Z masłem orzechowym

z masłem orzechowym

Masło orzechowe uzyskujemy przez zblendowanie orzechów ziemnych. W ten sposób powstaje gęsta masa zwana masłem orzechowym, bardzo popularna w kuchni amerykańskiej. Jest to danie kaloryczne, które nie sprzyja odchudzaniu, jednak orzeszki ziemne zawierają zdrowe tłuszcze oraz dużo białka i warto je jeść. Dlatego też masło orzechowe sprawdza się jako składnik dań fit, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, dla wegan i wegetarian. Najbardziej popularne jest wykorzystanie masła orzechowego jako pasty do chleba. Możemy z niego robić również pyszne desery i przekąski na słodko. Masło orzechowe podgrzane z różnymi dodatkami, po ostudzeniu pozwala formować i robić domowej roboty batoniki i kulki. Co ciekawe masło orzechowe sprawdza się również jako składnik sosów do kurczaka.

Z masłem orzechowym - polecane przepisy

Z masłem orzechowym - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Dania z masłem orzechowym - zbiór przepisów na potrawy z dodatkiem masła orzechowego

Wszyscy lubią pyszne masło orzechowe, szczególnie do smarowania pieczywa na śniadanie. Masło orzechowe, chociaż kaloryczne, jest zdrowe i warto je jeść. Co ciekawe, można je w kuchni wykorzystać na różne sposoby. Robimy z niego przekąski, desery, a także dania obiadowe na słono. Doradzamy co zrobić z masła orzechowego na śniadanie, obiad i kolację. Przedstawiamy ciekawe przepisy na pyszne dania z dodatkiem masła orzechowego.

Co zrobić z masła orzechowego

Skąd pochodzi masło orzechowe i jakie wybrać

Masło orzechowe, najbardziej znane z kuchni amerykańskiej, staje się coraz bardziej popularne w Polsce jako proste smarowidło do chleba. Jest to po prostu pasta zrobiona z prażonych orzeszków ziemnych. Orzeszki ziemne stanowią produkt kontrowersyjny, gdyż od dawna toczy się dyskusja czy zarówno same orzeszki, jak i zrobione z nich masło orzechowe, są zdrowe.

Orzechy ziemne, fistaszki czy orzechy arachidowe nie są w zasadzie orzechami, lecz pochodzą z jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych. Orzechy ziemne zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego też dobrze sprawdzają się w diecie odchudzającej i dla cukrzyków. Orzechy zawierają dość dużo tłuszczu, jednak w większości są to zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które dobrze wpływają na poziom cholesterolu we krwi i budują mięśnie. Orzeszki mają również dużo kwasów omega-3. Bardzo ważna jest również duża zawartość białka. Dzięki czemu orzeszki ziemne uchodzą za jedno z lepszych źródeł białka niemięsnego. W orzeszkach obecny jest również resweratrol.

Masła orzechowego zwykle nie robimy samodzielnie, lecz kupujemy gotowe. Dlatego też należy starannie czytać etykiety, aby wybrać dobry produkt. Ważne jest, aby wybierać masło z jak najmniejszą zawartością cukru. Ponadto należy zwracać uwagę na zawartość oleju palmowego, który jest szkodliwy dla zdrowia, zaś jego produkcja degraduje środowisko. Dobrej jakości masło orzechowe powinno zawierać wyłącznie orzechy ziemne.

Warto pamiętać, że masło orzechowe ma swoje wady. Przede wszystkim ma dużo kalorii, dlatego też nie należy się nim zajadać bez umiaru. Ponadto może zawierać szkodliwe tłuszcze trans, dlatego trzeba starannie czytać etykiety. Ponadto masło orzechowe ma niekorzystny stosunek kwasów omega 3 do omega 6.

Masło orzechowe można z powodzeniem zrobić samemu w domu i jest to dość proste i łatwe zadanie. Potrzebne będą niesolone orzeszki ziemne i blender. Jeśli orzechy są za suche i trudno się miksują, należy dodać oliwy z oliwek lub oleju.

