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij. Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane. Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.
Borówki amerykańskie to owoc uprawiany także w Polsce. Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Zawierają małą ilość kalorii i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność. Masło orzechowe produkowane jest z orzechów arachidowych. Są one w rzeczywistości rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Masło orzechowe świetnie komponuje się jako dodatek do deserów, a także jako marynata do mięs. Orzeszki są doskonałym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, a także magnezu i fosforu. Błonnik pokarmowy pomaga w regulowaniu pracy naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując pyszne gofry z owocami doskonale sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zdrowe gofry z mąki kokosowej nie zawierają glutenu. Gofry dobre są od razu po przygotowaniu, nie nadają się do przechowywania w lodówce. Jeśli chcesz, aby gofry były w wersji fit, zamiast mascarpone dodaj do nich jogurtu naturalnego.
Wartości odżywcze gofrów z mąki kokosowej
Energia i białka
(375g)
Węglowodany w gofrach z mąki kokosowej
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy w przepisie na gofry z mąki kokosowej
(375g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry z mąki kokosowej
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach z mąki kokosowej
Lista alergenów dla gofrów z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Jogurt naturalny 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)