-
Menemen
Ta smaczna, kremowa i mocno pomidorowa jajecznica jest zdrowa i sycąca. Menemen to dobre rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Próbowałeś już …
10 + 15 min łatwy 2 428 kcal -
Budyń jaglany
Poznaj przepis na budyń jaglany z bananem, cynamonem i masłem orzechowym – z mąki jaglanej, bez mleka. To pyszny deser …
10 min łatwy 2 1003 kcal -
Guacamole z awokado
Zdrowa i pyszna pasta z awokado, znana wszystkim pod nazwą guacamole. Idealna na tosty, do tortilli lub burrito. Zobacz jak …
5 min łatwy 2 119 kcal
Śniadanie bezglutenowe - przepisy
-
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe to alternatywa idealna dla wszystkich miłośników domowych słodkości, w wersji nieco zdrowszej. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom …
20 + 15 min łatwy 4 136 kcal -
Klasyczna pasta z makreli
Klasyczna pasta z makreli to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
15 + 8 min łatwy 15 72 kcal -
Racuchy bezglutenowe
Racuchy z jabłkiem to pyszne, słodkie placuszki, które zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowane na śniadanie, kolację, czy …
30 min średni 2 700 kcal -
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
Sprawdź jak przygotowanie niecodziennego omletu z jajek z cukinią i serem typu feta jest proste. Pyszny, lekki, zdrowy i szybki, …
15 min łatwy 1 430 kcal -
Jaglanka
Ta pyszna i prosta jaglanka to świetne rozwiązanie na śniadanie, które będzie zdrowe i sycące. Możesz przygotować ją na mleku …
10 + 13 min łatwy 1 268 kcal -
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną …
10 + 20 min łatwy 1 305 kcal
-
Naleśniki z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z …
20 + 10 min łatwy 10 33 kcal -
Placuszki z cukinii bezglutenowe
Placuszki z cukinii bezglutenowe to sposób na naprawdę smaczne danie, które dostarcza sporo witamin i składników mineralnych. Wolne jest za …
20 + 15 min łatwy 4 355 kcal -
Placuszki białkowe
Te dietetyczne placuszki białkowe są genialnym pomysłem na śniadanie fit. Proteinowe, bez mąki oraz cukru – dobre na śniadanie zdrowe …
15 min łatwy 1 323 kcal -
Szakszuka z chorizo
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi to pyszne danie, nie …
10 + 15 min łatwy 1 391 kcal -
Smoothie Bowl
Smoothie Bowl to świetnie rozwiązanie na smaczne, dietetyczne śniadanie. Taki posiłek jest niezwykle smaczny i odżywczy dając energię na początek …
5 min łatwy 1 330 kcal
-
Pasta z awokado i serka
Pasta z awokado i serka to doskonały pomysł na dodatek na kanapki śniadaniowe. Pastę możemy również wykorzystać jako przystawkę podczas …
15 min łatwy 3 301 kcal -
Smoothie z awokado
Smoothie z awokado to doskonała propozycja na pożywne danie. Świetnie sprawdzi się jako zdrowe drugie śniadanie dla osób dbających o …
10 min łatwy 2 247 kcal -
Muffinki jajeczne
Muffinki jajeczne to fajna propozycja na śniadanie na słono. Szybkie, warzywne muffinki z jajek są pyszną formą podanie warzyw, która …
10 + 25 min łatwy 4 268 kcal -
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Gluten to …
5 + 15 min łatwy 1 702 kcal -
Hummus pomidorowy
Hummus pomidorowy to bardzo dobry pomysł na pyszną pastę na śniadanie dla Twojej rodziny. Hummus jest najlepszy jako zdrowe śniadanie …
5 + 20 min łatwy 6 147 kcal -
Koktajl z borówek
Szybka przekąska w formie koktajlu z borówek to świetna fit propozycja na zdrowy przysmak. Całość do zrobienia w zaledwie 5 …
5 min łatwy 3 193 kcal
-
Omlet z boczkiem
Omlet z boczkiem można przygotować na śniadanie lub jako drugi posiłek w ciągu dnia. Taki omlet nie jest trudny, a …
15 min łatwy 1 790 kcal -
Pudding chia
Pudding chia to pyszny i lekki deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych słodkości. Ma niewiele kalorii, …
15 + 10 min łatwy 2 174 kcal -
Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to doskonała propozycja na pyszne jajka z wyrazistym w smaku sosem. Przepis na jajka w sosie …
15 + 10 min łatwy 10 356 kcal -
Placki z banana i jajek
Szybki i smaczny pomysł na placki z banana i jajek. Są to najszybsze placki jakie znam a przy okazji są …
5 + 15 min łatwy 6 63 kcal -
Jajko po turecku
Jajko po turecku to przepis idealny dla wszystkich, którzy kochają ciekawe i oryginalne dania, to właśnie takie jest. Będzie świetną …
