Tort czekoladowy z malinami

Opublikowano: 16.01.2022 r., 19:28 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort czekoladowy z malinami na paterze
Tort czekoladowy z malinami
Tort czekoladowy z malinami to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 120 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
497 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Cukier 1/2 szklanki (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 15 łyżek (150 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Maliny (700 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Żelatyna 3 łyżki (30 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka do smarowania kremów

Przepis na tort czekoladowy z malinami krok po kroku

Jajka, mleko, cukier, olej oraz cukier z prawdziwą wanilią wymieszaj dokładnie do momentu połączenia się składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao (90 g). Za pomocą sitka suche produkty przesiewamy do miski z mokrymi produktami. Dokładnie mieszamy do momentu ich połączenia się za pomocą miksera.

Ciasto czekoladowe przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części.

Do miski wlewamy zimną śmietanę 30% i ubijamy ją na gęsty krem. Dodajemy mascarpone oraz maliny (500 g) i miksujemy dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i łączymy ją z masą.

Kremem malinowym równomiernie przekładamy każdą część ciasta czekoladowego.

W rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, pozostałe kakao i mleko. Mieszamy. Polewą czekoladową zdobimy ciasto. Ważne, aby spłynęła po nim równomiernie. W razie potrzeby rozsmarowujemy go szpatułką.

Górę tortu zdobimy malinami. Przed podaniem schładzamy go w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowy z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat tortu czekoladowego z malinami

Pyszny tort czekoladowy z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem kakao i kremu malinowego jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a dobre składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tort czekoladowy z malinami? Przygotowanie go jest proste. Na początku mąkę jajka, mleko, cukier, olej oraz cukier z prawdziwą wanilią mieszamy dokładnie do momentu połączenia się składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao (90 g). Za pomocą sitka suche produkty przesiewamy do miski z mokrymi produktami. Dokładnie mieszamy do momentu ich połączenia się za pomocą miksera. Ciasto czekoladowe przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na 3 równe części. Następnie do miski wlewamy śmietanę 30% i ubijamy ją na gęsty krem. Dodajemy mascarpone oraz świeże maliny i miksujemy dalej do połączenia się składników. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i łączymy ją z masą. Kremem malinowym równomiernie przekładamy każdą część ciasta czekoladowego. Na koniec w rondelku rozpuszczamy masło oraz dodajemy cukier puder, kakao i mleko. Krem czekoladowy mieszamy, a gotowym polewamy ciasto. W miejsca, które nie dotarł, rozsmarowujemy go szpatułką. Górę ciasta zdobimy malinami, a przed podaniem schładzamy je w lodówce.

Przepis na tort czekoladowy z malinami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.

Czekoladowy tort z malinami odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w torcie czekoladowym z malinami

Lista alergenów dla tortu czekoladowego z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze tortu czekoladowego z malinami

na 100g gotowej potrawy

Tort posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
276.46
497.62
Białko (g)
5.22
9.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
20.24
36.44
Węglowodany przyswajalne (g)
16.38
29.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.87
6.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
20.67
37.20
Tłuszcze nasycone (g)
15.39
27.70
Tłuszcze nienasycone (g)
5.28
9.50
Cholesterol (mg)
68.29
122.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina C (mg)
6.74
12.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.44
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
24.99
44.99
Potas (mg)
156.80
282.24
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.23
99.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.77
3.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowego z malinami 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowego z malinami

Koszt składników
109.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
150 g
15 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Maliny
700 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 6
44.80
Za 700 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Żelatyna
30 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
109.30