Śniadanie bezglutenowe - polecane przepisy
-
Chleb bezglutenowy
Chleb bezglutenowy to idealna alternatywa dla tego zrobionego z mąki pszennej. Jest naprawdę smaczny i niezwykle miękki. Dzięki odpowiednim proporcjom …
45 + 50 min łatwy 10 186 kcal -
Jaglanka
Ta pyszna i prosta jaglanka to świetne rozwiązanie na śniadanie, które będzie zdrowe i sycące. Możesz przygotować ją na mleku …
10 + 13 min łatwy 1 -
Chleb kukurydziany
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących …
30 + 40 min łatwy 24 64 kcal -
Omlet z płatkami owsianymi
Omlet z płatkami owsianymi to jedna z propozycji na soczyste, słodkie danie z jajek. Omlet możesz podać na śniadanie, podwieczorek …
10 + 10 min łatwy 1 452 kcal -
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną …
10 + 20 min łatwy 1 305 kcal
Śniadanie bezglutenowe - pozostałe przepisy
-
Naleśnik bezglutenowy
Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią …
20 + 15 min łatwy 2 507 kcal -
Owsianka na wodzie
Owsianka na śniadanie na ogół kojarzy nam się z owsianką przygotowywaną na mleku krowim, jogurcie lub ewentualnie napoju roślinnym. Tymczasem, …
10 min łatwy 1 -
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjne powstają z mąki pszennej i z dodatkiem mleka. Dzisiaj jednak przedstawię …
10 + 7 min łatwy 10 95 kcal -
Smoothie Bowl
Smoothie Bowl to świetnie rozwiązanie na smaczne, dietetyczne śniadanie. Taki posiłek jest niezwykle smaczny i odżywczy dając energię na początek …
5 min łatwy 1 330 kcal -
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal -
Bułeczki bezglutenowe
Bułeczki bezglutenowe to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Nie musisz rezygnować ze spożywania pieczywa jeśli jesteś na diecie bez glutenu. …
100 + 30 min łatwy 5 416 kcal
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
Sprawdź jak przygotowanie niecodziennego omletu z jajek z cukinią i serem typu feta jest proste. Pyszny, lekki, zdrowy i szybki, …
15 min łatwy 1 430 kcal -
Budyń z kaszy jaglanej
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na …
10 + 15 min łatwy 4 -
Pieczywo bezglutenowe
Pieczywo bezglutenowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Osoby nie mogące spożywać glutenu bardzo często muszą rezygnować z pieczywa. W …
120 + 50 min łatwy 6 -
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe to super pomysł na przekąskę dla osób chorujących na celiakię i wykluczających gluten z diety. Będzie również …
20 + 40 min łatwy 9 423 kcal
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
Chlebek bananowy bezglutenowy to świetna propozycja ciasta i odmiana tradycyjnego chlebka bananowego dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych (na …
25 + 60 min łatwy 10 220 kcal -
Tortilla bezglutenowa
Tortilla bezglutenowa to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które są zmuszone do wyeliminowania tego składnika z diety. Wystarczy tylko kilka …
20 + 10 min łatwy 6 180 kcal -
Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe z twarogu może i nie będą przypominać tradycyjnych pączków, ale ich smak wcale nie będzie od nich gorszy. …
45 min łatwy 35 177 kcal -
Brownie bezglutenowe
Spróbuj przepisu na brownie bezglutenowe z bananami. Zachwyci Ciebie swoją słodyczą, którą nadadzą mu dojrzałe banany. Ciasto będzie również dobrą …
15 + 30 min łatwy 5 275 kcal -
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to fantastyczny pomysł na śniadanie. Pyszny, szybki, tani i sprawdzony przepis nada się dla całej rodziny, również …
20 min łatwy 10 271 kcal -
Pasta z cieciorki
Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny …
25 min łatwy 10
-
Tarta bezglutenowa
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego zawsze musiałeś sobie odmawiać słodkich wypieków na bazie mąki? Od teraz, nic z tego. Dzisiaj …
60 + 40 min łatwy 5 230 kcal -
Chleb z mąki kukurydzianej
Chleb z mąki kukurydzianej to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb z mąki kukurydzianej jest nieco inny …
140 + 30 min łatwy 10 -
Jajka z pomidorami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne …
15 + 20 min łatwy 4 -
Racuchy bezglutenowe
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy …
30 min średni 2
-
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie to świetne rozwiązanie, dla wszystkich osób eliminujących gluten, które nie chcą rezygnować z pieczywa, a …
10 + 60 min średni 20 -
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Gluten to …
5 + 15 min łatwy 1 702 kcal -
Gofry z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. …
15 + 15 min łatwy 4 781 kcal -
Pasta z awokado i serka
Pasta z awokado i serka to doskonały pomysł na dodatek na kanapki śniadaniowe. Pastę możemy również wykorzystać jako przystawkę podczas …
15 min łatwy 3 301 kcal -
Klasyczna pasta z makreli
Klasyczna pasta z makreli to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
15 + 8 min łatwy 15 72 kcal -
Pasta z makreli fit
Pasta z makreli fit to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
10 + 8 min łatwy 15
-
Szakszuka z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 214 kcal -
Naleśniki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z …
20 + 10 min łatwy 10 33 kcal -
Szakszuka z kiełbasą
Aby wykonać przepis na szakszukę z kiełbasą wystarczą jajka, papryka, pomidory, kiełbasa i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu …
10 + 20 min łatwy 2 254 kcal -
Placki bananowe bez mąki
Placki bananowe bez mąki to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podać także na …
10 + 15 min łatwy 5 429 kcal
Śniadanie bezglutenowe - pomysły na smaczne i sycące śniadanie bez glutenu
Śniadania bezglutenowe to propozycja dla osób, które muszą ograniczyć spożywanie glutenu w swojej diecie, czyli np. posiadają nietolerancję na gluten. Nietolerancja ta przeważnie towarzyszy osobom chorującym na celiakię. W diecie bezglutenowej nie powinniśmy używać mąki pszennej, która może być składnikiem omletów lub placków podawanych na śniadanie z dodatkiem jogurtu i owoców – jednak bez obawy możemy zastąpić ją inną mąką bez glutenu. W artykule tym dowiesz się czym możesz zastąpić produkty z glutenem, aby przygotować pyszne śniadania bezglutenowe.
Dieta bezglutenowa – opis diety
Definicja diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa to dieta, w której należy całkowicie wyeliminować gluten. Przeważnie stosuje się ją w profilaktyce i leczeniu celiakii, czyli choroby trzewnej. Gluten należy wyeliminować z diety również w przypadku alergii lub nietolerancji. Dietę bezglutenową możemy polecić także osobom, które chorują na Hashimoto, czyli autoimmunologiczną nie do czynność tarczycy (ważna, aby zlecił to lekarz).
Czym jest gluten?
Gluten to grupa białek, które występują w różnych produktach spożywczych. Jego nazwa pochodzi od angielskiego słowa „glue”, które po polsku oznacza „klej”. Gluten znajduje się przede wszystkim w ziarnach zbóż, ale dodawany jest również do innych produktów (np. wędlin). Dodatkowo gluten odpowiada za uzyskanie elastycznej konsystencji ciasta, wpływa na zachowanie aromatu produktów spożywczych oraz puszystość wypieków. Z tych powodów gluten chętnie dodawany jest do żywności, która naturalnie go nie zawiera.
Produkty, w których znajduje się gluten
Gluten naturalnie występuje w pszenicy i jej odmianach, życie, pszenżycie oraz jęczmieniu. Do produktów, w których występuje gluten możemy zaliczyć:
- pieczywo i makarony na bazie mąk zawierających gluten,
- otręby i kiełki zbóż, które zawierają gluten
- ciasta i ciastka na bazie produktów zawierających gluten,
- kawa zbożowa,
- piwo,
- płatki śniadaniowe ze zbóż zawierających gluten,
- jogurty z dodatkami,
- parówki i wędliny,
- majonez i musztardę,
- warzywa w puszkach,
- gotowe marynaty,
- czekoladę i chipsy,
- mieszanki przypraw oraz kostki bulionowe.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej
Obecnie technologia jest tak rozwinięta, że produkty w których gluten występuje naturalnie mogą zostać pozbawionego go podczas procesów technologicznych. Warto zwracać uwagę na symbol przekreślonego kłosa podczas zakupów produktów bezglutenowych. Znak ten oznacza produkty, które pozbawione są glutenu – czyli białka, którego powinniśmy się wystrzegać w diecie bezglutenowej.
Do żywności pozbawionej glutenu możemy zaliczyć:
- ryż
- kukurydzę,
- grykę i proso,
- nasiona roślin strączkowych (np. fasolę),
- amarantus i komosę ryżową,
- maniok i sorgo,
- ziemniaki,
- warzywa i owoce,
- orzechy,
- mleko i nabiał bez dodatków,
- jajka,
- mięso czerwone oraz drobiowe,
- ryby i owoce morza,
- oleje roślinne i oliwę z oliwek,
- ocet.