Przepisy na najciekawsze dania z masłem orzechowym na słono i na słodko

Proste przepisy na pyszne przekąski śniadaniowe z masłem orzechowym na słodko

Zastanawiamy się co zrobić z masła orzechowego na śniadanie, obiad czy kolację, prócz smarowania nim chleba. Podstawowym sposobem wykorzystania masła orzechowego w kuchni jest po prostu smarowidło do pieczywa. Potrawy z masłem orzechowym bardzo przydają się na śniadanie, kiedy to organizm potrzebuje białka. Dodatek masła orzechowego zapewnia szczególnie potrawy fit dla osób aktywnych fizycznie, wegetarian i wegan.

Masło orzechowe można dodać do śniadaniowej owsianki. Fajnym pomysłem na śniadaniowe dania fit jest smoothie z owoców, jogurtu i masła orzechowego. Smakuje świetnie i nadaje się do zabrania ze sobą do pracy.

Na śniadanie lub drugie śniadanie do pracy przydadzą się przekąski fit z masła orzechowego, czyli batoniki domowej roboty. Masło orzechowe należy zagrzać z syropem klonowym. Następnie masę mieszamy z mąką kokosową i wykładamy na papier do pieczenia. Odstawiamy do lodówki, zaś po schłodzeniu możemy ją pokroić na batoniki i ewentualnie zalać polewą czekoladową.

Proste dania z masłem orzechowym na obiad i kolację

Masło orzechowe kojarzy się zwykle z daniami na słodko. Możne je jednak wykorzystać także do dań wytrawnych na obiad, szczególnie że sprawdza się ono doskonale jako składnik dań fit. Masło orzechowe świetnie pasuje do dań z kurczaka. Przepisy na dania obiadowe możemy wzbogacić do sosy do kurczaka z masła orzechowego. Sos orzechowy sprawdzi się nie tylko do kurczaka, lecz także do schabu lub do ryżu, czy makaronu.

Ciekawym pomysłem na danie obiadowe jest zupa z masła orzechowego i mleka kokosowego. Z masła orzechowego i owoców zrobimy także świetny farsz do naleśników lub omleta na słodko. Masło orzechowe sprawdz się także jako dodatek do zup o smaku egzotycznym. Ciekawym daniem jest gęsta zupa kongijska z kurczakiem. Zupę robimy na bazie rosołu z kurczaka i batatów. Bataty gotujemy w bulionie. Dodajemy podsmażone pomidory, paprykę, cebulę i czosnek. Całość przecieramy, dodajemy masło orzechowe, kurczaka i gotujemy jeszcze około 40 minut. Tradycyjnie do zupy tej podaje się rodzaj puree, z którego formuje się kulki i macza w zupie. Jeśli jest to trudne do dostania, można podawać do zupy pieczywo.

Najlepsze przepisy na desery z masłem orzechowym

Masło orzechowe jest lekkostrawne, pyszne i ma kremową konsystencję idealną do robienia deserów. Z udziałem masła orzechowego zrobimy wszelkiego rodzaju ciasteczka i batony bez pieczenia. Przykładem są słodkie przekąski w postaci kulek. Wystarczy podgrzać masło orzechowe ze śmietaną. Po przestudzeniu możemy z takiej masy formować kulki, które przechowujemy w lodówce. Tego rodzaju desery wzbogacamy różnymi dodatkami. Pyszne kulki przypominające szyszki zrobimy dodając do masy preparowany ryż. Dobrym pomysłem na kulki fit będzie dodatek płatków owsianych i czekolady.

Masło orzechowe może posłużyć również do wysmarowania tarty. Świetna tarta orzechowa powstanie z warstwy masła orzechowego polanej polewą czekoladową i udekorowanej orzechami. Masło orzechowe sprawdzi się także jako dodatek do muffinek, które zyskają orzechowy smak i pyszną wilgotność. Masło orzechowe dodajemy do ciasta na muffinki i całość blendujemy.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto