Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Marchew obierz i dokładnie oczyść ze wszystkich ewentualnych uszkodzeń. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Do dużej miski dodaj jajka oraz szklankę cukru. Ubij na puszystą, jasną pianę, potrwa to około 5 minut.

Do ubitych jajek z cukrem dodawaj partiami olej i miksuj dalej.

Dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem.

Na koniec dodaj do masy startą marchew oraz posiekane orzechy włoskie.

Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto możesz upiec w okrągłej formie o średnicy 24 cm.

Kiedy ciasto będzie się piekło przygotuj masę. Śmietankę przelej do miski, dodaj 3 łyżki cukru i stopniowo zwiększając obroty miksera ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj po łyżce sera mascarpone i miksuj aż uzyskasz puszystą, gładką masę.

Ciasto ostudź (musi być całkowicie wystudzone, jeśli nie masa się roztopi). Przetnij je na dwie lub trzy części. Podziel masę i posmaruj nią blaty. Wierzch ciasta również posmaruj masą.

Ciasto marchewkowe z mascarpone podane na białym talerzu z dwoma laskami cynamonu, na kawałku ciasta marchewka z masy cukrowej
Ciasto marchewkowe z mascarpone
Koszt przygotowania dania
22.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
571 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Ciasto marchewkowe z mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowym z mascarpone

Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.

Przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Wykonując je

z orzechami dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz związki mineralne.

Masa do ciasta marchewkowego może być wykonana z serkiem mascarpone i masła lub bitej śmietany. Ciasto przekładane z kremem możesz również przygotować w okrągłej formie do pieczenia. Uzyskasz wówczas tort marchewkowy, który będzie wyjątkowy i niepowtarzalny. Pyszne ciasto marchewkowe sprawdzi się na każdą rodzinną uroczystość, spotkanie ze znajomymi lub jako dodatek do niedzielnej, popołudniowej herbaty.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
357.23 kcal
571.57 kcal
Białko
3.93 g
6.29 g

Węglowodany w cieście marchewkowym z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
25.60 g
40.96 g
Węglowodany przyswajalne
24.73 g
39.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.87 g
1.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
26.63 g
42.61 g
Tłuszcze nasycone
13.81 g
22.09 g
Tłuszcze nienasycone
12.82 g
20.52 g
Cholesterol
50.46 mg
80.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe z mascarpone

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
44.26 mg
70.81 mg
Wapń
48.14 mg
77.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.39 mg
2.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z mascarpone 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym z mascarpone

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Cena przygotowania ciasta marchewkowego z mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
260 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 260 g
Marchewka
250 g
5,5 średniej marchwi po obraniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
szklanka + 3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
200 ml
4/5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Orzechy włoskie
60 g
dwie garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
6 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 6 g
Soda oczyszczona
5 g
łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
dwa małe opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Mascarpone
250 g
jedno opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
44.40
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób