Śniadanie bez chleba

śniadanie bez chleba

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia, a w zasadzie najbardziej istotny posiłek. Wiele osób jest zdania, że pożywne śniadanie jest podstawą w piramidce żywieniowej, ponieważ bez niego ciężko jest funkcjonować. Właśnie dlatego zaleca się, aby zjeść je zwłaszcza przed pracą, studiami, szkołą lub innym zajęciem porannym. Wiele osób na śniadanie wybiera chleb, jednak istnieje przecież mnóstwo innych sprawdzonych pomysłów na ten posiłek, w którym wcale nie musi być pieczywa. Należy pamiętać jednak, że każde śniadanie powinno składać się z jak najmniej przetworzonych składników.

Śniadanie bez chleba - polecane przepisy

Śniadanie bez chleba - pozostałe przepisy

Śniadanie bez chleba – pomysły na sycące śniadanie bez pieczywa

Pożywne, zdrowe i sycące śniadanie powinno stanowić podstawę codziennego jadłospisu każdego z nas. To najważniejszy posiłek dnia, który dodaje nam energii do działania niezależnie od tego, w jaki sposób będziemy spędzać czas. Wielu ludzi spożywa rano pieczywo, jednak nie dla każdego jest ono wskazane. W jaki sposób przygotować śniadanie bez chleba do szkoły lub do pracy? Czy może być ono dietetyczne, gdy zostanie zrobione bez pieczywa? Co na śniadanie zrobić dla dzieci, które lubią słodycze? Sprawdź najciekawsze pomysły na śniadania bez chleba i dowiedz się, dlaczego nie warto pomijać tego ważnego posiłku.

Pomysł na zdrowe i dietetyczne śniadanie bez chleba do szkoły i do pracy

Dlaczego powinniśmy jeść śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a przynajmniej właśnie takim powinno być. Nie musi być fit, jednak każdemu z nas powinno dostarczać odpowiedniej ilości energii. Śniadanie musi być zdrowe i na tyle kaloryczne, aby można było z radością rozpoczynać każdy dzień – niezależnie od tego, czy w domu, czy w pracy, czy w szkole. To właśnie śniadanie pozwoli na bycie bardziej wydajnym w obowiązkach, nauce i treningu. Bez zjedzenia śniadania można czuć się zmęczonymi i pozbawionymi siły. Pomijając pierwszy posiłek, ludzkie funkcje poznawcze bardzo się osłabiają. Nic dziwnego więc, że osoba niejedząca śniadań może wolniej myśleć, a także mieć duży problem z koncentracją. Niespożywanie śniadań wiąże się także z wychłodzeniem organizmu i brakiem energii koniecznej do normalnego, codziennego funkcjonowania. Wychodząc z mieszkania bez śniadania, można bardziej narazić się na różnego rodzaju infekcje i choroby, których z roku na rok wydaje się w powietrzu coraz więcej. Z tego też powodu śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia.

Śniadanie powinno być sycące, zdrowe i smaczne. Najważniejsze, żeby do organizmu dostarczyło jak najwięcej substancji mineralnych i cennych dla niego witamin. W każdym śniadaniu niezależnie od tego, czy jest bezglutenowe, czy wegańskie, powinna znaleźć się witamina B. To właśnie ona w większości odpowiada za energię konieczną do prawidłowego funkcjonowania i koncentracji rano. Przyswajając witaminę B w posiłku, można lepie zapamiętywać informacje i osiągać lepsze wyniki w nauce. Witamina B przyczynia się również do tego, że jesteśmy bardziej wydajni w pracy. Należy jednak pamiętać o tym, że śniadanie z tą witaminą powinno być łatwe do przyrządzenia. Cóż, o poranku większość z nas nie ma czasu na wielogodzinne stanie przy garnkach. Łatwym rozwiązaniem wydaje się posmarowanie chleba masłem i zjedzenie go z serem albo szynką. To prosta opcja. Jednak chleb, zwłaszcza ten biały i pszenny, nie ma zbyt wielu pożytecznych właściwości. Właśnie dlatego jedną z alternatywnych propozycji będzie szybka owsianka na mleku, omlet, jajecznica ze szczypiorkiem i gotowane jajka. Oczywiście nie jest to jedyny pomysł na śniadanie, gdyż dieta może obfitować w różne dania bez pieczywa.

Co zrobić na śniadanie bez chleba? Czy niejedzenie śniadań jest w porządku?

Osoby niejedzące śniadań mogą mieć problemy z szybkim tyciem. Wychodząc z mieszkania bez śniadania, zwykle zwiększa się nasz apetyt. Niepohamowany może grozić otyłością albo systematycznym przybieraniem na wadze. Dlaczego wciąż jest tak dużo ludzi, którzy wcale nie chcą jeść śniadań? Powodem najczęściej jest mnóstwo obowiązków, które sprawiają, że z reguły wcale nie mamy potrzeby jedzenia z rana czegokolwiek. Odpowiedzialna jest tutaj również adrenalina, która przed pracą lub szkołą zwykle jest na wyższym poziomie. Dopiero po powrocie do domu emocje opadają, a wraz z nimi adrenalina. Wtedy też zaczyna pojawiać się uczucie głodu, a organizm domaga się większej ilości kalorii niż normalnie. To bardzo mylne i prowadzące do otyłości lub innych zagrażających zdrowiu chorób.

Aby zjeść cokolwiek rano, często sięgamy po słodycze. To fatalny nawyk, którego szybko powinniśmy się oduczyć. Pożywnego śniadania nawet najlepszej jakości słodycze nie są w stanie zrekompensować. Nie mają one przecież właściwie żadnych wartości odżywczych lub witamin, a tylko zagrażający zdrowiu cukier. Niejedzenie normalnych śniadań może mieć przykre konsekwencje w przyszłości. Co jednak robić, gdy rzeczywiście wcale za nimi nie przepadamy? Najlepiej wówczas zjeść coś małego, np. jogurt owocowy. Możesz zrobić też sobie zupę mleczną na zimno lub na ciepło, kupując płatki bez cukru w dobrej jakości sklepie spożywczym. Najważniejsze to dostarczyć o poranku wiele cennych wartości odżywczych i niezbędnej energii. Tylko tak nasz organizm będzie pracował prawidłowo oraz wydajnie.

Pomysł na pyszne śniadanie bez chleba – fit, bezglutenowe i zdrowe śniadania

Wszystko, co warto wiedzieć podczas robienia śniadania

Zdrowe śniadanie powinno być ważne dosłownie dla każdego z nas. Aby moc długo cieszyć się dobrą kondycją i zdrowiem, warto ustanowić posiłek najważniejszym w ciągu dnia. Dzięki systematycznemu jedzeniu śniadań o stałych porach można uniknąć różnych chorób, a także latami cieszyć się nienaganną energią. Jedzenie posiłku z rana pozytywnie wpływa na wiele czynników, na przykład na zmniejszenie się ryzyka zachorowania na cukrzycę. Spożywając śniadania regularnie, można też uniknąć problemów z nadciśnieniem, które uważane jest już za przypadłość społeczeństwa i popularną chorobę naszych czasów. Osoby pomijające posiłek rano zdecydowanie częściej niż inni zmagają się z depresją, co zostało potwierdzone naukowo. Z kolei ludzie jedzący śniadanie są bardziej radośni i uśmiechnięci, a także lepiej się rozwijają i mają znacznie więcej frajdy z życia niż ludzie, którzy tego posiłku unikają. O wiele lepszą regenerację organizmu zapewnioną będziemy mieć również wtedy, gdy postawimy na pełnowartościowe śniadania. Wcale nie musisz jeść chleba, aby posiłek był sycący i zdrowy z samego rana. Dieta poranna może być zarówno fit, jak i pożywna. Można też jeść śniadanie zupełnie bez pieczywa. Oto kilka przykładowych posiłków na ten ważny posiłek dnia:

  • jajecznica na mleku ze szczypiorkiem,
  • jogurt naturalny z miodem lub syropem klonowym,
  • twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
  • owsianka na mleku sojowym z orzechami włoskimi lub laskowymi.

Nie zapominaj również o tłuszczach, bo one także są bardzo ważne, co inne składniki odżywcze. Musi być ich w śniadaniu tyle, żeby białka i węglowodany wyrównały się w proporcjach. Tłuszcze w śniadaniu powinny stanowić niezbyt dużą część całej potrawy, jednak muszą być jak najbardziej pożywne. Podawaj tłuszcze zatem np. w formie pestek dyni, orzechów, siemienia lnianego lub słonecznika. Skoro będziesz jeść śniadanie bez chleba, niepotrzebne będzie do tego masło. Do twarożku albo jajka możesz użyć awokado, którego tłuszcz jest bardzo zdrowy, a właściwości niezwykle cenne dla poprawnego funkcjonowania całego organizmu. Awokado dobrej jakości możesz dostać w większości dużych marketów spożywczych. Pamiętaj jednak, aby przed zakupem nauczyć się rozróżniać dobre awokado od złego.

Co zamiast chleba na śniadanie? Poranna dieta bez pieczywa

Większość ludzi rano zjada pieczywo rano na śniadanie. Bułki, rogaliki lub pajdę chleba smarujemy masłem, a później układamy na nich wędlinę i żółty ser. Niektórzy dodają również warzywa, choć zdarza się to bardzo rzadko – rano nie mamy czasu ani ochoty na ich krojenie. Pieczywo może oczywiście stać się pełnowartościowym i smacznym śniadaniem dla każdego z nas. Robi się je błyskawicznie, a kanapki z wędliną i serem są naprawdę pyszne. Wcale jednak nie musisz za każdym razem serwować na śniadanie pieczywa. Mimo że można je z łatwością spakować na lunch i drugie śniadanie, istnieje o wiele więcej przepisów na ten posiłek. Oto najciekawsze propozycje:

a) Omlet z warzywami – nie masz uczulenia na jajka? Wówczas możesz zrobić na śniadanie wytrawny omlet. Doskonale smakuje on nie tylko z warzywami, ale i twarogiem. Możesz dodać do niego w zasadzie każde nadzienie. Świetnie smakuje z żółtym serem, szynką, a także brokułami, szpinakiem lub pieczarkami. To bardzo pożywne danie na śniadanie. Omlet doskonale smakuje na słodko, zatem możesz przyrządzać go w dowolnej formie, zgodnie ze swoimi upodobaniami.

b) Słodki jogurt – najbardziej pożywny i pyszny będzie ten z owocami. Aby go przyrządzić, warto zaopatrzyć się w blender ręczny. Dzięki temu urządzeniu łatwiej będzie zmielić jogurt naturalny (ewentualnie twarożek) z wybranymi owocami. Śniadanie doskonale smakować będzie z truskawkami, bananami, borówkami, malinami lub jagodami. Żeby posiłek był jeszcze bardziej pożywny i wartościowy dla organizmu, możesz dodać do niego nasionka chia, bakalie, orzechy lub siemię lniane. Do słodkiego jogurtu pasuje także miód. Jeśli masz ochotę, dodaj do niego również płatki owsiane.

c) Naleśniki owocowe – nie masz czasu na poranne przyrządzanie śniadań? Możesz wieczorem usmażyć naleśniki, aby mieć już gotowy posiłek na rano. Zrobisz je z dowolnej mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia i oleju. Dodaj wybrane owoce, twarożek lub jogurt naturalny, aby zyskać pożywne i pyszne śniadanie. Naleśniki możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jajka po benedyktyńsku, czyli szybki pomysł na smaczne śniadanie bez chleba

Szukasz pomysłu na pożywne śniadanie bez pieczywa? Zamiast klasycznej bułki albo pajdy chleba możesz zjeść przepyszne jajka po benedyktyńsku. To bardzo smaczna potrawa, stanowiąca źródło cennych dla organizmu witamin i właściwości odżywczych. Dzięki temu posiłkowi z pewnością będziesz mieć z rana całą masę energii do pracy. Potrzebujesz jedynie jaj, masła, boczku (najlepiej wędzonego), octu spirytusowego i przypraw do smaku. Jeśli nie jesz mięsa, boczek zastąpić możesz cienkimi plastrami tofu. Składniki przygotowane? Możesz zabrać się zatem do gotowania!

Ubij żółtka z masłem na puszystą masę. Mieszaj do momentu, aż zrobi się jednolita i gładka – w ten sposób powstanie sos do jajecznego śniadania. Przypraw go do smaku najlepiej pieprzem i solą. Następnie smaż boczek na patelni, żeby się skurczył. Jeśli nie jesz mięsa, potraktuj w taki sam sposób tofu. Zagotuj wodę w garnuszku, mieszając go razem z solą i octem. Do gotującej się wody włóż jajka, jedno po drugim. Wszystkie powinny gotować się przez 3 minuty – białko musi się ściąć, a żółtko zostać płynne. Wyjmuj jajka za pomocą cedzakowej łyżki. Podawaj jajka na talerzu udekorowane boczkiem albo tofu. Do smaku polej sosem z żółtek i masła, doprawiając wybranymi ziołami.

Omlet z kakao – pyszna alternatywa na śniadanie zamiast pieczywa

Jeśli masz ochotę na śniadanie bez chleba, spróbuj przygotować omlet z kakao. To doskonały pomysł na pożywne i niezwykle treściwe śniadanie dla całej rodziny. Przepis jest banalny do odtworzenia, zatem poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Wystarczy zaopatrzyć się w kakao 16%, masło klarowane, śmietanę 18%, mąkę pszenną typ 500, cukier waniliowy, cukier puder i sól. Starannie oddziel białka od żółtek, a mąkę wymieszaj z kakao. Dodaj do białek sól, po czym ubij je na jednolitą pianę. Dodaj cukier i żółtka, a następnie na niskich obrotach dokładnie je zmiksuj. Dosyp mąkę i kakao, po czym starannie wymieszaj wszystko. Na patelni rozpuść masło i wlej na nią masę jajeczną. Po kilku minutach odwróć omlet na drugą stronę – musisz wyczuć moment, kiedy się zetnie. Przerzuć danie na talerz i zjedz omlet najlepiej jeszcze ciepły. Możesz dodatkowo posypać go cukrem pudrem do smaku albo zaserwować ze śmietaną, jeśli tylko masz na to czas i ochotę.

Omlet kakaowy to jeden z najciekawszych i najpyszniejszych pomysłów na zdrowe, smaczne i treściwe śniadanie bez chleba. Możesz oczywiście za każdym razem podawać go z innymi dodatkami, co sprawi, że rano wciąż będziesz jeść zupełnie inny posiłek. Omlet mogą jeść zarówno dorośli, jak i dzieci. Zwłaszcza druga grupa będzie zadowolona, bo najmłodsi przecież uwielbiają kakao! Przepis na omlet można niemal dowolnie modyfikować, aby przyrządzić śniadanie pod swoje wymagania, ulubione składniki i ewentualnie dietę. Wspaniale smakuje np. omlet kakaowy z bananem, marmoladą, miodem albo pyszną domową konfiturą.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto