Deser z mascarpone

deser z mascarpone

Mascarpone jest cenionym włoskim serem pochodzącym z regionu Lombardia. Najwięcej gospodarstw produkujących domowe sery tego typu znajduje się w pobliżu włoskiego jeziora Como i miasta Lodi. Kiedyś Włosi robili mascarpone jesienią i zimą, ponieważ tylko wtedy, gdy jeszcze nie było lodówek, istniały idealne warunki na jego przechowywanie. Aktualna technologia i nowoczesne sprzęty pozwoliły na produkcję mascarpone każdego dnia, dlatego też możemy codziennie używać słynnego sera do tworzenia pysznych deserów.

Najciekawsze przepisy w temacie deser z mascarpone

Przepisy w temacie deser z mascarpone

Przepisy na deser z mascarpone – zbiór pysznych przepisów na wyjątkowe desery

Desery z mascarpone uchodzą za jedne z najsmaczniejszych deserów na świecie. Ser używany do słodkich wypieków jest smaczny oraz prosty w składzie. Mimo to uważa się, że jest on dość kaloryczny. Ciężko jednak wyobrazić sobie np. słynne włoskie tiramisu bez mascarpone. Jakie właściwości i zastosowanie ma serek? Dlaczego nie należy on do serów typu fit? Sprawdź, jakie są najlepsze przepisy na deser z mascarpone i dowiedz się więcej o wartościach odżywczych włoskiego sera.

Deser z mascarpone – najlepszy przepis na łatwy, lekki i pożywny deser

Czy mascarpone jest łatwy do wyrobienia go samodzielnie? Jak zrobić ten ser?

Wiele ludzi upiera się, że robienie mascarpone w domu należy do trudnych zadań. W rzeczywistości jednak w procesie jego samodzielnego wytwarzania nie ma nic skomplikowanego. Przepis na mascarpone jest bardzo prosty, zatem nawet największy amator kulinarny powinien sobie bez problemu poradzić z serem. Wystarczy przygotować sobie kwasek cytrynowy (ewentualnie octowy, 2 łyżki) i litr śmietany 12%. Jakie kroki trzeba następnie zrobić, aby z tych dwóch składników przygotować doskonały serek mascarpone?

  1. Śmietanę należy podgrzać w kąpieli wodnej – temperatura wody musi wynosić 75 st. C.
  2. Wodę mieszamy do chwili, aż śmietana zrobi się zupełnie gęsta.
  3. Śmietanę należy odstawić i poczekać do momentu, aż wystygnie. Najlepiej, żeby stygła pod przykryciem (np. pod ściereczką).
  4. Teraz trzeba włożyć sitko do miski, a następnie wyłożyć tę miskę chustą. Właśnie na nią wlewa się ostudzoną śmietanę.
  5. Okrywamy chustą wylaną masę i odkładamy naczynie do lodówki na ok. dwanaście godzin.

Jak możesz zauważyć, przepis na domowe mascarpone wcale nie jest taki trudny. Nawet laik w kuchni będzie umieć przygotować ser własnoręcznie pod warunkiem, że ser przeleży odpowiednią ilość czasu w lodówce – wówczas nabierze odpowiedniej formy. Warto spróbować zrobić ser samodzielnie, ponieważ taki mascarpone będzie najzdrowszy. Wiadomo wówczas, co dokładnie się w nim znajduje.

Dlaczego robienie serka mascarpone jest dziś takie proste? Otóż mamy w domach lodówki, a więc kluczowe urządzenie, dzięki któremu możemy schłodzić przygotowany ser i nadać mu odpowiednią konsystencję oraz formę, a także zachować jego świeżość. Kiedyś ludzie nie mieli lodówek, więc mascarpone robiło się tylko jesienią i zimą, aby można było ochłodzić ser. Co ciekawe, mascarpone sprzedawano dawniej w woreczkach przepuszczających powietrze, które ważyły ok. 100 g. Dziś w niektórych sklepach sery te sprzedawane są w nawet 1-kilogramowych pojemnikach.

Do czego używa się sera mascarpone? Z czym najlepszy jest włoski ser?

Mascarpone jest bardzo specyficznym serem zarówno w smaku, jak i konsystencji. Zalicza się go do serów twarogowych, mimo że kompletnie nie przypomina on dobrze znanego w Polsce białego twarogu. Mascarpone jest lżejszy, gdyż wyrabia się go ze śmietany – a właściwie z krowiego mleka. Nie jest to jednak najlepszy ser dla osób, które się odchudzają. Mascarpone jest bardzo kaloryczny – kalorycznością zbliżony jest do kostki masła, ponieważ w jego składzie aż 80% to tłuszcz. Jaki jest mascarpone w smaku? Otóż bardzo kremowy, ale przy tym niezwykle delikatny. Ze względu na swoją konsystencję i smak używany jest do pieczenia ciast, tworzenia sosów i deserów.