Wyżej wymienione produkty nie powinny zawierać glutenu. Istnieje jednak ryzyko, że zostały nim zanieczyszczone podczas produkcji czy pakowania. Obecnie rynek produktów spożywczych jest tak rozwinięty, że bez problemu znajdziemy produkty bezglutenowe do przygotowania pysznych śniadań - wystarczy wybierać produkty bez glutenu lub oznaczone przekreślonym kłosem.
Śniadanie – opis posiłku
Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia, który zazwyczaj spożywany jest w godzinach porannych. Śniadanie może składać się z bardzo różnych potraw – od bardzo prostych do skomplikowanych. Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ ma dostarczyć energii do naszego organizmu po nocnej przerwie.
Spożywanie śniadania w krótkim czasie po wstaniu sprawia, że wykazujemy większą wydajność do pracy. Śniadanie powinno być posiłkiem, które zawiera błonnik, węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym oraz białko pełnowartościowe, do śniadania takiego możemy zaliczyć na przykład płatki owsiane na mleku lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, orzechów oraz sezonowych owoców. Takie śniadanie zapewni doskonałą podaż białka oraz węglowodanów, znajdziemy w nim również wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Przykładowe przepisy na śniadanie bezglutenowe i krótki opis
Warzywna pasta kanapkowa
Warzywne pasty do kanapek w diecie bezglutenowej należy podać na pieczywie bez glutenu. Fit pasty kanapkowe możemy przygotować z wielu warzyw oraz ich kombinacji. Przepisy są bardzo proste, dlatego nie wymagają od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Warto wspomnieć, że warzywne pasty kanapkowe świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie. Możemy spakować je w pudełko i zabrać ze sobą do pracy oraz podać je podczas spotkań rodzinnych z dodatkiem np. pokrojonych surowych marchewek.
Pasta kanapkowa z nasion roślin strączkowych
Pasty kanapkowe możemy przygotować również na bazie roślin strączkowych. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub surowych warzyw. Przepisy na zdrowe pasty z nasion roślin strączkowych mogą być wymagające, ponieważ często potrzebują dużo czasu. Jest to spowodowane faktem, że nasiona roślin strączkowych należy wcześniej namoczyć.
Owsianka
Płatki owsiane są produktem spożywczym, który uzyskiwany jest z owsa. Sam owies nie zawiera glutenu, jednak płatki mogą być nim zanieczyszczone po kontakcie z innymi zbożami w fabryce. Zdrowe owsianki doskonale sprawdzą się na dietach redukcyjnych, wegetariańskich czy bezglutenowych. Dodatkowo śniadanie z płatków owsianych oraz mleka dostarczy do naszego organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów. Owsiankę możemy przygotować na mleku lub na wodzie. Jako dodatki do owsianki możemy zastosować świeże, sezonowe owoce, orzechy, masło orzechowe czy wiórki kokosowe. Spożywając płatki owsiane dostarczymy do naszego organizmu niektóre witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz błonnik. Przepis na to smaczne śniadanie jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Szybkie w przygotowaniu owsianki świetnie sprawdzą się jako pomysł na fit śniadanie bez glutenu.
Omlet francuski
Omlet ten przygotowywany jest z jaj, które musimy roztrzepać z wodą lub mlekiem oraz solą. Podawany jest na słono. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta najlepiej rozbić ją za pomocą trzepaczki. Następnie masę jajeczną należy podsmażyć na rozgrzanym maśle. Omlet smażymy do jego delikatnego zarumienienia się i ścięcia białka. Potrawa ta podawana jest na gorąco z nadzieniem, które nakłada się jeszcze na patelni. Dodatkami do naszego omleta francuskiego mogą być warzywa, grzyby czy wędliny. W diecie bezglutenowej warto zwrócić uwagę na dodatki, które wybierzemy. Omlet francuski to doskonały pomysł nie tylko na ciepłe śniadanie.
Placki jogurtowe
Jest to doskonała propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Placki te doskonale smakują z dodatkiem miodu, syropu klonowego czy musu przygotowanego ze świeżych owoców. Do ich wykonania potrzebujemy jogurtu naturalnego, jajek, cukru waniliowego, dowolnej mąki, proszku do pieczenia oraz dodatków. W diecie bezglutenowej warto zwrócić uwagę na wybór mąki oraz proszku do pieczenia – możemy wybrać np. mąkę ryżową lub kukurydzianą oraz bezglutenowy proszek do pieczenia. Szybkie w przygotowaniu placki świetnie sprawdzą się jako ciepłe śniadanie dla dzieci.