20 + 10 min łatwy 1 454 kcal
-
Wytrawne babeczki
Poznaj przepis na wytrawne babeczki, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo sycące, zdrowe i pełne wartości odżywczych. Na …
0 min łatwy 3 322 kcal -
Jajecznica po turecku
Przepis na jajecznicę po turecku, choć brzmi egzotycznie, nie wymaga dalekowschodnich składników. Wystarczą jajka, papryka, pomidory, cebula i czosnek. Są …
15 + 5 min łatwy 2 219 kcal -
Kleik ryżowy
Kleik ryżowy to jedno z tych dań, które zwykle kojarzy się bardzo negatywnie. Czas to zmienić! Z tym przepisem odkryjesz, …
5 + 30 min łatwy 1 159 kcal -
Omlet z płatkami owsianymi
Omlet z płatkami owsianymi to jedna z propozycji na soczyste, słodkie danie z jajek. Omlet możesz podać na śniadanie, podwieczorek …
10 + 10 min łatwy 1 452 kcal -
Naleśnik bezglutenowy
Naleśnik bezglutenowy to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości, jednak w wersji nieco zdrowszej, zwłaszcza dla osób z alergią …
20 + 15 min łatwy 2 507 kcal -
Owsianka na wodzie
Owsianka na śniadanie na ogół kojarzy nam się z owsianką przygotowywaną na mleku krowim, jogurcie lub ewentualnie napoju roślinnym. Tymczasem, …
10 min łatwy 1 379 kcal
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Nie ma chyba osoby, która nie lubi naleśników. Tradycyjne powstają z mąki pszennej i z dodatkiem mleka. Dzisiaj jednak przedstawię …
10 + 7 min łatwy 10 95 kcal -
Omlet bananowy
Puszysty omlet z jajka i banana to doskonała propozycja na smaczne danie na śniadanie. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem jogurtu …
15 min łatwy 2 385 kcal -
Budyń z kaszy jaglanej
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na …
10 + 15 min łatwy 4 289 kcal -
Placuszki z mąki kukurydzianej
Placuszki z mąki kukurydzianej to świetny pomysł na szybką przekąskę i pyszne śniadanie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, …
15 + 15 min łatwy 2 414 kcal -
Omurice
Japoński omlet z ryżem, czyli omurice to smaczny i pożywny pomysł na danie. Miałeś okazję już próbować? Sprawdź jak zrobić …
30 min łatwy 2 483 kcal -
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to fantastyczny pomysł na śniadanie. Pyszny, szybki, tani i sprawdzony przepis nada się dla całej rodziny, również …
20 min łatwy 10 271 kcal -
Pasta z cieciorki
Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny …
25 min łatwy 10 123 kcal -
Chleb z mąki kukurydzianej
Chleb z mąki kukurydzianej to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb z mąki kukurydzianej jest nieco inny …
140 + 30 min łatwy 10 140 kcal -
Kasza jaglana z jabłkami
Kasza jaglana z jabłkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc deser może być spożywana …
5 + 30 min łatwy 4 485 kcal -
Jajka z pomidorami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić jajka z pomidorami to jesteś w odpowiednim miejscu. To szybkie i tanie danie będzie idealne …
15 + 20 min łatwy 4 141 kcal -
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie to świetne rozwiązanie, dla wszystkich osób eliminujących gluten, które nie chcą rezygnować z pieczywa, a …
10 + 60 min średni 20 307 kcal -
Gofry z mąki kokosowej
Gofry z mąki kokosowej to prosty przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Bezglutenowe gofry możesz przygotować także na deser. …
15 + 15 min łatwy 4 781 kcal -
Szakszuka z boczkiem
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, nie jesteśmy w stanie …
10 + 15 min łatwy 2 214 kcal -
Jajecznica z boczniakami
Pyszna jajecznica z bocznikami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 10 min łatwy 4 232 kcal -
Szakszuka z kiełbasą
Aby wykonać przepis na szakszukę z kiełbasą wystarczą jajka, papryka, pomidory, kiełbasa i czosnek. Są to składniki, które w połączeniu …
10 + 20 min łatwy 2 254 kcal -
Placki bananowe bez mąki
Placki bananowe bez mąki to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podać także na …
10 + 15 min łatwy 5 511 kcal -
Drożdżówka bezglutenowa
Drożdżówka bezglutenowa jest świetną opcją zarówno na śniadanie, jak i drugie śniadanie. Całość prezentuje się znakomicie, a przy okazji jest …
40 + 15 min łatwy 15 259 kcal -
Jaglanka z jabłkiem
Jaglanka z jabłkiem i z cynamonem to idealny pomysł na śniadanie, które może być tak samo pełnowartościowe i zbilansowane jak …
15 + 10 min łatwy 2 255 kcal -
Sałatka bezglutenowa
Sałatka bezglutenowa z kurczakiem, z komosy ryżowej, z papryką, ogórkiem i pomidorami koktajlowymi to nie tylko świetny obiad do pracy, …
10 + 25 min łatwy 1 622 kcal -
Pancakes bezglutenowe
Pankejki to jedno z najpopularniejszych i klasycznych dań tradycyjnej kuchni amerykańskiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Standardowo …
30 min łatwy 2 582 kcal -
Wegański omlet
Jeśli myślisz, że omlet musi być z jajek, a osoby na diecie roślinnej mogą o nim zapomnieć. Nic bardziej mylnego. …
10 + 10 min łatwy 1 329 kcal -
Omlet z kiełbasą
Omlet z kiełbasą jest smaczną opcją dla każdego miłośnika śniadań białkowo tłuszczowych. Ten omlet jest smaczny, szybki, a przy okazji …
5 + 15 min łatwy 1 681 kcal -
Omlet z groszkiem
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet …
15 + 7 min łatwy 1 229 kcal -
Keto placki twarogowe
Keto placki twarogowe, to smaczne placki z minimalną zawartością węglowodanów. Takie placki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub II śniadanie. …
10 + 15 min łatwy 1 434 kcal
Śniadanie bezglutenowe - pomysły na smaczne i sycące śniadanie bez glutenu
Śniadania bezglutenowe to propozycja dla osób, które muszą ograniczyć spożywanie glutenu w swojej diecie, czyli np. posiadają nietolerancję na gluten. Nietolerancja ta przeważnie towarzyszy osobom chorującym na celiakię. W diecie bezglutenowej nie powinniśmy używać mąki pszennej, która może być składnikiem omletów lub placków podawanych na śniadanie z dodatkiem jogurtu i owoców – jednak bez obawy możemy zastąpić ją inną mąką bez glutenu. W artykule tym dowiesz się czym możesz zastąpić produkty z glutenem, aby przygotować pyszne śniadania bezglutenowe.
Dieta bezglutenowa – opis diety
Definicja diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa to dieta, w której należy całkowicie wyeliminować gluten. Przeważnie stosuje się ją w profilaktyce i leczeniu celiakii, czyli choroby trzewnej. Gluten należy wyeliminować z diety również w przypadku alergii lub nietolerancji. Dietę bezglutenową możemy polecić także osobom, które chorują na Hashimoto, czyli autoimmunologiczną nie do czynność tarczycy (ważna, aby zlecił to lekarz).
Czym jest gluten?
Gluten to grupa białek, które występują w różnych produktach spożywczych. Jego nazwa pochodzi od angielskiego słowa „glue”, które po polsku oznacza „klej”. Gluten znajduje się przede wszystkim w ziarnach zbóż, ale dodawany jest również do innych produktów (np. wędlin). Dodatkowo gluten odpowiada za uzyskanie elastycznej konsystencji ciasta, wpływa na zachowanie aromatu produktów spożywczych oraz puszystość wypieków. Z tych powodów gluten chętnie dodawany jest do żywności, która naturalnie go nie zawiera.
Produkty, w których znajduje się gluten
Gluten naturalnie występuje w pszenicy i jej odmianach, życie, pszenżycie oraz jęczmieniu. Do produktów, w których występuje gluten możemy zaliczyć:
- pieczywo i makarony na bazie mąk zawierających gluten,
- otręby i kiełki zbóż, które zawierają gluten
- ciasta i ciastka na bazie produktów zawierających gluten,
- kawa zbożowa,
- piwo,
- płatki śniadaniowe ze zbóż zawierających gluten,
- jogurty z dodatkami,
- parówki i wędliny,
- majonez i musztardę,
- warzywa w puszkach,
- gotowe marynaty,
- czekoladę i chipsy,
- mieszanki przypraw oraz kostki bulionowe.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej
Obecnie technologia jest tak rozwinięta, że produkty w których gluten występuje naturalnie mogą zostać pozbawionego go podczas procesów technologicznych. Warto zwracać uwagę na symbol przekreślonego kłosa podczas zakupów produktów bezglutenowych. Znak ten oznacza produkty, które pozbawione są glutenu – czyli białka, którego powinniśmy się wystrzegać w diecie bezglutenowej.
Do żywności pozbawionej glutenu możemy zaliczyć:
- ryż
- kukurydzę,
- grykę i proso,
- nasiona roślin strączkowych (np. fasolę),
- amarantus i komosę ryżową,
- maniok i sorgo,
- ziemniaki,
- warzywa i owoce,
- orzechy,
- mleko i nabiał bez dodatków,
- jajka,
- mięso czerwone oraz drobiowe,
- ryby i owoce morza,
- oleje roślinne i oliwę z oliwek,
- ocet.
Wyżej wymienione produkty nie powinny zawierać glutenu. Istnieje jednak ryzyko, że zostały nim zanieczyszczone podczas produkcji czy pakowania. Obecnie rynek produktów spożywczych jest tak rozwinięty, że bez problemu znajdziemy produkty bezglutenowe do przygotowania pysznych śniadań - wystarczy wybierać produkty bez glutenu lub oznaczone przekreślonym kłosem.
Śniadanie – opis posiłku
Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia, który zazwyczaj spożywany jest w godzinach porannych. Śniadanie może składać się z bardzo różnych potraw – od bardzo prostych do skomplikowanych. Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ ma dostarczyć energii do naszego organizmu po nocnej przerwie.
Spożywanie śniadania w krótkim czasie po wstaniu sprawia, że wykazujemy większą wydajność do pracy. Śniadanie powinno być posiłkiem, które zawiera błonnik, węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym oraz białko pełnowartościowe, do śniadania takiego możemy zaliczyć na przykład płatki owsiane na mleku lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, orzechów oraz sezonowych owoców. Takie śniadanie zapewni doskonałą podaż białka oraz węglowodanów, znajdziemy w nim również wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Przykładowe przepisy na śniadanie bezglutenowe i krótki opis
Warzywna pasta kanapkowa
Warzywne pasty do kanapek w diecie bezglutenowej należy podać na pieczywie bez glutenu. Fit pasty kanapkowe możemy przygotować z wielu warzyw oraz ich kombinacji. Przepisy są bardzo proste, dlatego nie wymagają od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Warto wspomnieć, że warzywne pasty kanapkowe świetnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie. Możemy spakować je w pudełko i zabrać ze sobą do pracy oraz podać je podczas spotkań rodzinnych z dodatkiem np. pokrojonych surowych marchewek.
Pasta kanapkowa z nasion roślin strączkowych
Pasty kanapkowe możemy przygotować również na bazie roślin strączkowych. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub surowych warzyw. Przepisy na zdrowe pasty z nasion roślin strączkowych mogą być wymagające, ponieważ często potrzebują dużo czasu. Jest to spowodowane faktem, że nasiona roślin strączkowych należy wcześniej namoczyć.
Owsianka
Płatki owsiane są produktem spożywczym, który uzyskiwany jest z owsa. Sam owies nie zawiera glutenu, jednak płatki mogą być nim zanieczyszczone po kontakcie z innymi zbożami w fabryce. Zdrowe owsianki doskonale sprawdzą się na dietach redukcyjnych, wegetariańskich czy bezglutenowych. Dodatkowo śniadanie z płatków owsianych oraz mleka dostarczy do naszego organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów. Owsiankę możemy przygotować na mleku lub na wodzie. Jako dodatki do owsianki możemy zastosować świeże, sezonowe owoce, orzechy, masło orzechowe czy wiórki kokosowe. Spożywając płatki owsiane dostarczymy do naszego organizmu niektóre witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz błonnik. Przepis na to smaczne śniadanie jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga od nas dużego doświadczenia kulinarnego. Szybkie w przygotowaniu owsianki świetnie sprawdzą się jako pomysł na fit śniadanie bez glutenu.
Omlet francuski
Omlet ten przygotowywany jest z jaj, które musimy roztrzepać z wodą lub mlekiem oraz solą. Podawany jest na słono. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta najlepiej rozbić ją za pomocą trzepaczki. Następnie masę jajeczną należy podsmażyć na rozgrzanym maśle. Omlet smażymy do jego delikatnego zarumienienia się i ścięcia białka. Potrawa ta podawana jest na gorąco z nadzieniem, które nakłada się jeszcze na patelni. Dodatkami do naszego omleta francuskiego mogą być warzywa, grzyby czy wędliny. W diecie bezglutenowej warto zwrócić uwagę na dodatki, które wybierzemy. Omlet francuski to doskonały pomysł nie tylko na ciepłe śniadanie.
Placki jogurtowe
Jest to doskonała propozycja na pyszne śniadanie na słodko. Placki te doskonale smakują z dodatkiem miodu, syropu klonowego czy musu przygotowanego ze świeżych owoców. Do ich wykonania potrzebujemy jogurtu naturalnego, jajek, cukru waniliowego, dowolnej mąki, proszku do pieczenia oraz dodatków. W diecie bezglutenowej warto zwrócić uwagę na wybór mąki oraz proszku do pieczenia – możemy wybrać np. mąkę ryżową lub kukurydzianą oraz bezglutenowy proszek do pieczenia. Szybkie w przygotowaniu placki świetnie sprawdzą się jako ciepłe śniadanie dla dzieci.