Mascarpone jest serem używanym we włoskiej kuchni, gdzie popularnym deserem jest wspominane już tiramisu. Najwięcej serka kupić można w regionie Lombardia, skąd wywodzi się mascarpone. W Italii sera używa się nie tylko do pieczenia deserów, ale też tworzenia pysznych sosów i dipów czy wytrawnych słonych potraw. Włosi lubią zastępować nim masło, ponieważ mascarpone ma podobną do niego konsystencję, jednak już jest odrobinę mniej kaloryczny. Raczej nie używa się go do fit deserów, ale z mascarpone przyrządzić można naprawdę wiele ciekawych słodkości m.in. kremy z owocami, ciasta z galaretką czy torty.

Deser z mascarpone – przepisy na słodkości z serkiem mascarpone

Wartości odżywcze sera mascarpone. Co warto o nich wiedzieć?

Mascarpone nie ma zbyt wielu cennych wartości odżywczych. Owszem, znajduje się w nim m.in. witamina A czy sód, a także wapno, dzięki któremu możliwe jest prawidłowe rozwijanie się kości. Poza tym jest jednak źródłem tłuszczów, przez co nie jest polecany do codziennego spożywania – zwłaszcza osobom, które mają problem z utrzymaniem prawidłowej wagi.

Warto zapamiętać, że kalorie w serze mascarpone pochodzą w 93% z tłuszczy, które się w nim znajdują. Pozostała liczba to białka i węglowodany. Jak można więc ławo zauważyć, mascarpone to produkt wysokokaloryczny z dużą zawartością tłuszczy. Jeśli więc będzie się jadło mascarpone w pokaźnej ilości każdego dnia, niestety, ale może to doprowadzić do otyłości, chorób serca albo pojawienia się cukrzycy.

Smaczny deser z mascarpone – jak go przygotować?

Nie da się nie zauważyć, że w słodkich wypiekach mascarpone pojawia się naprawdę często. Z jego pomocą można bowiem utworzyć m.in. pyszne masy, które świetnie komponują się z różnymi ciastami czy tortami. Włoski ser jest doskonałą bazą do kremów w deserach, ponieważ ma bardzo specyficzną zarówno konsystencję, jak i smak. Nic więc dziwnego, że cukiernicy na całym świecie używają mascarpone do tart z owocami, biszkoptów czy serników. Mascarpone znakomicie komponuje się również z naleśnikami, lodami czy jako „utrwalacz” bitej śmietany w deserach. Oto kilka przepisów na desery, w których mascarpone sprawdza się naprawdę znakomicie.

  • Deser z mascarpone i truskawkami – jeśli masz ochotę na deser, znakomitym sposobem będzie zrobienie kremu z mascarpone i wymieszanie go z sezonowymi owocami np. truskawkami. Aby deser nie był zbyt słodki, możesz zmieszać masę z pokruszonymi herbatnikami.
  • Beza z serkiem mascarpone i malinami – mascarpone znakomicie nada się jako baza do ciasta bezowego. Połączenie kruchości bezy z malinami zachwyci wszystkich domowników i gości!
  • Czekoladowe trufle z mascarpone – zamiast kupować bombonierkę na prezent, równie dobrze przyrządzić można trufle z mascarpone, do których dodać można prażone orzechy. Taki słodki prezent na pewno zadowoli podniebienie każdego obdarowanego solenizanta!
  • Lody śmietankowe – jeśli lubisz lody, na bazie śmietanki i mascarpone przygotować można pyszne i aksamitne lody śmietankowe. Z pewnością będzie to zdrowsza wersja niż lody zakupione w markecie spożywczym.
  • Mus miętowy z limonką – to orzeźwiający deser na lato, w którym mascarpone połączony z syropem z agawy świetnie posłuży jako baza.
  • Crumble z serkiem mascarpone i malinami – pyszne ciasto crumble z malinami najlepiej jest uzupełnić serkiem mascarpone, który w połączeniu z bitą śmietaną świetnie podkreśli smak deseru.
  • Deser z mascarpone i galaretką – jeśli masz ochotę na cos słodkiego, a niekoniecznie jest czas na upieczenie ciasta, idealnym pomysłem będzie zrobienie deseru w formie galaretki z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i świeżymi, sezonowymi owocami.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto