Przepis na tort bezowy z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier wanilinowy, śmietan-fix
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C, z termoobiegiem.

Dwie większe blaszki (mogą być te z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia.

Białka jaj ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo po jednej łyżce dodawaj cukier cały czas mieszając.

Do gęstej piany oddaj połowę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksuj jeszcze przez minutę.

Pianę podziel na dwie blaszki tworząc na nich okręgi o średnicy około 22-24cm.

Obie blaszki wstaw do piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 160 stopni C. następnie zmniejsz tempetfarurę piekarnika na 120 stopni C z termoobiegiem i piecz jeszcze 90 minut.

Po upieczeniu blatów wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki pieca i pozostaw bezy na 15 minut w piekarniku. następnie blaszki wyciągnij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Maliny włóż do małego garnka (część z nich zostaw do udekorowania wierzchu ciasta), dodaj około 30 gram cukru pudru i całość podgrzej. Gdy maliny puszczą sok dodaj do garnka pozostałą mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Całość dokładnie wymieszaj.

Maliny zagotuj, odstaw je z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Serek mascarpone, śmietankę, jedno opakowanie cukru wanilinowego i pozostały cukier puder umieść w jednej misce. Składniki ubijaj mikserem przez około 3 minuty, aż krem zwiększy swoją objętość.

Kremem posmaruj jeden z blatów bezowych (zostaw około 3 łyżek na wierzch ciasta), następnie krem posmaruj musem malinowym. Na wierzch połóż drugi blat bezowy.

Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem i ułóż na nim świeże maliny jako dekorację.

Tort bezowy z mascarpone ułożony jest na czarnej desce. Jego jeden kawałek położony jest na małym talerzyku. Tort udekorowany jest świeżymi malinami oraz borówkami.
Tort bezowy z mascarpone
Koszt przygotowania dania
32.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Tort bezowy z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie bezowym z mascarpone

Tort bezowy z mascarpone z serkiem mascarpone i malinami to świetny pomysł na smaczne ciasto na wiele uroczystości. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy herbat. Przepis na bezę wywodzi się z kuchni francuskiej. Będzie to doskonała propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej. Nie potrzebujemy dużych zdolności kulinarnych aby przygotować to ciasto. Do wykonania tortu bezowego potrzebujemy następujących produktów spożywczych: jajek, cukru, mąki ziemniaczanej, malin, cukru pudru, serka mascarpone, śmietanki kremowej 30%, soku z cytryny, cukru wanilinowego oraz śmietan-fixu.

Przepis na tort bezowy z mascarpone i owocami jest naprawdę bardzo prosty. Aby go zrobić musimy piekarnik nagrzać do 180 stopni. Papierem do pieczenie wykładamy dwie większe blaszki. Białka jaj z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodajemy cukier cały czas mieszając. Do gęstej piany dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną oraz wyciśnięty sok z cytryny. Pianę przekładamy na dwie blaszki i wstawiamy do piekarnika przez pierwsze 5 minut pieczemy w 160 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę. Po upieczeniu bezy otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim bezy. Po upływie 15 minut wyciągamy blaszki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy maliny na nasz torcik. Do garnuszka wsypujemy owoce, zostawiając trochę do udekorowania ciasta. Do malin dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy owoce puszczą sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Serek łączymy razem ze śmietaną, cukrem waniliowym, pozostałym cukrem pudrem i ubijamy do momentu, aż masa zwiększy swoją objętość. Kremem smarujemy jeden z kawałków bezy, pozostawiając kilka łyżek masy na wierzch. Sos malinowy smarujemy na masę kremu i przykładamy drugą bezą. Na wierzch bezy wykładamy pozostałą masę i dekorujemy malinami.

Jak widać nasz tort z kremem mascarpone naprawdę jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie potrzebujemy dużo czasu do wykonania ciasta z mascarpone. Ciasto pięknie będzie prezentować się na naszych stołach.

Wartości odżywcze tortu bezowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
258.06 kcal
335.48 kcal
Białko
3.11 g
4.04 g

Węglowodany w torcie bezowym z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
34.44 g
44.77 g
Węglowodany przyswajalne
33.04 g
42.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
1.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
12.26 g
15.94 g
Tłuszcze nasycone
12.15 g
15.79 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.11 g

Witaminy w przepisie na tort bezowy z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina C
5.04 mg
6.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort bezowy z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
34.61 mg
44.99 mg
Wapń
33.05 mg
42.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu bezowego z mascarpone 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie bezowym z mascarpone

Lista alergenów dla tortu bezowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu bezowego z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Maliny
250 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na tort bezowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób